RC, co to za problemy były?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sty 16, 2006 14:16

Karmię moje koty Arionem, ale w święta dostałam z mojej lecznicy kilka kilo próbek RC Intestinal i tyle samo Dentak. Mieszam to z Arionem i moje kotuchy baaardzo sobie chwalą. Żadnych kłopotów nie ma, a Ślepa ma delikatny przewód pokarmowy. Jeżeli byłoby coś nie tak, natychmiast dostałabym śmierdzący i rzadkawy sygnał w kuwecie.
Moja pierwsza kocia miłość
za TM
Obrazek Obrazek
Nie tworzysz świata, jest on zastany. Można tylko ruszyć tyłek i coś zmieniać. (Anda)

kota7

Od: Czw sty 27, 2005 20:19

Post » Pon sty 16, 2006 14:19

koteknaplotek pisze:
A gdzie w Krakowie można kupić Acane? Bo dużo dobrego o tej karmie słyszałam???

Zawsze możan kupić w necie.

www.acana.com.pl
Obrazek

baśa

Od: Pt paź 28, 2005 8:24

Post » Pon sty 16, 2006 14:28

Kotkunaplotku, jak do mnie przyjedziesz (chyba, że skorzystasz z transportu Mediry), podzielę z Tobą karmą moich kotów. Sprawdzimy, czy Maciuś jada :lol: takową.

Wima

Od: Pon sty 17, 2005 12:50

Post » Pon sty 16, 2006 14:59

Chyba to prawda :cry: wypuścili na rynek gorszy RC... z hodowli dostałam RC o innym kształcie i kolorze. Kiedy się skończył kupiłam 2kg. Zdziwiłam się trochę kiedy otworzyłam, gdyż jest o zmienionym kształcie i kolorze. Ostatnio tak 5 dni temu zauważyłam, że nasz Tymon robi jakieś twardsze qpki, no a teraz czytam ten wątek i aż zrobiłam 8O
Jadę jutro po próbkę Hills'a.
Doradźcie jeszcz jakąś inną dobrą. Moze Akanę?

ps. Obecnie mam RC Kitten 34

Rene

Od: Śro lis 23, 2005 8:28

Post » Pon sty 16, 2006 15:03

Rene pisze:Chyba to prawda :cry: wypuścili na rynek gorszy RC... z hodowli dostałam RC o innym kształcie i kolorze. Kiedy się skończył kupiłam 2kg. Zdziwiłam się trochę kiedy otworzyłam, gdyż jest o zmienionym kształcie i kolorze. Ostatnio tak 5 dni temu zauważyłam, że nasz Tymon robi jakieś twardsze qpki, no a teraz czytam ten wątek i aż zrobiłam 8O
Jadę jutro po próbkę Hills'a.
Doradźcie jeszcz jakąś inną dobrą. Moze Akanę?

ps. Obecnie mam RC Kitten 34

Możesz spróbować Acanę, moje koty dobrze na niej wyglądają, aczkolwiek jedzą ją mniej chętnie niż RC. W podobnej cenie jest także Proformance, ale futra nie były zachwycone próbką :roll:
Podobno dobre karmy, ale też droższe to Biomill i Eagle Pack.
Obrazek Obrazek
z nami także 4kocie ogony i jeden psi

Klaudia

Od: Wto cze 01, 2004 21:30

Post » Pon sty 16, 2006 15:04

Kurcze, ja też frani dawałam do tej pory RC Kitten 34... czy ta tez jest jakaś gorsza???? teraz kupiłam jej ten Brit, o który już gdzieś pytałam i to jej będę dawac, no i poza tym raz dziennie gotowany kurak lub indyk, ale ja u małej nie widzę problemów żadnych....
Obrazek

Sake vel Frania

Od: Pon gru 12, 2005 18:11

Post » Pon sty 16, 2006 15:12

Nie wiem czy istnieje jakaś idealna karma? Z Acaną i z Hillsem też bywały problemy o czym jest na forum. Maleństwo po Acanie strasznie się drapał, a poza tym jakoś nie za bardzo im wchodziła. Może smakowo im nie odpowiadała, albo powodem było utrudnienie gryzienia ponieważ małe krokieciki przyklejały się do dziąseł. Od pół miesiąca jestem na Hillsie i koty go uwielbiają. RC też kiedyś ładnie wcinały, ale ostatnio zrobiły strajk - może powodem było znudzenie ciągle tą samą karmą, lub opisywany spadek jakości, jednak nigdy nie wystąpiły żadne problemy zdrowotne w związku z podawaniem RC.
moja trójka ObrazekObrazekObrazek

Punto [*] 03.08.2013.

dzioby125

Od: Pt paź 21, 2005 20:03

Post » Pon sty 16, 2006 15:13

dzioby125 pisze:Nie wiem czy istnieje jakaś idealna karma?

Ja obstawiam Biomila ;)

piegusek

Od: Śro wrz 07, 2005 20:38

Post » Pon sty 16, 2006 15:14

aaaa, pomyliłam sie, ona jeszcze je Babycat 34..... przecie zębiszcza mleczne jeszcze ma gówniarka...
Obrazek

Sake vel Frania

Od: Pon gru 12, 2005 18:11

Post » Pon sty 16, 2006 15:35

piegusek pisze:
dzioby125 pisze:Nie wiem czy istnieje jakaś idealna karma?

