Kiedy dostała aranesp i ile?
Bo parametry czerwonokrwinkowe (moim zdaniem) kwalifikują ją do transfuzji...
Moderator: Moderatorzy
pixie65 pisze:
Kiedy dostała aranesp i ile?
Bo parametry czerwonokrwinkowe (moim zdaniem) kwalifikują ją do transfuzji...
catalina pisze:Mnie weterynarz powiedział, że żelazo się nie wchłania praktycznie w ogóle z przewodu pokarmowego i jeżeli żelazo jest niskie to podać dożylnie.
Martyna-Tina pisze:Wyniki były wczoraj i od razu zaczęłam szukać aranespu. Nie wiem czy będzie możliwa transfuzja. O tym w jakiej dawce dowiem się na miejscu (rano jadę i mi od razu obliczą). Kotka wczoraj czuła się całkiem dobrze, sporo (jak na siebie) zjadła i zmyliła mnie tym.Dzisiaj nadal jest dość aktywna, ale z jedzeniem już nieco gorzej.
catalina pisze:Mnie weterynarz powiedział, że żelazo się nie wchłania praktycznie w ogóle z przewodu pokarmowego i jeżeli żelazo jest niskie to podać dożylnie.
rtratkie pisze:Martyna-Tina pisze:Wyniki były wczoraj i od razu zaczęłam szukać aranespu. Nie wiem czy będzie możliwa transfuzja. O tym w jakiej dawce dowiem się na miejscu (rano jadę i mi od razu obliczą). Kotka wczoraj czuła się całkiem dobrze, sporo (jak na siebie) zjadła i zmyliła mnie tym.Dzisiaj nadal jest dość aktywna, ale z jedzeniem już nieco gorzej.
Martyna-Tina trzymam kciuki, za kotkę, wyniki kiepskie, ale zachowanie całkiem z tego co piszesz. Mam nadzieję, że nie doszło jeszcze do zwapnienia szpiku. Poważnie rozważyłabym to co pisze Pixie65.catalina pisze:Mnie weterynarz powiedział, że żelazo się nie wchłania praktycznie w ogóle z przewodu pokarmowego i jeżeli żelazo jest niskie to podać dożylnie.
Jak się źle podaje to możliwe, że się gorzej wchłania. My podawaliśmy domięśniowo (nigdy dożylnie!) bez efektów ubocznych.
pixie65 pisze:catalina pisze:Mnie weterynarz powiedział, że żelazo się nie wchłania praktycznie w ogóle z przewodu pokarmowego i jeżeli żelazo jest niskie to podać dożylnie.
To nieprawda.
Żelazo z przewodu pokarmowego wchłania się słabiej i warto pilnować aby podawać go pomiędzy posiłkami a nie bezpośrednio przed lub po a także aby nie podawać go w towarzystwie innych preparatów, które (faktycznie) mogą upośledzać jego wchłanianie (zwłaszcza chodzi o preparaty/posiłki zawierające wapń).
Z naszych, forumowych doświadczeń wynika, że jednym z najlepiej tolerowanych i dobrze przyswajalnych jest preparat chela ferr bio complex.
Natomiast podawanie żelaza dożylnie może być niebezpieczne i ja nie zgodziłabym się na podanie go w takiej formie mojemu kotu.
catalina pisze:(...) chodzi o to , że chela ferr nic nie daje, (...)
catalina pisze:(...)
a skoro wpomniana została witamina C, której jestem wielkim fanem i sama zajadam L-askorbionowy w proszku i jest on dobry na wszystko, to jak myślicie czy kotu można by podać?![]()
pixie65 pisze:(...)
Ponadto żelazo lepiej się wchłania w towarzystwie wit C.(...)
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości