Moderator: Moderatorzy
amika1 pisze:pixie65- wielkie dzięki za odpowiedzi, wprawdzie wypunktowałaś moją głupotę, (co na wstępie zaznaczyłam) ale i tak się cieszę , że ktoś się zainteresował moją wypowiedzią, nie chodzi tu o mnie, kocham mojego kota i czuję się bezsilna.
amika1 pisze:Nie czuję się kompetentna by podważać diagnozę lekarza z tytułem dr wet.Gdybym nie weszła przypadkowo na to forum , do głowy by mi nie przyszło wątpić w słuszność ich leczenia. W poniedziałek poproszę o zrobienie ponownie badania krwi , i wrzucę tutaj. jeśli będziesz mogła i chciała zerknąć to bardzo , bardzo proszę.
amika1 pisze:Odstawiam też Semintre, zobaczę jak kot będzie funkcjonował , może to po tym jest taki apatyczny.Nie omieszkam zapytać weta , co z tym ciśnieniem, spanikowałam , bo wypił już jej całą flaszkę tj. 30 ml.Pozdrawiam serdecznie , raz jeszcze wielkie dzięki za" kopniaki".
CoToMa pisze:Mam dwa pytania:
Czy ktoś stosował u kota lek deca-durabolin?
CoToMa pisze:Gdzie kupujecie gęsi smalec?
amisza pisze:Witam wszystkich,
mam problem ze zdrowiem mojego 9-letniego kocurka
Trafił do lecznicy z bolącym zębem, kot nie mógł nic gryźć, przestał jeść.
Zrobiono mu badania i okazało się, że jest jeszcze inny problem -nerki. Nie może być poddany narkozie do usunięcia zęba z takimi parametrami nerkowymi, a przez bolący ząb- nie je.(...)
kot został wypisany do domu, z nieusuniętym zębem, bez wielkich nadziei na poprawę, z przekonaniem że raczej nie ma szans, nie pożyje długo
w domu jednak zaczął trochę jeść- nie patrząc na to co mu wolno a co nie, dostał trochę piersi z kurczaka, trochę suchej karmy pokruszonej, żeby nie gryzł bolącym zębem i trochę pasztetowej, w której przemyciłam leki.
Dostaje Ranigast, Rubenal, Mirtagen, Tialorid, Stomorgyl, mam podawać też Calopet i Alusal
bardzo proszę doświadczone osoby o pomoc. Jak zinterpretować wyniki? czy jest bardzo źle? czy można mu pomóc?
Czytam w waszych wątkach,że kroplówki u kotów z pnn to podstawa, dlaczego więc mojemu kotu pogorszyła się kreatynina po kroplówkach?
Czy jest szansa na poprawę wyników i usunięcie bolącego zęba?
będę wdzięczna za pomoc
pixie65 pisze: Parametry mogły mu się pogorszyć z powodu odwodnienia: z jednej strony dostawał kroplówki ale do nich środek moczopędny (tialorid) a nie wiadomo czy w lecznicy nie dostawał furosemidu.
pandorcia0806 pisze:Chciałam zapytać jak dawkować Chela ferr dla kota którego hematokryt to 20
taizu pisze:pandorcia0806 pisze:Chciałam zapytać jak dawkować Chela ferr dla kota którego hematokryt to 20
2 kapsułki dziennie
Przy takich niskich wskaźnikach (jak rozumiem, chodzi o kota z pnn, a nie po krwotoku?) rozważ z wetem podanie obok chelaferru aranespu, środka pobudzającego tworzenie krwinek (jak EPO) Sam chelaferr może nie wystarczyć
taizu pisze:pandorcia0806 pisze:Chciałam zapytać jak dawkować Chela ferr dla kota którego hematokryt to 20
2 kapsułki dziennie
Przy takich niskich wskaźnikach (jak rozumiem, chodzi o kota z pnn, a nie po krwotoku?) rozważ z wetem podanie obok chelaferru aranespu, środka pobudzającego tworzenie krwinek (jak EPO) Sam chelaferr może nie wystarczyć
amisza pisze:amisza pisze:Pixie65 dziękuję bardzo za pomoc.
Kotek miał więcej badań, niestety nie odbierałam go osobiście i ostatnie wyniki zostały w gabinecie. Odbiorę po niedzieli. Wiem, że ciśnienie ma w normie, usg nerek to oczywiście zmiany w echogeniczności, zwłóknienia.
Fosfor i potas ma w normie, ale chlorki i sód podwyższone. Tyle zapamietałam przez telefon.
Jeśli sód jest podwyższony, to jaką kroplówkę mogę podać? NaCl? w jakiej ilości i jak często?
a preparat z żelazem- 1 tabl. dziennie?pixie65 pisze: Parametry mogły mu się pogorszyć z powodu odwodnienia: z jednej strony dostawał kroplówki ale do nich środek moczopędny (tialorid) a nie wiadomo czy w lecznicy nie dostawał furosemidu.
nie powinnam teraz podawać leku moczopędnego?
amisza pisze:EDIT:
dziś w kilku aptekach powiedziano mi, że żadnych wlewów nie sprzedają bez zlecenia lekarza![]()
pixie65 pisze:amisza pisze:EDIT:
dziś w kilku aptekach powiedziano mi, że żadnych wlewów nie sprzedają bez zlecenia lekarza![]()
Spróbuj popytać w aptekach w bezpośrednim sąsiedztwie albo nawet na terenie szpitala.
amisza pisze:(...)
Pixie65 a jaką kroplówkę można mu podać? Sód podwyższony, to nie NaCl, podawać zwykły płyn Ringera?
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 10 gości