Niepełnosprytny Maniuś i gruby Stefan nowe fotki str 54 :)

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob maja 15, 2010 19:17 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

Można bez recepty. W betadine rozpuszczalnikiem jest woda oczyszczona a nie spirytus. Jednak spirytus do oka jakoś mi nie pasuje :twisted: . Jeden raz nie powinien mu zaszkodzić ale lepiej mu więcej tego nie podawać.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Sob maja 15, 2010 19:23 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

Aaaa doczytałam że w betadinie jest glicerol a to przecież też alkohol.

Sylwka

Post » Sob maja 15, 2010 19:26 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

Sylwka pisze:Aaaa doczytałam że w betadinie jest glicerol a to przecież też alkohol.

Sylwka, ale Ty go chyba tę betadine stosowałaś u swoich kociaków z powodzeniem? Czy to o ten środek chodzi?

http://solidna-apteka.pl/index.php?rout ... ct_id=3353

żebym znowu nie kupiła czegoś nie na temat ...

Barbs

Od: Pon lis 24, 2003 22:41

Post » Sob maja 15, 2010 19:33 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

Dokładnie taki mam w domu i stosowałam u tymczasów i moich kotów z super skutkiem. Pierwszy raz po zaleceniach wetki a potem to już była samowolka :D .

Sylwka

Post » Sob maja 15, 2010 19:41 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

Sylwka pisze:Dokładnie taki mam w domu i stosowałam u tymczasów i moich kotów z super skutkiem. Pierwszy raz po zaleceniach wetki a potem to już była samowolka :D .

W takim razie lecę jutro, może znajdę tu jakąś otwartą aptekę i kupię, bardzo Ci dziękuję!
Powiedz mi tylko, jeszcze, czy jak rozrobię 5 ml soli fizjologicznej (akurat tyle ma jedna ampułka) z 0,1 ml betadine będzie ok?

PS. Jak tam Twoje kociaki?

Barbs

Post » Sob maja 15, 2010 21:37 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

Witam,
ja tylko na sekundę, jutro napiszę co u nas.
Sprawdziłam swoją jodynę - jest z alkoholem. Na Maniusia działała :roll: Od pewnego weta wiem, że jodyna jest dla kotów "paląca"(czyt. szkodliwa). Powiem tylko, że Maniuś jest na kolejnych lekach i nie ma poprawy, jest wręcz gorzej(uszy) .... Jutro napiszę więcej ....
Obrazek

Miss

Od: Wto gru 01, 2009 13:59

Post » Sob maja 15, 2010 23:33 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

Miss pisze:Witam,
ja tylko na sekundę, jutro napiszę co u nas.
Sprawdziłam swoją jodynę - jest z alkoholem. Na Maniusia działała :roll: Od pewnego weta wiem, że jodyna jest dla kotów "paląca"(czyt. szkodliwa). Powiem tylko, że Maniuś jest na kolejnych lekach i nie ma poprawy, jest wręcz gorzej(uszy) .... Jutro napiszę więcej ....

Miss, ale pisząc "jodyna" masz na myśli tę tradycyjną jodynę, czy również betadine?

Barbs

Post » Nie maja 16, 2010 11:16 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

Znalazłam rzeczywiście takie informacje w przypadku stosowania jodyny, która może działać drażniąco. Betadine i Braunol to troszkę inne związki jodu (jodofory http://pl.wikipedia.org/wiki/Jodofory) zrobione właśnie po to aby wykluczyć to negatywne działanie jodyny.
To chyba już wiele wyjaśnia. Stosujmy braunol lub betadine a nie jodynę. Zdaję sobie sprawę, że samo stosowanie takich preparatów do oczu może być dyskusyjne ale przecież krople są bardzo rozcieńczone i zarówno doktor Garncarz (spec od oczu) jak i wielu innych wetów ma bardzo dobre doświadczenia z ich stosowania (o właścicielach kotów nie trzeba chyba pisać)..

