Watek dla nerkowcow:-) - robimy stronę dla nerkowców!!!

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt cze 29, 2007 10:13

Monostra pisze: Glukoza za niska - czy on miał apetyt przed wykonaniem badań?

On apetyt to ma, je tak jak zawsze z wielkim apetytem. :(
Marzec; Ogólnopolski Miesiąc Sterylizacji Zwierząt,niższe ceny zabiegów

ARKA

Od: Sob lut 16, 2002 21:27

Post » Pt cze 29, 2007 11:12

ja bym też musiała kupić karmę.

Domino ma mocznik 269.5 a kreatyninę 3.3.
widzę po kreatyninie, że jest o 2 pkt więcej niż norma, ale mocznik? :strach:

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Pt cze 29, 2007 11:53

puss pisze:ja bym też musiała kupić karmę.

dwa punkty wiecej niz norma to bardzo duzo! Kot powinnien byc juz na kroplowkach i nie tylko.
A reszta parametrow krwi a mocz? Trzeba znalezc przede wszystkim przyczyne choroby. Mocz z posiewiem to podstawa. Mocz pobrany z pecherza.
Poczytaj sobie to :( :
http://www.vetserwis.pl/pnn_kot_2.html

ARKA

Post » Pt cze 29, 2007 12:25

ARKA pisze:
smil pisze:
Monostra pisze:Mocznik wg tych jednostek jest w normie, kreatynina nieco przekroczona, ale nie bardzo. Takie wyniki raczej nie przemawiają za nerkową karmą! Trochę za dużo białka w moczu. pH za wysokie.Glukoza za niska - czy on miał apetyt przed wykonaniem badań?
Podobne wyniki miał mój kot przy stanie zapalnym pęcherza (oprócz glukozy): pomógł Uro-pet i witamina C - ale to pojedynczy przypadek - może ktoś bardziej w tym biegły zanalizuje wyniki?
Tu m.in. są normy w różnych jednostkach:
http://www.krakvet.pl/forum/viewtopic.php?t=2661

Ale ciężar moczu jest bardzo niski, za niski (dolna granica to 1,025). Do tego wałeczki szkliste i ziarniste, a one - jeśli dobrze pamiętam - występują w kanalikach nerkowych, ich obecność w moczu świadczy o tym, że jednak coś się z tymi nerkami dzieje. Nam przy podobnych wynikach (mocznik w normie, kreatynina 2,2, ale ciężar moczu 1,017) zalecono jednak leczenie.

No wlasnie. Z tego co przestudiowałam na stronie vetserwisu to juz jest nawet II faza niewydolnosci nerek. Jak parametry mocznika i kratyniny sa przekroczone to juz jest III faza ta beznadziejna :cry: A tak niski ciezar moczu i te wałeczki jest niedobrze :cry:
Filut schudł i siersc zaczął miec nie taka jak potrzeba stad zacząl sie moj niepokoj o nerki własnie :(

Balbinka też zmizerniała, sierść była matowa, sucha, sypało się z niej potwornie.
Ale mam nadzieję, że Cię pocieszę, bo po 4 tygodniach podawania leków i częściowej diety nerkowej (częściowej, bo tylko suche lecznicze zgadza się jeść, mokrego nie tknie za chiny) mocz się zagęścił do 1.051, Balbinka trochę z powrotem przytyła, futro błyszczące, ładne.
Myślę, że jesli wet zaleci karmę nerkową, to lepiej, żeby Filut jadł chociaż częściowo właśnie to, nawet jeśli ma zjeść cos niedozwolonego poza domem. Byle jadł; najważniejsze, to nie dopuścić do dalszego chudnięcia.
Trzymam kciuki za Filuta :ok:
smil
[Obrazek

smil

Od: Czw lip 14, 2005 20:48

Post » Pt cze 29, 2007 13:48

smil pisze: Balbinka też zmizerniała, sierść była matowa, sucha, sypało się z niej potwornie.
Ale mam nadzieję, że Cię pocieszę, bo po 4 tygodniach podawania leków i częściowej diety nerkowej (częściowej, bo tylko suche lecznicze zgadza się jeść, mokrego nie tknie za chiny) mocz się zagęścił do 1.051, Balbinka trochę z powrotem przytyła, futro błyszczące, ładne.
Myślę, że jesli wet zaleci karmę nerkową, to lepiej, żeby Filut jadł chociaż częściowo właśnie to, nawet jeśli ma zjeść cos niedozwolonego poza domem. Byle jadł; najważniejsze, to nie dopuścić do dalszego chudnięcia.
Trzymam kciuki za Filuta :ok:

Jak narazie to on je naprawdę ładnie, tak jak jadał zawsze. Nie wiem co on cale dni robi ale jak przychodzi o 16-17 wchlania saszetke i suchą poprawi i potem o 20-stej tak samo je, jak przyjdzie. U niego, latem, zycie domowe jest od 17-stej do 2 w nocy :?

