Monostra pisze: Glukoza za niska - czy on miał apetyt przed wykonaniem badań?
On apetyt to ma, je tak jak zawsze z wielkim apetytem.

Moderator: Moderatorzy
Monostra pisze: Glukoza za niska - czy on miał apetyt przed wykonaniem badań?
puss pisze:ja bym też musiała kupić karmę.
Domino ma mocznik 269.5 a kreatyninę 3.3.
widzę po kreatyninie, że jest o 2 pkt więcej niż norma, ale mocznik?
ARKA pisze:smil pisze:Monostra pisze:Mocznik wg tych jednostek jest w normie, kreatynina nieco przekroczona, ale nie bardzo. Takie wyniki raczej nie przemawiają za nerkową karmą! Trochę za dużo białka w moczu. pH za wysokie.Glukoza za niska - czy on miał apetyt przed wykonaniem badań?
Podobne wyniki miał mój kot przy stanie zapalnym pęcherza (oprócz glukozy): pomógł Uro-pet i witamina C - ale to pojedynczy przypadek - może ktoś bardziej w tym biegły zanalizuje wyniki?
Tu m.in. są normy w różnych jednostkach:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=2661
Ale ciężar moczu jest bardzo niski, za niski (dolna granica to 1,025). Do tego wałeczki szkliste i ziarniste, a one - jeśli dobrze pamiętam - występują w kanalikach nerkowych, ich obecność w moczu świadczy o tym, że jednak coś się z tymi nerkami dzieje. Nam przy podobnych wynikach (mocznik w normie, kreatynina 2,2, ale ciężar moczu 1,017) zalecono jednak leczenie.
No wlasnie. Z tego co przestudiowałam na stronie vetserwisu to juz jest nawet II faza niewydolnosci nerek. Jak parametry mocznika i kratyniny sa przekroczone to juz jest III faza ta beznadziejnaA tak niski ciezar moczu i te wałeczki jest niedobrze
Filut schudł i siersc zaczął miec nie taka jak potrzeba stad zacząl sie moj niepokoj o nerki własnie
smil pisze: Balbinka też zmizerniała, sierść była matowa, sucha, sypało się z niej potwornie.
Ale mam nadzieję, że Cię pocieszę, bo po 4 tygodniach podawania leków i częściowej diety nerkowej (częściowej, bo tylko suche lecznicze zgadza się jeść, mokrego nie tknie za chiny) mocz się zagęścił do 1.051, Balbinka trochę z powrotem przytyła, futro błyszczące, ładne.
Myślę, że jesli wet zaleci karmę nerkową, to lepiej, żeby Filut jadł chociaż częściowo właśnie to, nawet jeśli ma zjeść cos niedozwolonego poza domem. Byle jadł; najważniejsze, to nie dopuścić do dalszego chudnięcia.
Trzymam kciuki za Filuta
puss pisze:ja bym też musiała kupić karmę.
Domino ma mocznik 269.5 a kreatyninę 3.3.
widzę po kreatyninie, że jest o 2 pkt więcej niż norma, ale mocznik?
Bożena i Janusz Sigismund pisze:Jesteśmy nowi na forum. Nasza kicia Westa ma bardzo zły wynik, wczoraj miała pierwszą dializę, jutro i pojutrze dwie kolejne. Nic nie chce jeść i co gorsza nic nie chce pić. Jestesmy przerażeni. Ma 10 lat. Poradźcie coś jak ją ratować?
Bożena i Janusz Sigismund pisze:Kreatynina 8,1. Mocznik 299,5. Reszta w normie.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 14 gości