Dziewczyny macie doświadczenie więc proszę o pomoc.
W ostatnich dniach września trafił do mnie na tymczas prawie 3 letni kocurek mco - został oddany przez poprzednich właścicieli.
Kot był szczepiony ostatni raz jeszcze u hodowcy - w czerwcu 2006r.
W marcu tego roku był odrobaczony.
Kot karmiony whiskasem
02 pażdziernika kot trafił na kastrację - zawsze robię badania krwi u tymczasów więc i tym razem zrobiłam
tu: wyniki:
otrzymał hepatil i karmę l/d hillsa
w piątek 18 października robione kolejne wyniki:
ALAT 651,4 u/l (poprzednio 158,7 u/l)
ASPAT 166,8 u/l (poprzednio 67,1 u/l)
GGTP 9,6 u/l ( wg weta w normie choc świadczy o stanie zapalnym, nawet mówił jaka norma jest bo pytałam, ale zapomniałam z tego wszystkiego )
no i AMYLAZA 912,1 u/l ( trzustka - w normie wg weta)
poniewaz kot dodatkowo wczoraj wieczorem rozkrwawił sobie nos i tak jakby nie mógł jeść, już dziś rano poleciałam do weta i:
temperatura 40,6
nos krwawiący - wet obejrzał i stwierdził, że to wygląda jak po urazie mechanicznym
obejrzał pysio -nie ma tam śladów świadczących o tym, że Szagi się uderzył.
z pysia wali taki fetor że dech zapiera - wet stwierdził, że możl;iwe jest, że zapach jes wynikiem rozkładającej się krwi, która się osadziła w pyszczku po tym jak ją kocurro zlizuje
nosek został przyżgany jakims płynem aby już nie krwawił
dostał dwa zastrzyki, w tym jeden na zbicie temperatury
dziś miał też powtórnie pobraną krew na morfologię i sprawdzenie profilu nerowego czy wyniki nie wzrosły
zalecenia: jeśłi kot nie będzie jadł i pił dziś jeszcze podamy - wieczorem - kroplówkę
jutro kontrola i pytania:
czy wątrobę się ogląda na usg? co może pokazać?
macie pomysły co może być Szagiemu? jakie badania jeszcze zrobić?
nie mam zupełnie pojęcia, weterynarz też jest ostrożny w diagnozowaniu
ja się zastanawiam czy to nie podtrucie - ale nie widzę nic czym kot się mógł podtruć
no chyba że chorował już od dawna i w wyniku stresu związanego ze zmianą miejsca zamieszkani, kastracją ( brał antybiotyki bo miał zapalenie po kastracji) osłabił się organizm i coś zaczęło wyłazić.