Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Sob wrz 04, 2010 12:26 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

cziko3 pisze:Tak jak mowilam wczoraj w Koterii Kleo gdzies ma ksiazeczke u tej Pani takze najlepiej zadzwonic i sie dowiedziec-w/g mnie wydawalam jej.

Jak byłam zrobić zdjęcia usłyszałam, że pani "od boksera" nie ma jej książeczki zdrowia (pytałam).
♪♫♬ ♪

*anika*

Od: Pon mar 28, 2005 20:15

Post » Sob wrz 04, 2010 12:42 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

I tak będę dzwoniła do "pani od boksera" (prosiła o informacje o Kleo), to przy okazji mogę się upewnić. Ale w sumie najprościej będzie, jak się wybiorę do naszego weta :) Zawsze to okazja do spotkania :P
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Sob wrz 04, 2010 15:29 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

Tak,tak-ksiazeczka to nie problem-chodzi o informacje z kasiazeczki. Wydaje mi sie,ze byla szcepiona,ale teraz to glowy sobie nie dam uciac. Tej infromacji nie zapisujemy w karcie kota-jedynie do ksiazeczki i bedzie to nie do sprawdzenia jezeli sie nie znajdzie.

cziko3

Od: Wto lut 10, 2009 18:50

Post » Sob wrz 04, 2010 20:19 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

Aha, to nie wiem. Jak panią "od boksera" pytałam czy kotka od czasu wzięcia z Koterii te kilka dni po kastracji miała cokolwiek robione (odrobaczanie, szczepienia) to pani zaprzeczyła :roll: Powiedziała, że na niczym takim z nią nie była. Nie wiem, może nie pamięta? :conf: Zbyt mało czasu z panią rozmawiałam, aby stwierdzić czy ma kłopoty z pamięcią, o czym ewentualnie sama nie wie.

Stwierdziłam, że jeśli mówi, że z kotką na żadnym szczepieniu nie była, to znaczy, że właśnie tak jest :)
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob wrz 04, 2010 21:32 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

Megana pisze:Powiem szczerze, że nie umiałabym chyba być DT. Jak to się rozstać, kiedy człowiek tak szybko się przywiązuje...?

Ja też nie wiem czy będę umiała :oops: Kleosia jest naszym pierwszym tymczasowym kotem. Do tej pory tymczasowaliśmy tylko zwierzęta dzikie i z nimi było prosto - wiadomo, że w dziczy im będzie lepiej. A tu... jak taką kruszynkę komuś oddać. Jednak myślę sobie, że jeśli znajdzie się odpowiedni domek, będzie jej lepiej bez bandy psów i kotów na karku :roll: I jednak z niebezpieczeństwami domu wychodzącego. Kleosi - oczywiście nie wypuszczamy :P Nie bez znaczenia jest też fakt, że na przykład w naszym schronisku przebywają koty trochę zdziczałe, którym warto przywrócić wiarę w człowieka i znaleźć domki.

Więc w sumie wszyscy razem z Kleosią uczymy się jak to jest i czy nam się uda :P
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Sob wrz 04, 2010 22:11 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

dziewczyny ja zostałam DT 3 tyg.temu.
w ten pon.oddałam swoje pierwsze dwie cudone i ukochane tymczaski.
odwożąc je całą drogę ryczałam jak głupia i 3x dzwoniłam do męża dzielić się wątpliwościami i utwiardzać w decyzji a w powrotnej drodze rozwaliłam auto ,zapewne z nerwów.

i tłumaczę to sobie tak że
jeśli bym je przygarnęła a potem następne i następne,to załużmy za 5 czy 10 tymczasków moje możliwości przygarnięcia by sie skończyły. a co z resztą?-przecież pomocy potrzebują dziesiątki,setki..
Wszystkie kolejne przygarnięte koty żyłyby siłą rzeczy w coraz mniejszym komforcie aż w końcu skończyłabym jak kolekcjonerka.
Tymczasowanie polega właśnie na byciu rozsądnym dla dobra wyższego-dobra kiciów i na byciu silnym często raniąc własne serce oddając kicie wbrew własnym uczuciom i ponad własne siły..

Ale wychowując je,lecząc i wreszcie oddając je do dobrych domów mogę pomóc większej ilości kotków niż gdybym je zatrzymywała i to jest cel nadrzędny dla którego w ogóle to robię i dla którego jak najwięcej osób powinno to robić...
Powiedzieć sobie-nie mogłabym być DT bo bym się przywiązała jest pójściem "na łatwiznę".
Jasne że się przywiązujemy i kochamy je od pierwszej chwili i łamią nam serce odchodząc i tuląc się do nowego dużego,ale jeśli to pozwoli byc im szczęśliwymi i uratuje jak najwięcej z nich to warto i nie można tego zaniechać..
wiem że nie pomogę wszystkim na świecie i nikt nie pomoże ,ale jeśli mogę pomóc i wiem że idą do dobrych domów,to robię po to to aby one były szczęsliwe, a o sobie nie myślę-w końcu jestem już dużą dziewczynką i jak sądzę Wy dziewczyny też...
pomyślcie ile uczucia, głasków,miłości,miziania i zdrowia możecie dać swoim potencjalnym tymczaskom..
chcecie aby to się zmarnowało niewykorzystane??,
ile możecie poznać kocich indywidualności,bo każdy kicio jest oddzielną wspaniała,pełną uczucia i wdzięku tajemnicą...
chcecie z tego zrezygnować??
tymczasowanie jest trudne ale wspaniałe bo pomaga kiciom często zachować zycie,odzyskać zdrowie i wreszcie znależć szczęśliwy dom
całkiem tego zaniechać byłoby tchórzostwem i chowaniem głowy w piasek,
a zatrzymywanie ich byłoby egoizmem i w pewnym momencie przestało by im wychodzić na dobre...

