****"Zdobyć przyjaźń kota nie jest rzeczą łatwą. Nie lokuje on swych uczuć nierozważnie: może zostać Waszym przyjacielem, jeśli jesteście tego godni, ale nigdy waszym niewolnikiem."Théophile Gautier
Boo. Jak Toffik wróci - nie wypuszczajcie go, proszę. Lepszy kocurek niewolny niż... Coraz mniej miejsc gdzie kot może bezpiecznie poznawać świat. Ja wiem, mój Bercik płacze pod drzwiami też, ale go nie oddam. Przenigdy.
Koty roznoszą ludziom po świecie światełka. Małe, grzejące płomyczki. Kiedy gasną, wokół robi się ciemno i zimno... Czy z kotami się idzie przez życie? Skądże! Z kotami przez życie się tańczy!
Nigdy nie wiesz, kiedy dopadnie Cię nienawiść. Nigdy nie wiesz, kiedy spotka Cię przyjaźń.
Smoku Drogi niestety nie ma takiej opcji. Toffik jest z nami już przeszło 8 lat, przyszedł do nas sam i sam nas wybrał. Ale jego warunkiem było wychodzenie. Nie ma takiej siły, która zatrzymałaby go w domu. Nie było, nie ma i nie będzie. I uwierz, za każdym jego wyjściem przez te wszystkie lata mnie, mojej mamie serce staje dęba i mamy pełną świadomość sytuacji. Ale z nim się po prostu inaczej nie da.