Porady dla początkującej akwarystki :)

O wszystkich stworzeniach poza kotami

Moderator: Moderatorzy

Post » Pt lip 12, 2013 9:19 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Z 'technicznymi' tak jest, ze nie ważne czy są, czy nie ma.. i tak rożnie bywa- ja czekam już pól roku na dokończenie montażu gniazdek w domu, a techniczny jest, tylko ponoć zakupione części pogubił (listwy ozdobne), co mu nie przeszkadza marudzić, ze nie ma co robić 8O Lub ma za dużo, jak nie ma.. Technicznych trudno zrozumieć :mrgreen:
Co do gąbki, ewentualnie płyty styropianowej (choć tu może coś zdziałać, jak tzw podłogówka i do tego docięta na wymiar mebla, nie akwa), to myślę, ze nijak ma się to do przenoszenia przeciążeń na mebel, raczej ma to znaczenie w naprężeniach szklanego dna akwarium i jest konieczne w razie jakiegoś ziarenka, które utkwi i będzie na szkło działać od wewnątrz akwa.. przynajmniej ja mam taką wiedzę. Ale skoro mebel sobie radzi od 10 lat, to znaczy, ze coś tam gra.. Trudno powiedzieć z słyszenia, raczej ufa się stażowi , jakby był słaby- złożyłby się szybko.
Kuchenne stoły nie są takie złe - o ile są po babci (lite drewno, solidne nogi) sama mam taki w piwnicy... dużo bym tam postawiła bez leku.. Na tym, co kupiłam rok temu, sama bym nie stanęła, czy psu nie pozwoliła- strach się bać 8O Wszytko zależy od konstrukcji mebla (jak rozprowadzany/przenoszony jest ciężar z blatu) i jego jakości (materiały, wykonanie- dziś w komercji niczego solidnego nie dostaniesz, wolą wrzucić kasę w reklamę).. Jeden da radę, inny rozsypie się pod 1/4 ciężaru poprzedniego.
Ale jak działa od 10 lat, to trudno zgłaszać uwagi.. :wink: Życzę co najmniej drugiej tyle- moja szafka pod akwa stoi tak coś ponad 2 lata, ale nad kolejnymi ośmioma, nawet się nie zastanawiam :mrgreen:
pwpw

Post » Pt lip 12, 2013 10:20 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Wiesz co starsze to lepsze. :D
Miałam z tym akwa przygodę straszną:
Aktorzy:
Akwa , okno i karnisz.
To było z osiem lat temu albo sześć:
Wyjechałam w Świętokrzyskie na kilka dni - grzyby.
Wracamy do domu wchodzę do ryb jak zwykle ,a tam pół metra nad akwarium wisi urwany karnisz.
Na moje szczęście spadł od drugiej strony. Parę centymetrów i było by po zawodach.
Krew mi odpłynęła jak to zobaczyłam.
Karnisz leżał na podłodze około miesiąca ,aż znalazłam speca by go przykleił tak na amen.
Jak bym miała technicznego w domu to by życia nie miał przez pierwsze pół roku. :D

persiak1

Od: Sob paź 17, 2009 17:04

Post » Pt lip 12, 2013 17:25 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Nie wiem, czy akwaria młode, są odkąd tu zamieszkałam, więc dla mnie raczej stare. :)
W domu rodziców mam akwarium 112 na stoliku zrobionym z metalowych nóg od maszyny, wygląda to całkiem efektownie.
Były też inne podstawy pod zbiorniki, ale nie zabierałam wyprowadzając się. Po prostu na swoim kupiliśmy zestawy akwarystyczne, bo nigdy nie było czasu, żeby szukać wszystkiego w częściach. Zalane były nie raz i to nie delikatnie, dlatego drzwi trzeba było odrobinę podnosić. Jestem zadowolona bo z pełnym obciążeniem przesuwaliśmy między pokojami i wszystko przetrwało w stanie nienaruszonym.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Od: Śro gru 14, 2011 17:53

Post » Sob lip 13, 2013 8:46 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ale jak? Razem z wodą i rybami???? Doprawdy mieliście kupę szczęścia.

persiak1

Post » Sob lip 13, 2013 11:53 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Obniżyliśmy o 1/3 poziom wody. Całe życie tak robię. Jeśli podłoga jest dobrze wypoziomowana i robi się to delikatnie, to na prawdę nic nie może się stać.