spróbujcie stworzyć DT...na prawdę warto :!: :!: :!: :D
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...
...Wasza śmierć nie jest dla nas żadnym powodem abyśmy przestali Was kochać...

smarti

Od: Wto lip 27, 2010 13:17

Post » Sob wrz 04, 2010 22:24 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

śliczna ta koteczka :1luvu: Bardzo przypomina mi Gerwazego - kotka z ktorym się wychowywałam :) Mam nawet zdjęcia jak siedzi ze mną w wózeczku :1luvu:
Mam nadzieję, że Kleo znajdzie dobry domek. Będę do niej wpadać :)

Kociabanda2

Od: Czw lut 04, 2010 10:17

Post » Sob wrz 04, 2010 22:25 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

Jesteś wspaniała Smarti. Byłam tylko raz DT, w czerwcu kiedy znalazłam biednego 10-miesięcznego psiaka, był u mnie tylko tydzień i też płakałam jak bóbr kiedy odchodził do nowego domku, ale wiedziałam, że tam będzie mu dobrze, a moje psiaki odetchnęły z ulgą. Wiem też, że jeżeli tylko moje warunki lokalowe mi na to pozwolą to będę miała DT dla bidulek, a zwłaszcza kociaków.
Mieszkałem z kilkoma mistrzami Zen. Wszyscy byli kotami - Eckhart Tolle
Obrazek Obrazek

Bianka 4

Od: Wto sie 10, 2010 21:35

Post » Sob wrz 04, 2010 22:29 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

cziko3 pisze:Tak,tak-ksiazeczka to nie problem-chodzi o informacje z kasiazeczki. Wydaje mi sie,ze byla szcepiona,ale teraz to glowy sobie nie dam uciac.

Rozmawiałam dziś z Panią od boksera - zdecydowanie książeczki nie ma. Myślała, że książeczkę zwierzę dostaje (tak jak psy z hodowli) po urodzeniu, a w przypadku Kleo, nie miał kto jej wyrobić. Nie wiedziała też, że można to zrobić w każdym czasie. Powiedziała, że Kleo odebrała troszkę wcześniej, po sterylizacji, jak jeszcze nie była całkiem wygojona. Więc myślę, że dziewczyna szczepiona nie była. Pani pamięć ma aż za dobrą :P Jest bardzo miłą kobietą i mam nadzieję, że poradzi sobie z temperamentnym psiakiem. Myślę, że po prostu musiała wybrać, bo z dwojgiem zwierzaków sobie nie radziła. Psy (boksery) miała przez całe życie, kota tylko jednego i to zewnętrznego - więc wybór był oczywisty ...

Ale to nie problem - wizyty i naszego weta to przyjemność, więc z chęcią się udamy :P. Wybierzemy się, jak tylko Kleo poczuje się pewnie. Tabletki na odrobaczanie co prawda mam, ale się wstrzymam z podawaniem. Staram się nie zmieniać jej za bardzo diety, ale w 100 % nie da się tego zrealizować, więc nie chcę jej robić dodatkowego zamieszania w brzuszku. Oczywiście napiszcie, jeśli się mylę - bo mało się na tym znam.

Tak jak napisałam - Kleo dziś zwiedzała dom. Nie wiem jak było, bo byliśmy w pracy, ale nie zanotowano strat, a wszystkie koty były w całości :) Po powrocie musieliśmy zamknąć Kleosię w łazience, żeby móc wypuścić koty. Zajęła im kutwetkowe miejsce, a ich przestawiona kuwetka nie cieszyła się wzięciem. Przez jakiś czas okno musiało zostać otwarte ...

Wieczorkiem, po zamknięciu okien, w odwiedziny do Kleosi wpadł Ozzy, Osama przyglądała się wizycie z daleka. A było tak :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Najbezpieczniej na kocyku :

Obrazek

Kleosia zwiedzająca

Obrazek

Kleosia chodzi po domu i buczy :P A Ozzy chodzi za Kleosią i ją uspokaja :roll:

I jeszcze śmieszna historia Teletubisia. Pani od bokserka, dogoniła nas w Koterii, żeby dać Kleo jej zabawkę - fioletowego Teletubisia. Kleo, okazała się do zabawki mało przywiązana i podstępnie przejął ją Baltek. Chodzi z Tubisiem już drugi dzień i go przyhołubia :roll: Parę razy odebrał mu go Drako, ale Baltkowi udało się go odbić. Gorzej było, kiedy zabawkę przejął Ozzy i się z nią rozłożył na trawniku... Baltkowi nie zostało nic innego - jak dołączyć i liczyć na to, że Ozzy zrezygnuje :

