Moderator: Moderatorzy
mania* pisze:(...) Pytanie co sadzicie o podwaniu Azodylu. Wiem ze w Polsce jest niedostepny ale jest jego odpowiednik o takim samym skladzie. Podpowiedzial mi to weterynarz. Dzisiaj dowiem sie jak sie nazywa.
pixie65 pisze:A jak wygląda jego jonogram?
sigman pisze:(...)
Proszę o poradę, czy taki niski potas może powodować osłabienie i brak apetytu u kota?
sigman pisze:W jelitach zalega stolec choć kuwetkuje regularnie.
sigman pisze:Kicia czuje się źle, a ewidentnej przyczyny brak.
mania* pisze:pixie65 pisze:mania* pisze:pixie65 pisze:Leczniczo można kotu podać nawet do 50 mg żelaza.
Zwykle dawkuje się 4-6 mg/kg m.c.
W kapsułce Chela Ferr jest 14 mg żelaza.
Podawanie 1/4 czy nawet 1/2 kapsułki pomoże mniej więcej tak jak umarłemu kadzidło.
Za duzo nie mozna tez podac poniewaz kapsulki sa dla ludzi a kotek wazy niecale 3 kg.
To jest dawkowanie dla kota. To wet powinien Ci o tym wszystkim mówić.
Skoro nie mówi a Ty pytasz - odpowiadam.
Zrobisz oczywiście jak zechcesz.
Dziekuje za podpowiedzi. Dzisaj porozmawiam z weterynarzem o dawkowaniu. Pytanie co sadzicie o podwaniu Azodylu. Wiem ze w Polsce jest niedostepny ale jest jego odpowiednik o takim samym skladzie. Podpowiedzial mi to weterynarz. Dzisiaj dowiem sie jak sie nazywa.
anusia27 pisze:
Jak się dowiesz to napisz koniecznie
pixie65 pisze:viewtopic.php?p=7073665#p7073665
Przy okazji przejrzyj ten wątek:
viewtopic.php?f=36&t=137673
Znajdziesz tam wiele ciekawych informacji.
sigman pisze:(...)
Jeszcze jedno, ona rozlizała sobie boki i wygoliła sierść na udach językiem. Jest bardzo znerwicowana, to koteczka o kruchej i delikatnej psychice. Dostaje od 2 tygodni Kalm Aid i to pomogło. ( Gruczoły okołodbytnicze opróżnione i sprawdzone)
Jeśli myślisz o chłoniaku lub nowotworze przewodu pokarmowego to na podstawie prac poglądowych dr Sapierzyńskiego należałoby kota otworzyć i pobrać wycinki. Jest w grupie ryzyka. W badaniach endoskopowych i tą drogą pobranych wycinkach może nic nie wyjść.
sigman pisze:Zastanawiając się, co dalej z kotem i co jeszcze można zrobić odnalazłam objawy niedoboru potasu u kota. Osłabienie, apatia, brak łaknienia, neuropatia. Potas u kota nerkowego powien być uzupełniany już przy dolnej granicy normy i utrzymywany w środku normy. Na tut. forum nie znalazłam kota nerkowego z podobnymi objawami i niskim potasem. Choć jest tu mnóstwo wiedzy bardzo cennej.
sigman pisze:Ponieważ kot trzyma wagę, to chyba traktują mnie nieco jak natręta.
Trzy miesiące dla kota to dużo. W końcu jakakolwiek choroba nowotworowa powinna odbić się na morfologii i czy bad. biochemicznych. To były badania powtarzane.
Hormony tarczycy będą jeszcze zrobione. Zapomniałam poprosić na ostatniej wizycie
Animus pisze:czy jest to preparat ogólnie stosowany/polecany?
Użytkownicy przeglądający ten dział: kot_kreskowy2021, Kwiatek65 i 42 gości