2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lis 23, 2010 19:36 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

Witam. Opiekuję się dwoma bezdomnymi kotami. Niestety spółdzielnia zdecydowała o zamurowaniu ich schronienia pod schodami Koty nie mają już nic! Koczują pod blokiem, pod gołym niebem, są zmoknięte i przemarznięte, a idzie zima i będzie coraz gorzej... Może znalazłby się ktoś, kto zechciałby dać schronienie choć jednemu z nich? Ja mam już kilka kotów i niestety nie mogę wziąć kolejnych. Kotka jest czarna, z małą białą "gwiazdką" na szyjce, jest również wysterylizowana. Łasi się do mnie, daje się głaskać i brać na ręce. Kocurek natomiast to typowy burasek, nie jest jeszcze wykastrowany, ale to dałoby się załatwić jeśli ktoś byłby zainteresowany. Kocurek jest niestety nieufny i nie daje się głaskać, ale przy karmieniu nie ucieka, tylko spokojnie "konsumuje". Sytuacja jest naprawdę dramatyczna, bo w tej chwili koty nie mają schronienia-śpią w kartonowym pudełku, które codziennie jest wyrzucane przeż "życzliwego" sąsiada. Koty nie przeżyją mrozów w tym kartonie!!! Błągam o pomoc!!!!! Wszelkie informacje pod nr 502812126
Czy ktoś okaże im serce i da schronienie na zimę?
http://img573.imageshack.us/i/dscn5346.jpg
http://img253.imageshack.us/i/dscn5348.jpg
http://img168.imageshack.us/i/dscn4220k.jpg

kayla

Od: Nie paź 31, 2010 20:10

Post » Śro lis 24, 2010 18:40 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

2 kotki

monia_k

Od: Nie wrz 28, 2008 21:52

Post » Śro lis 24, 2010 20:33 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

Jeśli jeden pójdzie do adopcji albo do domu tymczasowego to drugiego KONIECZNIE trzeba zabrać. W zimę dwa koty grzeją się nawzajem. A jeden nie ma szans. Chociaż jakiś garaż na zimę by się przydał. Jakiekolwiek miejsce z dachem, bezpieczne bez "życzliwych" w pobliżu...
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

Pętelka

Od: Pt lut 13, 2009 23:59

Post » Śro lis 24, 2010 23:03 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

Czy mi się wydaje czy gdzieś tutaj na miau jest też wątek o tych samych kotach. Chyba wczoraj na nim byłam :roll:

CatAngel

Od: Pt cze 04, 2010 10:22

Post » Śro lis 24, 2010 23:10 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

podrzucę wątek...
2 kotki

monia_k

Od: Nie wrz 28, 2008 21:52

Post » Czw lis 25, 2010 8:04 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

Pętelka pisze:Jeśli jeden pójdzie do adopcji albo do domu tymczasowego to drugiego KONIECZNIE trzeba zabrać. W zimę dwa koty grzeją się nawzajem. A jeden nie ma szans. Chociaż jakiś garaż na zimę by się przydał. Jakiekolwiek miejsce z dachem, bezpieczne bez "życzliwych" w pobliżu...

Tak! Dokładnie! Nie chciałabym,żeby zabierać tylko jednego,bo drugi zostałby wtedy już całkiem sam na pastwę losu!
Wszędzie,gdzie dzwoniłam powiedziano mi,że niestety o ile być może jakiś domek znalazłby się dla czarnej kotki (Pumy), bo jest w miarę oswojona, o tyle dla Buraska szanse są niemal bliskie zeru, bo skoro nie ma domów dla ślicznych, miziastych, puchatych kuleczek, to kto zechce dorosłego kocura, który prycha i ucieka przy każdej próbie kontaktu... :cry:
Niemniej jednak przecież to żywe stworzenie i nie można skazać go na taki los, bo jest bardziej płochliwy i boi się ludzi. Z tego co wiem to tu gdzie przebywają koty, nie są zbytnio lubiane przez mieszkańcó, bo przecież pchły wszędzie rozprzestrzeniają 8O a więc być może spotkało go coś złego ze strony ludzi i teraz się boi. Ale kto by go zechciał???

kayla

Post » Czw lis 25, 2010 10:01 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

A istnieje jakaś szansa, że ktoś użyczy np. garażu dla tego bardziej dzikiego? Żeby go oswoić? wtedy druga kotkę można oddać do adopcji nie bojąc się, że drugi zamarznie...

Można by poszukać przytuliska domowego z deklaracją opłacania utrzymania kota- karma etc. I w tym czasie szukać domu dla kotki, a kocurkowi jeśli by się nie oswoił - może ktoś chciałby mieć przydomowego kocurka... Tak głośno myślę. Nie znam przytulisk w pobliżu Kielc, bo to nie mój rejon.

