Kot nerkowy dla początkujących, wydanie 1

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt sty 25, 2013 10:52 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Jak wygląda sprawa wapna podawanego do wody bo chciałam moim kot podawać, ale nie wiem ja ze Skitelsem to wygląda. Czy może?

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Pt sty 25, 2013 10:59 Re: Kot nerkowy dla początkujących

A jak wygląda jego jonogram?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt sty 25, 2013 11:02 Re: Kot nerkowy dla początkujących

mania* pisze:(...) Pytanie co sadzicie o podwaniu Azodylu. Wiem ze w Polsce jest niedostepny ale jest jego odpowiednik o takim samym skladzie. Podpowiedzial mi to weterynarz. Dzisiaj dowiem sie jak sie nazywa.

viewtopic.php?p=7073665#p7073665

Przy okazji przejrzyj ten wątek:
viewtopic.php?f=36&t=137673

Znajdziesz tam wiele ciekawych informacji.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt sty 25, 2013 11:02 Re: Kot nerkowy dla początkujących

pixie65 pisze:A jak wygląda jego jonogram?

Chyba tego nie robiliśmy nie jestem pewna. Ostatnio mój mózg za dużo wiadomości przyjął na temat kotów nerkowych i nie wiem co, gdzie, jak.
To może poczekam do 10.02 będzie miał wtedy ponowne badania.

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Pt sty 25, 2013 15:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Witam Was i proszę o pomoc i poradę. Weci rozkładają ręce i mają coraz bardziej fantastyczne teorie. Moja kotka ma 7,5 roku. Od prawie 3 miesięcy ma osłabiony apetyt. Powoli straciła wigor i zainteresowanie życiem. Głównie śpi.
30 listopad 2013
Na- 157,1 ; norma; 143- 156,5 mmol / l 
K- 3,5 norma 4,1- 5,6 mmol / l
Cl- 117,8 norma; 101- 118 mmol / l
Ca- 9,5 mg/ dl norma 8,0- 11,1 mg / dl
P- 4,5 mg / dl. norma P 3 - 6,8 mg / l
kreatynina- 3mg/ dl mocznik 70 mg/ dl
7 grudnia Kreatynina- 2,45mg/ dl BUN – 32mg / dl norma do 36; 
jonogram z 7 grudnia praktycznie ten sam jak z 30 listopada
Utrzymuje się obniżony poziom leukocytów. Testy Felv FIV ujemne. Miała 2x USG i RTG płuc oraz brzucha. Nerki w usg - pogrubiała część korowa, nerka prawa zmiany struktury. Jest po leczeniu Marbocylem zgodnie z posiewem moczu ( wykryto Escherichię coli ) Miała także badanie moczu z osadem. Gęstość względna 0, 015.
Po leczeniu i kroplówkach podskórnych kreatynina 07. styczeń- 2,1mg% mocznik 81mg% Fosfor- 1,9 mmol / l. Miała także badania glukozy, ALat, Aspat, gamma GT, białko i albuminy, bilirubinę to jest w normie. Jedynie cholesterol za wysoki Wykluczono zapalenie trzustki na podstawie ujemnego testu lipazy trzustkowej.
Proszę o poradę, czy taki niski potas może powodować osłabienie i brak apetytu u kota? W jelitach zalega stolec choć kuwetkuje regularnie.
Zebów praktycznie nie ma, dziąsła i wszystko w pyszczku idealne.
Od 2 dni otrzymuje glukonian potasu dopyszcznie, ale na wyrównanie potasu trzeba poczekać.
Na poprawę apetytu teraz Megalia, ale dostaje 1 lub 2 x w tygodniu.
Kicia czuje się źle, a ewidentnej przyczyny brak.
Pozdrawiam

sigman

Od: Pon wrz 03, 2012 10:19

Post » Pt sty 25, 2013 17:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących

sigman pisze:(...)
Proszę o poradę, czy taki niski potas może powodować osłabienie i brak apetytu u kota?

Jak najbardziej.

sigman pisze:W jelitach zalega stolec choć kuwetkuje regularnie.

Czasem podaje się w takich sytuacjach metoclopramid.
Może zapytaj weta o niego?

sigman pisze:Kicia czuje się źle, a ewidentnej przyczyny brak.

A pełna morfologia jak wygląda? Bo "obniżony poziom leukocytów" nic mi nie mówi.
Usg robione było przez dobrego fachowca? Żadnych (tfuuu...) chłoniakopodobnych zmian?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt sty 25, 2013 17:32 Re: Kot nerkowy dla początkujących

mania* pisze:
pixie65 pisze:
mania* pisze:
pixie65 pisze:Leczniczo można kotu podać nawet do 50 mg żelaza.
Zwykle dawkuje się 4-6 mg/kg m.c.
W kapsułce Chela Ferr jest 14 mg żelaza.
Podawanie 1/4 czy nawet 1/2 kapsułki pomoże mniej więcej tak jak umarłemu kadzidło.

