SPIS KARM dla Kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob paź 02, 2004 8:29 Jakich karm nie polecacie?

Po przeczytaniu tego wątku dochodzę do wniosku, ze albo opolskie to prowincja, albo ja jestem niedoinformowana. Z wszystkich nazw ktore wymienialiscie, jedynie Sheba i DrAlders z czyms mi się kojarzy, pozostałe nazwy nic mi nie mówią. U nas na półkach królują Kitekaty i Whiskasy, bardzo drogie Sheby i tanie marketowe noname.
W zoologicznym znalazłam dr Alders, w markecie kupiłam suche Kitekata - daję to, kiedy nie ma w domu nic innego, bo jednak wolę karmić naturalnym żarełkiem. Zwykle są to mieszanki gotowanego mięsa kurzego (ostatnio probuję tez wołowego), ryżu albo makaronu, marchewki. Czasem dokladam małe ilości innego gotowanego albo puszkowego warzywa: groszku, kukurydzy, fasolki szparagowej. Maksio lubi też twarożek i skondensowane mleko pół na pół z wodą. Dodatkowo koty uzupełniają sobie dietę tym co wyżebrzą (zółty ser, skrawki szynki) i upolują (świerszcze, myszy, pająki brrrr).
Ponieważ ktoś w tym wątku wspominał o "truciźnie w puszkach" - chciałabym zapytać jakich karm NIE POLECACIE?

nongie

Od: Nie wrz 26, 2004 14:39

Post » Sob paź 02, 2004 9:34

Nongie, nie smuc sie ;)
Dajesz kotom domowe papu i to jest dobre - ja chcialabym zeby moje zrezygnowaly z puszek (jedza 3 x100g tacki dziennie).
Na Twoim miejscu kupilabym dobre suche, bo samodzielnie zrobione jedzenie czesto nie zapewnia kotu wszystkich skladnikow mineralnych.
Wejdz na www.animalia.pl tam masz najrozniejsze karmy w dobrych cenach :D

Z karm nie polecanych - ja unikam takich ktore zawieraja cukier, karmel, barwniki, duzo skladnikow roslinnych.

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Nie paź 03, 2004 9:10 Karmy na www

Moni, serdeczne dzieki za ten adres! :D

Własnie namieszałam kotom żarełko:
40% mięso z gotowanych skrzydełek kurzych (z chrupkami i skórą, bez kości)
20% tłusta wołowina rosołowa
20% kaszka kuskus
10% gotowana włoszczyzna z mrożonki (marchew, seler, piertruszka)
10% galaretka z rosołu i resztki z puszki dr Alders (wątróbka)

(te procenty oczywiście "na oko")
Małżonek dziś dostanie odpad z kociego żarcia, czyli rosół drobiowo wołowy z makaronem :lol:

nongie

Post » Nie paź 03, 2004 11:05

Fajny przepis, zapamietam sobie :)
Jak gotuje kotom miesko, to zawsze pozniej robie rosolek :lol:

Ostatnio skorzystalam z przepisu Rysi, tylko nie wiem czy byl dokladnie taki:
Ugotowalam piers z kurczaka z marchewkami w niewielkiej ilosci wody a potem zmiksowalam to z kilkoma lyzkami rosolku. Wyglada jak swieza i smakowita puszka, pachnie oblednie :lol:
Rysia chyba gotuje cala kure, ja mialam pod reka tylko piersi.
Jutro kupie serca i watrobke drobiowa, to poeksperymentuje :wink:

Jak sie nazywa ta tlusta wolowina ? Po prostu rosolowa ? Ja sie nie znam bo prawie nie jem miesa ;)

Aha, jesli podajesz tylko gotowane, to musisz dosypywac do niego witamin, lub kupic dobre suche zeby koty nie mialy brakow w skladnikach odzywczych.

moni_citroni

Od: Czw sty 23, 2003 19:17

Post » Nie paź 03, 2004 18:41

To ja tez wstawie swoje w odpowiednim miejscu :) bo wpisalam, ale w innym watku.

Poniewaz moja Kajka to alergiczka (nie moze jesc kurczaka) oba jedza to samo, czyli sucha karme Sensitivity Control - Waltham-a. Jak wychodze rano do pracy na caly dzien to wsypuje im tyle, zeby mialy co poskubac przez ten czas i nie chodzily glodne. 3 razy w tygodniu dostaja rowniez mokra karme - najczesciej ANIMONDY, taka ktora nie zawiera w swoim skladzie kurczaka - najlepiej lubia puszki Delikates Fischtopfchen sardynki albo tuńczyka. Od czasu do czasu dostaja puszeczki GOURMET-u, SHEB-y albo poprostu tunczyka w sosie wlasnym. No i Bubuś uwielbia tabletki mleczne - od 2 do 4 dziennie. Jakby mogl to by zjadl wszystkie naraz Kiedys wysypaly mi sie na dywan, to zasuwal jak odkurzacz, nie wiem ile zdarzyl zjesc zanim go zlapalm, ale predkosc mial zawrotna :lol:
Jesli juz jestem przy witaminkach, to okresowo do wody dodaje codziennie kilka kropli Lavety Super.
Raz w tygodniu dostaja tez maly spodeczek smietanki 12% na dwoje.
Acha a teraz kupilam wolowinke, podzielilam na male porcje i wlozylam do zamrazalnika - chce im powoli troche mieska do diety wprowadzic.

