Homer z białaczką

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt wrz 25, 2009 22:11 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

Vega, chyba to nie do końca tak. Dawka liczona jest w zależności od wagi i raczej wyjdzie to sporo więcej niż 40 zł. Homerek waży ok. 3kg, więc jedna dawka = ok. 100 zł, może trochę mniej, w zależności od ceny ampułki. Ja w czerwcu płaciłam 312 zł za jedną. Generalnie jest tak, że ampułka zawiera 10ml leku. 1ml podaje się na 1kg wagi. I nie minimum 3 zastrzyki, tylko 3 serie po 5 zastrzyków, licząc odkładnie od dnia 0, 14 i 60. Jest też schemat dla bezobjawowych nosicieli - wtedy faktycznie są 3 zastrzyki, w dniach: 0, 2 i 9. Jeżeli przyjąć pierwszą wersję, każda seria to 15ml, czyli 1,5 ampułki, czyli 3 razy po ok. 450 zł. W drugim schemacie 1/3 ceny. Kwestia tylko, czy Homera można zakwalifikować do bezobjawowych nosicieli. Aniu, zajrzyj na wątek białaczkowców.

Kciuki wielgaśnie! :ok:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Pt wrz 25, 2009 23:31 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

vega36 pisze:Jedna dawka to 40 zł na jeden kilogram kota. Potrzebne są przynajmniej trzy zastrzyki w odpowiednich odstępach czasu, czyli cała kuracja to przynajmniej 120 zł na kilogram kota. Jeżeli kot waży np. 3 kg, to kuracja kosztuje min. 360 zł.

40 zł za jedną dawkę na kilogram kota płaciłam w styczniu. Myślę, że ceny się nie zmieniły. Jest to interferon koci, o ludzkim nie mam pojęcia.

Jeśli kupisz Virbagen zawierający 10 MU (milionów jednostek) za cenę 300 zł, to dawka na 1 kg kota będzie kosztowała 30 zł ;) (dawka=1 MU/kg m.c., czyli fiolka 10 MU jest na 10 kg kota. 300 zł/10=30 zł).
Ale na kota 3 kg jednorazowy zastrzyk to już 90 zł (3 MU, czyli 3x30 zł). W jednej serii idzie 5 zastrzyków, czyli 450 zł (90 zł x 5=450 zł). Serie są 3, czyli 1350 zł (450 zł x 3=1350 zł).
To dla kota o wadze 3 kg. Dla cięższego odpowiednio więcej.

Przy schemacie dla bezobjawowych nosicieli koszt na 3 kg kota to 90 zł x 3 = 270 zł.
Nie wiem dokładnie, w jakim Homer jest stanie - w sensie, czy białaczka jest aktywna, czy to nosicielstwo, a pozostałe problemy wynikają z niedożywienia.

Z wyników morfologii nie podobają mi się te wysokie płytki, nie wiem jaka może być przyczyna :( Pisałam już o tym Ani na PW.
Leukocytów za mało, ale nie ma tragedii. Możliwe, że podanie interferonu ludzkiego i Scanomune trochę je podniesie.
Rozmaz wygląda nieźle, nie wiem tylko jaka jest norma dla kwasochłonnych.

O biochemii to wiadomo, że wątroba walnięta, może dobrze byłoby zrobić USG, żeby zobaczyć jak wygląda?
Warto też zapytać weta, czy nie przydałyby się jakieś kroplówki, żeby go trochę przepłukać. Może Ornipural?
Homer może tyle pić w związku z wątrobą, kiedyś tłumaczyłam i to wetka, jak moja kotka miała problemy wątrobowe.

Erin pisze:Generalnie jest tak, że ampułka zawiera 10ml leku. 1ml podaje się na 1kg wagi.

Nie 10 ml, tylko 10 milionów jednostek (MU) ;)
I na 1 kg idzie jeden milion jednostek.
W ampułce objętościowo jest 1 ml 8)
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Sob wrz 26, 2009 7:30 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

bardzo dziękuje za cenne informacje

nie wiem czy Homerek jest bezobiawowy?
z zachowania - jest apatyczny, zmęczony, bardzo dużo śpi i pije, ma problemy z chodzeniem ale daje sobie rade ( koniecznie musimy kupic coś na stawy_ -pliss rady proszę co można kupić,jaki specyfik dla kota, jak ulżyć z łapkami

bardzo mało korzysta z kuwety, robi tylko do brodzika i do zlewy - pewnie tak był nauczony
je tylko suche, mokrego nie chce wcale, bardzo mało zjada :(
wciskam w niego convalecenta w proszku - strzykawką, małe porcje- ładnie zjada ( ma ktoś może ma zbyciu choć 1-2 saszetki) u nas w lecznicy już nie ma i nawet na krechę nie wezme już

pytanie - czym karmić? co dawać do jedzenia? on upodobał sobie rc urinary, rc exigent, mieszam je teraz z hepatikiem

mój wet nie stosował ludzkie interferonu i nie chce go uzywać, wstępnie pytałam o koci- to pierwsza seria ( a ma je być 3 w odstępach) kociego interferownu to 5 zastrzyków - czyli jeden zastrzyk jak mówiła galla 3* chyba 30zł? chyba, że jest droższy nie znam jeszcze ceny leku, hurtownia już byłą nieczynna jak dzwonił; wymiękłam :( :( :(

jakie ceny są u Was Cioteczki?

oj daleka droga przed nami
prosimy o dużó kciuków i ciepłe myśli dla Hmerka
Adoptuj, nie kupuj. Obrazek

Jeśli czujesz ból to znaczy,że żyjesz ...
Jeśli czujesz ból innych ludzi, to świadczy o tym, że jesteś człowiekiem ...

Anna Rylska

Od: Wto wrz 12, 2006 12:16

Post » Sob wrz 26, 2009 8:21 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

Erin pisze:Vega, chyba to nie do końca tak. Dawka liczona jest w zależności od wagi i raczej wyjdzie to sporo więcej niż 40 zł. Homerek waży ok. 3kg, więc jedna dawka = ok. 100 zł, może trochę mniej, w zależności od ceny ampułki. Ja w czerwcu płaciłam 312 zł za jedną. Generalnie jest tak, że ampułka zawiera 10ml leku. 1ml podaje się na 1kg wagi. I nie minimum 3 zastrzyki, tylko 3 serie po 5 zastrzyków, licząc odkładnie od dnia 0, 14 i 60. Jest też schemat dla bezobjawowych nosicieli - wtedy faktycznie są 3 zastrzyki, w dniach: 0, 2 i 9. Jeżeli przyjąć pierwszą wersję, każda seria to 15ml, czyli 1,5 ampułki, czyli 3 razy po ok. 450 zł. W drugim schemacie 1/3 ceny. Kwestia tylko, czy Homera można zakwalifikować do bezobjawowych nosicieli. Aniu, zajrzyj na wątek białaczkowców.

Kciuki wielgaśnie! :ok:

Podałam dane (40 zł za 1 dawkę na 1 kg kota) ze stycznia, tyle płaciłam mojej wetce. Dawka rzeczywiście liczona jest w zależności od wagi, więc od wagi uzależnione są koszty. Moje kociaste dostały serię składającą się z trzech zastrzyków, podawanych w ściśle określonych odstępach czasu. To są fakty.

vega013

Od: Czw lut 22, 2007 20:00

Post » Sob wrz 26, 2009 8:37 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

Gallu, jedna dawka będzie kosztowała ok. 90-100 zł, bo to 1/3 ampułki - zgodnie z dawkowaniem.
Natomiast co do płytek, to kiedyś mi wetka powiedziała, że tak może być od stresu.

Aniu, wysłałam PW.

Erin

Post » Sob wrz 26, 2009 15:23 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

duzo pije, duzo sika......może mocznica?
Obrazek

Ruach

Od: Pt sty 05, 2007 8:40

Post » Sob wrz 26, 2009 15:50 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

Ruach pisze:duzo pije, duzo sika......może mocznica?

Mocznik był badany, jest ok.
Z wyników wychodzi, że to wątroba, a nie nerki.

Erin pisze:Gallu, jedna dawka będzie kosztowała ok. 90-100 zł, bo to 1/3 ampułki - zgodnie z dawkowaniem.

No tak samo napisałam ;)
Tylko w Twoim poprzednim poście pisałaś, że w ampułce jest 10 ml, a to jest 10 MU ;)

Aniu - załóż może wątek na forum, że potrzebny jest Ornipural. Może ktoś ma i mógłby się podzielić.

