Bezdomniaczki Idzie Zima.Budki robótki :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 25, 2011 12:28 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

Ja "ukradłam" dwa koty z sąsiedniej działki. Wysterylizowałam. Jedna została u mnie taka mniej przebojowa no i wiedziałam, że jest totalnie niczyja... Drugą puściłam, ale widocznie kiedy się zorientowali, że już nie będzie rodziła małych to nie będzie z niej pożytku i rozrywki dla dzieci, więc sprowadzili sobie szczeniaki, a kota zostawili. Niech sobie radzi, czasem damy mu mleka, czasem wpuścimy do domu. Szlag mnie trafił. Ukradłam powtórnie. Znalazłam dom. I wywiozłam na drugi koniec PL. Teraz ma poduchy i tylko po łóżkach się rozbija :)

A tej ciemnoty związanej ze sterylizacja nigdy nie pojmę. Te ich argumenty przeciw są po prostu kuriozalne choć wygłaszane śmiertelnie poważnym mentorskim tonem, że czasem aż trudno nie wybuchnąć im w twarz śmiechem. Zwłaszcza kiedy to mówią Ci, którzy uważają się za elitę intelektualną, a parafrazują jedynie wiejskie zabobony ze średniowiecza 8O .

Gosiu ja bym tej babie podprowadziła tego kota i tyle :)
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Pętelka

Od: Pt lut 13, 2009 23:59

Post » Pt mar 25, 2011 13:55 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

CatAngel pisze:Odnośnie Tusi możliwe, że ma uczulenie na kurczaka(którego już nie dostaje) nie drapie się, ranki sie goją ładnie :) obserwacja nadal jest.

oby się okazało, że to faktycznie ta typowa alergia czyli kurczak...
jeden problem z głowy dla Ciebie a i kicia szczęśliwsza będzie :D

cangu

Od: Pt maja 09, 2008 21:17

Post » Sob mar 26, 2011 16:02 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

A może na jakieś środki zewnętrzne ma Tusia alergię, np zmieniłaś proszek do prania, płyn do płukania. Przecież ona kładzie się też na kocykach, które czasami trzeba prać :mrgreen:

olafen

Od: Pon kwi 07, 2008 14:23

Post » Sob mar 26, 2011 16:32 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

A jednak wydaje mi kurczak :twisted: :roll: do dzisiaj nie dostała kawałeczka i cisza nic się nie drapie :)
Ola wszystko w domu takie same nic nie zmieniałam :)

Odnośnie kotki z sercem jest, ale nie chce podejść, na oko wygląda na zdrową, kotów nie widać bo u nas pada i zimno :( to koty pochowane w budkach śpią tam przynajmniej ciepło.

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Sob mar 26, 2011 16:46 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

CatAngel pisze:A jednak wydaje mi kurczak :twisted: :roll: do dzisiaj nie dostała kawałeczka i cisza nic się nie drapie :)
Ola wszystko w domu takie same nic nie zmieniałam :)

Odnośnie kotki z sercem jest, ale nie chce podejść, na oko wygląda na zdrową, kotów nie widać bo u nas pada i zimno :( to koty pochowane w budkach śpią tam przynajmniej ciepło.

kotka moich teściów jak dostała surowe miesko to odrazu jej wyskakiwały chrostki za uszami
tu reakcja inna ale chyba tez alergiczna
:ok:
ObrazekObrazekObrazek

MarKotek

Od: Pon lut 23, 2009 0:36

Post » Sob mar 26, 2011 21:13 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

No to karm na razie innym mięskiem, nie kurczakiem, wtedy będziesz wiedziała na 100 %

olafen

Post » Pon mar 28, 2011 16:03 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

A jak Tusia, nadal się drapie ? :)

olafen

Post » Śro mar 30, 2011 18:38 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