Hillsa mam nadzieje, ze dzis dla nerkowcow odbiore on jest cale zycie na hillsie wiec mysle,ze i nrkowego bedzie tez jadl.

Glownie jadaly kurczkowe i cos mnie ostatnio naszlo i zamowilam worek 5kg jagnieciny-dla niego to nie dobrze..lepszy kurczakowy:( wiec bede musial tylko dla niego kupic kurczakowego a dziewczyny beda sie meczyly dluzej z jagniecina :wink:
No nic poczekam na wynik posiewu i zobaczymy w śrde co z nerkami sie dzieje, usg.
Wazy 4.8 kg a normalnie wazyl 5,250-w lecie :wink:
No i ten wyglad siersci-z poblyskiem brązu a on zawsze mial niebieską-z niebieskim pobłyskiem.

ARKA

Post » Pt cze 29, 2007 16:53

puss pisze:ja bym też musiała kupić karmę.

Pisałam Ci o kroplówkach na Twoim wątku i to szybko trzeba rozpocząć. Tu samo jedzenie nerkowe nie wystarczy. Lub poić do pysia strzykawką, ale to byłby dla kici straszny stres tyle picia wpychane do dzioba. Płucz ją, bo kreatynina i mocznik naprawdę są wysokie!!!
Kreatynina najlepiej, żeby się wahała około 1,4. 3,3 to duży wynik, świadczy o II/III fazie PNN. Ale nad tym jeszcze można zapanować.
Marcelibu

Post » Pt cze 29, 2007 17:10

Wynik nie swiadczy jeszcze o zadnej fazie, stanowczo za wczesnie na rokowania. I na panike tez.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Sob cze 30, 2007 8:47

Tak sobie czytam i sie zastanawiam, czy brak ruchu (kotka głównie była w klatce), moze mieć automatycznie wpływ na wyższy poziom kreatyny??

Doruniad

Od: Wto mar 27, 2007 18:59

Post » Sob cze 30, 2007 8:57

W sumie to już nie wiem, bo Belio ( a to zdecydowany autorytet) mówi, że nie .....
Obrazek

KaśkaGM

Od: Pon lis 21, 2005 14:13

Post » Sob cze 30, 2007 9:05

Ja tak wymyślam, bo kotka ma od tygodnia dietę nerkową, od wtorku jest u mnie, ma dużo więcej ruchu i widać duzą poprawę od wczoraj sierści, zrobiła się miekka i nienastroszona, ładnie je. Jej po 3 dniach na diecie bez leczenia zmniejszył się poziom kreatyniny. Więc może nie będzie tak źle. Kotka miała trafić do mnie na tymczas, ale w związkuz problemem nerkowym zdaję sobie sprawę że nie będzie to tymczas, zwłaszcza że kotka kuleje na tylną łapke (uratowana przed amputacją), zatem zgłębiam temat by zadbać o jej zdrówko by mogła biegać w moim stadku sobie.

Doruniad

Od: Wto mar 27, 2007 18:59

Post » Sob cze 30, 2007 20:06

Jesteśmy nowi na forum. Nasza kicia Westa ma bardzo zły wynik, wczoraj miała pierwszą dializę, jutro i pojutrze dwie kolejne. Nic nie chce jeść i co gorsza nic nie chce pić. Jestesmy przerażeni. Ma 10 lat. Poradźcie coś jak ją ratować?

Bożena i Janusz Sigismund

Od: Sob cze 30, 2007 19:18

Post » Sob cze 30, 2007 20:12

Bożena i Janusz Sigismund pisze:Jesteśmy nowi na forum. Nasza kicia Westa ma bardzo zły wynik, wczoraj miała pierwszą dializę, jutro i pojutrze dwie kolejne. Nic nie chce jeść i co gorsza nic nie chce pić. Jestesmy przerażeni. Ma 10 lat. Poradźcie coś jak ją ratować?

Dializę czy kroplowkę? Wiem, że dializy tez się robi. Napisz jakie kocia ma wyniki.
Marcelibu

Post » Sob cze 30, 2007 20:32

Za 5 minut będziemy z powrotem i podamy wyniki. Kroplówk. Najpierw wetka powiedziała o dializach, ale Westa dostała kroplówkę

Post » Sob cze 30, 2007 20:37

Kreatynina 8,1. Mocznik 299,5. Reszta w normie.

Post » Sob cze 30, 2007 20:49

Bożena i Janusz Sigismund pisze:Kreatynina 8,1. Mocznik 299,5. Reszta w normie.

No nie sa to zadobre wyniki :?
A mocz? co lekarze mowią? Gdzie leczysz kicie?

ARKA

[poprzednia][następna]