SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie lip 14, 2013 13:54 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Udomowione :lol: chyba, że chodzi o to, że pomieszkują w domu; kot jest nadal dziki, tylko czasami uważa, że w jego interesie jest być miłym; nie wiem jak z Waszymi kotami, ale widzę po Magnolce: w jednej chwili śpi przytulona do mnie, a godzinę później morduje ptaka na wędce (na inne też próbuje polować, ale siatka nie pozwala - widok gołębia w pobliżu powoduje kosmiczne przyspieczenie na linii przedpokój-okno), owady pacyfikuje i pożera jak leci; osyczeć i owarczeć też potrafi. Pies i kot to dwa różne stworzenia - nawet mózg mają inny (kot ma bardziej zbliżony do ludzkiego, stąd pamięć autobiograficzna itp. - gdyby pies miał mózg kota, to byłby równie pamiętliwy). Oczywiście można karmami mocno zbożowymi rozleniwić i osłabić tak kota, że staje się żywą maskotką... a później gadanie, że po surowym mięsie kotom odwala (krążą takie opinie nawet wśród wetów) - nie odwala, po prostu stają się sobą i mają siłę na zachowanie zgodne ze swoją naturą. Magnolcia potrafi mi nawet łapą dać po twarzy (jak kotom w schronisku), gdy nie domyślę się, że teraz nie chce głaskania itp. Udomowienie :mrgreen:
...

czarnekoty123

Od: Śro wrz 12, 2012 18:34

Post » Nie lip 14, 2013 14:07 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Chodzi mi o suchą karmę. Nad mięsem też się zastanawiam, moja je chętnie - nie raz ją częstowałam przy okazji robienia dla psów - ale boję się. Kot jest delikatniejszy od psa. A ja zazwyczaj biorę mięso, które się nie sprzedało, takie nie pierwszej świeżości, bo taniej. Oczywiście jeszcze je mrożę jeden dzień, ale zawsze.
Na razie Porta jest najbardziej atrakcyjna cenowo dlatego pytam :)
Czajniczek krąży wokół Słońca po eliptycznej orbicie, lecz jest za mały do wykrycia przez nawet najlepsze teleskopy. W związku z tą jego właściwością nie można dowieść jego nieistnienia. (...)

Ratio

Od: Wto sie 14, 2012 12:12

Post » Nie lip 14, 2013 14:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Porta jest w liście tych lepszych... wprawdzie ma ziemniaki (i to pewnie trochę), ale i tak lepsze niż RC lub inne wysoko węglowodanowe (64% mięsa na pierwszej pozycji i 9,5% na trzeciej to już 72,5 - wiele karm ma znacznie mniej).

Mięso to nie tylko świeże, ale też nie napakowane chemią i hormonami powinno być. Ale z drugiej strony jak byle jaka karma pełna zbóż, soi i uzależniaczy, to lepsze byle jakie mięso. Przynajmniej moim zdaniem.

Co do uzupełniania tłuszczu - takie info znalazłam:
W przypadku stosowania chudych mięs takich jak na przykład kurczak, indyk, królik należy dodać dodatkowy tłuszcz. Na 1kg mięsa o niskiej zawartości tłuszczu powinno się dodać ok. 30g-50g dodatkowego tłuszczu w postaci łoju wołowego, tłuszczu gęsi czy kaczki, skóry z kurczaka czy indyka lub naturalnego masła.
Ostatnio edytowano Nie lip 14, 2013 14:39 przez czarnekoty123, łącznie edytowano 1 raz
...

czarnekoty123

Post » Nie lip 14, 2013 14:39 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Gpolomska ja nie mówię o udomowieniu w takim sensie jak psa, ale o tym, że żyją obok nas i są dokarmiane lub karmione.
Kot zupełnie inny od psa i to właśnie jest w nim najpiękniejsze.
Szajka wczoraj podczas jedzenia porcji Barfa nagle zamarła, następnie wskoczyła na parapet, złapała muchę, zjadła i powróciła do miseczki. Taka przegryzka w trakcie posiłku.
Obrazek Obrazek
Klarunia [*] 06.2004 - 10.02.2013 czekaj na mnie za TM BARF-ujemy od września 2013r.

ab.

Od: Pt kwi 12, 2013 21:10

Post » Nie lip 14, 2013 14:40 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

No chyba, że tak. Magnolcia też może jeść nie wiem co, ale mucha czy ćma zawsze są bardziej interesujące... a bażanty pod oknem o poranku to już pozycja obowiązkowa do obserwacji.
...

czarnekoty123

Post » Nie lip 14, 2013 17:28 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Tak patrzę, i widzę, że różne wersje Porty znacząco różnią się składem.
I nie wiem, czy lepsza Sensible czy Heaven...
Skład tej drugiej:
Mielone mięso kurczaka (41%), mięso kurczaka (20,53%), ziemniaki, tłuszcz kurczaka, suszone drożdże piwne, pulpa buraczana (bez cukru), minerały, celuloza, MOS (oligosacharydy manozowe), FOS (frukto-oligosacharydy), żurawina (0,04%), ekstrakt z zielonej herbaty (0,01%), glukozamina, siarczan chondriony.
Niby więcej mięsa ma Sensible, ale tu jest więcej czystego, nie mielonego. Hmm...
Czajniczek krąży wokół Słońca po eliptycznej orbicie, lecz jest za mały do wykrycia przez nawet najlepsze teleskopy. W związku z tą jego właściwością nie można dowieść jego nieistnienia. (...)

