Działkowa rodzina.Zorro ZAMORDOWANY. Sprawa umorzona

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 29, 2013 23:56 Działkowa rodzina.Zorro ZAMORDOWANY. Sprawa umorzona

Kocia rodzinka składa się z mamusi - młodziutkiej pingwinki, która dzielnie broni swoich dzieciaczków oraz trójki tychże dzieciaczków.
Nr 1 - koteczka, trikolorka, najodważniejsza i najbardziej ciekawska z rodzeństwa.
Nr 2 - kocurek, pingwinek, mały klonik mamusi, grzeczniutki, łagodny, choć próbuje się bronić przed człowiekiem.
Nr 3 - płeć jeszcze nieokreślona, umaszczenie czarno-białe, jako że kociak dosyć waleczny jest stawiam, że kocurek.
Towarzystwo siedzi w klatce, w altanie, na działce.

Problem jaki się pojawił jest taki, że mam miejsce w Koterii dla mamusi dopiero na 9. lipca i dopóki jej nie zabiorę, nie mogę nic zrobić przy kociakach. Zwyczajnie mam stracha. Jednego udało nam się dziś wyciągnąć do takiego pobieżnego przeglądu, ale kotka choć mała potrafi dać się we znaki. Małe zapchlone, jak to zwykle bywa, uszy mają brudne więc i świerzb też możliwy. Jednemu dziś je trochę poczyściłam, jutro spróbuję z następnym. Na raty, żeby kotki za bardzo nie rozjuszyć. Kociaki mają, tak na moje oko, 6-7 tyg. Jedzą już samodzielnie, oczka wybarwione, mają jeszcze troszkę takiej oseskowej sierści.
Musiałam je już złapać, a matkę przede wszystkim, ponieważ zaczęła polować na gołębie, a gołębiarze, jak wiadomo, to wrogowie kotów działkowych i już się szykują do akcji. W tamtym roku kilka kotów z ich rąk zginęło. Mam nadzieję, że kotka po sterylce nie będzie już miała potrzeby polować, że wystarczy jej to co dostanie od nas. Nas, bo mam na działce fajną sąsiadkę, która pomaga mi w łapaniu i opiece nad kotami, szczególnie teraz kiedy mam na głowie dużo innych problemów.

Zdjęcia rodzinki są, ale nie mogę sobie poradzić na laptopie bez myszki, żeby je przerzucić na swój komputer. Zwykle robiła to córka, która właśnie leży w szpitalu, więc muszę poczekać do jutra wieczór jak wróci z wyjazdu druga latorośl. Mam tylko nadzieję, że znajdzie czas żeby mi to zrobić. Ponieważ nie mam kabla do aparatu, zdjęcia muszą odbyć drogę: karta pamięci - laptop - pendriwe - mój komputer. To tak w ramach "ułatwiania" sobie życia.

A tak na marginesie. Myślałyśmy (ja i sąsiadka), że po tym jak złapałyśmy rudego norwega, już wszystkie koty na działkach są wysterylizowane. A okazało się, że nie. Najpierw pojawiła się kocia rodzinka, a za nią co dzień pojawia się kolejny kot. Są już trzy następne. I dowiedziałyśmy się, że jest na działkach pewien osobnik, który rozmnaża koty, znaczy gromadzi, nie kastruje, a teraz chyba przestał je karmić bo zaczęły schodzić się do naszych misek. No i roboty nie ubywa. Mam tylko nadzieję, że maluchów więcej nie ma.

Zapraszam na bazarek (link w podpisie). Wprawdzie pierwotnie miał być na Koneserowce, ale będę musiała środki podzielić bo i rodzinka i stado do karmienia na działkach coraz większe.
Ostatnio edytowano Śro lis 06, 2013 17:57 przez Migota, łącznie edytowano 5 razy
Obrazek

Migota

Od: Sob mar 29, 2008 20:57

Post » Nie cze 30, 2013 21:06 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki + zdjęcia

Tu jeszcze same, przestraszone Obrazek Obrazek Obrazek

A tu już w komplecie

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Mamuśka cały czas gotowa do walki Obrazek
Tu najbezpieczniej Obrazek i przy cycu Obrazek
Obrazek

Migota

Post » Nie cze 30, 2013 21:17 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki + zdjęcia

OMG 8O Fcale się nie dziwię, że masz pietra, też bym miała. Jak Ty biedna ją na zabieg wyciągniesz? :D
Obrazek

nelka83

Od: Czw gru 29, 2011 8:41

Post » Pon lip 01, 2013 15:51 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki + zdjęcia

Faktycznie dzielna i waleczna mamusia... a kociaki śliczne :)
Kto ma koty, ten ma kłaki.
Trufelka & Merci & Wuzetek alias Pączusie Dwa i Sucharek

Fairy 20.12.15 :( Kocurra 24.01.2019 :( Skierka 6.10.2022 :( Mori 20.07.2023 :( Banshee 8.06.2024 :(

