Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt lis 07, 2014 8:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Mam dwa pytania:
Czy ktoś stosował u kota lek deca-durabolin?
Gdzie kupujecie gęsi smalec?
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pt lis 07, 2014 8:18 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

amika1 pisze:pixie65- wielkie dzięki za odpowiedzi, wprawdzie wypunktowałaś moją głupotę, (co na wstępie zaznaczyłam) ale i tak się cieszę , że ktoś się zainteresował moją wypowiedzią, nie chodzi tu o mnie, kocham mojego kota i czuję się bezsilna.

Nie było moim zamiarem punktowanie Twojej głupoty bo nic na jej temat nie wiem, natomiast każdy ma prawo do niewiedzy. Inną sprawą jest ustalenie czy ktoś potrzebuje i poszukuje pomocy czy tylko chce się poużalać, bo i tak bywa i nic mi do tego.

amika1 pisze:Nie czuję się kompetentna by podważać diagnozę lekarza z tytułem dr wet.Gdybym nie weszła przypadkowo na to forum , do głowy by mi nie przyszło wątpić w słuszność ich leczenia. W poniedziałek poproszę o zrobienie ponownie badania krwi , i wrzucę tutaj. jeśli będziesz mogła i chciała zerknąć to bardzo , bardzo proszę.

Zanim ponownie udasz się do lecznicy - przeczytaj dokładnie początek tego wątku, żeby wiedzieć o jakie ewentualnie badania prosić.

amika1 pisze:Odstawiam też Semintre, zobaczę jak kot będzie funkcjonował , może to po tym jest taki apatyczny.Nie omieszkam zapytać weta , co z tym ciśnieniem, spanikowałam , bo wypił już jej całą flaszkę tj. 30 ml.Pozdrawiam serdecznie , raz jeszcze wielkie dzięki za" kopniaki".

Mam nadzieję, że doczytałaś całą stronę w tym zalinkowanym przeze mnie wątku i rozumiesz o co chodzi z tą semintrą? Ja nie jestem wetem, nie mam monopolu na rację. Oczekuję natomiast, że opiekun zwierzaka po uzyskaniu dodatkowych informacji będzie postępowanie terapeutyczne konsultował z lekarzem prowadzącym.
No chyba, że trafi na jakiegoś wyjątkowego bałwana... :wink:
CoToMa pisze:Mam dwa pytania:
Czy ktoś stosował u kota lek deca-durabolin?

Bilans ewentualnych strat jest moim zdaniem większy niż potencjalnego zysku.
CoToMa pisze:Gdzie kupujecie gęsi smalec?

W sklepie z drobiem/supermarkecie.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt lis 07, 2014 10:46 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

amisza pisze:Witam wszystkich,
mam problem ze zdrowiem mojego 9-letniego kocurka
Trafił do lecznicy z bolącym zębem, kot nie mógł nic gryźć, przestał jeść.
Zrobiono mu badania i okazało się, że jest jeszcze inny problem -nerki. Nie może być poddany narkozie do usunięcia zęba z takimi parametrami nerkowymi, a przez bolący ząb- nie je.(...)
kot został wypisany do domu, z nieusuniętym zębem, bez wielkich nadziei na poprawę, z przekonaniem że raczej nie ma szans, nie pożyje długo
w domu jednak zaczął trochę jeść- nie patrząc na to co mu wolno a co nie, dostał trochę piersi z kurczaka, trochę suchej karmy pokruszonej, żeby nie gryzł bolącym zębem i trochę pasztetowej, w której przemyciłam leki.
Dostaje Ranigast, Rubenal, Mirtagen, Tialorid, Stomorgyl, mam podawać też Calopet i Alusal

bardzo proszę doświadczone osoby o pomoc. Jak zinterpretować wyniki? czy jest bardzo źle? czy można mu pomóc?
Czytam w waszych wątkach,że kroplówki u kotów z pnn to podstawa, dlaczego więc mojemu kotu pogorszyła się kreatynina po kroplówkach?
Czy jest szansa na poprawę wyników i usunięcie bolącego zęba?
będę wdzięczna za pomoc

