Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
aniaposz pisze:Nie piszę o własnych rozterkach, wątpliwościach, wyborach, a już w żadnym razie nie spowiadam się z moich błędów czy zaniedbań z przeszłości, chociaż kilka razy mnie korciło - żeby usłyszeć rozgrzeszenie od bardziej doświadczonych kociarzy, żeby się przestać zadręczać, że czegoś nie dopatrzyłam, że nie wiedziałam, że podjęłam złą decyzję. Ale wiem, że zawiodłabym się.
Nordstjerna pisze:Tyle, że nie chodzi tylko o FIV. Ten temat był tylko pretekstem, zapalnikiem. Rewolucji?
Chodzi o ogólne zjawisko - odmienne poglądy na różne tematy, a już zwłaszcza (nie wiedzieć czemu, zresztą) dotyczące zdrowia, jego profilaktyki, żywienia, szkodliwości leków - traktowane są jak zamach.
Na co? Na kogo?
Czasem mam wrażenie, że forum jest wielką tubą propagandową koncernów farmaceutycznych - tak gorliwych żandarmów, jakich mamy na tym forum, koncerny powinny opłacać.
A efekt jest taki, że wielu z nas nie chce się pisać, odzywać, dyskutować. Po to, żeby "moje było na wierzchu"?
Lepiej pozostawić to tym, którzy się w tym realizują, nich się kłócą do upojenia.
Tracą koty? Ano tracą.
Zyskuje czyjeś ego.
Na wielu forach chodzi głównie o to, nie tylko na miau.
A co do FIV, konkretnie, to nasuwa mi się analogia z wybijaniem stad dzikich ptaków w czasie psychozy ptasiej grypy. Bo znaleziono łabędzia z wirusem. Chociaż jak świat światem pomory drobiu były zawsze, ale nie było testów, więc ptaki, które przeżyły, żyły i były zdrowe (i zjadane przez człowieka, który cieszył się, że jakaś część stada mu została). Gatunkom (również udomowionym) jakoś to nie zagrażało.
Zaczęło zagrażać dopiero w XXI wieku, w dobie szybkich testów.
Ile niewykrytych (na razie, na szczęście, moim zdaniem) patogenów lub innych czynników które mogą zostać uznane za chorobotwórcze bytuje w naszych i kocich organizmach, ale póki co, nie ma na nie narzędzi diagnostycznych?
Mało kto wie np., że Pasteur pod koniec życia wycofał się z koncepcji, że mikroorganizmy są przyczyną chorób. "Najważniejsza jest etiologia, mikroorganizmy się nie liczą".
aniaposz pisze:żadne zbiorowisko nie jest monolitem, a tam gdzie ludzie, tam spory.
aniaposz pisze:Owszem, zaglądam czasem, czytam ABC,
aniaposz pisze:Otrzeźwienie przyszło dość szybko
Agn pisze:Udzielam odpowiedzi na zapytania szczegółowe.![]()
Ognik. Nie ma się z czego cieszyć. To znaczy w kwestii chodzenia. Bo tak poza tym, kociak jest zdrowy, urósł i przybrał na wadze. Jest kontaktowy i pięknie korzysta z drapaka.Oczywiście z najniższego poziomu, ale drapie drapki i podciąga się dość wysoko na przednich łapkach, w tym czasie tylne fikają sobie od sasa do lasa.
Rozmawiałam niedawno z Toszą i jej Puchacz ma niemal identyczne objawy. Tylko Puchacz załatwia się 'na zawołanie', natomiast Ognik tylko częściowo. Ognik jest tak jak Puchacz wyciskany i kupę robi, kiedy mu się pomasuje kręgosłup [] u nasady ogona, ale też między wyciskaniem i masowaniem Ognik 'przecieka', a Puchacz nie. Może z czasem i Ognik dojdzie do tego etapu, wtedy będzie mógł pełzać bez pieluchy.
Hopi - ma się świetnie. I chyba tyle w tym temacie. Co ja będę pisać o zdrowym kocie...![]()
Dwa ostatnie chorusy - Otak i Bogusz mają się lepiej. Otak już nie jest żółty, ma ładny apetyt i zaczął się bawić. Przypomina malutkiego, pluszowego misiaczka. Za jakiś czas powtórzymy badania krwi i amputujemy łapkę, bo mu ewidentnie przeszkadza.
Bogusz.... Zaczął ładnie jeść. Dieta nerkowa zdecydowanie mu służy, mam wrażenie, ze nieco nadrobił z wagą. Jest jednak nadal taki postarzały i zapadnięty jakby w sobie. Kiedy przysypia, to lekko mu się trzęsie główka. Nadal jest takim samym wylewnym kotem.
Dziś mija rok od przyjazdu pierwszych kotów z Boguszyc. To był dla mnie ważny, wręcz doniosły rok. Za tydzień - rocznica przyjazdu Bogusza i pierwszych FIV-ków.
Ważny edit: Bardzo dziękuję kasiakom za przesyłkę.Koty pieluchowe dostały zestaw profesjonalnych kosmetyków 'Seni' do pielęgnacji pup.
![]()
Kasiu - bardzo, bardzo dziękuję.
ptok pisze:No prosze a ja dzisiaj odebralam wyniki mojej Kasi, wyrzuconej kilka dni temu w lesie.
Fip srednio dodatni
Użytkownicy przeglądający ten dział: Evilus i 846 gości