Bura krakowska miss Minia - JEST

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Pon lis 05, 2007 11:47 Bura krakowska miss Minia - JEST

Od tej kotki wszystko się zaczęło w wątku: Bura... BSE.... W czerwcu udało nam się wyłapać jej dzieci (i jednego przybłędę) pod jednym z bloków na krakowskich Czyżynach: 5 ślicznych burasiątek .... Dopiero pod koniec sierpnia udało nam się złapać sprytną kotkę. Była w zaawansowanej ciąży. Szybko została wysterylizowana. Dwa dni po zabiegu przyjęła pierwszego kociaka (synka BSE zamieszkującej tą samą okolicę) i niemal od razu uruchomiła mleczarnię. Do Iśka wkrótce dołączyła Kaśka i Benio. W ten oto sposób Bura została mamką trójki dzieciaków, które zamieszkały w moim mikro-mieszkaniu razem z moim kocurem Zenonem. To skrót historii a teraz więcej o kotce.
Kicia ma około 3 lat. Całe swoje życie spędziła pod blokiem gdzie nie bała się pań dokarmiających ale uciekała przed resztą ludzkiego towarzystwa. Po złapaniu, gdy trafiła do mojej łazienki, mogłam ją głaskać, czasem nawet wystawiała brzuszek ale bardzo łatwo się płoszyła i potrafiła uderzyć łapą. Jej świat został przewrócony do góry nogami, więc byłam cierpliwa. Gdy przygarnęła dzieciaki to całkowicie oszalała na ich punkcie. Było tak:
Obrazek Obrazek
Zaakceptowała mojego kota (gorzej z nim, bo to on ją zaczepia i czasem zasłużenie dostanie łapą) i życie w bloku. Nie wygląda jakby tęskniła za wolnością. Większość dnia spędza grzejąc futro przy rurach w łazience. Jak wracam z pracy to się wita, ociera o meble, wygina, tańczy. Raz nawet ocierała się o moje nogi. Robi szybkie postępy choć nadal bywa płochliwa. To jej nie przeszkadza wędrować po mieszkaniu i się bawić nawet gdy w domu są "obcy". Rozczuliła mnie niesamowicie gdy pierwszy raz zaczęła się bawić. Ona nie znała kocich zabawek ale teraz wygłupia się razem ze swoimi przybranymi dziećmi. Mieszka ze mną ponad dwa miesiące i zmieniła się niesamowicie. Bez problemu podawałam jej tabletki i myłam uszy. Wsuwa mięcho, chrupki, puszkowe jedzenie, uwielbia mleko (daję mleko dla kotów choć pod blokiem piła też krowie) i ser biały. Pije sporo wody ale wciąż karmi kociaki (mają prawie 3 miesiące, więc czas na odstawienie). Jest wysterylizowana i zaszczepiona również na wściekliznę. Drapie jedynie drapak i to jest według mnie niesamowite, bo to w końcu podblokowy kot. Jest duża, ma długi i gruby ogon, zielonkawe oczy (na prawym ma charakterystyczną ceglastą kropkę) i jest po prostu śliczną burą kocicą. Ma jedną wadę. Miała najprawdopodobniej w przeszłości przygryziony język (mogła spaść z czegoś albo człowiek ją źle potraktował). Teraz właściwie nic nie widać ale niestety kicia bardzo rozchlapuje wodę podczas picia, bo inaczej pracuje końcówka jej języka. Wystarczy postawić miskę na tacy i już nie ma problemu. Ma "jezykowy" sposób poznawania świata, bo większość rzeczy, których wcześniej nie widziała próbuje wylizać (moja ręka też została tak potraktowana). Myślę, że nadawałaby się zarówno do bloku jak i do domu wychodzącego (może nawet bardziej) ale potrzebowałaby czasu na przystosowanie i obrośnięcie zimowym futrem.
Obrazek
Więcej zdjeć w albumie: http://sylwka-z.fotosik.pl/albumy/268848.html
Ostatnio edytowano Wto sie 12, 2008 19:14 przez Sylwka, łącznie edytowano 7 razy

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pon lis 05, 2007 16:14

Bura jest naprawdę piękną, dużą kocicą. Naprawdę jestem pod wrażeniem, jak wyładniała od czasu, kiedy łapaliśmy ją pod blokiem, jako zupełną dzicz w wysokiej ciąży. A teraz nawet pozwoliła mi się pogłaskać, chociaż jestem dla niej zupełnie obca. :-)
Bardzo przydałby się jej domek...
Zanim odrobaczysz, poczytaj:
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Od: Czw lip 06, 2006 20:52