Obrazek

Plan na jutro jet taki, że ja z psami zostaję wywieziona na roboty, a małżon wraca do kotów i wspiera Kleo w poznawaniu domu. Maleńka jest strasznie delikatna i mało pewna siebie, więc wsparcie zdecydowanie jej się przyda :P
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Sob wrz 04, 2010 22:52 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

Nemi pisze:I jeszcze śmieszna historia Teletubisia. Pani od bokserka, dogoniła nas w Koterii, żeby dać Kleo jej zabawkę - fioletowego Teletubisia. Kleo, okazała się do zabawki mało przywiązana i podstępnie przejął ją Baltek. Chodzi z Tubisiem już drugi dzień i go przyhołubia :roll: Parę razy odebrał mu go Drako, ale Baltkowi udało się go odbić. Gorzej było, kiedy zabawkę przejął Ozzy i się z nią rozłożył na trawniku... Baltkowi nie zostało nic innego - jak dołączyć i liczyć na to, że Ozzy zrezygnuje :

Obrazek

:ryk:
♪♫♬ ♪

*anika*

Post » Sob wrz 04, 2010 22:58 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

Nemi,piękne zdjęcia, piękny pan B. :)
Jeśli Kleo jest delikatna, to na zdjęciach tego nie widać. Minę ma taką więcej zawadiacką :)
Smartii - generalnie masz rację. Ale mam swoje powody, by nie być DT, nie każdy się do wszystkiego nadaje, ale nie zaśmiecajmy Nemi wątku.

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Sob wrz 04, 2010 22:59 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

Bianka 4 pisze:
Wiem też, że jeżeli tylko moje warunki lokalowe mi na to pozwolą to będę miała DT dla bidulek, a zwłaszcza kociaków.

:1luvu: :1luvu: :1luvu: :ok: :ok:
Obrazek ..... oraz.... DT Smarti na facebook'u! -w l.2010-2013 ponad 130 kotów w DS, od 2014 zawieszony z powodu "zmęczenia materiału" :)

Czaruniu['],Pusiuniu['],Carlisiu['],Puniu['],Diegusiu['],Smartuniu['],Mileczko[']...

smarti

Post » Sob wrz 04, 2010 23:01 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

smarti pisze:Jasne że się przywiązujemy i kochamy je od pierwszej chwili i łamią nam serce odchodząc i tuląc się do nowego dużego,ale jeśli to pozwoli byc im szczęśliwymi i uratuje jak najwięcej z nich to warto i nie można tego zaniechać...
(...)
tymczasowanie jest trudne ale wspaniałe bo pomaga kiciom często zachować zycie,odzyskać zdrowie i wreszcie znależć szczęśliwy dom
(..)
a zatrzymywanie ich byłoby egoizmem i w pewnym momencie przestało by im wychodzić na dobre...

Qurczę, ja tu skrobię Kleosiowe opowieści, a Wy takie mądre myśli piszecie :!:

Wiem, że najtrudniej zrobić pierwszy krok.. My też ryczeliśmy jak bobry wypuszczając pierwszego tymczasa. Ale już przy drugim byliśmy dumni, że stał się samodzielny i idzie swoją drogą... Z kotem, czy psem jest trudniej ... w zasadzie od razu staje się członkiem rodziny - ale tak jak napisała Smarti, kolekcjonerstwo oznacza, że zwierzaki cierpią, więc nie można dla każdego być DS. Tylko, żeby domki prawdziwe i kochające się znajdowały ... tak trudno ocenić drugiego człowieka...

Kociabanda - ale Gerwazego to w galerii nie ma - prawda :?: Zdjęcia w galerii są przewspaniałe...

Mam nadzieję, że Kociabanda mnie nie ofuka, jak napiszę, że wypatrzyła psiaka ze złamaną łapką, który błąka się po osiedlu i brak jest pomysłów co zrobić ... Myślę, że wszelka pomoc na gwałt jest potrzeba ..
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Sob wrz 04, 2010 23:02 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

Megana pisze:
Smartii - generalnie masz rację. Ale mam swoje powody, by nie być DT, nie każdy się do wszystkiego nadaje,
.

jeśli są to przyczyny obiektywne typu metraż,finanse,choroby domowników,lub t.p. to rozumiem.
jeśli innego typu to j/w :(

smarti

Post » Sob wrz 04, 2010 23:09 Re: Kleo - kto pokocha? Piękna pingwinka w DT :) SZUKAMY DOMU!!!

Megana pisze:Jeśli Kleo jest delikatna, to na zdjęciach tego nie widać. Minę ma taką więcej zawadiacką :)

:oops: Ja to się dokształcić muszę bardziej niż pilnie :!: O psach czytałam, koty zaniedbałam - więc pewnie sama nie wiem co do mnie mówią... Więc ma bardzo wielką prośbę - jeśli coś powinnam przeczytać o zachowaniach i życiu kotów - napiszcie :!:
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

[poprzednia][następna]