pielęgnacja długoscierścistych... hmm

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro mar 17, 2004 13:02

bosssz, Omutek jako wannoid :ryk:

Ok, w takim razie ogona nie ruszam! i TZtowi tez nie pozwolę. Kicia ma tam mały podszerstek i długie włosy ościste (ale sie fachowo wyrażam :twisted: )
a co zrobić z zaparafinowanym tyłkiem??

bo Meli na szczęście nie przetłuszcza sie ogonek :) tylko teraz wygląda niespecjalnie po "parafinowym przetykaniu"
YYahyoo & Kira & Melody

yyahyoo

Od: Wto paź 14, 2003 18:10

Post » Śro mar 17, 2004 13:14

Moze jej pupę po prostu umyć? My tak myliśmy porcięta Jankesa po biegunce...

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Śro mar 17, 2004 13:18

Aaa, yyahyoo, kup sobie ten puder Tea Tree Oil, i potraktuj ją pod paszkami. Włosy nabiorą "poślizgu" i nie beda sie tak zbijać w potencjalne kołtuny 8)

Oberhexe

Post » Śro mar 17, 2004 13:43

Ja mojego Zeusa "przeczesuję" codziennie, natomiast raz w tygodniu jest wielkie czesanko. Mój kotek uparcie poluje na szczotkę, więc to nie lada sztuka wyczesać mu szyjkę :D

Dzięki waszym postom po raz pierwszy dowiedziałam się o czesaniu a raczej nie-czesaniu ogonka - śmiesznie wyglądałby mój Syberak z lichym ogonkiem za jakiś czas ;)

Mam pytanie odnośnie talku - ponieważ Zeusek ma tak jakby tłuste włosy za uszami (przypuszczam, że to efekt "niedomycia" ;) ) i nie wiem czy mogę już użyć jakiegoś środka (szampon w proszku ?), który będzie bezpieczny dla mojego 3,5 miesięcznego kociaka. Na pewno macie już jakieś sprawdzone cuda.

Bluex

Od: Pon mar 15, 2004 16:21

Post » Śro mar 17, 2004 13:50

Oberhexe pisze:Aaa, yyahyoo, kup sobie ten puder Tea Tree Oil, i potraktuj ją pod paszkami. Włosy nabiorą "poślizgu" i nie beda sie tak zbijać w potencjalne kołtuny 8)

dzieki Megi! :D
czy on jest perfumowany?? bo ja wolałabym bezzapachowy
rozumiem, że w sklepie bez problemu go dostane??

jak się pudruje kota??? :oops: i ile sie tego sypie??
YYahyoo & Kira & Melody

yyahyoo

Post » Śro mar 17, 2004 14:26

Yyahyoo, Tea Tree Oil Grooming Powder dostaniesz w Animalii, za bardzo przyzwoitą cene (evi, widzisz, jak niestrudzenie reklamuję? :wink: ), w sklepach go nie ma. Jego wielką zaletą jest to, że nie jest perfumowany, ma bardzo delikatny zapach. Można go np. używać tuż przed oceną u sędziego na wystawie, a z tego co wiem, sedziowe bardzo nie lubią, jak im kot drogerią pachnie. Oprócz tgeo ma jakieś właściwości kojące, przyspiesza gojenie drobnych zadrapań - no i naprawdę świetnie sie sprawdza, przynajmniej na naszych zbójcerzach.
Co do sposobu pudrowania, to moze lepiej, gdyby wypowiedziała się agal lub ariell, one maja o wiele więcej doświadczenia :oops: Ja podpatrywałam, jak to robi nasza hodowczyni: sypie sietroche pudru we wskazane miejsca na kocie i rozczesuje tak, aby puder dotarł głęboko, do tego nieszczęsnego podszerstka.
Nie pudrujemy ich codziennie, ale tak z raz na tydzień... Zbójcerzy nie dotyczy problem tłustego ogona, więc nie am takiej potrzeby.

Bluex, wielu kotom tłusci sie futerko za uszami. My również uzywamy pudru: na palce i wcieramy. Pomaga.

Oberhexe

Post » Śro mar 17, 2004 14:47

no tak! ja głupia! nie sprawdziłam u Kasi D. :oops:

czyli sypiemy bezpośrednio na kota i wcieramy/wczesujemy, a nie na rekę?

narazie Mela jest moocno niewystawowa - ma nadwagę, że ho ho :evil:
więc o sedziów sie nie martwię

na wystawe jednak wybieram się pooglądac cuda rózniaste :love:

a tak w ogóle jakie kryteria powinien spełniać kot, żeby mogł być wystawiony??
wiem, że musi być szczepiony, ale czy coś poza tym??
czy np musi mieścic sie w jakiejś wadze dla okreslonej rasy?
czy jak ma np łysy placek gdzieś (np po bliźnie) to co??

to pytania mooocno na wyrost :) ale tak z ciekawości pytam :oops:
YYahyoo & Kira & Melody

yyahyoo

[poprzednia]