Karma Acana

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon wrz 25, 2006 0:04

Anka, nie krytykuję nikogo za to czym karmi koty
moje podwórkowce też dostają gorszą i darowany worek Acany też zjadły
nawet nie mam nic przeciwko temu żeby kogoś było stać na codzienne piwo etc. a nie mógł kupić lepszej karmy kotu - to jego wybór

Ty nie piszesz że Acana jest jedną z lepszych i nie zamieniłabyś jej na inną - tylko piszesz że gdyby Cię było stać to byś kupowała inną

natomist wzbudza mój sprzeciw to co pisze enduro zawsze jak się pojawi wątek o Acanie
właściwie wchodząc wiedziałam co przeczytam
i nie liczę na to że zmieni zdanie

ten wątek założył ktoś kto chciał się dowiedzieć czegoś obiektywnie
mam nadzieję że sam wysnuje wniosek
a najlepiej poczyta o karmach na stronach internetowych

zapraszam na www.apport.pl - tam jest o roznych karmach
ObrazekObrazekObrazek

Maryla

Od: Pt sie 22, 2003 9:21

Post » Pon wrz 25, 2006 0:19

Karmię moje koty ACANĄ i PURINĄ PRO PLAN - przyznam, że na moje oko to ACANA jest duuuużo lepsza, lepiej pachnie, jest bardziej "tłusta" itp itd. Moje koty są zdrowe, sierść mają błyszczącą, są radosne i wesołe. Acana to jedna z karm, których stosunek ceny do jakości jest bardzo pozytywny ;) Nie trzeba wydawać na karmę dużo pieniędzy, aby mieć zdrowe koty. Polecam ACANĘ, bez dwóch zdań ;)

Ps. Enduro, Acana, to super karma, nie dziwię się, że ją polecasz ;)[/b]
Obrazek

dronusia

Od: Sob mar 26, 2005 13:32

Post » Pon wrz 25, 2006 0:29

Tak sobie myślę, że każdy ma prawo mieć swoje zdanie. Także na temat karmy którą karmi koty. I chyba nie trzeba czekać aż ktoś napisze odpowiedż -"żeby dorzucić swoje 3 grosze". No chyba że chciało się temu komuś dogryż.
:?
Obrazek Obrazek
nie ma zdjęć :( coś sie porobiło

Iris

Od: Pon wrz 12, 2005 22:54

Post » Pon wrz 25, 2006 10:04

Miałam tylko poczytać, ale się włączę 8)

Otis jest u nas rok, od prawie roku je Acanę, Sonia jest u nas prawie dwa lata, na początku jadła RC Indoor, potem oboje przeszli na Acanę Ligth...u Otisa poprawa sierści była zdumiewająca, ale jak go poobserwować, to w swoim dotychczasowym domu (Otis jest zdjęty z drzewa) musiał jeść jedzenie ludzkie, więc nie dziwię się, że zmiana nastąpiła i to diametralnie. Ciekawa byłam, jak zmieni się Sonia...tu też efekt był widoczny, choć nie tak spektakularnie 8) Oboje mają błyszczącą sierść, cudownie mięciutką, która wypada w okresie linienia, na codzień - niezbyt obficie. Kupale zwarte, regularne i umiarkowane w treści - co oznacza, że karma nie ma "za dużo wypełniaczy". Na temat składu się nie wypowiem, bo tak naprawdę nie wiem, co powinno być wyróżnikiem i jaki jest skład idealny. Wiem tylko, że w odróżnieniu do innych producentów, producent Acany zadbał o świeżość karmy po otwarciu opakowania stosując w każdej pojemności opakowania - strunę do jej zamknięcia. To niby drobiazg, ale mi się podoba...Druga sprawa, to mała znajomość marki na rynku i specyficzna droga dystrybucji...choć i tak, od czasu, kiedy ją kupuję dla kotów, worek 4kg podrożał o 10 zł...myślę, że jej cena będzie rosła w miarę wzrostu popularności - niestety... :(
Dodam jeszcze opinię hodowcy dogów z mojego osiedla, którą usłyszałam w małym sklepiku zoo...karmił karmami z najwyższej półki, chcąc osiągnąć to, co najlepsze...inny hodowca namówił go na Acanę, spróbował i się nie zawiódł...teraz karmi tylko tą karmą, a jego hodowla osiąga sukcesy.