Trudno jest teraz powiedzieć, czy Homer jest objawowy czy nie, bo tu nakłada się ta wątroba. I jego apatyczność może wynikać z tego schorzenia. Na pewno trzeba ją podreperować i wtedy będzie widać, czy samopoczucie się poprawia.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Sob wrz 26, 2009 16:29 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

Aniu, rozmawialam z moja wetka na temat Homera, przestudiowałyśmy i jego zachowanie i wyniki;

jest sugestia, żeby na razie nie wchodzic w interferon, tylko najpierw zrobic dobre usg jamy brzusznej, ponieważ jest to niemlody kocurek i niepokojace jest to, ze nie chce jeść ( podobna była historia Rysia, który wyniki miał dobre, a caly byl zatkany wewnatrz i do tego nery sito :cry: )
Obrazek

Ruach

Post » Sob wrz 26, 2009 16:48 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

Nery nerami, ale plus na teście wyszedł.
I poczekać trochę można, ale z całą pewnością nie zbyt długo, bo to dziadostwo jest bardzo podstępne.

Kciuki za Homerka :ok:

W poniedziałek wysyłam spirulinę.

Erin

Post » Sob wrz 26, 2009 17:02 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

Erin pisze:Nery nerami, ale plus na teście wyszedł.
I poczekać trochę można, ale z całą pewnością nie zbyt długo, bo to dziadostwo jest bardzo podstępne.

Kciuki za Homerka :ok:

W poniedziałek wysyłam spirulinę.

wiem wiem wiem...

ale: warto zrobic usg jamy brzusznej w tzw pierwszym rzędzie.........
Obrazek

Ruach

Post » Sob wrz 26, 2009 17:04 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

Ruach pisze: wiem wiem wiem...

ale: warto zrobic usg jamy brzusznej w tzw pierwszym rzędzie.........

To nie zaszkodzi :ok:

Erin

Post » Sob wrz 26, 2009 19:14 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

dzieki Kochane

mój wet sugeruje, żeby w miarę szybko wejść z interferonem kocim, nie czekać zbyt długo :(

kocio zaczyna lubieć convalescenta -ale nie sam tylko ze strzykawki, sam nie chce
zęby bolą, dziąsła - tez trzeba się nimi niedługo zająć :(
usg - nie teraz, może za trochę
na raz wypija jedną strzykawkę 20 ml, to już coś
jest apatyczny,spokojny, bardzo dużo śpi ale moim zdaniem tez duża rolę odgrywają stawy, przeciez ma uraz biodra i zwyrodnienie i pewnie stawy pobolewają :( niech to wszystko .....
i dużo do nas gada :)
chce się przytulać, chce być noszony na rękach i ciągle mruczy, mruczy

Anna Rylska

Post » Sob wrz 26, 2009 19:54 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

hop!

Anna Rylska

Post » Sob wrz 26, 2009 19:58 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

biedaczek! :( uwazaj z tym leczeniem. jak wykryto to swinstwo u naszej hekate, wetka zaczela leczyc intereferonem ludzkim. powiedziala, ze pierwsze leczenie moze byc ludzkim, nastepne juz kocim. ludzki kosztowal 100 zl, koci, jak mowila, kosztowalby 500. ale ja bym sie zgodzila na kazdy, zeby ja podleczyc. niestety, wyszlo inaczej. :crying: kicia, po ktorej przedtem nic nie bylo widac, byla tylko permanentnie zasmarkana, w trakcie leczenia czula sie coraz gorzej. pytalysmy, czy nie nalezaloby odstawic leku. mowili, ze to chwilowe i przejdzie. dostala wszystkie dawki. i umarla! :placz: a bez tego leczenia moze jeszcze do tej pory by sie bujala z tym katarkiem. :(
My two American dreams. Disco [*] June 10, 2009, Jazz [*] October 16, 2005
Fiodor [*] 30.01.2011 - na zawsze w moim sercu.
Pysia [*] 18.04.2014 - moja księżniczka.

aga-zgaga

Od: Sob lip 04, 2009 8:28

Post » Sob wrz 26, 2009 20:00 Re: Homer*EgzotykSenior*ChoreStawyBIAŁACZKA!PotrzebneWsparcie

o matko :cry: biedna koteńka, współczuję :cry:

Anna Rylska

[poprzednia][następna]