Szajka - wątek się toczy a moderatorzy nie chcą nas zamknąć

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lip 16, 2013 21:20 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

Kupki są ciemnobrązowe i takie papkowate.
Dzisiaj była tylko na puszce (karmienie z ręki) i kupa była normalna.
Wiem właśnie, że i mięsko i suplementy mogą być przyczyną.
Teraz przez 2 dni będzie tylko na puszkach, a potem po kolei będziemy mięsko sprawdzać, a potem powoli suplementować.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Śro lip 17, 2013 0:03 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

Tak chyba będzie najlepiej zobaczycie kiedy coś zacznie być nie tak i zaraz odstawicie
Obrazek

Patikujek

Od: Czw kwi 05, 2007 21:09

Post » Śro lip 17, 2013 6:47 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

ab. pisze:Kupki są ciemnobrązowe i takie papkowate.

Tak bywa jak flora jelitowa coś nie tak (puszki są wyjałowione, a wiele suchych karm nie ma probiotyków i później koty chorują po surowym mięsie).
Może spróbuj delikatnie zastępować po jednym posiłku mieszanką BARFową (jest na barfnym świecie w postach Dagnes jak przestawiać kota na BARF: w skrócie - bardzo powoli). I jak masz jakiś probiotyk (z tych smacznych dla większości kotów to np. FortiFlora Feline), to daj jej choć z 2-3 porcje, a najlepiej przez tydzień (dziennie jedna), żeby jelita się trochę skolonizowały dobrymi bakteriami; Magnolii daję coraz więcej mięska surowego - jesteśmy na etapie łyżeczki, bo organizm musi się przyzwyczaić - na początku od surowizny miała wręcz mdłości (jadła ze smakiem, tylko później było widać, że ją muli).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Śro lip 17, 2013 21:38 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

A czy FortiFlora Feline jest do kupienia w aptece?

Dzisiaj znowu tylko puszki i jest ok.
To znaczy ok jeśli chodzi o kupki, gorzej z zadowolenie Szajki.
Wróciliśmy do karmienia z ręki :evil: Inaczej koteczka chodzi obok miski i płacze.

A my szalejemy z gośćmi przez cały dzień.
Dzisiaj zaliczyliśmy miejscowość nadmorską, ale na plażę nawet nie doszłam :twisted:
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Post » Śro lip 17, 2013 22:50 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

Być nad morzem i nie zajść na plażę :szok:

Dobranoc
Obrazek
Obrazek

Patikujek

Post » Śro lip 17, 2013 22:52 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

Nie lubię morza, kocham góry :evil:
Obrazek Obrazek

ab.

Post » Śro lip 17, 2013 23:19 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

Ab. Mowilam juz ze Cie lubie. Tez nie lubie morza wole gory. Zreszta w gorach sie urodzilam. 16 lat w Swinoujsciu robi swoje. Morze jest bleeee. Nawet plywac nie umiem. A na urlop do Zakopanego chce pojechac.

basidrak20

Od: Pon kwi 22, 2013 10:24

Post » Śro lip 17, 2013 23:46 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

A ja kocham morze a nie lubię gór :P (nie koniecznie mówię o wchodzeniu do wody, sama plaża mi wystarcza, a najlepiej jakaś spokojna jak jest chłodniej powiedzmy )
Obrazek

Patikujek

Post » Czw lip 18, 2013 6:53 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

Patikujek pisze:A ja kocham morze a nie lubię gór :P (nie koniecznie mówię o wchodzeniu do wody, sama plaża mi wystarcza, a najlepiej jakaś spokojna jak jest chłodniej powiedzmy )

Wiesz co dobre :mrgreen:
♥ Tosia ♥ razem od 24.11.12
klik -> http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=165788

Obrazek Obrazek

vanesia1

Od: Sob gru 08, 2012 12:38

Post » Czw lip 18, 2013 7:35 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

ab. pisze:A czy FortiFlora Feline jest do kupienia w aptece?

Jak coś ma Feline, to zwykle tylko u weta, bo znaczy, że dla kotów dedykowane. U każdego weta kupisz (przynajmniej u większości), w zoologicznych w necie - w niektórych. Ale nie musi być koniecznie to - kup jakikolwiek (ostatecznie z ludzkiej apteki - może być lakcid o ile nie ma strasznych biegunek po mleku albo inny, ale one zwykle nie mają szczepu enterococcus faecium, a te kocie zwykle mają; nawet w karmach z bakteriami on jest).

A mieszanki BARFowe powoli wprowadzaj - tak jak tutaj jest napisane; jako że Szajka lubi mięso i jadała już nieraz, to pewnie gdzieś koło pkt. 7-10 możesz spokojnie zacząć; to nie chodzi z przestawianiem tylko o to, czy kot lubi, ale też o to, żeby mu układ pokarmowy nie zgłupiał (to tak jak ze zmianą karmy); bez jakichś większych ceregieli i właściwie natychmiast to sobie można tego samego typu karmę zmieniać, tzn. np. Catz FineFood / GranataPet / Grau albo np. WildCat / PowerOfNature, bo skład i proporcje są podobne. A przeskok od puszek do BARFu to ogromna różnica z wielu powodów (także bakterii, które w naturze kot łatwo pacyfikuje sam albo szuka odpowiednich ziół, ale wyjałowiony w domu bez dostępu swobodnego do ziół musi się przyzwyczaić). Poza tym skład BARFu a puszek (szczególnie chudych karm uzupełniających jak fileciki Applaws czy Cosma) jest zupełnie inny i sama zwiększona ilość tłuszczu może robić cuda (jeśli dawałaś dotąd samo mięso nie uzupełniane tłuszczem i właśnie takie karmy filetowe, to wątroba i trzustka też muszą się przestawić).
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Czw lip 18, 2013 7:50 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

Witam dziewczyny :piwa:
..........................♥Tosia&Bazyl♥.........................
ObrazekObrazek
'I had been told that the training procedure with cats was difficult. It's not. Mine had me trained in two days.'

Zapraszamy: http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=46&t=162710 cz. VI

NatjaSNB

Od: Czw lis 08, 2012 10:03

Post » Czw lip 18, 2013 9:53 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

Hello :D
Obrazek

Patikujek

Post » Czw lip 18, 2013 10:59 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

Siajka, miałam karmnego jeżyka! :placz: Bo se brykałam w nocy i Duzia marudziła że nie może pusiac przes mię! Ale ja po niej nie brykałam, ino brykałam na parapapetu i na szafku! :placz:
Duzia jezd niesaprawiedliwna!
Mała Ciorna Carmen
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Czw lip 18, 2013 12:19 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

Dzięki za podpowiedzi.

Madzia witam po przerwie :pisanie:

Mała Czarna to niesprawiedliwe co ci robi duża :evil:

EDIT:
Dzisiaj odbyło się pierwsze pranie kota z wykorzystaniem szamponu.
Niestety nie mam szamponu dla kotów białych, więc musiał wystarczyć taki jaki mam.
Szajcia wskoczyła do wanny z wodą, a ja wykorzystałam okazję. Początkowo podobała się jej krąpiel.
Miaukolenie zaczęło się podczas płukania pod kranem z wodą.
Następnie wycieranie ręcznikiem, suszenie suszarką i czesanie - to już lubi. :twisted:
Teraz śpi w domku na drapaku.
Jest jakby mniej bura, no zobaczymy czy to coś dało.
Obrazek Obrazek

ab.

Post » Czw lip 18, 2013 14:15 Re: Szajka mały dzielny kotek - barfujemy!

Weszlam tutaj z ta mysla czy plamy sie odplamily... Ja dzis tez kapie sowjego. Zobaczymy

basidrak20

Od: Pon kwi 22, 2013 10:24

[poprzednia][następna]