Babuniu, dzisiaj po południu pochowałam Twoje umęczone chorobą ciałko pod rozwidlonym drzewem w lesie. Pożegnałam się tam z Tobą i jest mi trochę lżej, ale wierzę głęboko, że to nie było "żegnaj", a tylko "do zobaczenia", wierzę, że kiedyś, gdy przyjdzie ten czas, wyjdziesz mi na spotkanie i znowu będziemy razem. Nie tylko we dwie, ale ze wszystkimi zwierzętami i ludźmi, których jednoczyłaś. Będziemy spacerować po rajskich łąkach gdzie nie będzie już cierpienia i śmierci.
Byłaś u mnie tak krótko, tylko rok. A może "aż" rok? Może dla ciebie to było dużo?
Śliczna koteczka o poważnym, pełnym spokoju pyszczku. Nie szalałaś jak inne koty, nie ganiałaś w dzikich galopadach, byłaś w jakiś sposób inna, niepowtarzalna, jedyna. Wciąż mi się wydaje, że zaraz wejdziesz mi na kolana i poczuję pod palcami Twój aksamitnie miękki łepek. Ułożysz się wygodnie jak zwykle i będziesz mi mrucząco opowiadać długie historie. A potem wejdziesz na najwyższą półkę drapaka i będziesz obserwowała co się dzieje. Gdy idę przygotowywać kocio-psie jedzenie, wydaje mi się, że widzę Cię jak korzystając z przywileju wchodzisz jako jedyna ze mną do kuchni, by spokojnie i grzecznie czekać, aż dostaniesz swoją porcję. I niech potem reszta w dzikich galopadach biegnie do miseczek.
Chorowałaś krótko. Tylko tydzień. Twoja choroba wyzwoliła z ludzi tyle dobra, prawdziwy łańcuch ludzkich serc. Do końca miałam nadzieję. Niestety - odeszłaś. Gdy umierałaś, wszystkie zwierzaki ucichły, była taka cisza, jakby nikogo nie było. A gdy zaraz potem chciałam tę smutną wiadomość przekazać na forum, forum zawiesiło się. Nie mogłam wysłać wiadomości, nie mogłam zmienić tematu. Znak?
Babuniu, odpoczywaj. Już Cię nic nie boli. Wierzę, że jesteś szczęśliwa za Tęczowym Mostem. W moim sercu zostaniesz na zawsze, bo przyjaźń nigdy nie ginie. Jest wieczna tak, jak każde dobro.
Chcę tu też podziękować wszystkim.
Caty za piękną historię o Babuni.
Tym, dzięki którym Babunia mogła do mnie przyjechać.
Wszystkim, którzy w czasie choroby Babuni spieszyli z różnorodną pomocą
Za wszyskie wpisy pamięci Babuni, telefony, SMS-y
DZIĘKUJĘ
Do zobaczenia, Babuniu