Rozliczenie 1% - głosowanie - wygrała Jopop

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Do kogo ma trafić pomoc? (kandydatury w kolejności zgłoszeń)

Ankieta wygasła Pon gru 01, 2008 0:11

Matahari
7
3%
CoolCaty
62
25%
Jopop
102
41%
Fundacja Sfinx
4
2%
pani Iza ze Szczecina
34
14%
Krysia z Borów Tucholskich
4
2%
Lesio u Izabeli
2
1%
For Animals Oddział Łódź
6
2%
10 kotów ze schronu w Cieszynie
17
7%
Mirka_t
8
3%

Liczba głosów : 246

Post » Pt paź 31, 2008 0:40 Rozliczenie 1% - głosowanie - wygrała Jopop

Na początku roku w wątku "Instytucje "animalsowe" do odpisów - info o 1 i 6%" napisałam tak:

BAJKA-BB pisze:1% na koty można również wpłacać na konto Fundacji Viva, tylko trzeba zrobić dopisek, że to dla kotów. Zebrane pieniążki będą podzielone na trzy części i trafią do podopiecznych z www.kocieadopcje.com , www.koty.sos.pl i dowolnego kota/kotów z miau, wg decyzji forumowiczów.

Dane potrzebne do przekazania 1% to:
Nazwa OPP: FUNDACJA MIĘDZYNARODOWY RUCH NA RZECZ ZWIERZĄT - VIVA!
Numer KRS: 0000135274
Dopisek w rubryce "inne": Informacja dla OPP: koty-sos

Bardzo ważny jest dopisek, bez niego pieniądze trafią na ogólne potrzeby Vivy. Trzeba go zrobić w poz. 311 w PIT-36 lub w poz. 123 w PIT-37.

Pierwszy rok obowiązywania nowych przepisów okazał się dla urzędów skarbowych niezwykle trudny :? Do tej pory nie wszystkie US przekazały szczegółowe dane pozwalające na rozliczenie wpłaconych kwot wg dopisków, jednak większość już (wreszcie!) uporała się z tematem. Na dzień dzisiejszy podsumowanie akcji to 4.518,00 zł. 1/3 tej kwoty, czyli 1.506,00 zł. ma wspomóc dowolnego kota z miau. Którego??? Mój pomysł to skorzystanie ze sprawdzonych wzorów Krakvetu, czyli ankieta i głosowanie. Jeżeli ktoś ma inny pomysł to proszę o propozycje, a jeżeli akceptujecie takie rozwiązanie to poproszę o kandydatury. Nadal wzorując się na Krakvecie proponuję do 16 listopada zebrać wszystkie zgłoszenia i ustalić szczegóły (np. czy cała kwota ma trafić do jednej osoby, czy do dwóch lub trzech), a od 17 do 30 listopada już tylko głosować. Ostatnią już (chyba) sprawą jest forma przekazania pomocy - może to być zakup karmy, żwiru, klatek, opłacenie sterylek lub leczenia itp.

Wszelkie pomysły, sugestie i uwagi do zaproponowanego rozwiązania są bardzo mile widziane :D

:arrow: Podsumowanie kwestii „techniczno – organizacyjnych” omawianych w wątku:
    Kwota może być wykorzystana na dowolne kocie potrzeby, ale tylko kocie. Preferowane przeznaczenie to karma, żwir, klatki łapki lub wystawowe, sterylki, leczenie, leki.

Nie ma znaczenia czy pomoc trafi do kotów „fundacyjnych” czy osób prywatnych, to zależy tylko od głosujących.

Pomoc może być zrealizowana tylko „rzeczowo”, czyli za zakupy lub usługi weterynaryjne musi być wystawiona faktura lub rachunek na Vivę.

Głosować będziemy dopiero od 17 listopada, wtedy dodam do tematu ankietę. Na razie zbieramy kandydatury.
:arrow: Kandydatury w kolejności zgłoszeń:
    Matahari
    CoolCaty
    Jopop
    Fundacja Sfinx
    pani Iza ze Szczecina
    Krysia z Borów Tucholskich
    Lesio u Izabeli
    For Animals Oddział Łódź
    10 kotów ze schronu w Cieszynie
    Mirka_t
Ostatnio edytowano Pon gru 01, 2008 0:35 przez BAJKA-BB, łącznie edytowano 8 razy
.
.

Obrazek

Koty w potrzebie proszą o pomoc
Zobacz, pokochaj, adoptuj: realnie albo wirtualnie
www.koty.sos.pl

BAJKA-BB

Od: Pt gru 02, 2005 23:40

Post » Pt paź 31, 2008 9:32

podniosę
Etyka szacunku dla życia nakazuje nam wszystkim poszukiwać sposobności, by za tyle zła, wyrządzonego zwierzętom przez ludzi, pośpieszyć im z jakąkolwiek pomocą. Albert Schweitzer
Jeśli komuś zalegam z płatnością, bądź wysyłką proszę o pw.
Rózne różności.

hydra_pl

Od: Nie cze 08, 2008 8:16

Post » Pt paź 31, 2008 9:42

Zgłaszam pierwszą propozycję DT MATAHARI
Basiu,bardzo proszę o napisanie o Matahari i wklejenie jej wątku

olga nik

Od: Czw wrz 06, 2007 22:27

Post » Pt paź 31, 2008 9:49

Od siebie mogę zgłosić: CoolCaty. Leczy połamańce, koty w ciężkim w stanie wyciągnięte ze schronu (i nie tylko), a testy i badania kosztują, ona robi tyle dobrego, a z większa ilością pieniędzy może zrobić więcej.
Etyka szacunku dla życia nakazuje nam wszystkim poszukiwać sposobności, by za tyle zła, wyrządzonego zwierzętom przez ludzi, pośpieszyć im z jakąkolwiek pomocą. Albert Schweitzer
Rózne różności.

hydra_pl

Post » Pt paź 31, 2008 9:55

No właśnie chciałam pytać czy pomoc ma być przeznaczona na 1 konkretnego kota, czy też może być pomocą dla osoby aktywnie pomagającej kotom?

Bo jeśli to drugie, to zgłaszam jopop. Rozwinęła działalność na niewyobrażalną skalę, jeździ po całym mieście łapiąc koty na kastracje i leczenie, wyciąga kociaki z piwnic i innych niebezpiecznych miejsc i walczy o domy dla nich. Trudno nawet opisać jak wielkie jest to przedsięwzięcie, żeby choć trochę to zobrazować, posłużę się statystykami:
* od 19 lutego 2007 r. do 13 czerwca 2008 r. - 327 kotów umieszczonych w domach tymczasowych
* od 26 listopada 2007 r. do 29 maja 2008 r. - 159 kotek i 63 kocury poddane kastracji
Dane zaczerpnięte z wątków:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=69037
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?p=3177541
Nowszych statystyk nie ma, ale zapewniam, że Aśka cały czas działa ;) W tej chwili ma gromadę tymczasów u siebie i dużą gromadę "u ludzi" - w większości przypadków to Asia płaci za leczenie, szczepienie, a nawet utrzymanie tych kotów w domach tymczasowych.
Aktualny wątek Aśkowych tymczasów jest tutaj: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=70316
A tu wątek kotów czekających na pomoc: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=69037
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Pt paź 31, 2008 10:03

Aleba - ja tak siedziałam i dumałam i miałam właśnie jopop zgłosić
Rózne różności.

hydra_pl

Post » Pt paź 31, 2008 22:11

olga nik pisze:Zgłaszam pierwszą propozycję DT MATAHARI
Basiu,bardzo proszę o napisanie o Matahari i wklejenie jej wątku

Wklejam link do wątku: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=74904 , jednak o Futerkach Matahari wolałabym się nie rozpisywać, ponieważ to zaprzyjaźniony DT, a nie chciałabym być posądzona o stronniczą agitację ;)

Aleba pisze:No właśnie chciałam pytać czy pomoc ma być przeznaczona na 1 konkretnego kota, czy też może być pomocą dla osoby aktywnie pomagającej kotom?

Oczywiście, że może :D Ważne, żeby pomoc trafiła tam gdzie jest potrzebna.

Na razie są trzy kandydatury: (w kolejności zgłoszeń)
- Matahari
- CoolCaty
- Jopop
.
.

Obrazek

www.koty.sos.pl

BAJKA-BB

Post » Nie lis 02, 2008 11:08

podrzucę temat :)

mikrejsza

Od: Nie sty 20, 2008 13:14

Post » Nie lis 02, 2008 11:17

Czy propozycje przekazują i głosują tylko osoby, które przekazały swój 1% na Vivę?
Marcelibu

Post » Nie lis 02, 2008 12:51

Każdy może przekazać propozycje i głosować :)
.
.

Obrazek

www.koty.sos.pl

BAJKA-BB

Post » Nie lis 02, 2008 22:44

Podrzucę z wieczora Obrazek
Obrazek Staram się pisać poprawnie po polsku

barba50

Od: Nie kwi 03, 2005 12:01

Post » Pon lis 03, 2008 11:09

Aleba pisze:No właśnie chciałam pytać czy pomoc ma być przeznaczona na 1 konkretnego kota, czy też może być pomocą dla osoby aktywnie pomagającej kotom?