Chciałam się pochwalić - moje kirysy pigmejskie postarały się o potomstwo. Szkoda, że takiego drobiazgu mój aparat nie łapie.
Przeurocze stworki.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Sob lip 13, 2013 13:58 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zazdraszaczam wnusiów :wink:
Mam spiżowe i pstre,tarło przechodzą,ale nie dochowałam się...Zgodnie z zaleceniami przenosiłam ikrę do "kotnika",napowietrzałam-niestety zawsze pleśniała.
"dzieci to skarb (choć nie do końca, bo zakopywać ich nie wypada)"

mamaja4

Od: Sob sie 23, 2008 7:59

Post » Sob lip 13, 2013 15:17 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ja tam z gupikami nie wyrabiam serio...
Ledwie ręce czułam w czwartek gdy wymieniłam w akwa 200 litrowym około 120 litrów ,,a w małym 30 z 50. Filtrów nie ruszam tylko patyczkiem przepycham czasami w dużym wężyki. Sprzątam tak ostro bo za tydzień niet czasu .
Mimo takiego zarybienia woda lustro.

persiak1

Post » Sob lip 13, 2013 16:49 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Moje gupiki nie rozmnażają się aż tak intensywnie niestety. Japan blue dorobiły się zaledwie 8 dzieci, w tym tylko dwie samiczki.
Tigery mają mioty po 5-8 sztuk. Ale to może dlatego, że samiczki drobne, młodziuteńkie.

Pigmejki trą mi się drugi raz. Ponieważ są tak maleńkie, a ja mam ledwie dwie samiczki, to ikry jest mało. Coś powoduje, że niektóre zarodki zamierają w trakcie rozwoju i nie wykluwają się wszystkie. Z młodych straciłam 3 czterodniowe maluszki, nie chciały jeść.

Poza pigmejkami mam też stadko spiżowych, ale to młode ryby i jeszcze się nie trą. Kiedyś spiżowe odchowywałam w pięciolitrowym słoju po ogórkach. Woda z akwarium i napowietrzacz. Zawsze się udawały. Mam też pandy, ale samych chłopaków niestety. I jednego kirysa sterby, któremu planuję powiększyć rodzinę.

Odchowuję też jedną jedyną żałobniczkę - marnie poszło to tarło.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Nie lip 14, 2013 14:13 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Czy wie ktoś jak bez szkody wyczyścić węże w filtrze kubełkowym?
Tak z innej beczki to łotr dziś wypluł mi na dywan wodę.
Nawet nie wiem czemu.

persiak1

Post » Nie lip 14, 2013 19:43 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Ale jak to bez szkody? Ja czyszczę szczotką do węży.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Nie lip 14, 2013 21:07 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Bez rozlania wody w nich zawartej. Co ile czyścisz??? Ja zabieram się os nowości po raz pierwszy mają sześć miesięcy.

persiak1

Post » Pon lip 15, 2013 12:51 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Raz do roku, albo i to nie. Mam prefiltry, więc nie ma potrzeby częściej.
Obrazek Obrazek

saintpaulia

Post » Pon lip 15, 2013 13:00 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Miałam prefiltr , ale to i tak mało przy tylu rybonach. Po za tym mam pomocnika to aż szkoda nie skorzystać.

persiak1

Post » Śro lis 13, 2013 22:51 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Co tam słychać w waszych akwariach dobrego?
Ja mam gupików jak mrówek.
Znowu mam czarną mazię na roślinkach. Śliskie i cuchnące , ale we wrzątku ładnie schodzi.

persiak1

Post » Sob sty 04, 2014 12:23 Re: Porady dla początkującej akwarystki :)

Zaznacze sobie, bo juz 97 strona i zaraz nowy watek bedzie. Tuz przed swietami zrestartowalam (awaryjnie) akwarium.
Ciastusiu i Haskellku [*]

Discordia

Od: Nie sie 12, 2007 12:34

[poprzednia][następna]