Karma Frank's Pro Gold

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 31, 2006 13:25 Karma Frank's Pro Gold

Czy ktos wie cos na jej temat? Kupilam taka light, moim paskudkom i bardzo im smakuje. Podobno ta karma dopiero wchodzi na polski rynek. Nie znam sie za bardzo i szczeze mowiec nie wiem co sadzic, wydaje sie ze w pozadku.
Cenowo zblizona do Hillsow i innych karm z najwyzszej polki, na etykietce co nastepuje (karma light):

LIGHT

Sklad:
maczka ryzowa, maczka z kurczaka, maczka kukurydziana, maczka rybna, tluszcz z kurczaka, suszona pulpa buraczana, gluten kukurydziany, suszone jajko drozdze, olej rybi, witaminy i mineraly (w tym witamina C), lecytyna.

Gwarantowana analiza skladu:
Bialko 29%
tluszcz 12%
wlokno 2,5%
popiol 6.5%
wilgotnosc 8.0%
Fosfor 0.9%
wapn 1.0%
sod 0.4%
magnez 0.08%

Zawartosc witamin i mineralow w 1000g
witamina A 20.000 jm
witamina D3 2.000 jm
witamina E 110 jm
witamina C 20 mg
dodatek miedzi 2.5 mg
tauryna 1.000 mg
cholinochloryd 2.44o mg

Szczeze przyznam sie ze niewiele mi to wszystko mowi, poza zawartoscia bialka, ktora wydaje sie byc Ok. Te wszystkie maczki..... Nigdzie nie podaja jasno ile w tym jest miesnej zawartosci, wiec jestem glupia.

Byla bym wdzieczna gdyby wypowiedzial sie ktos komu to wszystko mowi cos wiecej. Z gory dziekuje.
Ostatnio edytowano Pt wrz 01, 2006 16:23 przez Cree, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek

Cree

Od: Wto gru 06, 2005 13:20

Post » Pon lip 31, 2006 14:06

jak maczka ryzowa jest na 1 miejscu to pewnie jest jej najwiecej...
mnie to chyba nie zacheca...
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

Post » Pt wrz 01, 2006 16:41

Zdobylam rowniez sklady innych rodzajow, wiec dla zainteresowanych.

KITTEN

Sklad: Maczka z kurczaka, maczka ryzowa, tluszcz z kurczaka, maczka rybna, maczka kukurydziana, gluten kukurydziany, suszona pulpa buraczana, suszone jajko, drozdze, olej rybi, witaminy i mineraly (w tym witamina C) lecytyna

Analiza skladu:
Bialko 34%
Tluszcz 22,0%
Wlokno 2.0%
Popiol 6.8%
wilgotnosc 8.0%
Fosfor 1.1%
Wapn 1.2%
sod 0.45%
magnez 0.08%

wit.A 22.000jm
wit. D3 2.000jm
wit. E 120 jm
wit C 22mg
dodatek miedzi 2.8 mg
tauryna 1.100mg
cholinochloryd 2.440mg

ADULT

Sklad: Maczka z kurczaka, maczka ryzowa, maczka kukurydziana, tluszcz z kurczaka, maczka rybna, pszenica, gluten kukurydziany, suszona pulpa buraczana, suszone jajko, drozdze, olej rybi, witaminy i mineraly (w tym wit. C), lecytyna

Analiza skladu:
Bialko 32%
Tluszcz 18,0%
Wlokno 2.0%
Popiol 6.5%
wilgotnosc 8.0%
Fosfor 1.0%
Wapn 1.1%
sod 0.4%
magnez 0.08%

wit.A 22.000jm
wit. D3 2.000jm
wit. E 120 jm
wit C 22mg
dodatek miedzi 2.8 mg
tauryna 1.100mg
cholinochloryd 2.440mg

I jescze sprostowanie co do ceny, w moim sklepie kilogram tej karmy kosztuje 18 zl wiec chyba jest to dosc rozsadna alternatywa :?

(moje skubance i tak zakladaja protest jak Hillsa nie ma dluzej niz 4 dni :roll: rozwydzence jedne! )
Obrazek

Cree

Post » Pt wrz 01, 2006 17:55

a gdzie w tej karmie mięsko? :wink:
Obrazek Obrazek
z nami także 4kocie ogony i jeden psi

Klaudia

Od: Wto cze 01, 2004 21:30

Post » Pt wrz 01, 2006 19:08

ta firma produkuje karmy suche i mokre.
I tak o mokrej czytamy:
PRAWDZIWE DELICJE dostępne są w czterech różnych smakach: ryba, dziczyzna, wołowina, kurczak. Pakowane są w 100g szalki. Diety mokre Frank's Pro Gold wyróżnia 97% zawartości mięsa oraz niski poziom wilgotności. Produkt nie zawiera barwników, konserwantów, pszenicy, soi, krwi i wieprzowiny.
mi sie to podoba:]

www.franksprogold.pl

ze strony wynika, ż emożna ja kupic tylko w sklepach w dużych centrach handlowych- to minus

Ivette

Od: Sob lis 19, 2005 17:05

Post » Nie wrz 03, 2006 20:58

Klaudia pisze:a gdzie w tej karmie mięsko? :wink:

No wlasnie w tym problem ze w suchej nie podaja :roll: troche to moze byc podejzane.

