Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob cze 24, 2023 15:57 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Marzenia11 pisze:Skoro w chlodniach jest do.kitu to oznacza koniec dawania surowego miesa kotom? Producenci gotowych karm zacieraja rece...

No nie, nie straszcie... właśnie nabyłam mielone wieprzowo-wołowe!
LUBMY SIĘ

Hańka

Od: Sob lut 09, 2008 0:22

Post » Sob cze 24, 2023 16:05 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

izka53 pisze:
Spec - Wet zrobił coś bardzo złego - nie mając jakichkolwiek RZETELNYCH danych, nie mając sam pacjentów z tym schorzeniem, nakręcił na gigantyczną skalę panikę i histerię. Na podstawie luźnej rozmowy lekarzy weterynarii na zamkniętym forum opublikował ostrzeżenie przed nieznaną, śmiertelną chorobą. Pytanie tylko - dlaczego ? Żeby zaistnieć ? dla "klikalności" ?
A dalej to poszła już "siła internetu".
Pomyślcie trochę...
[/quote]

Ja myślę. I jestem wdzięczna klinice za opublikowanie ostrzeżenia. Bardzo wdzięczna. Inaczej wciąż karmiłabym tych co lubią surowym mięsem. Ledwo dociągnęłam z nerwami do dziś,bo w sobotę i niedzielę dałam swoim i bezdomnym wątróbkę kurzą. Nie z marketu,ale jednak. W reportażu TVN i wiadomościach Polsatu nie podano wyraźnie xzego unikać. Moja wiekowa Mama oglądała i niewiele z tego wyniosła. Jak pewnie wiele innych osób i dalej podają mięso kurczaka i podroby ,bo najtańsze. Czy musi umierać kot za kotem by uwierzyć? Dla mnie absolutnie nie. W Wwie są zachorowania, wiem od wet. I jestem wdzięczna Bogu,że
to nie moje i najbliższych znajomych koty.

Czy ktoś się orientuje ile czasu należy parować jedno miejsce mopem parowym,żeby skutecznie odkazić? Przelecenie na szybko podłogi chyba nie będzie skuteczne? Działałam dziś z godzinę w upale i mam dość. Codziennie tyle nie dam rady:( Mam mop Vileda,może ktoś z podczytywaczy się zna lepiej?
Ostatnio edytowano Sob cze 24, 2023 16:12 przez tabo10, łącznie edytowano 1 raz

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Sob cze 24, 2023 16:12 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

izka53 pisze:No i ???

No i już nigdy nie będę tego robić.

A, na marginesie, w kwestii opakowań:
Gdzie zatem wyrzucać plastikowe opakowania po mięsie? Pudełka z tworzywa sztucznego po produktach spożywczych należy wyrzucać do żółtego kontenera na plastiki i metale /.../ Niezbędna jest w tym miejscu drobna uwaga – nie wszystkie plastikowe opakowania po mięsie nadają się do recyklingu. Niektóre są wykonywane z mieszanki materiałów. W takim przypadku należy wyrzucić opakowanie do pojemnika na odpady zmieszane. Przed wyrzuceniem plastikowego pudełka należy sprawdzić oznaczenia na opakowaniu, aby mieć świadomość, gdzie powinny trafić dane odpady.
https://praktycznyblog.pl/jak-segregowac-plastik/
Pojęcia o tym nie miałam - jakie oznaczenie mówi, że trzeba do zmieszanych?
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Sob cze 24, 2023 16:13 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Mam nadzieję, że skończy się to tak, jak z tą salmonellą
https://www.cenyrolnicze.pl/wiadomosci/ ... salmonelle
A tu świeże info
https://www.money.pl/gospodarka/afera-m ... 8464a.html
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Sob cze 24, 2023 16:35 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

tabo10 pisze:
izka53 pisze:
Spec - Wet zrobił coś bardzo złego - nie mając jakichkolwiek RZETELNYCH danych, nie mając sam pacjentów z tym schorzeniem, nakręcił na gigantyczną skalę panikę i histerię. Na podstawie luźnej rozmowy lekarzy weterynarii na zamkniętym forum opublikował ostrzeżenie przed nieznaną, śmiertelną chorobą. Pytanie tylko - dlaczego ? Żeby zaistnieć ? dla "klikalności" ?
A dalej to poszła już "siła internetu".
Pomyślcie trochę...

Ja myślę. I jestem wdzięczna klinice za opublikowanie ostrzeżenia. Bardzo wdzięczna. Inaczej wciąż karmiłabym tych co lubią surowym mięsem. Ledwo dociągnęłam z nerwami do dziś,bo w sobotę i niedzielę dałam swoim i bezdomnym wątróbkę kurzą. Nie z marketu,ale jednak. W reportażu TVN i wiadomościach Polsatu nie podano wyraźnie xzego unikać. Moja wiekowa Mama oglądała i niewiele z tego wyniosła. Jak pewnie wiele innych osób i dalej podają mięso kurczaka i podroby ,bo najtańsze. Czy musi umierać kot za kotem by uwierzyć? Dla mnie absolutnie nie. W Wwie są zachorowania, wiem od wet. I jestem wdzięczna Bogu,że
to nie moje i najbliższych znajomych koty.

