DT u Bastet. Amirek i Tycia w DS

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw paź 04, 2018 20:56 Re: Amirek w DS. TYCIA. Jak dawać probiotyk?

Wlasnie jest ten temat na Kotach. Dziewczyny pisza, ze odstep 3 godziny przynajmniej powinien byc :)
https://zrzutka.pl/bpfeke dla wojowniczki Fisi walczącej z FIP

kwiryna

Od: Sob lip 23, 2016 9:36

Post » Czw paź 04, 2018 21:27 Re: Amirek w DS. TYCIA. Jak dawać probiotyk?

kwiryna pisze:Wlasnie jest ten temat na Kotach. Dziewczyny pisza, ze odstep 3 godziny przynajmniej powinien byc :)

Moze wklej linka to kazdy zainteresowany poczyta :)
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Pt paź 05, 2018 7:18 Re: Amirek w DS. NOWA CHORA KOTEŃKA - TYĆKA

KociaMama44 pisze:Dziękuję w imieniu kici :1luvu:
Już zaczęła brykać :mrgreen:

Mam pytanie: Tyćka dostaje probiotyk, bo ma dość silny antybiotyk (lincospectin). Dostaje Floractin - 3 krople do jedzenia rano.(Dzieci i niemowlęta - dawkowanie 6 kropel). To jest chyba ciężko przedawkowac?

I czy wystarczy, jak podam jej rano, czy jeszcze wieczorem powtórzyć?

Jaki odstęp od antybiotyku?

a to wet nie powiedział jak podawać? Tofik aktualnie dostaje antybiotyk i probiotyk na chore gardło, ale mój wet dokładnie mi wyjaśnił jak je podawać
Obrazek

http://www.nadziejanadom.org/

"Największym egoizmem jest życie dla czystych podłóg, foteli bez sierści i w przekonaniu -już nigdy więcej, bo później boli "

mir.ka

Od: Pt cze 01, 2012 10:06

Post » Pt paź 05, 2018 12:53 Re: Amirek w DS. TYCIA. Jak dawać probiotyk?

kwiryna pisze:Wlasnie jest ten temat na Kotach. Dziewczyny pisza, ze odstep 3 godziny przynajmniej powinien byc :)

Z tym odstępem to wiem, ale nie wiedziałam dokładnie, co do ilości. Ale już się dopytałam dodatkowo u weta, który podaje kici zastrzyki (bo to inny wet jest niż ten, u którego Tyćka była pierwszym razem) 2-3 krople codziennie wystarczą. :) Myślałam, że przy takim mocnym antybiotyku może jeszcze jakoś też wieczorem jej podawać, ale nie trzeba. Ale rzeczywiście przy tym probiotyku dla dzieci, który ja podaję, trudno jest o przedawkowanie.

A temat o probiotyku na Kotach widziałam, dziękuję :) Dzięki temu wiem, że mam podawać probiotyk jeszcze też po zakończeniu antybiotyku.

Co do nas, to żyjemy i mamy się w miarę dobrze. Apetyt świetny - to najważniejsze. Tycia się fajnie bawi - najchętniej w podgryzanie pańci... :twisted: Przydałby się do niej drugi mały kotek.. Może jak już przestanie glucić, dorzucą mi jakiegoś malucha do niej z fundacji. Ale Tyćka trochę strachliwa jest. Czasem jest wszystko w porządku, a czasem przede mną spiernicza, jak np. stoję i zaczynam iść w jej kierunku. Jakiś dziki tryb jej się załącza.. :wink: Musi się jeszcze troszkę oswoić.

No i martwię się jej oczkiem... Jedna sprawa to to, że te krople do oczu chyba nie bardzo działają. Bo od momentu podawania jest w zasadzie tak samo. Oko tak jakby lekko wypukłe, spojówka czerwona i rozpulchniona.. Często je zamyka. No i jest na tym oczku zaćma. Ale jeszcze bardziej mnie niepokoi taka jakby narośl na rogówce. Zobaczcie, jak to wygląda..:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Ktoś wie, co to za okrągła narośl jest?

