Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pon cze 26, 2023 13:14 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

myję, ale po odłożeniu jajka
ale co to zmienia?

musiałabym wyparzyć ręce, miski kotów, kosz na śmieci, kota, który jadł jajko, i trzy inne które spróbowały, i psa, który tez liznął, bo się wcisnął
i psi język też przelać wrzątkiem, co byłoby trudne

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Pon cze 26, 2023 13:15 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

darianna1 pisze:
Marcinoso_33 pisze:Nie macie odczucia, że w biedronkach jest źle przechowane mięso albo jest ono bardzo złej jakości? Mówię tu przede wszystkim o drobiu.
Ile to już razy miałem sytuację, że mięso z biedry dziwnie pachnie mimo, że termin ważności jeszcze długi. W smaku też nie dobre ... Co innego w Lidlu, zupełnie inny smak i brak jakiekolwiek specyficznego zapachu. Sam nie raz bo było mi szkoda, mięsa nie wyrzucałem ale jadłem po obróbce termicznej ... ale chyba robiłem głupotę i więcej tego nie zrobię. Na szczęście moje koty są wybredne i surowego nie tkną ale i tak się o nie boje bo mam wrażenie, że problem jest bardziej złożony bo jesteśmy truci teraz z każdej możliwej strony, a może kocie słabsze organizmy szybciej się wykańczają niż te ludzkie ...

Nie wiem czy jest w tak całej Polsce ale w Warszawie na pewno ... mięsa w Biedronce się nie kupuje.

a ja szczerze mówiąc przjechałam się na mięsie z selgrosa, auchan i carrefoura, walilo już starociem. Ale z biedry i lidla chyba nigdy mi sie nie zdarzyło

z auchan też z tym mięsem jest coś nie tak ... ja czasem sobie lubię wziąć z stoiska z pieczonym, ale podobno mówią, że to mięso z odzysku po płukaniu w chemii ... mam nadzieję, że to jednak plotki ale chyba swojego czasu był jakiś materiał w Uwaga na ten temat ...

Marcinoso_33

Od: Wto lut 14, 2023 13:16

Post » Pon cze 26, 2023 13:16 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Marcinoso_33 pisze:Nie macie odczucia, że w biedronkach jest źle przechowane mięso albo jest ono bardzo złej jakości? Mówię tu przede wszystkim o drobiu.

Paradoksalnie w jednej z katowickich biedronek mięso jest świeższe i lepiej przechowywane niż w jakimkolwiek innym markecie. Sama jem bez problemów, zwłaszcza niesławne polędwiczki, ale kotom bym nie podała. Nie podałabym, bo surowego nie daję i nie dawałam nigdy, gotowanego nie cierpią, a smażyć nie wolno. :lol:

Alcina

Od: Sob gru 01, 2018 14:50

Post » Pon cze 26, 2023 13:16 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Krzesimir pisze:
zapietanaguzik pisze:
tabo10 pisze:
Blue pisze:
tabo10 pisze:Woda wrze w 100st.

Ale kawał mięsa nie od razu ma wyrównaną temperaturę zgodną z temperaturą wody - jak wrzucisz schłodzony filet do wody i ją zagotujesz, to w środku mięso może być jeszcze zupełnie surowe (szczególnie gdy wrzucisz już na gorącą a więc krócej jest poddane wysokiej temperaturze).

No jasne :) Trzeba chwilę podgotować. 15min. minimum? Gotowej karmy bym nie obgotowywała,bo kot nie tknie zapewne. Chyba,że gotować w zamkniętym słoiku ,a ten w wodzie? Jak podczas pasteryzacji weków na zimę. Ma to sens,chyba :)

Tylko ile czasu wtedy gotować w tych słoikach :strach:
Ja polecam rozwiązanie pewniejsze, szybsze i wygodniejsze, czyli mikrofalówka. Zanurzenie we wrzątku nigdy nie zagwarantuje, że do każdego miejsca dotrze temperatura zdolna zabić potencjalnego wirusa, bo wrzucenie czegoś do wrzącej wody momentalnie obniża jej temperaturę. Można oczywiście poczekać i doprowadzić do ponownego wrzenia, ale komu by się chciało tak bawić... A mikrofale mają to do siebie, że przenikają wgłąb i podgrzewają wszystko co zawiera choćby odrobinę wilgoci. Nie trzeba wcześniej nastawiać wody, nie trzeba czekać, nie trzeba kombinować z płukaniem wszystkiego we wrzątku, itd...

A skąd wiedzieć, kiedy w mikrofali jest te 70 stopni?
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

Post » Pon cze 26, 2023 13:17 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

tylko, że salmonella jest na skorupce a nie w żółtku czy białku , więc jeżeli bierzesz jajko , wbijasz je kotu czy psu do miski, myjesz ręce to jestem bezpieczna. Z tego co mi wiadomo, dla zwierząt nie jest groźna salmonella, a u człowieka wystarczy po kontakcie ze skorupką umyć ręce
Obrazek

darianna1

Od: Pt gru 25, 2015 13:16

zapietanaguzik pisze:
Alcina pisze:Czy ktoś wie, jaki jest producent "Power of nature"? Wyczytałam, że to niemiecka firma produkuje, a kod kreskowy wskazywałby na Amerykę.

Jak się sprawdza takie kody kreskowe?

Są od tego aplikacje. Mąż sprawdzał na dwóch. Jak wyjdzie ze spotkania w robocie, to go zapytam.

