Whiskas, Kitekat, marketowe karmy - dlaczego NIE? cz. 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 27, 2007 12:09

tig_ra pisze:troche to potrwa, bo temat szeroki, ale postaram sie omowic niektore karmy dosc dokladnie, wiec jezeli chcecie to zamieszcze :)

jak znasz, to powiedz tez cos i na temat karmy Nutro Choice :)
Obrazek

Carmi

Od: Czw lut 15, 2007 13:39

Post » Pt lip 27, 2007 12:09

kalair pisze:Sorry, ja Cię naprawdę Benni nie śledzę! :D Tego winstona kupisz w rossmanie, o ile widzialam dobrze-wyjątkowe dno. Chyba ma ok. 4% ,mięsa'. :wink: Baj!

A ja mam Winstona :mrgreen: - dostałam go razem z kotem na "przechówek" 8)

Suche tak źle nie wygląda i ma aż 8% miesa 8O 4% wołowiny, 2% dziczyzny, 2% królika.
A puszki w zależności od smaku - jedne mają 4% a inne aż 8% mięsa 8O 8O

No lepsze normalnie niż W i KK :roll:

Mam nadzieję, że nie zginę... spróbowałam chrupek, jak to zwykle robie :oops: Smak i zapach nijaki, choć trochę wpada w design proszku do prania 8O Myślicie, że suche stało w rossmanie obok proszku do prania? 8)
Ostatnio edytowano Pt lip 27, 2007 12:20 przez Karolka, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Pt lip 27, 2007 12:16

tig_ra pisze:troche to potrwa, bo temat szeroki, ale postaram sie omowic niektore karmy dosc dokladnie, wiec jezeli chcecie to zamieszcze :)

Tig_ra napisz jakiś naukowy artykuł o karmach i daj go do kociego pisma "Kot", "Kocie sprawy". 8)
Obrazek

Karolka

Od: Nie kwi 03, 2005 22:23

Post » Pt lip 27, 2007 12:18

jeśli to zrobi to Whiskas i KitKat wytoczą jejbiednej 4237894793 procesów sądowych :)
zobaczycie.

cortunia

Od: Wto lis 07, 2006 17:36

Post » Pt lip 27, 2007 12:22

cortunia pisze:jeśli to zrobi to Whiskas i KitKat wytoczą jejbiednej 4237894793 procesów sądowych :)
zobaczycie.

A nas wezwą na świadków :wink:
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Pt lip 27, 2007 12:25

Ron_0945 pisze:Nie ma sprawy :D

A to ja pisałem że mój poprzedni kot to europejczyk ?

Ron_0945 pisze:
Psotek miał 7,6 lat gdy zginął.Był rasy europejskiej. Maść czarna.

:( :( :(

Owszem, pisałeś.
Obrazek

Ayane

Od: Pon lis 27, 2006 20:14

Post » Pt lip 27, 2007 12:39

Karolka pisze:
kalair pisze:Sorry, ja Cię naprawdę Benni nie śledzę! :D Tego winstona kupisz w rossmanie, o ile widzialam dobrze-wyjątkowe dno. Chyba ma ok. 4% ,mięsa'. :wink: Baj!

A ja mam Winstona :mrgreen: - dostałam go razem z kotem na "przechówek" 8)

Suche tak źle nie wygląda i ma aż 8% miesa 8O 4% wołowiny, 2% dziczyzny, 2% królika.
A puszki w zależności od smaku - jedne mają 4% a inne aż 8% mięsa 8O 8O

No lepsze normalnie niż W i KK :roll:

Mam nadzieję, że nie zginę... spróbowałam chrupek, jak to zwykle robie :oops: Smak i zapach nijaki, choć trochę wpada w design proszku do prania 8O Myślicie, że suche stało w rossmanie obok proszku do prania? 8)

WOW!! Karolka! 8%!? Powaliłaś mnie! faktycznie, normalnie lepsza jakaś od najgorszych :D :D
Obrazek
Obrazek

kalair

Od: Czw maja 24, 2007 21:07

Post » Pt lip 27, 2007 12:41

Ale ja najpierw napisałem że:

A to ja pisałem że on był europejczykiem ?

A potem:

Rasa europejska, miał siedem lat gdy umarł.

Tak więc moje pytanie jest starsze od wątku o Ś. P. Kociu Psotku. :?

Ron_0945

Od: Sob lis 04, 2006 13:19

Post » Pt lip 27, 2007 12:44

Za jego życia Psotkowi dawałem przez tydzień Winstona suchego. 8% mięsa !

Ron_0945

Od: Sob lis 04, 2006 13:19

Post » Pt lip 27, 2007 13:04

Ron_0945 pisze:Piszę to z powodu dzieci które podają się za dorosłych

Ja też.
Ron_0945 pisze:A wiele dzieci mówi, że whiskasy są fajne, albo : kitekat ma ładne opakowanie.:?
A ja im tego odradzam.
Mój poprzedni kot miał po whiskasie niestrawność

Po Winstonie pewnie zrobiło mu się lepiej :?:

Bo ja też im będę odradzać....tego Winstona...Tamtym dzieciom, co się podają za dorosłych :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt lip 27, 2007 13:07

pixie65 pisze:
Ron_0945 pisze:Piszę to z powodu dzieci które podają się za dorosłych

Ja też.
Ron_0945 pisze:A wiele dzieci mówi, że whiskasy są fajne, albo : kitekat ma ładne opakowanie.:?
A ja im tego odradzam.
Mój poprzedni kot miał po whiskasie niestrawność

Po Winstonie pewnie zrobiło mu się lepiej :?:

Bo ja też im będę odradzać....tego Winstona...Tamtym dzieciom, co się podają za dorosłych :wink:

:spin2:
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pt lip 27, 2007 13:50

sprobuje odtworzyc, to co wczoraj napisalam ale mi amba zjadla :twisted:

zanim jednak omowie sklad moich ulubionych :twisted: karm, pokaze Wam na przykladzie jak robi sie ludziom wode z mozgu...

oto przykladowy sklad karmy :
SKŁADNIKI:
Kukurydza, suszone mięso drobiowe, tłuszcz drobiowy, jęczmień, gluten kukurydziany, suszone białko drobiowe*, mączka kukurydziana, oleje roślinne (w tym olej z ogórecznika), wątróbka drobiowa, pulpa buraczana, sole mineralne, tran, drożdże browarniane, proszek jajeczny, fosforan sodu, pierwiastki śladowe (w tym chelatowane pierwiastki śladowe), DL-metionina, tauryna, hydrolizowane drożdże (źródło mannooligosacharydów), wyciąg z winogron i zielonej herbaty (źródło polifenoli), cytrynian potasu, hydrolizowane skorupiaki (źródło glukozaminy), hydrolizowana chrząstka (źródło chondroityny), witaminy.

wszyscy juz chyba wiemy, ze przepisy kaza producentom podawac sklad w ten sposob, by na pierwszym miejscu znalazly sie skladniki, ktorych karma zawiera procentowo najwiecej czyli od najwiekszej uzytej ilosci do najmniejszej
o zawartosci tluszczu (trzeciej w kolejnosci pozycji na liscie) przewaznie producent informuje w analizie skladu :

Analiza składu
Białko 33%, tłuszcze 16%, kwasy tłuszczowe Omega3 4% ,kwasy tłuszczowe Omega6 0,33%, EPA/DHA 0%, kwas linolinowy 3,9%, kwas arachidowy 0,07%, sole mineralne 6,5%, skrobia 27,5%, celuloza oczyszczona 4,4%, włókno 9%.

wiemy zatem juz ze trzecia pozycja na liscie (tluszcze) zajmuje 16% w ogolnym skladzie karmy

:arrow: 33% na ktore sklada sie bialko uzyte w karmie
jakie mamy zrodla owego bialka?
kukurydze, suszone mieso drobiowe, jeczmien, gluten kukurydziany, watrobke drobiowa i proszek jajeczny
gdyby wszystkich skladnikow bylo procentowo tyle samo, mozna by zalozyc, ze kazdego z nich uzyto w calosci karmy ok 5,5 %
poniewaz kukurydza jest na miejscu pierwszym wiadomo, ze jest jej najwiecej, zatem ile mamy w tej karmie miesa? zeby nie wiem jak liczyc, zawartosc maksymalnie 16,4% nie mniej jednak niz 16%
reszta to kukurydza, czysty gluten kukurydziany i jeczmien i cala reszta skladnikow :twisted:

na forum BONO zadano kiedys pytanie jak obliczyc ilosc miesa, ktora zawiera ich karma? zacytuje fragment wypowiedzi, bo jest znamienna :

Może się wydać trochę mętna ale tak w rzeczywistości jest:
wszystko zależy od karmy, im większa zawartość białka tym większa zawartość mięsa i produktów zwierzęcych.
Podana ilość białka w karmie to jest suma białka zwierzęcego i roślinnego.
Zboże zawiera ok 9% białka, wystarczy odjąć i mamy zawartość białka w
mięsie i produktach zwierzęcych.
np. Joly ma 18% białka ogólnie, więc zwierzącego ma 9%(mięso i produkty zwierzęce)
Banket ma 24%białka ogólnie, więc zwierzącego ma 15%(mięso i produkty zwierzęce, dla Banketu jest to około 10% mięsa, ale nie kotletów

tak wiec jak widac, w karmach, ktore nie chwala sie skladem, zawartosc miesa jest jedynie dodatkiem do zboz...
i jeszcze raz zapytam : co my mamy koty czy kury?? :twisted:

a teraz konkurs :twisted:

jaka karme omowilam? ;)

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Pt lip 27, 2007 13:53

RC?

cortunia

Od: Wto lis 07, 2006 17:36

Post » Pt lip 27, 2007 14:02

cortunia pisze:RC?

tadam :!: :!: :!:

zawiadamiam publicznie, ze cortunia wgrala w konkursie pt "jaka to karma?":twisted:

nagrode masz do wyboru w postaci :
1 szt (probka) hill's indoor
1 szt (probka) hill's kitten
4 szt (probki) royal canin indoor :twisted:

(dlatego cztery, zeby sie wyrownala ilosc miesa :mrgreen: (4x16=64) tylko juz samodzielnie wydlubiesz sobie z tego nadprogramowe ziarno ;) )
:mrgreen:

tig_ra

Od: Śro maja 24, 2006 16:03

Post » Pt lip 27, 2007 14:04

Ja się wbiję między wódkę a zakąskę ;) z pytaniem o Biomilla.
Zawsze uważałam go za dobrą karmę, zamawiałam moim futrom Homecat, jadły chętnie.
Ale potem ktoś mnie na forum poinformował, że Biomill zawiera soję, która dla kotów jest nieprzydatna. I że w dodatku jest to składnik "zakamuflowany" - nie ma go w polskim tłumaczeniu składu, jest natomiast w wersjach w innych językach.
Akurat miałam w domu worek od karmy, poleciałam, obejrzałam - rzeczywiście tak jest.
No więc co z tą soją w Biomillu? Dyskredytuje go?
Są chwile, kiedy brak ludożerców daje się boleśnie odczuć.
Alfons Allais

Aleba

Od: Czw sie 05, 2004 16:52

[poprzednia][następna]