Ratio

Post » Nie lip 14, 2013 18:18 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Obydwie mają mało tauryny.

Analiza dla sensible:
Popiół surowy 9.9 %
Tłuszcz surowy 21.5 %
Wilgotność 7.0 %
Włókno surowe 2.5 %
Białko surowe 47.0 %

Dla Cats Heaven:
Popiół surowy 9,9%
Tłuszcz surowy 20%
Wilgotność 7.0 %
Włókno surowe 2 %
Białko surowe 38.0 %

Ta druga ma mniej białka, tłuszczu (także kwasów omega) i włókien - a co ma w zamian? Pozostają węglowodany (skoro wilgotność taka sama). No i cats heaven ma znacznie mniej mięsa w składzie (61,53%) niż sensible (73,15%). A czy "mięso mielone" jest gorsze od "mięso" to akurat trzeba by je zobaczyć, bo to niekoniecznie jest taki przeskok jak w sklepie dla ludzi; poza tym koty potrzebują też trochę chrząstek, skórek, ścięgien itp. (zresztą ludzie też).
...

czarnekoty123

Post » Pon lip 15, 2013 9:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dziękuje :)
Dziś doszła zamówiona Bozita... Średnio jestem zadowolona. Niby ma te 93% mięsa, ale jak to możliwe, że 8,5% białka przy tym? Uh. No trudno, zjemy.
Może znacie jakieś dobre mokre w podobnej cenie?

Ratio

Post » Pon lip 15, 2013 13:12 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Ratio pisze:Dziękuje :)
Dziś doszła zamówiona Bozita... Średnio jestem zadowolona. Niby ma te 93% mięsa, ale jak to możliwe, że 8,5% białka przy tym? Uh. No trudno, zjemy.
Może znacie jakieś dobre mokre w podobnej cenie?

A jaką Bozitę zamówiłaś? Bo ja tam nie widzę 93% w składzie ogólnie tylko stwierdzenie "93% mięsa w każdym miękkim kawałku", a galaretka czy sosik to osobna sprawa; marketing działa. Dopóki nie podasz konkretnie jakie zamówiłaś (kartoniki czy puszki i które), to ciężko mówić o podobnej cenie. Poza tym oni strasznie dużo każą dawać na głowę (może przez ten skład), więc trzeba porównywać cenę na dzienną porcję a nie na 100g. Podaj, jaką konkretnie wzięłaś Bozitę i na ile kg kota(ów) Ci to przeliczyć :-)
...

czarnekoty123

Post » Pon lip 15, 2013 17:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kartoniki, dwa smaki 6x370 z zooplusa, wołowina i kurczak z ibdykiem w sosie. Moja kicia waży tak około 3 kg, drobna jest. A i tak ma zawsze suchą karmę w misce. Dziennie to będzie tak 50-80 g, nie więcej. Dlatego te kartoniki tak mi się spodobały, łatwe zamykanie :)

Ratio

Post » Pon lip 15, 2013 22:32 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Po smalcu kaczym wielkie wymioty w domu....ech...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Wto lip 16, 2013 0:13 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Szukam mokrej karmy dla alergików bez kurczaka i zbóż i jakoś nie bardzo mogę znaleźć :oops:
Co radzicie ?
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Wto lip 16, 2013 0:14 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

ametyst55 pisze:Szukam mokrej karmy dla alergików bez kurczaka i zbóż i jakoś nie bardzo mogę znaleźć :oops:
Co radzicie ?

granata pet, catz finefood, feringa - smaki bez kurczaka. mam ten sam problem, te karmy są jak najbardziej odpowiednie. ;)
czynię banerki, na przykład takie jak te poniżej. jeśli potrzebujesz - ślij PW, zaradzimy.
Obrazek Obrazek

Maupa

Od: Pon cze 04, 2012 23:38

Post » Wto lip 16, 2013 0:16 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Dziękuję :)
Obrazek
Maciuś ['], Kubuś ['], Filemon ['], Pimpuś ['], Maksiu ['], Nikitka ['], Tosia ['], Filip ['], Ina ['], Zoja ['] :( kiedyś się spotkamy
To i owo na dług u weta - viewtopic.php?f=20&t=216152

ametyst55

Od: Pon sie 16, 2010 14:04

Post » Wto lip 16, 2013 7:19 Re: SPIS KARM DLA KOTA CZ. 2

Kotkinsie - kto wymiotował? wszyscy? i ile dałaś tego tłuszczu?
A mięso jadł Leoś?
Prawo i Sprawiedliwość jest najbardziej mściwym gangiem politycznym w Europie./Davies

Obrazek
"Lepiej czasem zapalić małą świeczkę, niż przeklinać mrok.."

morelowa

Od: Sob gru 19, 2009 10:38

[poprzednia][następna]