To tyle, mój kamyczek do ogródka :twisted:

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Pon wrz 25, 2006 10:45

Ja co prawda nie karmię Acaną, bo moje ogony nwet nie chcą spojrzeć na nią :wink:, ale dorzucę swoje zdanie na temat karm średniopółkowych. Mnie również nie stać na Biomilla, oszczędzać nie mam już na czym. Moje koty od miesiąca jedza Sanabelle, wcześniej dostawały ProPlan, RC Indoor, Nutrę nuggets i Platinum. Zdecydowanie Sanabelle jest najlepsza dla moich kotów. Mają piękną, błyszczącą sierść, wreszcie jest puszysta, a nie taka jakby tłusta, posklejana. Kupy są ok, mniejsze i rzadsze, niż po pozostałych karmach. W naszym wypadku najgorzej spisywał się RC.
Dla mnie ważnym wskaźnikiem jakości karmy jest Inka - po Sanabelle się nie wzdyma. Także również karmy redniopókowe bardzo się od siebie różnią. Trzeba poprostu szukać takiej karmy, która jest odpowiednia dla danego kota i na naszą kieszeń. Nie dajmy się zwariować. Absolutnie nie uważam, że robie kotu krzywdę dając mu karmę średniopółkową. Nie uważam tego również za "błąd żywieniowy".
Kłólewna Inka i Księciunio Salutek

Kid

Od: Sob lis 01, 2003 0:29

Post » Pon wrz 25, 2006 10:51

O jakości acany (karmię nią, plus royal eucanuba, iams - kupuję w promocji) nie będę dyskutowac, nie analizuję składu. Koty wygladają na zadowolone :wink:
Natomiast myślę, że ceny poszczególnych karm nie są w pełni odzwierciedleniem tylko jakości, ale też ilości pośredników w dystrybucji.
Acana jest przeważnie rozprowadzana bezpośrednio przez lokalnych dystrybutorów, unika się marży sklepowej - dla porównania podaję, że za acanę light w 20kg worku płacę 230zł - 11,50zł/kg.
Zachęcam do zakupów w zooplusie przez zielony banerek na blogu - zooplus coś przekazuje na nasze podopieczne kocie bidy. http://domowepiwniczne.blogspot.com/

kalewala

Od: Śro cze 29, 2005 13:55

Post » Pon wrz 25, 2006 10:56

Mne się też wydawało że mnie nie stać na Biomilla.
Cena 69 zł za paczkę 2 kg była zaporowa.

Ale znalazłam kogoś, dzięki komu mogę kupować tę karmę taniej, znacznie taniej, po cenach hurtowych.
Kupiłam chłopakom na próbę Selectiva.
Tak po zawartości kuwety, jak i po wyglądzie sierści już widzę że to JEST najlepsza karma, a dopiero kończą drugą paczkę.

Niestety, na to żeby jedli wyłącznie Biomilla nadal mnie nie stać :(
Ale na jeden dziennie posiłek z tej karmy, a drugi z Hill'sa bądź Iamsa już mnie stać.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Pon wrz 25, 2006 11:43