Witam co u kotka słychać?
\U mojej koci przypuszcza wet również alergie pokarmową bo drapie się w uszy a uszy czyściutkie wcześniej leczone były na grzybka /niedawno na świerzb _jesteśmy w fazie oczekiwania_oby przeszło_ wet zalecił hypoallergenic albo domowe i mam się zastanowić_sama nie wiem :roll:
Jak się ma Tusia :?: jakaś poprawa ? :kotek:
Jakie specjalne rodzaje mięsa przy alergikach polecacie przy karmieniu tylko surowym_jak się ma dawkowanie wzg masy kota/ waga kuchenna będzie niezbędna :( /wszystkiego trzeba spróbować... :?
=^^= Zapraszam =^^=
♡♡Naturalne SOKI_2021 z malin// bez cukru oraz słodkie i syrop♡
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=27&t=156544
<<

milena88

Od: Pon mar 21, 2011 12:59

Post » Pt kwi 01, 2011 11:15 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

Nie pisałam bo miałam obserwacje Tuśki :D
Od dłuższego czasu nie dostaje kurczaka, nie drapie się ranki się pięknie zagoiły :D :D pomału sierść odrasta :D i Tusia znów jest piękna :1luvu: :1luvu: :1luvu:

Bardzo wam dziękuję :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
Ostatnio edytowano Pt kwi 01, 2011 11:43 przez CatAngel, łącznie edytowano 1 raz

CatAngel

Post » Pt kwi 01, 2011 11:43 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

Kurczaki są pasione gotowcami by szybko przybierały na masie to i koty się uczulają "po takim mięsku" ...hmm :| też spróbuje odstawić kurczaka[w karmie jest_dostaje ostatnio mniej rc to mniej się drapie]..hmm

Jakie mięsko teraz jej przygotowujesz? Gdzieś wyczytałam, że trzydniowe mrożenie wołowiny to mit, a jedynie skuteczne jest przemrożenie -20'C lub gotowanie :? jak to wygląda u Was :kotek:
=^^= Zapraszam =^^=
<<

milena88

Post » Pt kwi 01, 2011 15:58 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

Właśnie miałam akcję łowienia tego oto kota Obrazek
spod samochodu :D się zaklinował. Akcja pełen sukces :D
Gratulacje to tutaj należą się także dzieciom 8O o dziwo :) które odganiały psa :) co nie dawał kotu także spokoju :) Kot z wolno-żyjących czarnuszek mi się zaklinował po wszystkich wzięłam go sobie na ręce i poszłam :D

CatAngel

Post » Pt kwi 01, 2011 16:35 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

milena88 pisze:Kurczaki są pasione gotowcami by szybko przybierały na masie to i koty się uczulają "po takim mięsku" ...hmm :| też spróbuje odstawić kurczaka[w karmie jest_dostaje ostatnio mniej rc to mniej się drapie]..hmm

Jakie mięsko teraz jej przygotowujesz? Gdzieś wyczytałam, że trzydniowe mrożenie wołowiny to mit, a jedynie skuteczne jest przemrożenie -20'C lub gotowanie :? jak to wygląda u Was :kotek:

Przeciętna zamrażarka spokojnie mrozi -18 do -20'C i to wystarczy. To jest temperatura głębokiego mrożenia stosowana w przemyśle mięsnym. Nie wiem, skąd mit, że domowe zamrażarki nie dają rady :wink:
A poza tym, co do 3dniowego mrożenia wołowiny, to najlepszy jest świeży tatarek :twisted:
Po przemrożeniu to już nie to samo :roll:

CatAngel pisze:Właśnie miałam akcję łowienia tego oto kota Obrazek
spod samochodu :D się zaklinował. Akcja pełen sukces :D
Gratulacje to tutaj należą się także dzieciom 8O o dziwo :) które odganiały psa :) co nie dawał kotu także spokoju :) Kot z wolno-żyjących czarnuszek mi się zaklinował po wszystkich wzięłam go sobie na ręce i poszłam :D

:piwa: Gratki :piwa:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pt kwi 01, 2011 16:57 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