Ja obstawiam Biomila ;)

Czytałam Twoje posty o tej karmie i są bardzo zachęcające :D

Punto [*] 03.08.2013.

dzioby125

Post » Pon sty 16, 2006 15:49

Opinii o karmach jest chyba tyle co włascicieli kotów :wink:
Osobiście na RC nie narzekam, moja kicia zajada ja chętnie i nie ma żadnych problemów zdrowotnych. Po Acanie drapała się, pieniła i wogóle wykazywała wyraźną reakcję uczuleniową. Bento równie dobrze mógłbym używać jako środka odstraszającego, kiedy miała je w misce nie chciała nawet do niej podejść :? ProFormance nie wzbudziło szczególnego zainteresowania, żeby zjadła musiałem mieszać z Hillsem tuńczykowym, który jej smakował. Kupiłem też raz Arion, nie było żadnych problemów a kicia jadła chętnie. Obecnie wróciłem do RC Kitten 34.
Kraj pochodzenia zależy chyba od partii produkcji. Kupowałem w zeszłym tygodniu cztery rodzaje RC i wszystkie były Fabrique en France.

Viridian

Od: Pt lis 18, 2005 23:24

Post » Pon sty 16, 2006 16:15

Bartek_i_Klara pisze:Opinii o karmach jest chyba tyle co włascicieli kotów :wink:
Osobiście na RC nie narzekam, moja kicia zajada ja chętnie i nie ma żadnych problemów zdrowotnych. Po Acanie drapała się, pieniła i wogóle wykazywała wyraźną reakcję uczuleniową. Bento równie dobrze mógłbym używać jako środka odstraszającego, kiedy miała je w misce nie chciała nawet do niej podejść :? ProFormance nie wzbudziło szczególnego zainteresowania, żeby zjadła musiałem mieszać z Hillsem tuńczykowym, który jej smakował. Kupiłem też raz Arion, nie było żadnych problemów a kicia jadła chętnie. Obecnie wróciłem do RC Kitten 34.
Kraj pochodzenia zależy chyba od partii produkcji. Kupowałem w zeszłym tygodniu cztery rodzaje RC i wszystkie były Fabrique en France.

Na obu opakowaniech mam napisane, ze wyprodukowano we Francji, ale w każym przypadku importerem jest inna Polska firma.
Nie wiem co o tym sądzić. Może przeczekać i obserwować? O Biomillu też myślałam, ale jest na zamówienie. Więc chyba spróbuję faktycznie przeczekać i wprowadzić jakąś inną. Nie chciałabym, aby Tymonek miał jakieś ciekawostki żołądkowe...

Rene

Od: Śro lis 23, 2005 8:28

Post » Pon sty 16, 2006 16:19

Rene pisze:Na obu opakowaniech mam napisane, ze wyprodukowano we Francji, ale w każym przypadku importerem jest inna Polska firma.
Nie wiem co o tym sądzić. Może przeczekać i obserwować? O Biomillu też myślałam, ale jest na zamówienie. Więc chyba spróbuję faktycznie przeczekać i wprowadzić jakąś inną. Nie chciałabym, aby Tymonek miał jakieś ciekawostki żołądkowe...

Importerem RC w Polsce jest firma RC Polska, potem są dystrybutorzy lokalni i tutaj faktycznie mogą być różne firmy. Z innych karm, to polecam także Biomill i Eagle Pack (niestety droższe), Hill'sa (karmię nim od jakiegoś czasu, ale chyba teraz przerzucę się na Biomill), Acana też jest ok, ale czytałam o problemach skórnych przy niej. Karm jest dość dużo i wszystko zależy także od indywidualnych gustów kota oraz od reakcji jego organizmu.

gosiak

Od: Nie kwi 03, 2005 13:25

Post » Pon sty 16, 2006 17:40

Sake vel Frania pisze:aaaa, pomyliłam sie, ona jeszcze je Babycat 34..... przecie zębiszcza mleczne jeszcze ma gówniarka...

ale na kitten o ile pamiętam przechodzi się gdy kotek ma 4 miesiące, a więc mleczaki dalej są. Nie musisz czekać na pojawienie się zębów stałych

A ja karmię kotę naprzemiennie Acaną kitten (całkiem nieźle jej włazi) i RC promocyjnymi- tzn rano dostje acanę, a po południu jakiegoś RC. Ewentualnie resztki proplan kitten albo Best Choice kitten (Mniami!!)
Obecnie mam na stanie RC silhouette, beuty&fit otwarte
oraz exigent i indoor czekające w kolejce na otwarcie.

i staram się dawać min 1x na dzień cos mokrego do żarełka, ale kota zbjkotowała 5 puszek pod rząd więcej pieniędzy tracić nie chce (ostatnio- miamor z 85% tuńczyka za 3, 70 pln)
Od wczoraj- tesujemy surową pierś z kurczaka i jest ok. Tylko wołowinka coś jie wchodzi bo się pannie gryźć nie che. Skubana jedna

Basiao

Od: Śro lip 13, 2005 5:00

Post » Pon sty 16, 2006 19:44

Mój wet twierdził, że nie należy mieszać karm ,ale ja mieszałam RC z Puriną Pro Plan i przez 1 miesiąc RC z Acaną. Nową karmę należy jednak wprowadzać stopniowo i bacznie obserwować czy służy kotu. Teraz moje koty jedzą Hillsa zmieszanego z niewielka ilością RC - resztką pozostałą z zeszłego miesiąca.

Punto [*] 03.08.2013.

dzioby125

[poprzednia][następna]