mała Kinia ze Śreniawitów, panleukopenia? Już nie ma Kini..

Koty i kotki do adopcji

Moderatorzy: Estraven, LimLim, Moderatorzy

Post » Wto paź 17, 2006 1:10 mała Kinia ze Śreniawitów, panleukopenia? Już nie ma Kini..

Przed chwila wrócilismy od dr. Dominiki.
Malutka wczoraj miała słabszy apetyt, dziś prawie cały czas dopraszała się o trzymanie na rekach i głaskanie. Rzuciła się co prawda na mokrą karmę, która jadła po raz pierwszy, ale po powrocie z uczelni zastałam brzydkie, śmierdzące kupy w kuwecie. Do tego mała załatwiła się na oba fotele.
Gdy godzinę zaczeła szczekać pyszczkiem i po chwili wymiotować pianą lekko żółtą. Zapakowałam ją w ręcznik i pojechaliśmy do weta. Miała temperaturę 39,4 . Dostala antybiotyk i kroplówkę, przy ktorej strasznie krzyczała i wyrywala się, ale wcale się nie dziwię, maleństwo i taka wielka igła.
Słabiutka leży teraz zawinięta w mój sweter. Kroplówka zeszła z niej mimowolnie. Nawet nie probowała się wyrywać, że chce się załatwić.
Dr.Dominika stwierdziła, że najwazniejsze są najbliższe 24 godziny, jedzenie i picie zostało odstawione. Jeśli jutro dalej będzie wymiotować, to mała prawdopopodobnie jest zarażona panleukopenią. Próbuję zdobyć dla niej Caniserin, bo jesli to faktycznie ta paskudna choroba, to jutrzejszy dzień będzie dla niej jedyną szansą na podanie, potem może być za późno.
Bardzo się o nią martwię, to takie słodkie maleństwo :(
Do tej pory nie miałam u siebie przypadku panleukopenii i oby to nie była ta choroba.
Prosze trzymajcie za małą kciuki.
Ostatnio edytowano Wto paź 17, 2006 9:52 przez esperanza, łącznie edytowano 1 raz

esperanza

Od: Śro mar 23, 2005 9:53

Post » Wto paź 17, 2006 1:25

trzymam z calych sil :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

i daj znac jak tam mala....
ObrazekObrazekObrazek
Kubus, Maniek, Furia i Prezes ;)

FURCIACZEK

Od: Śro wrz 13, 2006 22:06

Post » Wto paź 17, 2006 2:01

Mała znowu zwymiotowała. Po raz kolejny się zsikała pod siebie po kroplówce. Wydaje mi się, ze boli ja brzuch, siedzi podkurczona. Czytam szczegółowo o panleukopenii i coraz bardziej się boję.
Powinnam jej włożyć butelkę z gorącą wodą okręconą w ręcznik na posłanie, bo nie mam termoforu, czy lepiej nie? ma je dokładnie wymoszczone cieplym swetrem i materacykiem, ale wolała się teraz schować pod pokrywę od transportera.

esperanza

Post » Wto paź 17, 2006 2:07

Trzymam kciuki za kocinkę!!

Napisz na Kotach, tam więcej osób zagląda!
salma75

Post » Wto paź 17, 2006 9:51

Kinia odeszła po 6 w lecznicy. Wystapił obrzęk płuc. Wszystko potoczyło się tak szybko. W niedzielę niechętnie jadła, wczoraj ciągle dopraszała się miaucząc o noszenie na rękach. Po południu wystąpiła biegunka, co zobaczyłam dopiero po powrocie z zajęć o 21. Przed 23 były wymioty, potem kroplówka i antybiotyk u dr.Dominiki. Mała cały czas miała odruch wymiotny. Słabła z godziny na godzinę. Chodziła po łazience popiskując i ostrożnie przysiadała. Nie chce sobie nawet wyobrażać jak to maleństwo musiało cierpieć. O 3.30 byliśmy znowu u weta, bo mała przelewała się przez ręce,a potem zaczęła się wyginać, jakby była w agonii. Wyglądało to strasznie i nigdy tego widoku nie zapomnę. Została w lecznicy. Podobno udało się powstrzymac wymioty i podawać kroplówki przez wenflon, ale ten obrzek płuc zakończył życie Kini.
To był najsympatyczniejszy szkrab, jakiego do tej pory spotkałam. Będzie mi brakować tych małych łapek z delikatnymi pazurkami na kołnierzu mojej bluzki i tego maleńkiego łepka wtulającego się w szyję :cry:

esperanza

Post » Wto paź 17, 2006 9:56

Taką była cudną koteczką :cry: bardzo ci współczuje :cry:
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Wto paź 17, 2006 10:03

:cry: :cry: :cry:

Uschi

Od: Śro kwi 12, 2006 16:17

Post » Wto paź 17, 2006 10:23