Postaram sie po kolei odpowiedzieć na Twoje pytania. Proszę, porozmawiaj o tych wszystkich sprawach ze swoim lekarzem.
Najczęściej stosowanym lekiem osłaniającym żołądek jest Famidyna. Lek ludzki, dostępny bez recepty. Podaje się go właściwie od II fazy choroby do końca życia. Ja podaję codziennie od ponad dwóch lat. Koty z PNN mają m.in. z powodu wysokiego stężenia mocznika we krwi stany zapalne żołądka i drobne owrzodzenia oraz krwawienia. Podawanie leków ma zapobiegać stanom zapalnym, niwelować mdłości oraz działać przeciwwymiotnie. To nie jest lek, z którym czeka się aż wystąpią objawy.
Jeżeli chodzi o elektrolity - w szczególności - fosfor, wapń oraz potas, proponowałabym zrobić to badanie przy okazji najbliższego pobierania krwi, czyli za 2 tygodnie. Sa to jedne z ważniejszych parametrów badanych przy PNN. Długo można by o tym pisać. W skrócie wygląda to tak, że niewydolne nerki tracą zdolność wydalania fosforu wraz z moczem, dlatego często dochodzi do hiperfosfatemii. Zbyt wysoki poziom fosforu we krwi przyspiesza uszkadzanie nerek oraz prowadzić do poważnych powikłań. Dlatego stałe monitorowanie tego parametru jest takk ważne. Poziom fosforu u kota z PNN nie powinien przekraczać 5,5 mg/dl, ideałem jest 4,5. Jeżeli obnizony poziom fosforu w dietach typu renal jest niewystarczający, podaje się leki wiążace fosforany bezpośrednio z pokarmu.
Z kolei wraz z moczem koty 'nerkowe' tracą bardzo duże ilości potasu . Zbyt niski poziom potasu przyspiesza postęp choroby. Czasami konieczne jest suplementowanie go w postaci odpowiednich praparatów lub razem z kroplówką. Poziom potasu powinien być utrzymywany powyżej 4 mmol/l.
Podobnie sprawa wygląda z witaminami z grupy B, które są tracone wraz z moczem. Nie zaleca się jednak podawania preparatów wielowitaminowych.
Ja początkowo podawałam dwa preparaty:
- witamina B12 (Naturell) - --->
http://www.nokaut.pl/oferta/naturell-wi ... 0-tab.html
- witaminum B-komplex - ---->
http://www.krakvet.pl/beaphar-vitamin-c ... -1672.html
Nie da się właściwie odpowiedzieć na pytanie - jak utrzymać prawidłowe nawodnienie, to dość skomplikowane. Koty nerkowe bardzo dużo wydalają moczu i często ilości płynów, które przyjmują są niewystarczające. Dlatego zachęca się kota do picia, ustawia dodatkowe miseczki, dodaje płyny do mokrej karmy itd.
Teraz, przy kroplówkach prosiłabym lekarza o badanie kota pod tym kątem przy każdej wizycie. I nalegaj na osłuchiwanie, to bardzo ważne przy kroplówkowaniu. Moja kota przy kroplówkach (z furosemidem) całkowicie się odwodniła (!), co nie zostało zauważone przez lekarza.