Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Czw mar 26, 2015 18:51 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Martyna-Tina pisze:Najnowsze wyniki mojej kotki (24.03.15). Mocznik i kreatynina troszkę spadły (mocznik minimalnie), fosfor spadł, ale te związane z anemią znacznie się pogorszyły.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mam nadzieję, że aranesp pomoże.

Kiedy dostała aranesp i ile?
Bo parametry czerwonokrwinkowe (moim zdaniem) kwalifikują ją do transfuzji...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Czw mar 26, 2015 18:53 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

pixie65 pisze:
Martyna-Tina pisze:Najnowsze wyniki mojej kotki (24.03.15). Mocznik i kreatynina troszkę spadły (mocznik minimalnie), fosfor spadł, ale te związane z anemią znacznie się pogorszyły.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Mam nadzieję, że aranesp pomoże.

Kiedy dostała aranesp i ile?
Bo parametry czerwonokrwinkowe (moim zdaniem) kwalifikują ją do transfuzji...

Dostanie dopiero jutro. :?
Obrazek

Martyna-Tina

Od: Wto cze 05, 2007 8:14

Post » Czw mar 26, 2015 18:59 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Aranesp? Jutro? Chociaż wynik badania jest z 24 :?: 8O
No ja bym chyba w takiej sytuacji najpierw podała krew...
A w jakiej dawce ma być podany ten aranesp?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw mar 26, 2015 21:07 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Wyniki były wczoraj i od razu zaczęłam szukać aranespu. Nie wiem czy będzie możliwa transfuzja. O tym w jakiej dawce dowiem się na miejscu (rano jadę i mi od razu obliczą). Kotka wczoraj czuła się całkiem dobrze, sporo (jak na siebie) zjadła i zmyliła mnie tym. :( Dzisiaj nadal jest dość aktywna, ale z jedzeniem już nieco gorzej.
Obrazek

Martyna-Tina

Od: Wto cze 05, 2007 8:14

Post » Czw mar 26, 2015 21:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

O aranespie możesz doczytać tutaj:

Aranesp. Podawanie. 6
Aranesp. Podawanie. FIA. 7

albo tutaj (i wydrukować wetce/wetowi):
http://www.ema.europa.eu/docs/pl_PL/doc ... 026149.pdf

Z moich doświadczeń i obserwacji wynika, że jedynym "powikłaniem" zaobserwowanym do tej pory jest podanie zbyt małej dawki, która okazuje się nieskuteczna. Niektórzy weci obliczają dawkę na kg masy ciała, chyba podobnie jak erytropoetynę. Natomiast darbepoetynę alfa (aranesp) podaje się w dawce 6,25-6,75 mikrograma na kota.

(...)
W książce Plumb's Veterinary Drug Handbook jest napisane, że dawkę aranespu podaje się raz w tygodniu "konwertując" tygodniową dawkę "zwykłej" erytropoetyny (epogen, procrit, eprex). Czyli oblicza się całkowitą ilość jednostek epo: x jednostek/kg m.c./tydzień i dzieli przez 200 [w niektórych źródłach - przez 217].
I to jest jednorazowa, prawidłowa dawka aranespu.
Zwykle wychodzi pomiędzy 6,25-6,75 mikrogramów.

Edit: zachęcam do poczytania [zwłaszcza w kontekście konieczności kontrolowania rozmaitych parametrów w trakcie terapii aranespem] a przynajmniej rzucenia okiem na str. 5 tego dokumentu [tabelka z dawkowaniem]:
http://pi.amgen.com/united_states/arane ... nglish.pdf

Tabelka [na stronie nr 5] zatytułowana jest: "Table 1. Estimated Aranesp Starting Doses (mcg/week) for Patients With CKD on Dialysis Based on Previous Epoetin alfa Dose (Units/week) Recommended Starting Dose".
Po lewej stronie są dawki epo, po prawej [rozbite na dorosłych i dzieci] - dawki aranespu.
(...)
jednorazowa, cotygodniowa dawka darbepoetyny odpowiada całej tygodniowej [podawanej 2-3 razy] dawce erytropoetyny [wyliczonej jak pisałam wcześniej: zapotrzebowanie czyli X jednostek/kg m. c./na tydzień], w stosunku 1:200 lub 1:217 [a jeszcze inne źródła podają 1:222].
Jak widać w tabelce te dawki u ludzi bywają zmienne.