moj kot i fretka były za krótko na acanie zeby cos stwierdzic bo zjadly tylko jedno opakowanie 4 kg.Ale zadnych sensacji zoladkowych nie stwierdzono,zawazyłam niewielka poprawe wygladu siersci.Natomiast po przejsciu tylko na rc i hills oral obu zwierzakom zaczela wypadac siersc,mam kota persopodobnego,ma siersc baaardzo gestą,trudno sie dostac grzebieniem do skory,po rc i hillsie (raczej obstawiam ze to wina rc lub poprostu brak omega 6 i omega 3)siersc zaczęla sie przetłuszczac kleic i po czesaniu mogłam robic sobie sweter bo tyle siersci z kota wychodziło,wyłysial pod pachami,na brzuszku,na szyi.Musialam sciac futro.Od praiwe 2 miesiecy jest na sanabelle sensitive i fretka rowniez,co prawda dostaja rowniez preparat z tranem i olejami na poprawe siersci i widac roznice,siersc jest puszysta,miekka,kazdy kto go głaszcze sie zachwyca bo reka sie topi w tym futerku,jak puch.Obu zwierzakom odrasta siersc :P fretka miaąl cały łysy ogon jak szczur,,,a teraz juz włosy sie pokazaly,dopiero ok 0,5 cm ale juz widac poprawe.I najwazniejsze,kot nie gubi prawie siersci a przede wszystkim juz sie tak nie zaklacza(ani razu nie puscił pawika od ok 1,5 miesiaca-a przy rc niby dla persow pawiki były co 2 dni :? :? )
moim zdaniem kazda karme trzeba dobrac do kota,bo jednemu bedzie odpowiadala a drugiemu nie :roll:

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Pon wrz 25, 2006 12:21

Kochani a napiszcie mi co myślicie o Royalu?Mam na myśli kitten 34.Jestem ciekawa opini.

Aśka

Od: Nie sty 22, 2006 17:43

Post » Pon wrz 25, 2006 13:03

Moja kota Acany jeść zupełnie nie chciała, jadła Royala Young Female (było tak sobie) teraz je Biomilla Salmon - wcina aż jej się uszy trzęsą, sierść śliczna, błyszcząca, kotek nie tyje (a po Young Female tyła 8O ).
Malucha od razu zaczęłam karmić Biomillem, ale że ma dopiero 6 tygodni, to trudno powiedzieć, czy mu służy ;)
Kot u rodziców TZ je Acanę Kitten, wygląda po niej super, ma piękną, błyszczącą sierść/ Podejrzewam, że jak zawsze - każdy kot inaczej reaguje na karmę, musi trafić na "swoją"

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Pon wrz 25, 2006 13:06

Karmiłam koty Acaną, Biomillem, Hillsem.
Róznicy w wygladzie siersci i zawartości kuwety nie zauważyzlam żadnej.
Acana szybko sie znudziła i koty ogłosiły bojkot.
Biomill smakował umiarkowanie.
Uwielbiają Hillsa z jagnięciną i od dłuzszego czasu to jedzą.
Z Biomilla zrezygnowałam, bo uznałam, ze jest za drogi.
Ja żyję na srednim poziomie, odżywiam się średnio, uzywam kosmetyków średniej jakości itp.
Uznałam, ze koty mogą się do mnie dostosowac i takze jeść karmę ze średniej półki :wink: .
Jakosć ich życia jest równie ważna jak jakość mojego zycia :wink: .
Pewnie, ze mogłabym zrezygnowac z kilku przyjemnosci i karmić je Biomillem, ale nie czuję takiej potrzeby :wink: .
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Pon wrz 25, 2006 13:43

tangerine1 pisze:Ja żyję na srednim poziomie, odżywiam się średnio, uzywam kosmetyków średniej jakości itp.
Uznałam, ze koty mogą się do mnie dostosowac i takze jeść karmę ze średniej półki :wink: .
Jakosć ich życia jest równie ważna jak jakość mojego zycia :wink: .
Pewnie, ze mogłabym zrezygnowac z kilku przyjemnosci i karmić je Biomillem, ale nie czuję takiej potrzeby :wink: .

Dlaczego myślę podobnie do Ciebie? 8) Pewnie gdyby moje koty zbojkotowały Acanę, też bym musiala czegoś dla nich szukać...ale one są ciągle na głodowych dawkach (odchudzamy się) więc rzucają się na wszystko - co przypomina jedzenie - o orzeszkach i prażonych migdałach pisałam w moim wątku :wink:

izaA

Od: Nie wrz 25, 2005 14:09

Post » Pon wrz 25, 2006 15:24

Maryla pisze:Wklejam:
Charakterystyka karmy: Biomill SELECTIVE jest kompletną i w pełni zbilansowaną karmą dla kotów w wieku od 10 miesiąca do 8 roku życia. Specjalnie opracowana formuła dla kotów o nierównomiernym apetycie, wybrednych. . Niektóre koty bez względu na rasę potrafią być bardzo kapryśne i wybiórcze jeżeli chodzi o jedzenie. Karma Biomill Selective charakteryzuje się wybornym smakiem. Charakteryzuje się wysoka zawartością tłuszczu oraz wyciągiem Żen Szenia Biomill SELECTIVE będzie stymulował apetyt kota oraz zwiększy jego witalność. Niska zawartość skrobi czyni pokarm lekko strawny, co powoduje zmniejszenie wielkości odchodów i minimalizuje ryzyko niestrawności. Dzięki pokarmowi SELECTIVE utrzymywana jest naturalna kwasowość moczu na poziomi 6-65Ph. Pozwala to na unikniecie tworzenia się kamieni blokujących przewód moczowy. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu wysoko przyswajalnych i strawnych protein, zastosowaniu składników redukujących kwasowość oraz kontrolowanej ilości fosforu oraz magnezu które stanowią najczesztsza przyczynę tworzenia się kamienie u kota.

Sama jestem ciekawa tej karmy, ale powiem szczerze, że to co przeczytałam to dalej same ogólniki...Chciałabym wiedzieć ILE i CZEGO (np.fosforu) jest w tej karmie.Jesli to jedyna informacja na opakowaniu to nie wzbudza mojego zaufania. To raczej reklama, niż informacja. Chętnie dowiem się więcej.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon wrz 25, 2006 15:33

pixie65 pisze:
Charakterystyka karmy: Biomill SELECTIVE jest kompletną i w pełni zbilansowaną karmą dla kotów w wieku od 10 miesiąca do 8 roku życia. Specjalnie opracowana formuła dla kotów o nierównomiernym apetycie, wybrednych. . Niektóre koty bez względu na rasę potrafią być bardzo kapryśne i wybiórcze jeżeli chodzi o jedzenie. Karma Biomill Selective charakteryzuje się wybornym smakiem. Charakteryzuje się wysoka zawartością tłuszczu oraz wyciągiem Żen Szenia Biomill SELECTIVE będzie stymulował apetyt kota oraz zwiększy jego witalność. Niska zawartość skrobi czyni pokarm lekko strawny, co powoduje zmniejszenie wielkości odchodów i minimalizuje ryzyko niestrawności. Dzięki pokarmowi SELECTIVE utrzymywana jest naturalna kwasowość moczu na poziomi 6-65Ph. Pozwala to na unikniecie tworzenia się kamieni blokujących przewód moczowy. Jest to możliwe dzięki zastosowaniu wysoko przyswajalnych i strawnych protein, zastosowaniu składników redukujących kwasowość oraz kontrolowanej ilości fosforu oraz magnezu które stanowią najczesztsza przyczynę tworzenia się kamienie u kota.

Sama jestem ciekawa tej karmy, ale powiem szczerze, że to co przeczytałam to dalej same ogólniki...Chciałabym wiedzieć ILE i CZEGO (np.fosforu) jest w tej karmie.Jesli to jedyna informacja na opakowaniu to nie wzbudza mojego zaufania. To raczej reklama, niż informacja. Chętnie dowiem się więcej.

Napisz do Apporu, bardzo chętnie wysyłają analizę chemiczną karmy, pełen skład.
Z pamięci powiem, że fosforu w Chickenie jest niewiele.

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Pon wrz 25, 2006 20:38

pixie65 pisze:

Na stronach Acany piszą to samo 8)
Jaka jest zawartość procentowa skrobii w tej karmie?

wiesz, przy karmieniu suchą karmą 90% to przeważnie (w znakomitej większości) kamienie zasadowe, nie kwasowe. więc ten argument w ogóle do mnie nie przemawia. są małe nieścisłości.
najpierw zapewniają lekką kwasowatość moczu, później piszą o formule zmiejszającą kwasowość.. coś tu nie gra.
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

[poprzednia][następna]