Alcina

Od: Sob gru 01, 2018 14:50

u mnie za testera robi jeden pies, bardzo, bardzo wybredny

jak on uważa, ze mięso jest ok - to jest ok.
drugi pies i koty to by zjadły wszystko co by dostały -bez powąchania i bez chwili namysłu

Patmol

Post » Pon cze 26, 2023 13:18 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Co do mikrofalówki- SpecVet odradza:
"Jeśli mowa o obróbce termicznej, zaczyna się ona z definicji przy temperaturze 71st C w środku produktu. Ważne - przesmażenie mięsa lub podgrzanie go w mikrofalówce nie jest wystarczające."

powyższe z ich FB przekleiłam
Ostatnio edytowano Pon cze 26, 2023 13:20 przez tabo10, łącznie edytowano 1 raz

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Pon cze 26, 2023 13:19 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

darianna1 pisze:tylko, że salmonella jest na skorupce a nie w żółtku czy białku , więc jeżeli bierzesz jajko , wbijasz je kotu czy psu do miski, myjesz ręce to jestem bezpieczna. Z tego co mi wiadomo, dla zwierząt nie jest groźna salmonella, a u człowieka wystarczy po kontakcie ze skorupką umyć ręce

to dlaczego wycofali te jajka, zamiast po prostu przypomnieć o konieczności mycia rąk?
ludzie przecież nie jedza skorupek

Patmol

Post » Pon cze 26, 2023 13:20 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

może dlatego, że jedzą też na surowo?
Obrazek

darianna1

Post » Pon cze 26, 2023 13:20 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

zapietanaguzik pisze:
Krzesimir pisze:Ja polecam rozwiązanie pewniejsze, szybsze i wygodniejsze, czyli mikrofalówka. Zanurzenie we wrzątku nigdy nie zagwarantuje, że do każdego miejsca dotrze temperatura zdolna zabić potencjalnego wirusa, bo wrzucenie czegoś do wrzącej wody momentalnie obniża jej temperaturę. Można oczywiście poczekać i doprowadzić do ponownego wrzenia, ale komu by się chciało tak bawić... A mikrofale mają to do siebie, że przenikają wgłąb i podgrzewają wszystko co zawiera choćby odrobinę wilgoci. Nie trzeba wcześniej nastawiać wody, nie trzeba czekać, nie trzeba kombinować z płukaniem wszystkiego we wrzątku, itd...

Ja nie polecam tego rozwiązania, ciapa Ci wyjdzie i koty Ci tego nie ruszą xdddd Jeśli to wirus to suche i mokre jest bezpieczne, przestańcie panikować.

ziuku

Od: Nie wrz 11, 2022 11:31

Post » Pon cze 26, 2023 13:23 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

darianna1 pisze:może dlatego, że jedzą też na surowo?

może tak, dla bezpieczeństwa
i skorupki by trzeba od razu gdzieś zapakować żeby nie było opcji że czegoś dotkną, a foremki od jajek wyrzucić

ale w obecnej sytuacji trochę się boję dawać kotom surowych jajek

Patmol

Post » Pon cze 26, 2023 13:25 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

no ja nie dam. Na dniach robię barfa i ugotuje wszystko łącznie z jajkami
Obrazek

darianna1

Post » Pon cze 26, 2023 13:30 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

zapietanaguzik pisze:
Krzesimir pisze:Ja polecam rozwiązanie pewniejsze, szybsze i wygodniejsze, czyli mikrofalówka. Zanurzenie we wrzątku nigdy nie zagwarantuje, że do każdego miejsca dotrze temperatura zdolna zabić potencjalnego wirusa, bo wrzucenie czegoś do wrzącej wody momentalnie obniża jej temperaturę. Można oczywiście poczekać i doprowadzić do ponownego wrzenia, ale komu by się chciało tak bawić... A mikrofale mają to do siebie, że przenikają wgłąb i podgrzewają wszystko co zawiera choćby odrobinę wilgoci. Nie trzeba wcześniej nastawiać wody, nie trzeba czekać, nie trzeba kombinować z płukaniem wszystkiego we wrzątku, itd...

Każdy model jest inny i inaczej podgrzewa. Swojego sprzętu trzeba się zwyczajnie nauczyć a potem można robić na wyczucie. Ale podpowiem pewien patent którego nauczył mnie kolega który robi w cateringu na imprezach masowych. Żeby zawartość się równo podgrzała, czyli nie spaliła po bokach i nie była zimna w środku, trzeba rozłożyć jedzenie na talerzu tak żeby środek był wolny i w środek wstawić kieliszek z wodą. Jeżeli woda w środku się zagotuje, to znaczy że na brzegach zawartość też już się podgrzała. Są mikrofalówki z rozpraszaniem promieni, w których talerz się nie kręci, ale podałem sposób który działa w tych zwykłych.
Najlepiej ogarniam tematy: Behawiorystyka(kot-kot + kot-ludź), FIP(leczenie + lekarstwa), Transfuzje(oznaczanie grupy krwi + banki krwi), grafika komputerowa, strony internetowe, html, css, php, bazy danych, meble ogrodowe xD

Krzesimir

Od: Czw maja 25, 2023 4:02

Post » Pon cze 26, 2023 13:35 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Jajka zawsze przelewam wrzątkiem w zlewie. Co najmniej przez 10 sekund każde. A wczesniej gorącą wodą z kranu. Ale np. co z majonezem? Samemu robić?
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

[poprzednia][następna]