Najdokładniej byłoby gdyby wet obliczył ile jednostek erytropoetyny na kilogram masy ciała potrzebuje dany kot w ciągu tygodnia, przemnożył przez wagę kota i podzielił to przez 200.
W pewnym sensie "dla wygody" przyjęto, że u kotów podaje się tę najniższą "ludzką" dawkę darbepoetyny.(...)
Cała dyskusja o dakowaniu aranespu była m.in. tutaj:
viewtopic.php?f=36&t=130760&p=8128245&hilit

To jest cytat z mojego starego posta.
Całość tutaj:

viewtopic.php?p=10765582#p10765582
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw mar 26, 2015 21:56 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mnie weterynarz powiedział, że żelazo się nie wchłania praktycznie w ogóle z przewodu pokarmowego i jeżeli żelazo jest niskie to podać dożylnie.
Obrazek
Obrazek

catalina

Od: Sob kwi 16, 2005 10:31

Post » Czw mar 26, 2015 22:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

catalina pisze:Mnie weterynarz powiedział, że żelazo się nie wchłania praktycznie w ogóle z przewodu pokarmowego i jeżeli żelazo jest niskie to podać dożylnie.

To nieprawda.
Żelazo z przewodu pokarmowego wchłania się słabiej i warto pilnować aby podawać go pomiędzy posiłkami a nie bezpośrednio przed lub po a także aby nie podawać go w towarzystwie innych preparatów, które (faktycznie) mogą upośledzać jego wchłanianie (zwłaszcza chodzi o preparaty/posiłki zawierające wapń).
Z naszych, forumowych doświadczeń wynika, że jednym z najlepiej tolerowanych i dobrze przyswajalnych jest preparat chela ferr bio complex.
Natomiast podawanie żelaza dożylnie może być niebezpieczne i ja nie zgodziłabym się na podanie go w takiej formie mojemu kotu.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Czw mar 26, 2015 22:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Martyna-Tina pisze:Wyniki były wczoraj i od razu zaczęłam szukać aranespu. Nie wiem czy będzie możliwa transfuzja. O tym w jakiej dawce dowiem się na miejscu (rano jadę i mi od razu obliczą). Kotka wczoraj czuła się całkiem dobrze, sporo (jak na siebie) zjadła i zmyliła mnie tym. :( Dzisiaj nadal jest dość aktywna, ale z jedzeniem już nieco gorzej.

Martyna-Tina trzymam kciuki, za kotkę, wyniki kiepskie, ale zachowanie całkiem z tego co piszesz. Mam nadzieję, że nie doszło jeszcze do zwapnienia szpiku. Poważnie rozważyłabym to co pisze Pixie65.

catalina pisze:Mnie weterynarz powiedział, że żelazo się nie wchłania praktycznie w ogóle z przewodu pokarmowego i jeżeli żelazo jest niskie to podać dożylnie.

Jak się źle podaje to możliwe, że się gorzej wchłania. My podawaliśmy domięśniowo (nigdy dożylnie!) bez efektów ubocznych.

rtratkie

Od: Śro gru 16, 2009 10:37

Post » Czw mar 26, 2015 22:19 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Generalnie bioprzyswajalność żelaza zależy od jego formy i czynników modulujących.
Ważne jest czy jest to żelazo Fe2+ czy Fe3+, łatwiej przyswajalne jest żelazo hemowe (z pokarmów pochodzenia zwierzęcego) a słabiej - żelazo niehemowe pochodzące z produktów roślinnych.
Ponadto żelazo lepiej się wchłania w towarzystwie wit C.
Ale istnieje także coś takiego jak naturalna ochrona organizmu przed przeładowaniem i dlatego żelazo z układu pokarmowego jest wchłaniane słabiej.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt mar 27, 2015 7:56 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rtratkie pisze:
Martyna-Tina pisze:Wyniki były wczoraj i od razu zaczęłam szukać aranespu. Nie wiem czy będzie możliwa transfuzja. O tym w jakiej dawce dowiem się na miejscu (rano jadę i mi od razu obliczą). Kotka wczoraj czuła się całkiem dobrze, sporo (jak na siebie) zjadła i zmyliła mnie tym. :( Dzisiaj nadal jest dość aktywna, ale z jedzeniem już nieco gorzej.

Martyna-Tina trzymam kciuki, za kotkę, wyniki kiepskie, ale zachowanie całkiem z tego co piszesz. Mam nadzieję, że nie doszło jeszcze do zwapnienia szpiku. Poważnie rozważyłabym to co pisze Pixie65.

