Domowe karmienie.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 07, 2005 14:23

ja podaje naszej 4 miesiecznej już kici suche RC jako podstawę (cały czas w miseczce). A do tego do niedawna 2x a od paru dni 1x dziennie mięsko w postaci:
- wołowinka przemrożona surowa
- sparzone drobiowe tj zarówno pierś jak i podroby typu serca, żołądki, watróbka
- 1x/tydz lub 2 tyg rybkę sparzoną lub tuńczyka z puszki (tego to częściej ale w małej ilości bo mała przepada i się głośno dopomina :roll:

Do tego wypełniacze typu ryż, płatki owsiane, ryżowe itp oraz warzywka. Warzywka kupuję mrożone np z Hortexu i mam zawsze jak znalazł :wink:

Raz na jakiś czas dostaje też jajko ugotowane, 2 lyżeczki twarożku lub śmietanki.

Puszki czy saszetki daję sporadycznie, gdy nie mam pod ręką nic innego.

Przez jakiś czas trochę z wygody a trochę z przekonania że tak lepiej, dawałam kotu samo mięcho do miski ale wetka zasugerowałe że powoduje to zatwardzenia i lepiej dodawać wypełniacze. I jak sie zastanowiłam to faktycznie pamiętam że kupale były twarde :oops:

Gdy kupię mięsko (kiedyś kupowałam skromnie po ok 20g-30g bo nie wiedziałam jak to przyrządzać, co kota polubi itd- teraz poniżej pól kg każdego asortymentu nie schodzę, jak sie zaopatruje to od razu wołowina, podroby drobiowe). A więc gdy juz kupię to w domku sobie kroję (nie za drobno), dzielę na porcje (a wagi nie mam więc "na oko" :roll: ) i buch do zamarażalnika. Każdego ranka wyjmuję żeby się spokojnie rozmroziło i po południu gotuje ryż i warzywa i łącze i kotuch ma wyżerkę :twisted:
Musze jeszcze pokombinować wg waszych wskazówek mrozić wszystko na raz, wtedy tylko rozmrozic i do michy :P

To tyle ode mnie- a mówiłam ja
Magda :lol:

magdab2

Od: Pon wrz 05, 2005 21:38

Post » Pt gru 30, 2005 21:27

A dajecie kociakom surowe zółtko ? ( mój ma 3 miesiące...tak na oko i nie wiem czy można dawać)

Irbiska

Od: Pon gru 19, 2005 21:35

Post » Pt gru 30, 2005 21:38

Irbiska pisze:A dajecie kociakom surowe zółtko ? ( mój ma 3 miesiące...tak na oko i nie wiem czy można dawać)

moja dostaje raz na 2 tygodnie - ale zoltko dobrze odpreparowuje od bialka zeby te gluty sie nie ciagnely ;)
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Pt gru 30, 2005 22:29

Bo te gluty (czyli surowe białko) tak w ogóle szkodzą. Żółtko, owszem, jest pożyteczne :) Można dawać surowe, można gotowane...
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Pon sty 02, 2006 17:36

ja daję tylko gotowane jajko, zeby nie bawic sie w oddzielanie białka.
A w zasadze dlaczego surowe bialko jest be?
TequilaObrazekObrazek

magdab2

Post » Pon sty 02, 2006 17:41

a co do domowego jedzonka to moja kicia=diablątko :twisted:
w Nowy Rok dołaczyła do menu resztki chipsów i resztki majonezu wylizane z talerzy na stole 8O
Wykorzystała oczywiście naszą opoźnioną reakcję, jako że wiadomo- po szalonej nocy byliśmy zmęczeni :wink:
Kurczę mam nadzieje że nic diablątku nie będzie :(
TequilaObrazekObrazek

magdab2

Post » Pon sty 02, 2006 18:12

magdab2 pisze:ja daję tylko gotowane jajko, zeby nie bawic sie w oddzielanie białka.
A w zasadze dlaczego surowe bialko jest be?

Cytat z wątku enduro o jajkach właśnie:
Maryla pisze:surowe zawiera awidynę - jest to glikoproteina która niszczy witaminę H czyli biotynę
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie

PumaIM

Post » Pon sty 02, 2006 18:20

Dzięki za tak wyczerpujacą odpowiedź :)

Pozdrawiam noworocznie :partygirl: :balony:

Magda
TequilaObrazekObrazek

magdab2

Post » Pon sty 02, 2006 20:14

a ja mam pytanie: jakie to jest przemrozone mieso??? czy chodzi o to, ze kupujecie i wkladacie do zamrazarki???
bo ja tak robie z drobiowym, poniewaz kicia nie moze wolowego ani zadnego innego
kupuje, porcjuje, zamrazam, potem sparzam jak chce im dac-to wszystko
Kicia... 16.09.2016 (*)

mamba luna

Od: Pon gru 19, 2005 0:14

Post » Pon sty 02, 2006 20:25

mamba luna pisze:a ja mam pytanie: jakie to jest przemrozone mieso??? czy chodzi o to, ze kupujecie i wkladacie do zamrazarki???
bo ja tak robie z drobiowym, poniewaz kicia nie moze wolowego ani zadnego innego
kupuje, porcjuje, zamrazam, potem sparzam jak chce im dac-to wszystko

Dokładnie tak. Kupujesz, zamrażasz na dwa-trzy dni, potem rozmrażasz (może być w mikrofali) i podajesz albo surowe, albo sparzone, jak kot woli albo tobie się wydaje stosowniej :wink:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie

PumaIM

Post » Pon sty 02, 2006 21:42

kurcze-to jestem w temacie:)
wiedzialam duzo o karmieniu kociakow-chociaz nie korzystalam z zadnych info ani z zadnego forum-poprostu-instynkt :twisted:
nie wiedzialam tylko, ze karmy typu kitekat i whiskas sa szkodlwe :(
teraz juz wiem i zakupilam im 4 rodzaje dobrej karmy: hill's acana, purina, animoda, royal canin
ale musze jakos nauczyc moja mlodsza kicie jedzenia domowego i nie wiem, jak to zrobic????
ona tylko surowe, suche i saszetki-pomijam trawke, jogurt nat, mleko, zoltko, witaminki, ale niczego innego nie zje :(
Kicia... 16.09.2016 (*)

mamba luna

Post » Wto sty 03, 2006 21:44

ja myslę że skoro chociaż jajko i jogurt jej smakuje to może na inne tzn miesne jedzonko też nabierze chęci. A ile ma ta młodsza kicia? Czy starsza wcina mieso?
Moja w zasadzie od poczatku dostawała i suche i domowe więc nie za bardzo znam sposób żeby Ci pomóc skłonić kociambra do takiego żarełka :( Chyba dużo wytrwałosci :wink:
TequilaObrazekObrazek

magdab2

Post » Wto sty 03, 2006 22:35

mlodsza mamba-konczy w kwietniu 2 lata
a kicia-starsza-konczy 3 lata
obie jedza miesko surowe, raczej nie lubia gotowanego
ale teraz martwi mnie inna sprawa:
kupilam 4 rodzaje roznych karm (od hill'sa po acane), z tego co teraz widze-a podaje im purine-kicia zjada bez zastrzezen, ale mamba jest wybredna i musialam jej pomieszac z suchym whiskasem-malutko whiskasa, zeby tylko poczula zapach
wiec mam pytanie:
czy moge im mieszac 4 rozne karmy???? czy raczej niebardzo??? a moze nadal w niewielkiej ilosci mieszaxc z wiskasem??? robie to tylko dla mamby, bo kicia jak pisalam-jest jadkiem i niewybredkiem :P
Kicia... 16.09.2016 (*)

mamba luna

Post » Wto sty 03, 2006 22:40

Z tego co czytalam, to sporo osob tu robi mieszanki roznych karm, wiec smialo - co do whiskasa, dodawalabym bardzo niewiele na samym poczatku (jesli faktycznie bez tego ani rusz), z czasem coraz mniej, zeby calkowicie go wyeliminowac z diety.

piegusek

Od: Śro wrz 07, 2005 20:38

Post » Wto sty 03, 2006 22:50

moje futra karmie przede wszystkim domowym jedzeniem,a wiec:
kurczak,wolowinka,indyk,wszystko mix z sercami,zoladlami i chrzastkami
gotuje ok 20 min a na koncu dodaje dzieciego warzywnego gerberka w roznych smakach.
wychodzi pyszny rosolek z duza iloscia miesa w roznych smakach.
koszt- ok 100zl na 4 koty.

Do tego codziennie jedna puszka Animondy 400 g na 4 koty.
Koszt -120 zl

suche jako przysmak co 2-3 dni, nigdy jako podstawa diety.
Wystarcza 1 kg dobrej karmy na miesiac.
Koszt-ok 25 zl.

Tydzien temu robilam przeglad u weta.
Stwierdzil, ze sa w swietnej formie, wyniki pierwsza klasa,zabki ach i och.
Stwierdzil, ze widac po nich, ze dobrze jedza
:wink:

stawiam na domowe :ok:
dzieci nadlatuja....
ObrazekObrazekObrazek

moni74

Od: Śro sie 11, 2004 18:21

[poprzednia][następna]