Moderator: Moderatorzy
babazgaga pisze:(...) niestety po zmianie karmy parametry nerkowe przestały spadać. (...)
pixie65 pisze:To zależy od przyczyny/rodzaju (zwłaszcza) hipernatremii.
Jeśli jest to na przykład hipernatremia hipowolemiczna (kot traci/stracił więcej wody niż elektrolitów) podaje się 0,45% NaCl z 5% glukozą, według określonych zasad.
Przy hipernatremii normowolemicznej do takiej mieszanki dodaje się lek moczopędny z grupy tiazydów.
A jeśli kot jest przewodniony (hipernatremia hiperwolemiczna) to wdraża się jeszcze inne postępowanie.
Ponieważ w tym przypadku występuje też hiperchloremia można przypuszczać, że kot jest raczej odwodniony. Hiperchloremia może też być oznaką kwasicy metabolicznej.
Lekarz weterynarii na podstawie badań (krwi i całego kota) powinien ustalić przyczynę zaburzeń i podjąć odpowiednie kroki.
ani_ pisze:Pixie,
Trudno jest podważyć decyzje lekarza, jeśli się nim nie jest.
Proszę powiedz mi, jeśli kot zje kilka ziarenek suchego, to czy za każdym razem powinno mu się dawać Ipatikine ( suche nie renal). Moja kotka nie je 2 -3 razy dziennie tylko skubie co jakiś czas. Wet zaleca Ipatikine x2.
Pozdrawiam
Anna Fijalek pisze:kot dostawał przez długi czas kroplówki z nacl,potem przeszli na płyn pwe,weterynarz powiedział że jak kot nie jest odwodniony(sprawdzenie napięcia skóry) to kroplówek sie nie daje-wiec jak ten mocznik ma sie wypłukiwac?
nikt nie podłączył temu kotu kroplówki dożylnej tylko dawali pod skóre 100-150ml
nie wiem czy to wogóle sens, mysle że lepiej niech uspia tego kota niż mają go leczyć w taki sposób
rozmawiałam ze znajomymi wetami powiedzieli że kota najlepiej umiescic w szpitaliku na tydzien podac kroplowki dozylne i furosemid do produkcji moczu a potem jak mocznik nnie spada uspic kota
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości