.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie wrz 20, 2009 13:05 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

Nie jestem w stanie ci powiedzieć, czy jest szansa na ocalenie wzroku :(
Trzeba by obejrzeć dno oka i spojrzeć, jak wygląda sprawa z siatkówką. Niestety, jest duże prawdopodobieństwo, że przy wysokim ciśnieniu trwającym tak długo, siatkówka się odkleiła. A z tego co pamiętam, nie ma jak jej przykleić. Owszem, wykonuje się operacje w celu przyklejenia siatkówki, ale robi się to dość rzadko i trzeba to wykonać w ciągu pierwszych 24 albo 48 godzin (nie pamiętam dokładnie, ale tak czy inaczej u Twojego kota trwa to już bardzo długo) :(

Ale oczywiście na 100% nie jestem w stanie Ci powiedzieć, to może stwierdzić tylko okulista albo wet, który ma możliwość zajrzeć do oka.
Obrazek

galla

Od: Wto wrz 20, 2005 13:39

Post » Nie wrz 20, 2009 21:33 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

.
Ostatnio edytowano Sob lis 27, 2010 9:17 przez oluszka, łącznie edytowano 1 raz
oluszka

Post » Nie wrz 20, 2009 21:45 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

Myślę, że nikt z nas nie jest w stanie udzielić Ci odpowiedzi na to pytanie :(
Mnie przyszła do głowy jaskra w związku z tym powiększeniem się gałek ocznych i wylewami, ale to też jest tylko jakaś opcja.
Te oczy powinien zobaczyć okulista albo ktoś znający się na oczach i postawić diagnozę.

Może poszukaj w google informacji wpisując w okienko wyszukiwarki hasła typu "wylew krwi do oka" - może uda Ci się znaleźć inne choroby powodujące wylewy do komory oka. Nawet jeśli będziesz czytała o schorzeniach u ludzi, to i tak część ze schorzeń jest taka sama u zwierząt.
Obrazek

galla

Post » Nie wrz 20, 2009 22:05 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

,
Ostatnio edytowano Sob lis 27, 2010 9:17 przez oluszka, łącznie edytowano 1 raz
oluszka

Post » Nie wrz 20, 2009 23:09 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

A był osłuchany i obejrzany przez weta, czy nic się nie dzieje w płucach, czy nie jest przeziębiony, czy nie złapał jakiegoś wirusa?

A kiedy był odrobaczany?
Taki kaszel kojarzy mi się też z glistami, które w pewnym momencie cyklu życiowego wędrują z płuc do jamy ustnej. Zwierzę często wtedy kaszle tak, jakby coś odkrztuszało. Zdarza się, że kot wykasłuje te glisty.

Są też zdaje się takie robaki, które wędrują po organizmie i osadzają się w różnych miejscach, ale nie wiem czy kot może się nimi zarazić i czy mogą się one osadzić w oczach. Jednym z takich robaków jest włosień, ale nim można się zarazić po zjedzeniu zakażonej wieprzowiny albo mięsa z dzika. Larwy tworzą cysty w mięśniach. Nie wiem, czy są jakieś inne, ale tak mi to jeszcze przyszło do głowy.
Obrazek

galla

Post » Pon wrz 21, 2009 0:02 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

.
Ostatnio edytowano Sob lis 27, 2010 9:18 przez oluszka, łącznie edytowano 1 raz
oluszka

Post » Wto wrz 22, 2009 18:45 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

.
Ostatnio edytowano Sob lis 27, 2010 9:18 przez oluszka, łącznie edytowano 1 raz
oluszka

Post » Wto wrz 22, 2009 19:33 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

oluszka pisze:Poznałam więc prawdę o tym, co dolega mojemu kocurowi.
Otóż to nie jaskra. Wylew krwi do komór oczu nastąpił z tej przyczyny, że szwankują i nerki i wątroba. Poprzedni wet zlekceważył wyniki badań, kot był leczony nieprawidłowo przez długie 3 tygodnie, tracąc tym samym szanse na odzyskanie wzroku.
W chwili obecnej ta szansa jest zapewne już minimalna... Był dziś na zabiegu, dostał lek bezpośrednio do oczu, kuracja potrwa przez następne dni, potem jeszcze w dalszym ciągu kontynuowana będzie w domu. Gdy sobie uświadamiam ile to będzie kosztować i skąd ja tyle pieniędzy wytrzasnę, żyć mi się normalnie nie chce, ale tak bardzo bym chciała ulżyć tej mojemu paskudowi kochanemu!...
Jeśli kot odzyska wzrok chociażby częściowo, to już będzie duży sukces, i byłabym prawie szczęśliwa [prawie, bo jednak ciężko żyć ze świadomością, że jest chory, prawda?].

Oluszko - domyslam sie, ze byliscie u dra Maciaszka.
Przykro, ze przez zla diagnoze kot mogl stracic szanse na odzyskanie wzroku :( trzymam mocno kciuki by kuracja pomogla.
Co do finansów - bede mogla pomóc Wam bazarkiem, ale zapewne dopiero w okolicach piatku go zaloze, a zanim cokolwiek sie ruszy to potrwa troche. Wiec to raczej dalsza perspektywa...

AprilRain

Od: Czw lip 02, 2009 20:04

Post » Wto wrz 22, 2009 19:55 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

.
Ostatnio edytowano Sob lis 27, 2010 9:19 przez oluszka, łącznie edytowano 1 raz
oluszka

Post » Wto wrz 22, 2009 19:58 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

Z jednej strony uf, bo nareszcie jest diagnoza i wiadomo co robić, z drugiej już nie "uf", bo kot chory i do tej pory źle leczony :(
A najgorsze to, że wyniki były zrobione i lekarz je zlekceważył :evil:
Mam nadzieję, że stan nie jest poważny i kotek szybko stanie na nogi. Trzymam kciuki za skuteczne leczenie :ok:

A BTW - jaskra niekoniecznie jest chorobą samą w sobie, może być wtórna, czyli być np. wynikiem zwiększenia ciśnienia krwi w gałkach, będącego następstwem innych chorób w organizmie. Ale to tlyko tak na marginesie, bo wielu nam jaskra kojarzy się z chorobą "samą w sobie" ;)
Obrazek

galla

Post » Śro wrz 23, 2009 21:36 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

.
oluszka

Post » Śro wrz 23, 2009 22:33 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

Cieszę się, że pojawia się promyczek nadziei!

Trzymam kciuki mocno!

AprilRain

Post » Sob wrz 26, 2009 15:55 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

Oluszko jak sie macie? cos sie z oczkami dzieje? jak leczenie? jaka kwota jest potrzebna? szykowac bazarek?

ale Cie zarzucilam pytaniami :))

AprilRain

Post » Nie wrz 27, 2009 11:35 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

.
oluszka

Post » Nie wrz 27, 2009 12:24 Re: Błagam o pomoc! - problemy z oczami

Dobrze, że leczenie przynosi efekty i skrzepy się cofają.

Bazarek to taka wewnętrzna forumowa aukcja jak na allegro. Zobacz tutaj: viewforum.php?f=20

Zrobię po południu przegląd książek i kilka wystawię. Może uda się trochę kasy zebrać dzięki temu i będzie na spłatę części długu :).

AprilRain

[poprzednia][następna]