Sylwka

Post » Nie maja 16, 2010 19:11 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

Nie wiem co napisać ..... :(
Manio bez poprawy .... Szykujemy się do wyjazdu. Idzie nam strasznie :( Jestem trochę załamana. Boję się, że jego szczepienia są jakieś oszukane(schroniskowe) i że zabiorę go tam i mi się rozchoruje. Musimy jeszcze zrobić paszport. Kupić drugi transporter :roll: Oczka poprawiają mu się tylko po jodynie. Uszy są w gorszym stanie niż były pomimo codziennego zapuszczania płynu. Drze się nadal. Przyszedł taki moment, że stwierdzam że zabranie go ze schroniska przeze mnie to nie był dobry pomysł. Nie jestem w stanie zapewnić mu takiej opieki jakiej on wymaga. Moi znajomi to w ogóle twierdzą, że razem z Maniem przyniosłam do domu jakies fatum :roll: Jedynym pozytywem tego że jest u mnie to to, że bardzo się hmmm rozwinął. Jest rozkosznym kotkiem, zachowuje się tak jakby cały czas był malutkim kociakiem.... Proszę wszytskich o kciuki i ciepłe myśli żeby udało nam się wyjechać i żebyśmy mieli naprawdę dobry sezon i żeby Grecki klimat wpłynął na Mania zbawiennie.
Obrazek

Miss

Post » Nie maja 16, 2010 19:48 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

Sylwka pisze:Znalazłam rzeczywiście takie informacje w przypadku stosowania jodyny, która może działać drażniąco. Betadine i Braunol to troszkę inne związki jodu (jodofory http://pl.wikipedia.org/wiki/Jodofory) zrobione właśnie po to aby wykluczyć to negatywne działanie jodyny.
To chyba już wiele wyjaśnia. Stosujmy braunol lub betadine a nie jodynę. Zdaję sobie sprawę, że samo stosowanie takich preparatów do oczu może być dyskusyjne ale przecież krople są bardzo rozcieńczone i zarówno doktor Garncarz (spec od oczu) jak i wielu innych wetów ma bardzo dobre doświadczenia z ich stosowania (o właścicielach kotów nie trzeba chyba pisać)..

Masz rację. Dziś była czynna w całej miejscowości jedna apteka, ale na szczęście mieli w niej Betadine, tak, że rano już roztwór zrobiłam i do tej pory dwa razy Bubusia zakropelkowałam :)
Wydaje mi się po reakcji kociambra, że dzisiejszy roztwór działa łagodniej od wczorajszego.

Miss TRZYMAM KCIUKI za Ciebie i za Maniusia, oby się wszystko udało :)

Barbs

Post » Nie maja 16, 2010 20:09 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

aha, jeszcze muszę zaktualizować listę rzeczy zjadanych przez Mania. Ja go tym nie karmię! Przypałam go na jedzeniu i wyciągałam z pychola. :roll: :
-czosnek
-cebula
-ziemniaki
-papieros
-cytryna
ostatnio również:
-warzywa na patelnię
-guma do żucia
i uwaga:
-torebka (taka herbaciana, z kubka, mokra) rumianku.

Nie można absolutnie nic nigdzie zostawić odkąd Manio nauczył sie skakać po meblach :evil:
Obrazek

Miss

Post » Nie maja 16, 2010 22:10 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

Miss, z mojej strony też - rzecz jasna - ogromniaste kciuki za zdrowie Maniutka i Twoje siły!
ObrazekObrazek

Wcześniej na forum jako "qlenka"

rudomi

Od: Sob lis 26, 2005 18:46

Post » Pon maja 17, 2010 14:57 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

Stefan ostatnio ma straszną jazdę na bułki 8O Jak poczuje zapach bułek to się cały zaślinia. Chwila nieuwagi:
Obrazek

Jakośc straszna, wiem(telefon), Stefan nagminnie kradnie całe worki bułek i chowa się z nimi żeby je zjeść. 8O Brak mi sił do tych bandytów :roll:
Obrazek

Miss

Post » Pon maja 17, 2010 15:00 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

hahaha :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

u mnie fanką bułek jest Marchewka, potrafi wygryźć dziurę w reklamówce i nadgryźć bułkę, zanim zorientuję się ;)
ObrazekObrazek

Wcześniej na forum jako "qlenka"

rudomi

Od: Sob lis 26, 2005 18:46

Post » Wto maja 18, 2010 19:19 Re: Niepełnosprytny Maniuś - Strzelił focha!

a to zlodziej bulkowy!!!
trzymam kciuki za Maniusiowe oczka i uszka...

AprilRain

Od: Czw lip 02, 2009 20:04

[poprzednia][następna]