Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Wto cze 09, 2015 19:26 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Nemi bardzo bym chciała Ci pomóc... Odciążyć Was... Trzymajcie się wszyscy!
ObrazekObrazek

villemo5

Od: Sob maja 05, 2007 17:14

Post » Wto cze 09, 2015 20:16 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Nemi pisze:O ile jeszcze żyje - dotrze nowe, małe jeżątko - trzy dni bez mamy :roll:

Trzymaj się maluszku :1luvu:

:ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Za maluszki i za was :ok:

dorobella

Od: Wto sty 06, 2009 19:52

Post » Wto cze 09, 2015 22:42 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Rany, co za seria...miejmy nadzieję, że nie czarna!

Megana

Od: Śro gru 31, 2008 1:14

Post » Śro cze 10, 2015 1:12 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Niestety jeżątko nie przeżyło - w drodze po malucha dowiedzieliśmy się, że nie żyje :(

Jeż z zapaleniem płuc, którego leczenie zakończono i polecono wypuścić do dziczy okazał się totalną katastrofą ... nie wiem czy przeżyje. Ma wielkie szczęście, że ludzie, którzy go znaleźli, poszukali mu dalszej pomocy. Dostał szansę i mam nadzieję, że uda nam się pomóc mu ją wykorzystać.

Kropka sama je mało, ale ślicznie daje się dokarmiać :1luvu:

A tak ogólnie .... :P dziki nas atakują, dobijają się do bramy i straszą psy :roll: Jutro gotuję kartofle :wink:
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Od: Nie wrz 13, 2009 10:20

Post » Śro cze 10, 2015 6:06 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Dla dzików?? Te kartofle...
One głodne są?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro cze 10, 2015 13:24 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

No... generalnie, to te kartofle dla nas też :P Morelciu - nie wiem czy głodne. Z pewnością zdemoralizowane, bezwstydnie domagają się jedzenia i jeszcze przyłażą do nas jak wracamy z pracy. Nie mam pojęcia skąd to wiedzą. My nigdy dzików nie dokarmialiśmy, właśnie, żeby nie przychodziły i nie były natrętne. Ale na nic się to zdało. W weekend dałam im trochę kartofli - nie macie pojęcia jaki był pisk i kwikanie :P Przepychały się jak do jakiejś ambrozji.

Takie właśnie dziki stukają do bramy :

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Śro cze 10, 2015 14:47 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Jakie piękne!! Na kartofelki przyszły :D - dla nich to pewnie jednak ambrozja.
Jakie piękne zdjęcie!
Mam taki imperatyw, że jak kto głodny to trzeba dać jeść... Czasem to może być trudne, fakt.
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

Post » Śro cze 10, 2015 19:35 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Fajne te prosiaczki :)
A że bywają natrętne, to fakt. I w ogóle się nie boją.
Kiedyś w Świnoujściu widziałam na ulicy lochę z małymi :spin2:

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw cze 11, 2015 0:20 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Chciałam Wam napisać o historii tego zdjęcia ... ale cały wieczór zajmowałam się wywlekaniem jeżynki z zapaleniem płuc zza TM. Nie wiem czy da radę... mam nadzieję, że się uda. Bardzo mi smutno ... :cry:
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Czw cze 11, 2015 8:41 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Biedne jeżurki :(
Szkoda, że maleństwu się nie udało (*)
A jak dziewczynka z zapaleniem płuc?

Podziwiam, jak szeregowy poseł ogrywa opozycję Obrazek
STOP HEJT! Nikt nie jest anonimowy w sieci.

Erin

Od: Pt cze 22, 2007 8:43

Post » Czw cze 11, 2015 10:57 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Dziewczynka (a właściwie starsza pani jeżowa) z zapaleniem płuc odrobinę lepiej. Rano byliśmy w lecznicy i dostała baterię leków. Pomimo to bardzo ciężko jej się oddycha. Jutro kontrola, ale pan doktor nie daje jej zbyt dużych szans - tym bardziej, że pogoda wg niego nie będzie nam pomagać. Ale walczymy, wczoraj była już zimna, a udało się ją wyciągnąć... więc może .... Okazało się też, że to raczej zapalenie oskrzeli, niż płuc.
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Czw cze 11, 2015 11:00 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Nemi, ostatnio jakieś faktycznie fatum z tymi kolczatkami macie... :(
Czy pogoda ma istotny wpływ na tyle tych chorób jeżowych?

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Czw cze 11, 2015 11:39 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Lekka zima jaka była w tym roku nie była dobra dla jeży, ponieważ prawdopodobnie kilkakrotnie przerywały hibernację. Najbardziej "kosztownym" procesem dla jeża jest wybudzanie się z hibernacji - więc efektem tej zimy, były jeże "suszki", które pojawiły się wiosną.

Panu doktorowi natomiast, chodziło o to, że przy upałach, choroby układu oddechowego leczą się bardzo ciężko. Alessandra, przy okazji muszę się przyznać, że się trochę Tobą zainspirowałam i jeżynka dostała na imię Tulisia :P Jest taka biedna i słodka, że można ją tylko przytulać :1luvu:
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

Post » Czw cze 11, 2015 12:06 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Nemi pisze: Alessandra, przy okazji muszę się przyznać, że się trochę Tobą zainspirowałam i jeżynka dostała na imię Tulisia :P Jest taka biedna i słodka, że można ją tylko przytulać :1luvu:

o jej :oops: ale my som dumni Tuliś :D

Do obliczenia jeżyków podchody robiliśmy z kilka razy , niestety, są takie ruchliwe i sprytne,że ciągle nas kiwają :? :roll: , niemniej udało się ustalić,że cztery są na pewno, które mieszkają, aczkolwiek znikające chrupki wskazują ,że jest ich całe stado :strach: :wink: (jest chłodno i mało ślimaków pewnie dlatego?)
Ostatnio mieliśmy akcję ratowania małego kosa , któremu rzekomo miał kot obryźć ogon :strach: nooo...i dobrze,że skontaktowałam sie ze stryjem, który ptakami sie zajmuje i ornitologom pomaga i...o mało co nie zabił mnie śmiechem -gdyż małe kosy nie posiadają ogonków, są to tzw. niedoloty , które wyskakują z gniazda a potem dorastają w krzakach, na gałązkach, gdzie jeszcze rodzice je dokarmiają, zanim im lotki nie wyrosną te sterujące . Znajdka takiego nie należy ruszać, bo on czeka na rodziców, kontaktuje się z nimi, dając znać, gdzie przebywa, nocą siedzi na gałązkach, bo umie podskakiwać i podfruwać. I faktycznie , obserwowałam , jak sobie gadulą, jak ostrzegają małego, gdy idzie kot np. aby ten się schował...

że nie wspomnę już , iż starałam się go nakarmić...poziomkami Obrazek co gorsze raz łyknął, a drugie wypluł - to własnie tak stryjka poskładało ze śmiechu i jeszcze mi kazał dżdżownice po kawałku dawać :strach: , to ja juz wolałam tego małego rodzicom oddać :mrgreen:

nooo..takeśmy się popisali :mrgreen:

alessandra

Od: Pon maja 07, 2007 13:04

Post » Czw cze 11, 2015 15:46 Re: Nemisiowe Okruszki w Jeżurkowie

Niezła ta akcja z ratowaniem małego kosa :P W każdym razie, jak rozumiem, wszystko dobrze się skończyło, a to najważniejsze.

Tulisiu :1luvu: siem, ciesze ! przesyłam pozdrowienia i głaski Tulisia zbolała

Obrazek
ObrazekObrazekObrazek

Nemi

[poprzednia][następna]