Barbs

Od: Pon lis 24, 2003 22:41

Post » Nie paź 03, 2004 18:50

Piękne zestawienie.
Ja bym dodał jeszcze jedną kategorię: karmy dla kastratów.
Pozdrawiam, Krzysio

Krzysio

Od: Pt lut 21, 2003 0:59

Post » Pon paź 04, 2004 7:55

moni_citroni pisze:Jak sie nazywa ta tlusta wolowina ? Po prostu rosolowa ?

Rosołowe, pręga, mostek z koscią. Też nie jestem najmocniejsza w rzeźniczej anatomii, zwykle wybieram w sklepie coś z tego co widać :)

nongie

Post » Pon paź 04, 2004 21:34

moni_citroni pisze:Jak sie nazywa ta tlusta wolowina ? Po prostu rosolowa ?

Szponder? :roll:
ObrazekObrazekObrazek
Panowie Kocurowie
"Poznasz siebie, poznając własnego kota." Konrad T. Lewandowski, "Widmowy kot"

PumaIM

Od: Pon sty 20, 2003 1:30

Post » Wto paź 05, 2004 8:08 Karma domowa

Własnie wróciłam z mięsnego.

Za 40 dkg serc drobiowych, 20 dkg żołądków, 20 dkg wątróbki i duzą szyjkę z indyka dałam całe 7 zł (tyle, co 3,5 puszki drAldersa, ktora wystarcza na 3-4 dni). Taka ilość mięcha podgotowana z ryżem i warzywami wystarczy spokojnie na tydzień.
Jakby nie liczyć - wychodzi mi, że to najtaniej i najzdrowiej jak się da.

Jakie suche żarełko powinnam do tego dokupić?
Odkłaczająca Ekunaba kosztuje 15 zł (400 gr). Czy jest coś rownie wartościowego w lepszej cenie? I czy ma sens kupować odkłaczającą, skoro kotom nic nie dolega?

nongie

Post » Śro paź 06, 2004 0:27

Krzysio pisze:Piękne zestawienie.
Ja bym dodał jeszcze jedną kategorię: karmy dla kastratów.

Chetnie dodam, a co mam wpisac w tej kategorii? :wink:

BTW zaktualizuje plik z karmami w tym tygodniu.
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Sob paź 09, 2004 10:59 Re: Karma domowa

nongie pisze:Jakie suche żarełko powinnam do tego dokupić?
Odkłaczająca Ekunaba kosztuje 15 zł (400 gr). Czy jest coś rownie wartościowego w lepszej cenie? I czy ma sens kupować odkłaczającą, skoro kotom nic nie dolega?

Nongie, zazdroszcze ze koty zjadaja ryz, makaron, marchewke itp. Ale wiem, ze nastepnego kota bede uczyla jesc tego typu rarytasy od malego, chocby mnie znow w nieprzytomnosci mialo do lozka polozyc. Niestety Pola zadnych takich oszukanstw nie je.
Z suchego to wiekszosc preferuje RC (indoor, fit, exigant), pourine pro plan, a teraz sie pojawila eukanuba dla kotow. nie wiem czy moja by jadla eukanube, bo Hillsa nie tknela nawet - chyba nie zjadla nawet jednej kulki. Gdy bedziesz kupowala suche to lepiej kupuj te male torebki 400g bo jak nie trafisz w gust to bedziesz wyrzucac (albo oddasz dziczkom). Ceny w sklepach wysylkowych jest troche tansza niz w normalnych, ale koszty wysylki je wyrownuja. Oczywiscie jezeli kupisz wiecej rzeczy to sie bardziej rozlozy i pewnie nawet wyjdzie taniej.
Obrazek

carmella

Od: Nie lut 29, 2004 14:46

Post » Sob paź 09, 2004 12:43

Wiecie co..to ja mam chyba luksus..Moje kociaki jedzą wszystko, dosłownie wszystko co im dam. Nie daje im byle czego, ale i tak mnie to zastanawia.. :roll: żadnych smaków, żadnych preferencji, byle sie dało wszamać. Jeszcze nie odmówiły konsumpcji...no chyba że są już najedzone :D . One mi chyba nie chcą robić przykrości.. :lol:

vienna

Od: Pt sie 20, 2004 8:15

Post » Wto paź 19, 2004 22:16

zaktualizowalam tabele na 1 stronie z karmami

Beata, nie dopisalam na razie zadnej karmy do szczawianow, bo z tego co napisalas uznalam, ze dieta jest bardziej skomplikowana w tej sytuacji.
Obrazek

Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Post » Wto paź 19, 2004 22:20

Anja pisze:zaktualizowalam tabele na 1 stronie z karmami

Beata, nie dopisalam na razie zadnej karmy do szczawianow, bo z tego co napisalas uznalam, ze dieta jest bardziej skomplikowana w tej sytuacji.

jasne :D
czy to znaczy ze w wolnej chwili moge to na html przerzucic i bedzie mozna w ABC ujac?

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Wto paź 19, 2004 22:20

To juz jest w htmlu :) przegladarka to czyta, sprawdzalam :wink:
Podam szelmiee linka do ABC z prosba o wklejenie :)
Obrazek

Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

[poprzednia][następna]