Bo jeśli to drugie, to zgłaszam jopop.
....
statystyk nie ma, ale zapewniam, że Aśka cały czas działa ;) W tej chwili ma gromadę tymczasów u siebie i dużą gromadę "u ludzi" - w większości przypadków to Asia płaci za leczenie, szczepienie, a nawet utrzymanie tych kotów w domach tymczasowych.

Niekoniecznie Asia. Może TOZ za pośrednictwem Asi. Z moich informacji wynika, że jopop dostała w tym roku pokaźny "zastrzyk finansowy" od TOZ-u. Bardzo cenię działalność jopop, ale może są bardziej potrzebujący.
Nie wiem, jak wygląda sprawa z Matahari czy CoolCaty (czy korzystają już z jakiejś znaczącej pomocy).

Zauważyłam, że Ci którzy dostają pomoc od różnych fundacji, nie chwalą się tym specjalnie.

Ostatnio na forum było głośno o tym, że fundacja Sfinks ma poważne problemy finansowe. Więc może Sfinks. :?:

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Pon lis 03, 2008 11:35

Ja zgłaszam kandydaturę p. Izy - karmicielki ze Szczecina

pani Iza karmi grubo ponad 100 kotów bezdomnych i wolnożyjacych w Szczecinie. W jej przypadku pomoc bezdomnym kotom to w zasadzie 100% życia. Każdego dnia niezależnie od pogody p. Iza idzie do kociaków. Samo obejście i objechanie trasy karmienia zajmuje jej ładnych parę godzin. Na piechotę lub rowerem dociera w miejsca, gdzie czekają na nią kociaki a bez jej pomocy prawdopodobnie nie miałyby szans na przeżycie.
Pani Iza rozsądnie podchodzi do opieki nad kotami i w parze z karmieniem idzie sterylizacja kotów, tak aby zapobiegać narodzinom kolejnych bid. Zaopatruje tez koty w zimowe budki, leczy gdy są chore, ratuje ranne.
Olbrzymia wrażliwość nie pozwalała pani Izie przejść obojętnie obok kolejnych, napotkanych głodnych kotów i w ten właśnie sposób liczba podopiecznych urosła do takiej ilości, której wyżywienie od dawna przekracza jej możliwości finansowe Jest bardzo ciężko.
p. Iza nie dostaje żadnej pomocy od miasta ani od lokalnego TOZ-u. Jedyna pomoc jaka jest dla niej zorganizowana to poprzez stronę koty.sos. oraz tutaj na forum. Po więcej informacji zapraszam na wątek http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=82655
Obrazek--
Rysiu 15.08.2004 - 16.04.2016 Kocham Cię koteczku!! [*]

nifredil

Od: Pt lut 15, 2008 18:25

Post » Pon lis 03, 2008 11:38

-Anula- pisze:

Bo jeśli to drugie, to zgłaszam jopop.
....
statystyk nie ma, ale zapewniam, że Aśka cały czas działa ;) W tej chwili ma gromadę tymczasów u siebie i dużą gromadę "u ludzi" - w większości przypadków to Asia płaci za leczenie, szczepienie, a nawet utrzymanie tych kotów w domach tymczasowych.

Niekoniecznie Asia. Może TOZ za pośrednictwem Asi. Z moich informacji wynika, że jopop dostała w tym roku pokaźny "zastrzyk finansowy" od TOZ-u. Bardzo cenię działalność jopop, ale może są bardziej potrzebujący.
Nie wiem, jak wygląda sprawa z Matahari czy CoolCaty (czy korzystają już z jakiejś znaczącej pomocy).

Z moich informacji natomiast wynika, że to wsparcie, które Asia otrzymała, przeznaczone zostało na spłacenie długu w lecznicy, która od października lub listopada zeszłego roku kastrowała i leczyła koty na kredyt.
Rachunki zostały zapłacone i w tej chwili znowu brakuje pieniędzy na działalność.
Ponieważ nic w pierwszym poście nie ma na temat tego, że pomoc proponowana przez Vivę przeznaczona jest wyłącznie dla bardzo potrzebujących, nie korzystających z wsparcia innych fundacji czy stowarzyszeń - kandydaturę jopop podtrzymuję.
Ostatnio edytowano Pon lis 03, 2008 11:43 przez Aleba, łącznie edytowano 1 raz
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

Post » Pon lis 03, 2008 11:40

Ja jestem za tym,żeby to była osoba prywatna ,a nie fundacja .Ponieważ właśnie osobom prywatnym, nie mającym żadnego statutu prawnego,jest ciężko zdobywać pieniądze dla podopiecznych

olga nik

Od: Czw wrz 06, 2007 22:27

[następna]