Przyjmę/kupię

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Czw lip 12, 2012 21:23 Przyjmę/kupię

małą kotkę syberyjską.

rock79

Od: Sob cze 23, 2012 15:06

Post » Czw lip 12, 2012 21:34 Re: Przyjmę/kupię

Przejrzyj ogłoszenia i napisz coś więcej ,jakie warunki miałby u ciebie kot? Skąd jesteś?
Mały kociak szuka lokum na parę dni.

kotx2

Od: Wto sty 25, 2011 16:23

Post » Czw lip 12, 2012 21:51 Re: Przyjmę/kupię

Dom jednorodzinny na peryferiach Częstochowy, spory ogród, brak innych zwierząt. Moja ostatnia 15-letnia kotka europejska zeszła kilka tygodni temu (miała raka przełyku - mimo niezliczonych wizyt u weterynarzy, nie udało mi się jej uratować, musiałem ją uśpić bo groziła jej śmierć głodowa). Myślałem, że może przyzwyczaję się do nieobecności kota ale to chyba niemożliwe. W mojej rodzinie koty były od zawsze i zwykle dożywały późnej starości. Wolałbym kotkę z racji tego, że z moich doświadczeń wynika, że są bardziej przywiązane do domu niż kocury. A dlaczego syberyjską? Mam uczulenie na koty ale mimo tego nie wyobrażam sobie domu bez kota a ponoć koty syberyjskie nie wydzielają białka Fel D1.

rock79

Post » Pt lip 13, 2012 7:40 Re: Przyjmę/kupię

ponoć nie wydzielają, ale też nie wszystkie. Wydaje mi się ze powinieneś sie udać do hodowli i "przetestować" czy faktycznie tak jest może się okazać że to nie uczulenie na koty.

krist

Od: Śro gru 21, 2011 22:25

Post » Pt lip 13, 2012 8:06 Re: Przyjmę/kupię

rock79 pisze:Dom jednorodzinny na peryferiach Częstochowy, spory ogród, brak innych zwierząt. Moja ostatnia 15-letnia kotka europejska zeszła kilka tygodni temu (miała raka przełyku - mimo niezliczonych wizyt u weterynarzy, nie udało mi się jej uratować, musiałem ją uśpić bo groziła jej śmierć głodowa). Myślałem, że może przyzwyczaję się do nieobecności kota ale to chyba niemożliwe. W mojej rodzinie koty były od zawsze i zwykle dożywały późnej starości. Wolałbym kotkę z racji tego, że z moich doświadczeń wynika, że są bardziej przywiązane do domu niż kocury. A dlaczego syberyjską? Mam uczulenie na koty ale mimo tego nie wyobrażam sobie domu bez kota a ponoć koty syberyjskie nie wydzielają białka Fel D1.

Mam kolezankę i kolege, którzy mieli uczulenie na kota ale nigdy nie kichali, prychali przy mojej, a to 3 pokolenie domowe dachowców...

olciak84

Od: Pt cze 22, 2012 16:31

Post » Pt lip 13, 2012 8:16 Re: Przyjmę/kupię

uczulenie nie zawsze objawia się kichaniem
czasem są opuchnięcia po zadrapaniach,łzawiące,swędzące oczy
Obrazek...Obrazek

ruda32

Od: Pt maja 21, 2010 21:56

Post » Pt lip 13, 2012 8:23 Re: Przyjmę/kupię

ruda32 pisze:uczulenie nie zawsze objawia się kichaniem
czasem są opuchnięcia po zadrapaniach,łzawiące,swędzące oczy

tego tez nie mieli, jakbym w domu nie miała kota, a bywali dosyc czesto i dlugo u mnie - i nie brali leków.

olciak84

Od: Pt cze 22, 2012 16:31

Post » Pt lip 13, 2012 10:57 Re: Przyjmę/kupię

Zerknij na moje ogłoszenie : viewtopic.php?f=13&t=143991
Jeśli spełniasz podobne lub właśnie takie warunki adopcji - skontaktuj się

stellart

Od: Czw paź 20, 2011 15:52

Post » Pt lip 13, 2012 12:23 Re: Przyjmę/kupię

Syberyjczyki uczulają tak, jak wszystkie inne.
Przetestuj swoją reakcję na tego konkretnego kota, którego będziesz chciał przyjąć pod swoj dach.
I nie wierz w bajki, że są rasy nieuczulające.

