Kate23 pisze:Co jeszcze, oprocz ryb, zawiera wieksza ilosc fosforu i mozna podac kotu?
grasica cielęca - 558 mg/100g
móżdzek cielęcy - 350
mięso średnio rzecz biorąc ma ok 200, ryby trochę wiecej (np.łosoś 266)
BTW, z łososiem i pstrągiem trzeba uważać, zawierają dużo witaminy D a ta może szkodzić w nadmiarze.
Każdy koci pokarm (mięsny, kukurydziany to nie wiem) ma sporo fosforu. Tak więc, niski poziom tylko z "niedorzywienia" raczej kotu nie grozi. Sam niewiele wiem na ten temat, mogę poszukać jakiś informacji po angielsku i tu podrzucić jak chcesz. Z tego co pamiętam niski poziom fosforu jest rzadkością. Gdzieś ostatnio komuś wyszedł jakiś b. niski wynik, bliski 0, i okazało się to błędem pomiarowym. Ponadto pojawia się problem "wartości referencyjne jednego labu vs. wartości ref. drugiego labu". według wartości ref. wet. labu IDEXX Twój wynik jest w normie (zresztą poprzednia wartość sodu też). Pozostaje otwartym pytanie czy i na ile metody labów się różnią oraz czy i na ile wartości referencyjne dostosowane są do tych metod. Osobiście trochę wątpię w to dostosowywanie, szczególnie w przypadku małych, lecznicowych labów.
Kate23 pisze:Mozesz wyjasnic dlaczego wedlug Ciebie dziwne?
Zmiany poziomu sodu nie powinny być zbyt duże dla danego organizmu. Cały zakres normy to za dużo dla konkretnego kota. Poniżej jest to nieco wyjaśnione:
a). "[...] laboratory reference ranges are often wider than differences that are important for clinical decision making .[...] trends in plasma Na+ concentration can be very significant in patients being monitored over a prolonged period, such as cats receiving subcutaneous fluids for chronic renal failure. If such a cat were to have a plasma Na+ concentration of 150 to 152 mEq/L consistently for several months, followed by an upward trend of 153, 155, and 156 mEq/L over the next few months, the increase may be very significant for that cat,despite the value consistently remaining within the laboratory’s reported reference range for cats. [...]Generally speaking, any deviation of plasma Na+ concentration should be noted.When it is unexpected, the first course of action may be verification of repeatability. However, small deviationsin plasma Na+ concentration should not be dismissed and omitted from the problem list because the osmoregulatory system controls the pOsm within such a narrow range in healthy animals."
An In-Depth Look: Normal and Abnormal Water Balance: Hyponatremia and Hypernatremia (Katherine James,Katharine Lunn)
http://www.vetlearn.com/Default.aspx?Ta ... cleID=2749(trzeba się zarejestrować)
b) How Much Can A Laboratory Test Change And Still Be The Same?
http://www.rlakc.com/newsletters/v4i8%20.htmZmiany kreatyniny też nie powinny być duże jeśli nie zmienia się wydajność nerek oraz masa mięśniowa pacjenta. Ale często u kotów ze zdrowymi (? chyba) nerkami widzę na miau spore zmiany.
Odwodnienie tłumaczyloby zmiany sodu i HCT. No ale nie byłbym sobą gdybym nie zagmatwał

Szukałem sporo na temat tego czy odwodnienie łatwiej stwierdzić za pomocą wyników krwi czy oglądu pacjenta. Niewiele na ten temat znalazłem ale 4 źródła (w tym jedno ludzkie) skłaniają się ku temu że tak samo lub ogląd pacjenta jest nawet tu lepszy. Miał wtedy Gucio fizjologiczne objawy odwodnienia? (Wolne opadanie naciągniętej skóry? Suchość/lepkość błon śluzowych).
Poniżej jest przykład kota który miał HCT 46.6 i nie uznano go za odwodnionego.
"Since there was no support for dehydration on physical examination nor on the clinical chemistry and Martha was excited at the time of blood collection, splenic contraction was thought to be the most likely cause of the observed erythrocytosis."
http://www.idexx.com/view/xhtml/en_us/s ... -study.jsf