Kallla pisze:(...)A to, że upiera się przy suchej karmie - ręce opadają. (...)
Gdyby handlował mięsem - upierałby się przy karmieniu mięsem...

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Kallla pisze:(...)A to, że upiera się przy suchej karmie - ręce opadają. (...)
Kallla pisze:No wiadomo ale powszechna opinia mówi o zwiększaniu podaży wody a sucha karma wyciąga wode z kota, być może zwiększa pragnienie ale w przypadku kota który nie chce pić to jest bez sensu...(...)
pixie65 pisze:kristinbb pisze:Slonko_Łódź pisze:kristinbb pisze:To czym zakwaszać ?
Np. L- Methiocidem
I dlaczego tego nie wiedzą weci ??
Dziękuję za informację.
Ależ weci wiedzą.
Tylko rozsądni weci wiedzą też, że "sztuczne" zakwaszanie czymkolwiek może doprowadzić do kłopotów.
Bardzo się obśmiałam, jak zobaczyłam ten preparat z metioniną w lecznicy.
Bo kilka lat temu miałam pomysł na taki biznes - kapsułkowanie metioniny, którą jak się okazało zamiast sprowadzać z Niemiec można było kupić w sklepie z paszami dla kur![]()
Tylko trzeba było brać minimum 20 kg.
W maju 2008 roku pisałam:pixie65 pisze:Szukaliśmy preparatu z odpowiednią dawką metioniny, ale nie jest łatwo. To znaczy jest świetny preparat w niemieckiej aptece, z odpowiednią dawką [400mg] - wychodzi w sumie taniej niż uro-pet.
Preparat z Niemiec przyjechał, kot go łykał i niewiele z tego wynikało.
Pomogła radykalna zmiana diety i karmienie dwa razy na dobę.
Od tamtej pory skończyły się problemy z pęcherzem.
pixie65 pisze:taizu pisze:Mocz jest zbyt słabo zageszczony (chyba, że kot właśnie był nawadniany); jest nieco za mało kwaśny, dlatego mogą się wytrącac kamienie. Leukocyty wedlug mnie sugerują infekcję: pobrano próbkę na posiew?
"Kamienie" a w zasadzie najpierw kryształy tworzą się w wyniku wysycenia roztworu, jego mniejsza czy większa kwaśność nie ma dla samego procesu ich powstawania żadnego znaczenia.
Kwasowość (lub zasadowość) moczu (czyli obecność określonych jonów) ma znaczenie dla rodzaju kryształów/kamieni.
Kallla pisze:np tej o roztworach i jak to się ma do kociego moczu...
Kallla pisze:w sumie jeśli w karmie i urinovecie jest metionina (DL-metionina) to czy potrzebne jest dodatkowe zakwaszanie ?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Myszorek i 314 gości