Jak się źle podaje to możliwe, że się gorzej wchłania. My podawaliśmy domięśniowo (nigdy dożylnie!) bez efektów ubocznych.

no nie pamiętam czy powiedział domięśniowo czy dożylnie, z pewnością domięśniowo ale chodzi o to , że chela ferr nic nie daje, więc skoro kot jest w gorszym stanie, to zapewne warto podać domięśniowo, jeżeli jest go mało
Obrazek
Obrazek

catalina

Post » Pt mar 27, 2015 7:57 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

pixie65 pisze:

To nieprawda.
Żelazo z przewodu pokarmowego wchłania się słabiej i warto pilnować aby podawać go pomiędzy posiłkami a nie bezpośrednio przed lub po a także aby nie podawać go w towarzystwie innych preparatów, które (faktycznie) mogą upośledzać jego wchłanianie (zwłaszcza chodzi o preparaty/posiłki zawierające wapń).
Z naszych, forumowych doświadczeń wynika, że jednym z najlepiej tolerowanych i dobrze przyswajalnych jest preparat chela ferr bio complex.
Natomiast podawanie żelaza dożylnie może być niebezpieczne i ja nie zgodziłabym się na podanie go w takiej formie mojemu kotu.

już ustalone, że domięśniowo, mój błąd, taki drobiazg :lol:
Obrazek
Obrazek

catalina

Post » Pt mar 27, 2015 8:05 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

catalina pisze:(...) chodzi o to , że chela ferr nic nie daje, (...)

Wet tak twierdzi?
Na jakiej podstawie?
Jak duże ma doświadczenie z tym preparatem?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt mar 27, 2015 8:20 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

aaaaa, chodzi o to, że się słabo wchłania z układu pokarmowego, lepiej domięśniowo..... więc logicznie, skoro żelazo jest na niskim poziomie to lepiej domięśniowo, tak jest ze wszystkim zresztą

a skoro wpomniana została witamina C, której jestem wielkim fanem i sama zajadam L-askorbionowy w proszku i jest on dobry na wszystko, to jak myślicie czy kotu można by podać? :roll:
Obrazek
Obrazek

catalina

Post » Pt mar 27, 2015 8:33 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

catalina pisze:(...)

a skoro wpomniana została witamina C, której jestem wielkim fanem i sama zajadam L-askorbionowy w proszku i jest on dobry na wszystko, to jak myślicie czy kotu można by podać? :roll:

pixie65 pisze:(...)
Ponadto żelazo lepiej się wchłania w towarzystwie wit C.(...)

W preparacie chela ferr jest cały zestaw: żelazo, wit. C i kwas foliowy.

I nie jest prawdą, że kwas askorbinowy jest dobry na wszystko :roll:

Vitamin supplementation should be avoided. Vitamin C, in particular is not recommended, as oxalic acid forms in the presence of Vitamin C, and this modifies into oxalate. Leafy green vegetables in particular are not recommended, as are various other vegetables and grains.
http://www.knowbetterpetfood.com/feline ... ct_disease

Albo:
Vitamin C is converted to oxalate, which is subsequently excreted in the urine. In high doses, it has been postulated to lower the pH in the urine. Over time, these factors can increase the risk of calcium stone formation. Due to its potential pH-lowering properties, Vitamin C has sometimes been used to prevent the formation of struvite stones.

In a 2003 study in the "Journal of Urology," the authors measured the urine pH and oxalate concentrations after giving vitamin C to both normal patients and calcium stone-forming patients. Although they found that the oxalate concentration increased in patients given vitamin C, there was no change in the urine pH concentration. Furthermore, the study does not prove that the administration of vitamin C ultimately leads to stone formation. Unfortunately, a recent, definitive study on the role of vitamin C in the development of kidney stones does not exist.

In the book "Campbell-Walsh Urology," Dr. Paul Pietrow acknowledges that the evidence for the risk of vitamin C leading to kidney stones is inconclusive. However, he recommends that patients with a propensity for the formation of calcium stones should limit vitamin C to less than 2 grams per day. In "Reviews in Urology," Dr. Dean Assimos recommends that since high-dose vitamin C does not appear to alter the urine pH, it should not be used to prevent struvite stones.

http://www.livestrong.com/article/86089 ... itamin-c-/

viewtopic.php?p=9754686#p9754686
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt mar 27, 2015 13:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

a ja polecam Jerzego Ziębę i witaminkę C :D . Niestety nie wiem jak się to ma do kotów....
Obrazek
Obrazek

catalina

[poprzednia][następna]