(Co do centrow handlowych akurat mnie bez roznicy, i tak jestem co tydzien :wink: No i najblizszy pozadny zoolog. U mnie w osiedlowych nawyzej cat chow sobie moge kupic :? no RC mozna, ale ja akurat sceptyczna jestem co do tej karmy, a sprzedawca twierdzi ze jego zona jest vetem i farbowane chrupi za 4 zl poleca. 8O )
Obrazek

Cree

Post » Sob lis 04, 2006 15:24

Ja do tej pory kupowałem RC ale dzisiaj się na nią skusiłem. Tania nie była - kilo 30 zł. Zobaczymy jak kot będzie to wcinał :) W razie czego polecę po RC :)))

grendat

Od: Sob lis 04, 2006 15:18

Post » Sob lis 04, 2006 15:57

mączka kurza to suszone mięso.
Obrazek
Obrazek
Wątek Tatry
GG: 1563773

enduro

Od: Sob wrz 10, 2005 22:43

Post » Sob lis 04, 2006 19:36

Na opakowaniu jest napisane że w produkcji mączki z kurczaka nie używają pazurów, dziobów i innych odpadów z uboju tylko samego mięsa. To bardzo dobrze. Co do centr handlowych to chodzi o sklepy zoologiczne w centrach handlowych, a nie supermarkety w nich.

grendat

Post » Sob lis 04, 2006 22:32

dystrybucja karmy zajmuje sie kakadu stad dostepnosc tylko w tych sklepach. klasa super premium. na rynku polskim pojawila sie z 4 lata temu. ja ja sprzedawalam,niestety zmienil sie dystrybutor i nie ma jej w hurtowniach zoo.

boni

Od: Nie wrz 24, 2006 21:02

Post » Sob lis 04, 2006 22:45

kolejnosc podania skladnikow jest bardzo wazna. skoro na pierwszym miejscu jest maczka ryzowa to znaczy ze miesa sa tam sladowe ilosci a glownym skladnikiem jest wlasnie ryz. jak dla mnie to stawia karme na rowni z whiskasem.

fruuu

Od: Wto wrz 13, 2005 11:32

Post » Nie lis 05, 2006 1:12

Hmmm, dla mnie to ważne czy kota dostaje dobre suche, ponieważ to jej podstawa żywienia. Suche plus woda. Czasami 4-5 razy w tygodniu dostaje mokre z serii Gourmet Gold (takie małe puszczeczki) lub Gourmet w dużej puszce. Sporadycznie dostaje surowe mięso. Kobieta w sklepie zapewniała mnie że to lepsze suche niż RC, które do tej pory kupowałem.
Jak się okaże że nie to najwyżej znajdę jakiś zakocony blok i wysypię bezdomnym kotom jedzonko za free a mojej kupię jak zwykle RC :)))

p.s. mocno się zastanawiam nad towarzystwem dla koty. Kota to ona nie sterylizowana, bo jakoś mi żal jej krzywdę robić, a czasowe miałczenie jakoś przetrzymuję. Czy dwie kotki w domu nie będą sobie wyrywać futra garściami?

grendat

Post » Nie lis 05, 2006 1:36

grendat pisze:Hmmm, dla mnie to ważne czy kota dostaje dobre suche, ponieważ to jej podstawa żywienia. Suche plus woda. Czasami 4-5 razy w tygodniu dostaje mokre z serii Gourmet Gold (takie małe puszczeczki) lub Gourmet w dużej puszce. Sporadycznie dostaje surowe mięso. Kobieta w sklepie zapewniała mnie że to lepsze suche niż RC, które do tej pory kupowałem.
Jak się okaże że nie to najwyżej znajdę jakiś zakocony blok i wysypię bezdomnym kotom jedzonko za free a mojej kupię jak zwykle RC :)))

z opisu karmy wynika ze do RC jej daleko. nie wszyscy sprzedawcy w sklepach zoo wiedza co mowia. mnie dwa dni temu jakas kobiecina probowala przekonac ze PurinaCatChow to najlepsza karma pod sloncem ;)
a co do Gourmeta to taki whiskas w w innym opakowaniu. nic nie watrte toto. kupujac karme zwracaj uwage na zawartosc miesa. w suchym powyzej 20% powinno byc, najlepsze karmy maja 60%. w mokrym ponizej 60% w ogole sie nie interesuj ;)
edit: co do ceny tej karmy - 30 zł za kilogram - 1,5kg o niebo lepszej acany kosztuje 25zł w animalii ;)

p.s. mocno się zastanawiam nad towarzystwem dla koty. Kota to ona nie sterylizowana, bo jakoś mi żal jej krzywdę robić, a czasowe miałczenie jakoś przetrzymuję. Czy dwie kotki w domu nie będą sobie wyrywać futra garściami?

sterylka to nie krzywda, to najlepszy prezent jaki mozesz kotce zafundowac. poczytaj sobie kilka watkow do czego prowadzi zwlekanie lub co gorsza podawanie hormonow. zerknij tu http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=51634 i tu http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=51591
to chyba ostatnie przypadki na miau

a co do towarzystwa dla kici to bardzo dobry pomysl :)

fruuu

Od: Wto wrz 13, 2005 11:32

Post » Nie lis 05, 2006 19:13

Pamietajcie, ze RC produkuje Walthaim "ten od wiskasa" i jest to karma premium. Cena wysoka z powodu agresywnego marketingu, niestety za nasze pieniadze. Wy jako klienci nie wiecie jak jestesmy zachecani do kupna tej karmy i jakie sa niesamowite promocje dla wlascicieli sklepow. Karmy z polki wyzej to Nutro, Nutra platinum, Biomil, Nutra gold, Proplan(ten od Nestle). Nie sugerujcie sie reklama tylko skladem.

boni

Od: Nie wrz 24, 2006 21:02

Post » Nie lis 05, 2006 21:39

boni, a co powiesz o ROYAL CANIN Young Female S/O Stones & Weight (Vet Early Care)??? mój wet poleca ją dla Franusi, młodej sterylizowanej kotki
Obrazek

Sake vel Frania

Od: Pon gru 12, 2005 18:11

[następna]