Za duzo nie mozna tez podac poniewaz kapsulki sa dla ludzi a kotek wazy niecale 3 kg.

To jest dawkowanie dla kota. To wet powinien Ci o tym wszystkim mówić.
Skoro nie mówi a Ty pytasz - odpowiadam.
Zrobisz oczywiście jak zechcesz.

Dziekuje za podpowiedzi. Dzisaj porozmawiam z weterynarzem o dawkowaniu. Pytanie co sadzicie o podwaniu Azodylu. Wiem ze w Polsce jest niedostepny ale jest jego odpowiednik o takim samym skladzie. Podpowiedzial mi to weterynarz. Dzisiaj dowiem sie jak sie nazywa.

Jak się dowiesz to napisz koniecznie
Obrazek Asia 1.02.2010 (*)- śpij malutka:( Zawsze będziemy o Tobie pamiętać.
Obrazek Gosiek i Szarcia.Obrazek ZAPRASZAMY

anusia27

Od: Pt kwi 02, 2010 10:35

Post » Pt sty 25, 2013 17:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących

anusia27 pisze:
Jak się dowiesz to napisz koniecznie

:arrow:
pixie65 pisze:viewtopic.php?p=7073665#p7073665

Przy okazji przejrzyj ten wątek:
viewtopic.php?f=36&t=137673

Znajdziesz tam wiele ciekawych informacji.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt sty 25, 2013 19:26 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Dzięki pixie65 za odpowiedź.
Weci na to potas zwrócili uwagi. Ale i tak nikt tych objawów nie związał z elektrolitami. RTG oglądane przez 5 wetów, to tak na wszelki wypadek konsultowałam się w trzech lecznicach z wynikami. Też się boję chłoniaka. Leukocyty 5,1 tys / mikr. przy normie 10-15 tys. -ostatnie badania. morfologia wykonana 4 razy. Nie ma anemii i rozmaz prawidłowy. W USG bez zmian w śledzionie i wątrobie. Tak samo na RTG brzucha. RTG płuc też prawidłowe. Badań mam cały plik, więc post byłby bardzo długi.
Na wzdęcia i zalegania stolca dostała procolin. Bez efektu. Było coraz gorzej z kotem.Teraz doraźnie lactulosę. Mieszam z karmą Colon lub otręby.
Chłoniak może naciekać jej jelita i tego w badaniu RTG w 100 % nie zobaczy nikt we wczesnym stadium.
Od listopada przerabiam wszystkie choroby łącznie z FIP. Ale stosunek A / G ma 0,9
W badaniu - osłuchiwanie- również przyśpieszona praca serca. Potas traci przez nerki i wlewy ringera nie uzupełniły ilości.
Jeśli to będzie to, to kiedy zrobić kontrolę?
Jeszcze raz dziękuję.

sigman

Post » Pt sty 25, 2013 22:21 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Sigman, to chodzi o Atrilę?
Ile kotka schudła przez ten czas kiedy ma osłabiony apetyt?
Zrobiłaś jej badania hormonów tarczycy?
Może udałoby Ci się do Wrocławia na usg albo i rezonans pojechać?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt sty 25, 2013 22:27 Re: Kot nerkowy dla początkujących

czy Azydol jest alternatywą dla Ipakitine, czy jest to inny lek

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Pt sty 25, 2013 23:10 Re: Kot nerkowy dla początkujących

To są dwa różne preparaty.
Ipakitine (węglan wapnia + chitosan) to "wyłapywacz fosforanów" jak Alusal (wodorotlenek glinu), Renagel (sewelamer), czy inny związki wapnia (octan - Calcifos), węglan lantanu (Renalzin).

Azodyl to kombinacja bakterii, z których zwłaszcza streptococcus thermophilus lubi "zjadać" mocznik. Ten preparat ma za zadanie ograniczyć w jelitach ilość toksyn mocznicowych i zapobiec ich powrotowi do krwioobiegu, jego działanie określa się jako "dializę jelitową".
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt sty 25, 2013 23:17 Re: Kot nerkowy dla początkujących

czy jest to preparat ogólnie stosowany/polecany?