Post » Wto lis 06, 2007 8:44

Na góre Burasiu :)

Prosze, zapytajcie wsrod znajomych, rozejrzyjcie sie wokol siebie - moze jest ktos, kto nie boi sie wziac doroslej kotki, zapewni jej dom, serce i zycie lepsze niz pod blokiem?

skaskaNH

Od: Pt lut 03, 2006 0:21

Post » Wto lis 06, 2007 9:18

kicia jest cudna :)
według mnie przydałby się inny tytuł
może napiszcie jaki ma charakter, coś miłego, coś niezwykłego ;)
no i jak się zmieści to może jeszcze że jest w Krakowie
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Wto lis 06, 2007 9:56

Chyba masz rację. Myślałam nad innym tytułem (właśnie takim jak piszesz) ale mi nie wyszło. Czekam aż mnie olśni :wink: .
Kilka razy przyłapałam Minię (tak na nią wołam) oczarowaną swoim własnym odbiciem w lustrze (mam szafy z lustrzanymi drzwiczkami). Kicia siada na boku sofy i się gapi w lustro. Śmiesznie to wygląda, bo chyba nie wie o co chodzi. Wczoraj leżała też na oparciu sofy z łapami wiszącymi w dół jak najprawdziwszy kanapowiec. Rano biegała z dzieciakami po mojej pościeli 8O . Z jej dzikości to niewiele zostało, więc jeśli ktoś chce dzikiego kota to oświadczam, że Minia się nie nadaje :lol: .

Sylwka

Post » Wto lis 06, 2007 16:59

Hop slicznotko :!:

Kasia_1991

Uwaga

Od: Nie mar 18, 2007 12:58

Post » Wto lis 06, 2007 17:13

Koniecznie trzeba znalezc domek dla kici skoro taki kanapowiec. na pewno nie mozna jej wypuscic z powrotem na podworko.
Obrazek

dzidzia

Od: Śro sty 10, 2007 15:15

Post » Wto lis 06, 2007 20:36

Minia to jest dopiero piękne imię :)
dzidzia zgłosiła kandydaturę Minii tutaj:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=68109&highlight=
Obrazek Obrazek Obrazek

wibryska

Od: Nie gru 17, 2006 18:41

Post » Śro lis 07, 2007 8:28

Wielkie dzięki. A wczoraj Minia pierwszy raz mruczała głaskana. W szoku byłam. Nie trwało to długo ale od czegoś trzeba zacząć :D . Potem odstawiła prawdziwy miziający taniec z nastroszonym ogonem. Tańcząca wiewióra normalnie.

Sylwka

Post » Śro lis 07, 2007 23:38

Taaa... Dziki kot... Baaardzo dziki kot.
No i przydałby się domek dla Burej piękności. I ręce do głaskania.
viewtopic.php?t=86719
i zanim nafaszerujesz kota metronidazolem, sprawdź, czy nie ma zwyczajnie alergii na gluten...

Nordstjerna

Post » Czw lis 08, 2007 8:20

Wczoraj było znowu subtelne mru, mru i leżała chwilę obok mnie. Ona lubi być głaskana po łepetynie. Mniej lubi po grzbiecie a z ogonem to bywa różnie, co raczej naturalne. Jeszcze chwilę i będzie się sama miziać.

Sylwka

Post » Czw lis 08, 2007 13:01

Ja jestem pod ogromnym wrażeniem szybkości, z jaką ten były dzikus przekształca się w salonową damę. Im starsze dzieci, tym ma więcej czasu na rozwój osobowości. :wink:
viewtopic.php?t=86719

Nordstjerna

Post » Czw lis 08, 2007 21:07

Bura, na górę biegniemy, na górę!
viewtopic.php?t=86719

Nordstjerna

Post » Pt lis 09, 2007 14:45

Co to, wszyscy zapomnieli o mamuśce? Do góry, kocinko!
viewtopic.php?t=86719

Nordstjerna

Post » Sob lis 10, 2007 0:46

Burunia jest piękna. Jednak pręgusy to klasyczne piękno
Obrazek

dzidzia

Od: Śro sty 10, 2007 15:15

[następna]