Luna - czarne szczęście

blaski i cienie życia z kotem

Moderator: Estraven

Post » Śro sie 28, 2013 15:41 Re: Luna - czarne szczęście

nieźle :)

ja znalazłam takie kropelki

http://animalia.pl/produkt,4841,39,efa-olie-krople-30-ml.html

właśnie się zastanawiam, czy nie kupić mojej Elishy, bo po sterylce jej wypadają kłaczki...

Milena_MK

Od: Sob lip 21, 2012 17:20

Post » Śro sie 28, 2013 16:21 Re: Luna - czarne szczęście

Wygląda fajnie, ale w tym Ci niestety nie pomogę, bo nigdy nie stosowałam żadnego.
A czym karmisz kociaki? Może wystarczy tylko lekka modyfikacja jedzenia?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Od: Nie lip 21, 2013 13:10

Post » Śro sie 28, 2013 16:32 Re: Luna - czarne szczęście

Głównie dostają surowe mięsko plus dogryzają sobie suchego, np. Orjen. Próbowałam różnych suchych karm ale nie widziałam znaczącej poprawy...

Milena_MK

Post » Śro sie 28, 2013 16:35 Re: Luna - czarne szczęście

No w sumie karmisz je najlepiej, jak się da. A do mięsa coś dodajesz? Jakieś Felini Complete czy coś? Może tylko brakuje im trochę witamin?
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro sie 28, 2013 16:59 Re: Luna - czarne szczęście

Podaję im Felvital z tauryną. Pytałam hodowcy, czy to normalne, że niebieska mi tak gubi sierść, ale ponoć po narkozie jest to normalne. Teraz to i tak mnie gubi, ale mimo wszystko wyczesuję z niej sporo kłaczków. Spróbuję może te kropelki. A młody mój nie ma za dużo sierści, jak to devon, więc z nim nie będzie na pewno takiego problemu :)

Milena_MK

Post » Śro sie 28, 2013 17:11 Re: Luna - czarne szczęście

Nie wiem, czy to jest kwestia tego, bo ja podaję gotowe karmy, ale słyszałam, że mięso ma dużo fosforu, który trzeba jakoś zrównoważyć wapniem. Sam fosfor mocno zakwasza organizm. Dlatego Felini Complete poza zestawem witamin i tauryny ma bardzo dużo wapnia, więc jest polecany do surowego mięsa.
Czy sierść leci przez nadmiar fosforu, tego nie wiem, ale dla ludzi wapń jest ważny dla włosów, paznokci i tak dalej. Może jakbyś dodawała do mięsa jeszcze skorupki jajek (źródło wapnia, ale muszą być baaardzo drobno zmielone, na proszek, żeby nie podrażniły żołądka, można je też kupić http://eko-pies.pl/pl/p/Maczka-ze-skorupek-jaj-BIO/259) to ten stosunek fosfor:wapń by się zrównoważył. Dla przykładu, Orijen ma stosunek wapń 1,4% : fosfor 1,1% i mniej więcej taki powinien być w ogólnej diecie.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro sie 28, 2013 17:13 Re: Luna - czarne szczęście

dzięki za poradę, w takim razie spróbuję może z tymi skorupkami, tzn kupię taki preparat, bo sama bym tak drobno chyba nie zmieliła :)

Milena_MK

Post » Śro sie 28, 2013 17:15 Re: Luna - czarne szczęście

No ja właśnie się tak czasem przymierzam do próbowania z mięsem, i głęboko rozważam te skorupki :D niestety moja Luna nie lubi mięsa, za mało jej chyba pachnie, więc na razie nie wiem, czy jest sens.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Śro sie 28, 2013 17:18 Re: Luna - czarne szczęście

U nas różnie, bo Beniamin jest wszystkożerny i nie ma z ni problemu, natomiast Elisha zachowuje się jak na typową arystokratkę przystało, tzn czasem strzeli takiego focha na surowe mięsko, że tylko saszetki i szalki jej smakują. A wiadomo, że surowego mięsa jak kot nie zje, to od razu trzeba wyrzucić (choć ja na szczęście mam psa, który chętnie przyjmie każdą porcję heh). Więc z tą dietą u niej bywa różnie. Są też takie tygodnie, że tylko suche jej wchodzi i nic więcej.

Milena_MK

Post » Śro sie 28, 2013 17:24 Re: Luna - czarne szczęście

Moja jest dachowcem o manierach królowej Anglii :D na szczęście jak już się przyzwyczai do jedzenia, to nie wybrzydza. Ile było przebojów ze zmianą mokrej karmy! Je, nie je, nie je, je...
Może popróbuj też takie mieszanki BARF'owe? Ludzie mają na to super pomysły, Ty już karmisz mięsem, więc masz podstawy, a na stronie barfnego świata jest mnóstwo ciekawych przepisów. Z suplementami takimi jak Felini czy Easy Barf, z naturalnymi (żółtka, skorupki jajek, mączka z alg, drożdże...), łatwe i trudne. Większość tych przepisów jest już dobrze zbilansowana pod względem witamin, minerałów, białka i tłuszczu. A zawsze dla kotków coś ciekawszego, jak dzisiaj dostaną wołowinę z serduszkami drobiowymi, a jutro indyka z żołądkiem itp.
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Czw sie 29, 2013 13:21 Re: Luna - czarne szczęście

chętnie spróbuję, chociaż gdzieś czytałam (teraz już nie pamiętam), że przy kotkach sterylizowanych trzeba uważać z tą dietą, bo obciąża nerki. nie wiem, czy to mit, czy fakt. będę musiała doczytać o tym, żeby nie zaszkodzić kotulkom.

Milena_MK

Post » Czw sie 29, 2013 13:25 Re: Luna - czarne szczęście

Wiele osób ją stosuje po sterylizacji, i koty mają się świetnie. Trzeba tylko pamiętać o właściwym bilansie białek i tłuszczów, no i tego fosforu z wapniem. Na barfnym świecie jest do pobrania za darmo liczydło (kalorie, białka, tłuszcze, węglowodany...) i za bodajże 3zł jest barfowy kalkulator, gdzie się wprowadza użyte mięso i suplementy. Jeśli się stosuje do zaleceń, to nie sądzę, żeby taka dieta zaszkodziła, a nawet może wiele pomóc ;)
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Czw sie 29, 2013 15:01 Re: Luna - czarne szczęście

Obrazek

Znowu jakieś zdjęcia mi robią...

Obrazek

Ale pocałować łapkę to już nie ma komu!
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

Post » Czw sie 29, 2013 15:06 Re: Luna - czarne szczęście

Bellemere pisze:Obrazek

Znowu jakieś zdjęcia mi robią...

Obrazek

Ale pocałować łapkę to już nie ma komu!

OOOOOOOOOOO !!!!! :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: Piękna czarna damulka.I te jej oczy które tak uwielbiam
Obrazek[url=http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=158213]Obrazek

Marcyśka

Od: Nie lut 17, 2013 19:17

Post » Czw sie 29, 2013 15:09 Re: Luna - czarne szczęście

Udało mi się ją dorwać zanim poszła spać :D
Obrazek Obrazek
Obrazek

Bellemere

[poprzednia][następna]