Czy ktoś się orientuje ile czasu należy parować jedno miejsce mopem parowym,żeby skutecznie odkazić? Przelecenie na szybko podłogi chyba nie będzie skuteczne? Działałam dziś z godzinę w upale i mam dość. Codziennie tyle nie dam rady:( Mam mop Vileda,może ktoś z podczytywaczy się zna lepiej?[/quote]

tabo10, ostrzeżenie przed kupowaniem drobiowego mięsa TERAZ, dopóki nie wyjaśni się co to za choroba i jakie jest jej źródło, jest OK. Ale nakaz zamykania kotów w domu, niewypuszczania na balkon czy do woliery, bez względu na m-ce zamieszkania, uważam za przesadę. Tam, gdzie ostatnio wykryto ognisko choroby, w promieniu paru km - bardzo słusznie. Ale tak dla wszystkich, wszędzie?

Podłogi nie trzeba czyścić mopem parowym, wystarczy zwykły środek dezynfekcyjny. O ile jest skażona, od tego może zacznijmy.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Sob cze 24, 2023 16:37 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Teraz na żywo dr Dorota Sumińska. W dzisiejszej audycji "Pytania i odpowiedzi" od 7.30'
https://www.youtube.com/watch?v=PzikPHwoAhY
Ostatnio edytowano Sob cze 24, 2023 17:13 przez czitka, łącznie edytowano 2 razy
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Sob cze 24, 2023 16:38 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Hańka pisze:Pojęcia o tym nie miałam - jakie oznaczenie mówi, że trzeba do zmieszanych?

https://odplastikowani.pl/sortowanie-od ... kaEALw_wcB
https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... ki/dfk27ds
Dobro raz dane, wraca z podwójną siłą.
Kacperku[*]przepraszam Cię za to, co musiałam Ci dziś zrobić. Dziękuję Ci za 16,5 roku bycia razem.
05-1995-27-12-2011.:( :(
Rysio-16-02-2013 [*] :( :( Przecinak-Synuś-13-12-2016[*] :( :(
ObrazekObrazek

Hieny na pokład.
Dążymy do szczęścia, nie zadeptując trawników innym.
“Człowiek, który nie ma się czego bać, to człowiek, który nie ma czego kochać.”

meg11

Od: Wto sty 11, 2011 15:22

Post » Sob cze 24, 2023 16:47 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

meg11 pisze:
Hańka pisze:Pojęcia o tym nie miałam - jakie oznaczenie mówi, że trzeba do zmieszanych?

https://odplastikowani.pl/sortowanie-od ... kaEALw_wcB
https://businessinsider.com.pl/finanse/ ... ki/dfk27ds

O, dziękuję :)
LUBMY SIĘ

Hańka

Post » Sob cze 24, 2023 17:33 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

megan72 pisze:
Podłogi nie trzeba czyścić mopem parowym, wystarczy zwykły środek dezynfekcyjny. O ile jest skażona, od tego może zacznijmy.

Moja teoretycznie możne być. Mam psa, chodzi na spacer,także po gołębich odchodach, wracamy i wnosi wszystko wszędzie. Ja zdejmę buty,a suka? Wskazane jest dezynfekowanie łap Octeniseptem,zobaczymy czy nie wysuszy to mu poduszek zbytnio.

tabo10

Od: Nie lip 31, 2011 14:24

Post » Sob cze 24, 2023 18:59 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Jeszcze przed chwilą uważałam że to sztucznie wywołana panika.
Zadzwoniła przyjaciółka że jej znajomi w tym tygodniu stracili dwa z czterech swoich kotów.
Koty przestały jeść. Zrobili badania tylko trochę przekroczone wyniki wątrobowe. Następnego dnia koty gorzej wyniki w kosmosie. Właścicielka jest weterynarzem w Warszawie. Koty nie żyją.
Podobno ptasia grypa. Koty nie wychodzące.

luty-1

Od: Nie lut 21, 2010 19:19

Post » Sob cze 24, 2023 19:07 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

luty-1 pisze:Jeszcze przed chwilą uważałam że to sztucznie wywołana panika.
Zadzwoniła przyjaciółka że jej znajomi w tym tygodniu stracili dwa z czterech swoich kotów.
Koty przestały jeść. Zrobili badania tylko trochę przekroczone wyniki wątrobowe. Następnego dnia koty gorzej wyniki w kosmosie. Właścicielka jest weterynarzem w Warszawie. Koty nie żyją.

Koty były już przebadane? Wyszła ptasia grypa?
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

Post » Sob cze 24, 2023 19:10 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

A co jadły? Mają podejrzenia, jak mogły się zarazić?

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Sob cze 24, 2023 19:12 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

megan72 pisze:

A co jadły? Mają podejrzenia, jak mogły się zarazić?

No właśnie, to bardzo ważne - co jadły?
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob cze 24, 2023 19:33 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Ptasia grypa została potwierdzona badaniami.. Jakaś mutacja.
Zmarły dwa które były widziane w zlewie wylizujące tackę po mięsie. (zrozumiałam że tacka po mięsie drobiowy bo koleś dzwonił ostrzec koleżankę) Zdrowe są dwa które nie były zainteresowane.

luty-1

Od: Nie lut 21, 2010 19:19

Post » Sob cze 24, 2023 19:36 Re: Tajemnicza śmiertelna choroba kotów

Czyli byłoby potwierdzenie, że w Warszawie to też ptasia grypa... Bo te dotychczasowe próbki były z Pomorza.
Obrazek

zapietanaguzik

Od: Śro cze 24, 2009 17:58

[poprzednia][następna]