Parametry mogły mu się pogorszyć z powodu odwodnienia: z jednej strony dostawał kroplówki ale do nich środek moczopędny (tialorid) a nie wiadomo czy w lecznicy nie dostawał furosemidu.
Ząb jak najbardziej można i trzeba usunąć na środku uspokajającym i przeciwbólowym, nie trzeba do tego głębokiej narkozy.
Ale w tej chwili najważniejszą sprawą do ogarnięcia u Twojego kota jest anemia albo raczej "tendencja" anemiczna.
Wprawdzie czerwone krwinki nieco się poprawiły (tylko czy faktycznie czy może właśnie pogłębiło się odwodnienie) w drugim badaniu ale ja bym była za włączeniem suplementacji głównie witaminy B12 i kwasu foliowego ale myślę, że stosowany przez wielu z nas preparat z żelazem chela ferr bio complex (żelazo+wit.B12+kwas foliowy+wit. C) będzie odpowiedni.
No i zrobiłabym kotu porządne badanie moczu (z ilościowym oznaczeniem białka i kreatyniny) z oceną osadu pod mikroskopem.
I proponowałabym jednak nawadniać go w domu (podskórnie).
I też Cię odeślę na początek tego wątku - doczytaj jakie badania/parametry kot powinien mieć zrobione/oznaczone, żebyś wiedziała czego się domagać przy następnej kontroli.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob lis 08, 2014 9:45 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Pixie65 dziękuję bardzo za pomoc.
Kotek miał więcej badań, niestety nie odbierałam go osobiście i ostatnie wyniki zostały w gabinecie. Odbiorę po niedzieli. Wiem, że ciśnienie ma w normie, usg nerek to oczywiście zmiany w echogeniczności, zwłóknienia.
Fosfor i potas ma w normie, ale chlorki i sód podwyższone. Tyle zapamietałam przez telefon.
Jeśli sód jest podwyższony, to jaką kroplówkę mogę podać? NaCl? w jakiej ilości i jak często?
a preparat z żelazem- 1 tabl. dziennie?
pixie65 pisze: Parametry mogły mu się pogorszyć z powodu odwodnienia: z jednej strony dostawał kroplówki ale do nich środek moczopędny (tialorid) a nie wiadomo czy w lecznicy nie dostawał furosemidu.

nie powinnam teraz podawać leku moczopędnego?

amisza

Od: Wto paź 23, 2007 13:22

Post » Sob lis 08, 2014 18:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Chciałam zapytać jak dawkować Chela ferr dla kota którego hematokryt to 20

pandorcia0806

Od: Sob lis 08, 2014 13:31

Post » Sob lis 08, 2014 19:44 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

pandorcia0806 pisze:Chciałam zapytać jak dawkować Chela ferr dla kota którego hematokryt to 20

2 kapsułki dziennie
Przy takich niskich wskaźnikach (jak rozumiem, chodzi o kota z pnn, a nie po krwotoku?) rozważ z wetem podanie obok chelaferru aranespu, środka pobudzającego tworzenie krwinek (jak EPO) Sam chelaferr może nie wystarczyć
"Koty trzeba chwalić, robia się od tego bardziej puchate"

taizu

Od: Śro gru 30, 2009 23:05

Post » Sob lis 08, 2014 20:16 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witajcie, nie wiedziałam, gdzie napisać, więc piszę tutaj.
Mój kot miewa parę razy w ciągu roku zapalenie pęcherza. W tym roku zdarza mu się to trzeci raz.
Za każdym razem usg, pobieranie krwi i moczu. Wszystko w porządku. Kot kastrowany, 3,5 roku.
Byliśmy u paru wetów, aktualnie mamy stałego i jesteśmy zadowoleni z opieki (dwa koty, dwa psy).
Kot przy zapaleniu pęcherza często chodzi do kuwety i próbuje sikać, ale idzie mu to kiepsko, sika,ale malutko. Pojawia się też w moczu krew (wiem o tym, bo często łazi sikać do wanny - tak mu się czasami zdarza). Kot nie jest osowiały, jest normalny, szaleje i bawi się. Je normalnie (chociaż jak ma te problemy to ograniczam suche,daje więcej mokrego). Pije dużo wody,ale to akurat u niego normalne, bardzo lubi pić wodę.
Zastanawia mnie czy to może być początek czegoś poważnego czy może taki urok mojego kota. Wydaje mi się, że problemy z pęcherzem pojawiają się, kiedy kot siedzi przy otwartym oknie - jakby go przewiało. Gonię, ale wiecie jak to z kotami jest... On ogólnie jest delikatny, w młodości walczyliśmy z kocim katarem, ma koci trądzik na pyszczku i problemy z uszami. Miewał zapalenie gardła. Wrażliwiec.
:201461

Martynique

Od: Sob cze 11, 2011 13:50

Post » Sob lis 08, 2014 20:38 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

taizu pisze:
pandorcia0806 pisze:Chciałam zapytać jak dawkować Chela ferr dla kota którego hematokryt to 20

2 kapsułki dziennie
Przy takich niskich wskaźnikach (jak rozumiem, chodzi o kota z pnn, a nie po krwotoku?) rozważ z wetem podanie obok chelaferru aranespu, środka pobudzającego tworzenie krwinek (jak EPO) Sam chelaferr może nie wystarczyć

Tak, Kacper teraz już ma pnn i to poważny bo po 2 tyg kroplówek 3 razy dziennie crea jest 9 a mocznik 240. 2 tyg. Temu crea była 10 i mocznik powyżej 300. Jestem z Częstochowy a tu nie ma ani jednego konkretnego weta, ten do którego chodzę skreslil już kacperka z resztą nie on jeden.

pandorcia0806

Od: Sob lis 08, 2014 13:31

Post » Sob lis 08, 2014 21:08 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

taizu pisze:

2 kapsułki dziennie

a ja dołączę pytanie- jak to podać kotu? dziś próbowałam, ale kapsułka jest duża, nie połknie jej, rozsypany proszek zmieszany z karmą? ucieka jak tylko powącha :|
rozpuścić w wodzie i podać strzykawką do pysia?

