NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 01, 2013 20:30 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

No ja nie mam za dużego doświadczenia przy kotach (stąd moje niepewności), ale zdarzało mi się wyłapywać suki w wysokiej ciąży (na 1-3 dni przed porodem) i ciachać. Raz miałam taką sytuację, że suce udało się właśnie w ten sposób uratować życie, bo w brzuchu miała dosłownie olbrzymy.. Oswajałam ją około tygodnia, mieszkała na cmentarzu. Lekarze powiedzieli że nie przeżyłaby porodu. Za każdym razem jak wspomnę to ryczę, ale dalej uważam, że to jest najlepsze wyjście w takiej sytuacji i w takich czasach jakie są obecnie.

Tyle maluchów czeka na zaopiekowanie w schronie. Tyle czeka na uwagę człowieka.

viris

Od: Nie cze 01, 2008 19:26

Post » Pon lip 01, 2013 20:36 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

viris, rozumiem Cię aż za dobrze. Zwyczajny człowiek nie jest w stanie godzić się tym tzw. mniejszym złem, ale musi. Chciałabym, żeby świat był idealny, a wszystkie stworzenia zaopiekowane i nie musiałabym robić niczego kontrowersyjnego. Ale świat nie jest idealny.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Pon lip 01, 2013 21:03 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

Jestem przeciwna rozmnażaniu kotów - JAKICHKOLWIEK. Sama "robiłam" sterylizację aborcyjną (oczywiście nie fizycznie), więc wiem jak to wygląda.

Nie będę tutaj tego roztrząsać i bardzo bym nie chciała aby to było tutaj personalnie roztrząsane. Każdy ma do tego swój indywidualny stosunek i ja NIGDY nikogo bym do tego nie namawiała ani nie piętnowała, tak samo jak nie piętnuję osób, które to robią - to musi być indywidualna decyzja, zgodna z czyimś przekonaniem, sumieniem, umiejętnością przejścia tego doświadczenia, a nie jest ono łatwe.

Nie odbierajcie tego proszę osobiście (nie piszę do Was, tylko w związku z zaistniałym tematem - tak ogólnie w sensie na przyszłość gdyby komuś przyszło na myśl podnosić ten temat w sposób "inny", znany z innych wątków) ale bardzo bym prosiła aby informacja o możliwości dokonania sterylizacji aborcyjnej była na tym wątku TYLKO informacją o takiej możliwości. Proszę bardzo, bardzo, bardzo o nie kierowanie tematu na indywidualne, personalne decyzje. Naprawdę nie chcę aby zeszła ta dyskusja na znajome tory.

Mam na końcu języka pewien temat na czasie ale sobie odpuszczę, właśnie w myśl swojej własnej prośby o czystą li informację (tutaj), bez ocen światopoglądowych itp. Temat pod różnymi względami był już omawiany wiele razy, w wielu miejscach. Budzi słuszne emocje po jednej i po drugiej stronie. Nie chciałabym, aby te emocje zakłóciły naszą tutaj działalność.

Jednocześnie (z racji tematu) polecam ciekawą lekturę do różnych przemyśleń osobistych http://kocie-hospicjum.pl/hekatomba-kociat/
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Pon lip 01, 2013 21:42 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

Ja też absolutnie nikogo nie piętnuję - tylko napisałam z własnego doświadczenia o tym jak wielkie wyrzuty sumienia sobie zafundowałam bo kiedyś tej decyzji nie miałam odwagi podjąć. I oczywiście w formie informacji o tym że jest taka możliwość jak sterylizacja aborcyjna lub też uśpienie ślepego miotu/zostawienie jednego malucha do odkarmienia.

Jeśli można, wstawcie na FB grupy Neko ten filmik z maluchami. Wg mnie one wymagają natychmiastowej pomocy, z tego co widzę matka też była w schronie - niestety nie ogarniam, dlaczego są oddzielone od niej już teraz. Tak czy siak są malutkami błagającymi o pomoc.