Petroniusz

Od: Wto sty 13, 2004 12:22

Post » Pon lip 01, 2013 23:35 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki + zdjęcia

nelka83 pisze:OMG 8O Fcale się nie dziwię, że masz pietra, też bym miała. Jak Ty biedna ją na zabieg wyciągniesz? :D

Wyciągnęłam, z pomocą sąsiadki i choć obyło się bez przelewu krwi to wcale się nie cieszę, bo kotka przeżyła stres, aż się zsikała w transporterze. Mam nadzieję, że dobrze zniesie sterylkę, że nie za wcześnie ją zawiozłam. Ale przy niej nic bym z małymi nie zrobiła, a tak to już odpchlone, odrobaczone, uszy wyczyszczone, a bardzo brudne są.
Maluszki też w stresie. Zapakowały się do pudełka i siedzą przerażone, a na szefa drużyny chyba szykuje się czarno-biały chłopak. Jest największy. Za to pingwinek najmniejszy.
Włożyłam do klatki transporter i liczyłam, że może mamusia wejdzie sama, a to maluszki się do niego zapakowały, od razu. Więc trzeba było mamę do drugiego zachęcić, no i nie poszło tak łatwo, ale na szczęście kotka bez dzieci nie była agresywna
Obrazek

Migota

Post » Wto lip 02, 2013 6:40 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki + zdjęcia

Dobrze, że wszystko się udało.
Wiadomo, dla nich to ogromny stres - nie wiedzą biedne co się dzieje :(
Ale teraz powinno być już z górki :kotek:
:ok: :ok: :ok: za mamusię i maleństwa.
Obrazek

nelka83

Post » Wto lip 02, 2013 19:25 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki + zdjęcia

migota, mamusia wygląda faktycznie tak, że też bym się bała.
ratujesz kolejne kocie życia, szkoda, że ciągle są tak duże potrzeby....

.Mia.

Od: Wto sty 15, 2013 19:03

Post » Czw lip 04, 2013 10:00 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki + zdjęcia

Mam wrażenie, że pomimo tylu organizacji i osób prywatnych, które sterylizują koty, problemów nie ubywa, a wręcz odwrotnie. Szczególnie tu na Pradze. Te moje kolejne maluchy to kropla w morzu :(

Maluszki były w lekkiej depresji po zabraniu mamusi, ale już jest lepiej. A Zorro, czyli biało-czarny kocurek, nawet zaczął mi mruczeć na kolanach.
Dziewczynka dostała robocze imię - Lady, a drugi kocurek, Pingwinek, możliwe, że będzie miał troszkę dłuższą sierść.
Później wkleję nowe zdjęcia i zrobię ogłoszenia, bo teraz muszę wracać na działkę. Nocowałam dziś tam z nimi i wpadłam tylko się ogarnąć.
Obrazek

Migota

Post » Czw lip 04, 2013 10:09 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki + zdjęcia

Sa cudne:)

Czarna puma

Od: Pt cze 28, 2013 21:46

Post » Czw lip 04, 2013 15:22 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki + zdjęcia

Nowe zdjęcia, może się nadadzą do ogłoszeń i na fb. I moja prośba. Czy ktoś mógłby zrobić im parę darmowych ogłoszeń i ewentualnie wrzucić na fb? Kociaki odrobaczone, odpchlone, w pełni samodzielne tzn. z jedzeniem i kuwetą. Suche im jeszcze nie bardzo wchodzi i albo nie smakuje, albo ząbki mają jeszcze za słabe. Czyścimy uszy ze świerzba. A tak poza tym to wszystko ok, jak to z maluchami. Ja dziś nie zdążę, bo już muszę uciekać na działkę, żeby zwolnić zmiennika, a tu ważny każdy dzień. Z góry dziękuję za pomoc.

Obrazek Obrazek Obrazek
Lady Obrazek
Pingwinek Obrazek
Zorro Obrazek
Obrazek

Migota

Post » Pon lip 08, 2013 9:49 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki + zdjęcia

No i kolejny problem. Muszę dziś przywieźć mamuśkę z lecznicy a maluchy nadal na działce. Ciekawe jak ona będzie się zachowywać. Będzie ich szukać czy już zapomniała? Bać się czy nie?
Maluszki już nastawione zabawowo, szaleją w klatce, aż żal ich tam trzymać.

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Obrazek

Migota

Post » Pon lip 08, 2013 10:06 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki + zdjęcia

Kociaki powinny szybko znaleźć domy, są prześliczne! :1luvu:
nie wiem, jak to będzie z ich mamą, też jestem ciekawa...
:ok: za domki!
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Pt lip 12, 2013 6:45 Re: Wątek działkowej kociej rodzinki + zdjęcia

Migota, jak kociaki i mamusia, wszystko dobrze?
Obrazek

nelka83

[następna]