I zastanawiam się, czy te krople, które Tyćka dostała, czyli Vigamox, nie są na to za słabe. Bo jakby słabo coś się poprawia zwłaszcza w tym lewym oku... Coś mi się kojarzy, że na takie stany zapalne, to niektóre koty dostawały trzy rodzaje kropli na raz. A dodatkowo też pamiętam, że kot mamy, jak był mały i też miał bardzo chore oczy, dostawał dodatkowo jakąś żółtawą maść do oka na noc. Tylko za nic nie potrafię sobie przypomnieć, co to było..
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Do zobaczenia Matrisiu. ♥ ♥ ♥ Kocham Cię.

Bastet

Od: Pon paź 12, 2015 19:20

Post » Pt paź 05, 2018 13:11 Re: Amirek w DS. TYCIA. Narośl na rogówce?

Może podpytaj u ASK@
Ona leczyła niedawno maluchy z chorymi oczami.
Mili <3 (AMY <3 pamietamy) Obrazek plus Bagira ObrazekObrazek
Watek : viewtopic.php?f=46&t=204368
Bagi do adopcji: viewtopic.php?f=13&t=200315

MonikaMroz

Od: Nie lip 24, 2011 9:30

Post » Pt paź 05, 2018 13:37 Re: Amirek w DS. TYCIA. Narośl na rogówce?

Dostają trzy rodzaje kropli: antybiotyk, lek przeciwzapalny i braunol przeciwwirusowo.
Dodatkowo jeśli jest uszkodzona rogówka, to na początek tropicamidum.
Ale to wszystko przepisuje okulista po badaniu okulistycznym.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Pt paź 05, 2018 14:11 Re: Amirek w DS. TYCIA. Narośl na rogówce?

Dzięki. ASK jest teraz w szpitalu, więc i tak bym jej teraz nie męczyła.
U nas w Jeleniej nie ma kociego okulisty... :( Ale dzwoniłam przed chwilą do kliniki dr Garncarza w Warszawie i pytałam, czy można jakoś mailowo wysłać zapytanie wraz ze zdjęciami. Powiedzieli, że tak. Wysłałam opis i zdjęcia. Zobaczymy, co powie. Może chociaż coś doradzi, i na tej podstawie wet tu, w Jeleniej, wypisze receptę na inne krople. Bo coś mi się widzi, że Vigamox nie daje rady.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pt paź 05, 2018 14:17 Re: Amirek w DS. TYCIA. Jak dawać probiotyk?

MonikaMroz pisze:

Moze wklej linka to kazdy zainteresowany poczyta :)

Nie umiem - pisze z telefonu, bo laptopa mi dzieci nie dadza bezpiecznie odpalic :oops: stad tez brak polskich znakow :oops: nie wiem, czy ja nie umiem obslugiwac wlasnego telefonu czy tez nie ma tu takich mozliwosci
Ostatnio edytowano Pt paź 05, 2018 14:18 przez kwiryna, łącznie edytowano 1 raz

kwiryna

Post » Pt paź 05, 2018 14:17 Re: Amirek w DS. TYCIA. Narośl na rogówce?

A watek jest na pierwszej stronie w dziale Koty, latwo znalezc :)

kwiryna

Post » Pt paź 05, 2018 14:27 Re: Amirek w DS. TYCIA. Narośl na rogówce?

kwiryna pisze:A watek jest na pierwszej stronie w dziale Koty, latwo znalezc :)

Już znalazłam, Kwirynko, widziałam, dzięki. :).
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

Post » Pt paź 05, 2018 17:10 Re: Amirek w DS. TYCIA. Narośl na rogówce?

Uszkodzenie rogówki może stwierdzić też zwykły wet, musi wybarwić oko na seledynowo - to się fluoresceina nazywa chyba.
W Warszawie w zwykłych gabinetach też to mają.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Sob paź 06, 2018 21:08 Re: Amirek w DS. TYCIA. Narośl na rogówce?

Czitka, bardzo dziękuję za namiary na klinikę weterynaryjną (w tym okulistyczną) Viva na Strachocińskiej!

Właśnie rozmawiałam z szefową fundacji. Mam zielone światło, by jechać tam z Tycią w przyszłym tygodniu! Bardzo się cieszę, bo to oczko coraz bardziej mi się nie podoba... Może nawet uda się pojechać już we wtorek.. Bardzo bym chciała.
Obrazek ObrazekObrazek
Tosia, Basti, Rudi

Bastet

[poprzednia][następna]