Ja asystowałam przy kilku sterylizacjach aborcyjnych, sama pochowałam płody, asystowałam też przy usypianiu ślepych miotów - w ramach współudziału w wyrzutach sumienia. Nikomu tego nie życzę, ale sytuacja mnie do tego zmusiła i do końca życia będę miała te obrazy przed oczami.

viris

Post » Pon lip 01, 2013 21:55 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

viris pisze:Jeśli można, wstawcie na FB grupy Neko ten filmik z maluchami. Wg mnie one wymagają natychmiastowej pomocy, z tego co widzę matka też była w schronie - niestety nie ogarniam, dlaczego są oddzielone od niej już teraz. Tak czy siak są malutkami błagającymi o pomoc.

wrzuciłam

czy one same jedzą?

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Post » Wto lip 02, 2013 8:32 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

Nie widziałam, chyba nawet nie miały jedzenia. Ale wyglądało tak jakby chciały się załatwić i nie mogły, jeden wydusił odrobinę ale mocno musiał się nagimnastykować.

viris

Post » Wto lip 02, 2013 10:12 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

strasznie małe te kociaki z filmiku :( ja to już nie wcisne do siebie ani pół kota.
Obrazek

JaEwka

Od: Wto gru 11, 2007 11:37

Post » Wto lip 02, 2013 13:23 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

viris pisze:Od czasu gdy do schronu przyjęto Sasankę (ok 2 tygodnie) doszło w numerach już grubo ponad 100 kotów. To jest jakiś obłęd :(

To maluchy z numerami 497,498,499 i 500.

http://www.youtube.com/watch?v=cWJqX4Jv ... e=youtu.be

o matko jakie biedaczki :-( one bez DTdużych szans nie mają :-( tylko skąd te DT brać :-(

mawin

Od: Czw sie 09, 2007 9:55

Post » Wto lip 02, 2013 14:24 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

Kotki u nas. Na razie nie mam czasu na pisać więcej więc odeślę:
viewtopic.php?f=1&t=150010&p=9937911#p9937911
z pilną prośbą o pomoc.
Każdy kotek zostawia odcisk
swojej łapki w twoim sercu[

Figaro52

Od: Śro lip 22, 2009 5:09

Post » Wto lip 02, 2013 15:36 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

Dziękuję Wam ogromnie! Zaraz szukam czegoś na bazar dla maluchów.

viris

Post » Wto lip 02, 2013 15:48 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

Sorki rzadko tu jestem teraz...
Mam 7 małych kotów 3,5 tyg u siebie które miały trafić do schroniska :/
Psa i parę ptaków do karmienia

Marta ten czarny na razie bez zmian, większość dzieci dostaje leki.
On śmiga po klatce i bawi się. Ale cholera wie czy się nie rozklei

_leśna_

Od: Wto sie 19, 2008 15:43

Post » Wto lip 02, 2013 15:51 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

Ciężka jest praca w schronisku w takim kocim okresie :)
Mam teraz u siebie 43 dzieciaki

_leśna_

Od: Wto sie 19, 2008 15:43

Post » Wto lip 02, 2013 16:04 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

Pierwszy bazarek: viewtopic.php?f=20&t=154395

viris

Post » Wto lip 02, 2013 17:17 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

Przy okazji i my się przypominamy. Zapraszamy na bazarek (zdjęcia odświeżone, dodane kilka nowych).
viewtopic.php?f=20&t=154210&p=9938158#p9938158
"Etyka szacunku dla życia nakazuje nam wszystkim poszukiwać sposobności, by za tyle zła, wyrządzonego zwierzętom przez ludzi, pospieszyć im z jakąkolwiek pomocą"

"The greatness of a nation and its moral progress can be judged by the way its animals are treated."

Obrazek

tymoloftaleina

Od: Czw maja 30, 2013 23:06

Post » Wto lip 02, 2013 17:35 Re: NEKO - Grupa Pomocy Kotom [Wrocław]

_leśna_ pisze:Sorki rzadko tu jestem teraz...
Mam 7 małych kotów 3,5 tyg u siebie które miały trafić do schroniska :/
Psa i parę ptaków do karmienia

Niezłe zoo ;)

tam jestem łapalna

Gibutkowa

[poprzednia][następna]