Animus

Od: Nie wrz 30, 2012 18:12

Post » Pt sty 25, 2013 23:23 Re: Kot nerkowy dla początkujących

Tak, Atrila. Nie schudła nic. Ostanie ważenie 4800g, jak rok temu i teraz w styczniu. Pilnuję wagi. Nawet teraz bez Megali je małymi porcjami. USG kontrolne było w polecanej klinice i tu na forum, jak również przez dr Lewicką. Wydaje się mi się, że profesjonalnie.
Jeszcze jedno, ona rozlizała sobie boki i wygoliła sierść na udach językiem. Jest bardzo znerwicowana, to koteczka o kruchej i delikatnej psychice. Dostaje od 2 tygodni Kalm Aid i to pomogło. ( Gruczoły okołodbytnicze opróżnione i sprawdzone)
Jeśli myślisz o chłoniaku lub nowotworze przewodu pokarmowego to na podstawie prac poglądowych dr Sapierzyńskiego należałoby kota otworzyć i pobrać wycinki. Jest w grupie ryzyka. W badaniach endoskopowych i tą drogą pobranych wycinkach może nic nie wyjść.
Do jakiejkolwiek narkozy diagnostycznej i laparotomii to kot powinien być wyrównany elektrolitowo, potas też. Niedobór potasu grozi groźnymi zaburzeniami rytmu serca u ludzi na pewno, u kota pewnie też. Szczególnie gdy mówimy o narkozie.
Wrocław jest ponad 250 km od nas. Tam jeszcze trzeba spędzić cały dzień. Gdyby chodziło o MR. Nie wiem, jak by to przeżyła. W końcu na Śląsku bliżej musi być gdzieś dobry wet.
Sama teraz w każdej chwili analizuję wszystko.
Zastanawiając się, co dalej z kotem i co jeszcze można zrobić odnalazłam objawy niedoboru potasu u kota. Osłabienie, apatia, brak łaknienia, neuropatia. Potas u kota nerkowego powien być uzupełniany już przy dolnej granicy normy i utrzymywany w środku normy. Na tut. forum nie znalazłam kota nerkowego z podobnymi objawami i niskim potasem. Choć jest tu mnóstwo wiedzy bardzo cennej.
Też nie zgodziłam się na karmy nerkowe i podaję kroplówki nadal, choć nie codziennie. Wszystkie leki konsultuję z wet.
Ponieważ kot trzyma wagę, to chyba traktują mnie nieco jak natręta.
Trzy miesiące dla kota to dużo. W końcu jakakolwiek choroba nowotworowa powinna odbić się na morfologii i czy bad. biochemicznych. To były badania powtarzane.
Hormony tarczycy będą jeszcze zrobione. Zapomniałam poprosić na ostatniej wizycie

sigman

Post » Pt sty 25, 2013 23:49 Re: Kot nerkowy dla początkujących

sigman pisze:(...)
Jeszcze jedno, ona rozlizała sobie boki i wygoliła sierść na udach językiem. Jest bardzo znerwicowana, to koteczka o kruchej i delikatnej psychice. Dostaje od 2 tygodni Kalm Aid i to pomogło. ( Gruczoły okołodbytnicze opróżnione i sprawdzone)
Jeśli myślisz o chłoniaku lub nowotworze przewodu pokarmowego to na podstawie prac poglądowych dr Sapierzyńskiego należałoby kota otworzyć i pobrać wycinki. Jest w grupie ryzyka. W badaniach endoskopowych i tą drogą pobranych wycinkach może nic nie wyjść.

Tak, myślę o chłoniaku i znam teksty dr. Sapierzyńskiego.
Znałam też pewną kotkę z podobnymi objawami. W jej przypadku usg wykonane przez świetnego warszawskiego radiologa wstępnie potwierdziło istnienie zmian sugerujących chłoniaka.
I...hmmm...też się "kompulsywnie" wylizywała.

sigman pisze:Zastanawiając się, co dalej z kotem i co jeszcze można zrobić odnalazłam objawy niedoboru potasu u kota. Osłabienie, apatia, brak łaknienia, neuropatia. Potas u kota nerkowego powien być uzupełniany już przy dolnej granicy normy i utrzymywany w środku normy. Na tut. forum nie znalazłam kota nerkowego z podobnymi objawami i niskim potasem. Choć jest tu mnóstwo wiedzy bardzo cennej.

Ej no bez jaj...Dużo pisaliśmy o potasie bo do tej pory wielu wetów z upodobaniem stosuje w terapii kotów z pnn tak zwane "płukanie" czyli trzy dni z NaCl i furosemidem do żyły i patrzymy co będzie...Jeśli kot miał niski potas (a nie każdy wet przed takim maratonem robi jonogram) to może być problem. Jeden z moich kotów miał np. potas na poziomie 1,6 (od 2,5 wskazana jest już dożylna suplementacja) - gdybym się nie uparła na zrobienie jonogramu, dawno już nie byłoby go wśród żywych...

sigman pisze:Ponieważ kot trzyma wagę, to chyba traktują mnie nieco jak natręta.
Trzy miesiące dla kota to dużo. W końcu jakakolwiek choroba nowotworowa powinna odbić się na morfologii i czy bad. biochemicznych. To były badania powtarzane.
Hormony tarczycy będą jeszcze zrobione. Zapomniałam poprosić na ostatniej wizycie

No właśnie...
Może ona ma jakiś problem psychiczny?

Animus pisze:czy jest to preparat ogólnie stosowany/polecany?

Azodyl? Jest stosowany i polecany tyle że trzeba go sobie ze Stanów sprowadzić.
W Polsce jest niezarejestrowany.
Doczytaj sobie to co już linkowałam.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]