Na FB dostałam tez wiadomość od jednej Pani, która poradziła, żeby udać się do wydziału ochrony środowiska w urzedzie miasta. Ponoć mają obowiązek nakazać otwarcie okienka piwnicznego dla tych kotów. Pozostają tez budki zimowe własnej roboty, że styropianu, ale trzeba ustalić zgodę na postawienie budki ( tzn. żeby nikt jej nie wyrzucał)...
Tylko znając ostatnie historie z urzędem maista w Kielcach sprawie Dymin trochę mam wątpliwości w kwestii powodzenia akcji...

Tutaj jest strona Świętokrzyskiego Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami "Zwierzak"
http://stowarzyszeniezwierzak.pl/
Warto by się skontaktować i zapytać co w takiej sytuacji, jeśli koty są zagrożone otruciem i nie mają dachu nad głową. Może coś Ci poradzą, może znają jakieś domowe przytulisko w tej okolicy.

Aha to Ty kontaktowałaś się z fundacja AFN? Ponoć meili teleofn od dziewczyny z miau w tej sprawie i podali namiar na wolontariusza swojego z tamtego rejonu. Dzwoniłaś?

Daj znać co ustaliłaś. Martwie się o te dwie kuleczki :(

Pętelka

Post » Czw lis 25, 2010 10:03 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

CatAngel pisze:Czy mi się wydaje czy gdzieś tutaj na miau jest też wątek o tych samych kotach. Chyba wczoraj na nim byłam :roll:

O ja nie wiem... Serio? Znajdziesz go?

Pętelka

Post » Czw lis 25, 2010 10:26 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

Tu, na ostatniej stronie, trochę niżej:

viewtopic.php?f=1&t=105971&start=885
Obrazek

pisiokot

Od: Śro maja 03, 2006 15:37

Post » Czw lis 25, 2010 10:50 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

Dokładnie o to mi chodziło :D może nie wątek, ale w wątku było :)

CatAngel

Post » Czw lis 25, 2010 14:07 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

CatAngel pisze:Dokładnie o to mi chodziło :D może nie wątek, ale w wątku było :)

rzeczywiście. no nic mam nadzieje, że się coś da ogarnąć albo że kicie zaczna wchodzić do tej budki i nikt nie będzie ich straszył. Musza oba iść do dt lub ds nawet różnych to jest akurat pewne. nie ma innej opcji. pojedyncza adopcja to szczęście dla jednego i wyrok dla drugiego...

I trzeba drążyć w administracji, skoro obiecali poszerzyć dziurę trzeba to wyegzekwować! :twisted:

Pętelka

Post » Sob lis 27, 2010 18:18 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

Jak wygląda sytuacja ??

Pętelka

Post » Nie lis 28, 2010 9:55 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

Już piszę: jest wieeelki sukces! Jest dziura w tym miejscu, gdzie wcześniej mieszkały. Obok postawiłam budkę,żeby im na jedzonko nie padał śnieg i żeby w spokoju, nie niepokojone przez nikogo mogły jeść. Na razie jeszcze do dziury boją się wchodzić, troszkę siedzą w budce, ale mam nadzieję,że w końcu się przekonają,że nic im tam nie grozi i że mają tam schronienie. Mam też dwie propozycje: jedną dzięki OGROMNIEJ pomocy Niteczki1 :1luvu: oraz drugą dzięki kontaktom znajomych. Zobaczymy jak się sytuacja rozwinie, ale jest OK. :D

kayla

Post » Nie lis 28, 2010 13:39 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

Spieszę donieść,że weszły do budki! :ok:
Siedzą sobie przytulone :1luvu: Nawet włożyłam tam rękę po miseczkę w czasie, gdy był tam Burasek i wszystko w porządku-nie uciekł tylko bacznie mnie obserwował.
Odnośnie wcześniejszych wpisów-oczywiście, kontaktowałam się ze wszystkimi kieleckimi (i nie tylko) organizacjami, ale wiadomo jak sytuacja wygląda-jest cała masa takich i jeszcze gorszych przypadków, mnóstwo kotów czeka na ulicach na pomoc a niestety nie sposób pomóc wszystkim.... :(
Na razie jest dużo lepiej-mają swój stary domek, co prawda w nieco zmienionej formie, ale zawsze, mają budkę z OSB, styropianu i papy, mają codziennie świeże jedzonko i ciepłą wodę, no i zobaczymy co dalej. Na razie można powiedzieć, że sytuacja opanowana :wink:

kayla

Post » Nie lis 28, 2010 13:43 Re: 2 KOTY KIELCE-DRAMATYCZNA SYTUACJA! PILNIE POTRZEBNY DT!!!!

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:
kayla dobra robota :ok:

CatAngel

[następna]