:ok: dopiero obeznaje się w temacie_a mogłabym zapytać ile wynosi dzienna racja tejże wołowinki na 1kg masy kota domowego?[nie mogę tego doczytać_ewentualnie odnośnik do lektury bym poprosiła_bardzo dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za zamieszanie :kotek: ]

co do info"mit" http://www.kocipazur.org/index.php?id=282 "Co z podawaniem surowego mięsa? Czy konieczność mrożenia go przed podaniem jest prawdą czy mitem?
Mrożenie doprowadza do częściowej dezynfekcji mięsa pod warunkiem, że rozmawiamy o głębokim mrożeniu, które odbywa się w temp. ok. -20 stopni C i trwającym ok. pół roku do roku. Mrożenie w zwykłym zamrażalniku to mit."
=^^= Zapraszam =^^=
<<

milena88

Post » Pt kwi 01, 2011 17:47 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

Dawka dzienna na kota to 25-30 g mięcha na kg mc. Domowe niewychodzące to raczej 25 g, zresztą kot na diecie mięsnej nie ma tendencji do przeżerania się. Kocięta, kotki karmiące - do woli, czyli od 30 g /kg mc w górę :wink:
http://chatul.pl/viewforum.php?f=52 więcej info.

Co do samej istoty mrożenia w celu 'dezynfekcji', to się nie wypowiadam jako że już zaznaczyłam - ja jadam osobiście surowe wołowe niemrożone :wink:
Jeśli chodzi o bezpieczeństwo mięsa, to proponuję się zapoznać przez googlowanie z możliwymi 'niebezpieczeństwami' (pasożyty itp) i podjąć decyzję na własną rękę. Bo każdy dopuszcza inny stopień bezpieczeństwa i nie mi osądzać, który jest słuszny :wink:

Zwracam tylko uwagę, że powszechnie się uważa, że zamrażarki nie mrożą do -20'C - niedowiarków zapraszam do poczytania instrukcji.
Głębokie mrożenie to właśnie -18'C do -20'C. Niższe temperatury są stosowane do mrożenia szokowego, ale po zamrożeniu przechowuje się je w temperaturach -18/-20'C. Mrożenie szokowe w dużo niższych temp. (nie wiem, jakie dokładnie) stosuje się do zamrażania głównie dużych porcji mięsa na skalę masową (np. świeże ćwierć- i półtusze), które w temp. -20 zepsułyby się przed całkowitym zmrożeniem. Temperatur poniżej -25'C znowu się nie stosuje na dłuższą metę, bo białko się denaturyzuje, tak jak w zbyt wysokich temperaturach.
Dla ostrożnych zawsze jest opcja kupowania mięsa już głęboko mrożonego - bankowo będzie w tym stanie z pół roku :twisted:

OKI

Od: Śro gru 23, 2009 19:05

Post » Pt kwi 01, 2011 18:06 Re: Tusia znów się drapie ma czerwone ranki!Potrzebna pomoc!!!!

milena88 pisze::ok: dopiero obeznaje się w temacie_a mogłabym zapytać ile wynosi dzienna racja tejże wołowinki na 1kg masy kota domowego?[nie mogę tego doczytać_ewentualnie odnośnik do lektury bym poprosiła_bardzo dziękuję za odpowiedzi i przepraszam za zamieszanie :kotek: ]

co do info"mit" http://www.kocipazur.org/index.php?id=282 "Co z podawaniem surowego mięsa? Czy konieczność mrożenia go przed podaniem jest prawdą czy mitem?
Mrożenie doprowadza do częściowej dezynfekcji mięsa pod warunkiem, że rozmawiamy o głębokim mrożeniu, które odbywa się w temp. ok. -20 stopni C i trwającym ok. pół roku do roku. Mrożenie w zwykłym zamrażalniku to mit."

Nie ma sprawy :ok: przy okazji ja sobie poczytam. :D

CatAngel

[poprzednia][następna]