Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Lifter pisze:Dziewczyny, powiem po mesku - dosc tego jalowego pier...niczenia w bambus.
Kto nie chce pomoc - jego wola, jego kasa, niech opusci ten watek i zajmie sie czyms pozyteczniejszym, np. patrzeniem jak rosna odsetki na koncie, albo dlubaniem w uchu, czy co tam chcecie.
Kto chce pomagac - bedzie pomagal. Moja zona 4 lata temu raz wyniosla mleko "bo takie fajne maluchy siedza pod smietnikiem" i skonczylo sie tak, ze od 4 lat 2x dziernnie dokarmia kocia horde, w miare mozliwosci organizujac sterylizacje itd. Kocia banda wzgledmie niewielka (max. 7 kotow) ale odpasiona i taka ladna sie zrobila, ze niektore jak domowe pieszczochy wygladaja. Na wiecej nie ma czasu i checi. I tak wstaje o 4.30 (!!!) zeby sie rano z wszystkim wyrobic, ( prace zaczyna o 7.00 i ma daleko).
Dlatego chetnie sie czasem dolozymy by wspomoc tych, ktorzy poswiecaja na to duzo wiecej czasu i zycia.
Zbieracze czy nie zbieracze, mam to gdzies. Jesli pare kotow wiecej dzieki temu bedzie szczesliwych, to warto, Moja kasa, moja decyzja.
I cale to gledzenie nie zmieni tego stanu rzeczy.
Rzeklem.
Lifter pisze:Dziewczyny, powiem po mesku - dosc tego jalowego pier...niczenia w bambus.
Kto nie chce pomoc - jego wola, jego kasa, niech opusci ten watek i zajmie sie czyms pozyteczniejszym, np. patrzeniem jak rosna odsetki na koncie, albo dlubaniem w uchu, czy co tam chcecie.
Kto chce pomagac - bedzie pomagal. Moja zona 4 lata temu raz wyniosla mleko "bo takie fajne maluchy siedza pod smietnikiem" i skonczylo sie tak, ze od 4 lat 2x dziernnie dokarmia kocia horde, w miare mozliwosci organizujac sterylizacje itd. Kocia banda wzgledmie niewielka (max. 7 kotow) ale odpasiona i taka ladna sie zrobila, ze niektore jak domowe pieszczochy wygladaja. Na wiecej nie ma czasu i checi. I tak wstaje o 4.30 (!!!) zeby sie rano z wszystkim wyrobic, ( prace zaczyna o 7.00 i ma daleko).
Dlatego chetnie sie czasem dolozymy by wspomoc tych, ktorzy poswiecaja na to duzo wiecej czasu i zycia.
Zbieracze czy nie zbieracze, mam to gdzies. Jesli pare kotow wiecej dzieki temu bedzie szczesliwych, to warto, Moja kasa, moja decyzja.
I cale to gledzenie nie zmieni tego stanu rzeczy.
Rzeklem.
mgj pisze:Szanowny Samozwańczy Komitecie Tępienia Zbieractwa - Nie kopie się leżącego. Można było poczekać aż wstanie.
Lifter pisze:mgj pisze:Szanowny Samozwańczy Komitecie Tępienia Zbieractwa - Nie kopie się leżącego. Można było poczekać aż wstanie.
![]()
Ale po co w ogole kopac...
Rilla07 pisze: Widzi swoje błędy
Rilla07 pisze:Żeby była jasność... prawdziwe zbieractwo to bardzo poważne zaburzenie, zarówno jak dotyczy zbierania rzeczy jak i zwierząt.
Prowadzi do oderwania od rzeczywistości, niszczy relacje rodzinne, przyjaźnie, zagraża czasem nawet zdrowiu i życiu - piszę o takim klasycznym zbieractwie np. pani z USA, która miała w domu kilkadziesiąt zaniedbanych, niedożywionych psów i kotów, żyjących w brudzie i własnych odchodach. Cała rodzina i przyjaciele + grupa psychologów z trudem jej uzmysłowiła, że musi oddać te zwierzaki, bo robi im krzywdę.
Tego nie można bagatelizować, dlatego moim zdaniem warto o tym dyskutować.
Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło... zaczęła się dyskusja o takim problemie.
Kici do zbieractwa daleko. Widzi swoje błędy i ma świadomość, że wzięła na swoje barki za wiele - tego patologiczny zbieracz nigdy wprost nie powie.
Ja wierzę, że będzie ok
Ha, niepoprawna optymistka, to chyba nie ja
kicikicimiauhau pisze:Wybaczam wszystkim tym, którzy w tym ciężkim dla mnie czasie,gdy odeszła najbliższa memu sercu istota zadali mi dodatkowe cierpienie, ból i łzy...
Nadal nie umię się otrząsnąć po tym,co przyniosły mi życie
mgj pisze:...I co ja widzę zagladając następnym razem: jednak oponentki wyszły z ukrycia. Tylko czemu w tym najmniej odpowiednim na nawracanie momencie...
Lifter pisze:Kicia ale wiesz, jak twoja matka albo corka to czytaja o "najblizszej sercu istocie" to moze byc im troszke przykro. Sam traktuje koty jak czlonkow rodziny i odejscie kazdego kolejnego przezywam bardzo mocno, ale jednak taka forme uznaje za lekka przesade.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Google [Bot] i 162 gości