EDIT:
dziś w kilku aptekach powiedziano mi, że żadnych wlewów nie sprzedają bez zlecenia lekarza :(

amisza

Post » Sob lis 08, 2014 21:58 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Amisza ,trzeba trafić na aptekę która sprzeda.
Tabletkę umaczaj w maśle,pod mroź chwile w lodówce i do pycha.jak dobrze przytrzymasz to połknie.

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob lis 08, 2014 21:59 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

amisza pisze:
amisza pisze:Pixie65 dziękuję bardzo za pomoc.
Kotek miał więcej badań, niestety nie odbierałam go osobiście i ostatnie wyniki zostały w gabinecie. Odbiorę po niedzieli. Wiem, że ciśnienie ma w normie, usg nerek to oczywiście zmiany w echogeniczności, zwłóknienia.
Fosfor i potas ma w normie, ale chlorki i sód podwyższone. Tyle zapamietałam przez telefon.
Jeśli sód jest podwyższony, to jaką kroplówkę mogę podać? NaCl? w jakiej ilości i jak często?
a preparat z żelazem- 1 tabl. dziennie?
pixie65 pisze: Parametry mogły mu się pogorszyć z powodu odwodnienia: z jednej strony dostawał kroplówki ale do nich środek moczopędny (tialorid) a nie wiadomo czy w lecznicy nie dostawał furosemidu.

nie powinnam teraz podawać leku moczopędnego?

Generalnie ja jestem zwolenniczką ziołowych środków moczopędnych typu lespewet.
A i to tylko i wyłącznie jeśli kot jest solidnie (nie znaczy "w dużej ilości na raz" ale "regularnie i odpowiednim płynem") nawadniany.

amisza pisze:EDIT:
dziś w kilku aptekach powiedziano mi, że żadnych wlewów nie sprzedają bez zlecenia lekarza :(

Spróbuj popytać w aptekach w bezpośrednim sąsiedztwie albo nawet na terenie szpitala.

Podawanie chela ferru ułatwia natłuszczenie kapsuły.
Trzeba ją tylko szybko i dość daleko włożyć kotu do pysia.
Można też kupić mniejsze kapsułki na kapsulki,com i przesypywać do nich zawartość.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Sob lis 08, 2014 22:09 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

pixie65 pisze:
amisza pisze:EDIT:

Spróbuj popytać w aptekach w bezpośrednim sąsiedztwie albo nawet na terenie szpitala.

dzięki, rozpuściłam żelazo w odrobinie wody i spróbuję podać do pysia. Dziś nagle kotek nabrał mega apetytu, co mnie ogromnie ucieszyło :)

jeśli chodzi o apteki to bylismy nawet takiej przyszpitalnej i tam pani najbardziej się zapierała, że im nie wolno, że byli na jakimś szkoleniu i muszą tego pilnować.

Pixie65 a jaką kroplówkę można mu podać? Sód podwyższony, to nie NaCl, podawać zwykły płyn Ringera?

amisza

Post » Nie lis 09, 2014 9:01 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

amisza pisze:(...)
Pixie65 a jaką kroplówkę można mu podać? Sód podwyższony, to nie NaCl, podawać zwykły płyn Ringera?

Wszystko zależy od tego jak bardzo ten sód podwyższony i czy jednocześnie podniesione są też chlorki czy nie.
Zwykle przy hipernatremii podaje się płyn NaCl+glukoza 1:1

viewtopic.php?p=10087213#p10087213
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Nie lis 09, 2014 9:15 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

Witam,
Nie wiem już co robić ostatnio coraz bardziej Megi mordują biegunki. Jak dla mnie to co u niej pojawi się w jelitach, wydalane jest na bieżąco. Próbowałam Taninalu, nie zdał egzaminu. Kicia jest na diecie renal. Po mokrym jest gorzej. Kicia chudnie. Jak sobie poradzić?

ani_

Od: Pt sie 30, 2013 21:22

Post » Nie lis 09, 2014 9:39 Re: Kot nerkowy dla początkujących: wydanie 2, najnowsze

A co lekarz prowadzący na to?
Dalej upiera się przy karmie renal?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

[poprzednia][następna]