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

Post » Pt lip 13, 2012 14:23 Re: Przyjmę/kupię

rock79 pisze:Dom jednorodzinny na peryferiach Częstochowy, spory ogród, brak innych zwierząt. Moja ostatnia 15-letnia kotka europejska zeszła kilka tygodni temu (miała raka przełyku - mimo niezliczonych wizyt u weterynarzy, nie udało mi się jej uratować, musiałem ją uśpić bo groziła jej śmierć głodowa). Myślałem, że może przyzwyczaję się do nieobecności kota ale to chyba niemożliwe. W mojej rodzinie koty były od zawsze i zwykle dożywały późnej starości. Wolałbym kotkę z racji tego, że z moich doświadczeń wynika, że są bardziej przywiązane do domu niż kocury. A dlaczego syberyjską? Mam uczulenie na koty ale mimo tego nie wyobrażam sobie domu bez kota a ponoć koty syberyjskie nie wydzielają białka Fel D1.

BAJKA :lol: Koty przywiązują się do właściciela a nie do domu. Kotki są bardziej charakterne od kocurów i z mojego doświadczenia wynika, że kocury zdecydowanie bardziej przywiązują się do właściciela od kotek i są większymi miziakami :)
Kotki mają swoje humorki jak to baby ;)
A kocurek po kastracji nie znaczy i na pewno nie będzie chciał biegać za kotkami jeśli to miałeś na myśli ;) Będzie kochanym kanapowcem ;)
Pozdrawiam :)

malutka_8

Od: Pon sie 04, 2008 9:04

Post » Pt lip 13, 2012 14:26 Re: Przyjmę/kupię

Jestem z Częstochowy i mam do adopcji 2 koty, daleko im do syberyjczyków, ale może... :D

Zapraszam w tygodniu po południu, a w łikendy cały dzień, sprawdzisz dokładnie jak z alergią.
Najszczęśliwszą nie będę już nigdy, ale dajcie im dom:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=13&t=163179

najszczesliwsza

Od: Nie mar 04, 2012 23:43

Post » Pt lip 13, 2012 18:26 Re: Przyjmę/kupię

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Ta kotka czeka na adopcję.

stellart

Post » Pon lip 16, 2012 10:01 Re: Przyjmę/kupię

Dziękuję (zwłaszcza za zaproszenie :-) ale chcę małą kotkę. Być może kotki zachowują autonomię (są mniej posłuszne) ale jednak z mojego doświadczenia wynika, że są bardziej przywiązane do człowieka. Nie chcę jednak kanapowca. Co do uczulenia na syberyjczyka...
http://www.experto24.pl/lifestyle/zwier ... rgika.html
Ma ktoś tego kota i jest uczulony?

rock79

Post » Pon lip 16, 2012 13:09 Re: Przyjmę/kupię

Rozumiem, dziękuję za odpowiedź. Ta kotka w międzyczasie znalazła już dom adopcyjny :) w Krakowie. Pozdrawiam

stellart

Post » Pon lip 16, 2012 21:18 Re: Przyjmę/kupię

Ja mam syberyjczyka. Od ponad 10 lat. Nie pisałabym o czymś, o czym nie mam pojęcia ;)
Znajomych alergików moj SIB Borys uczula dokladnie tak samo, jak moj drugi kot.

Info o nieuczulaniu jest chwytem marketingowym. Żaden powazny hodowca Ci tego nie potwierdzi.

Oczywiście, może byc tak, że Twoj własny kot (obojetnej rasy czy nierasowy) przestanie Cię po jakims czasie uczulać, albo i nie przestanie.
Może tez być tak, ze na jednego kota będziesz reagować silniejszą alergią niz na innego, ale nie ma to nic wspolnego z rasą. Możesz potencjalnego oddającego/sprzedającego poprosić o probki siersci i sprawdzić, jak na nie reagujesz.

Tu masz linki nt. mieszkania alergika z kotem- doświadczenia forumowiczów:
viewtopic.php?t=59507
viewtopic.php?t=38637
viewtopic.php?t=38865&postdays=0&postorder=asc&start=0
viewtopic.php?t=31987
viewtopic.php?t=20512
viewtopic.php?t=15551

Olat

Od: Sob mar 30, 2002 21:41

[następna]