Wszystkie koty jamnika Melona V - o kolorch na pożegnanie!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 29, 2013 13:03 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

marta-jolka pisze:No mądry nie rodzi się nikt, ale niektórzy mają większe predyspozycje, aby mądrym się stać. Inteligencja płynna po podłoże, szansa na prawidłowy rozwój.....dla mnie oprócz inteligencji wpływ na nasze "inne mądrości" ma wychowanie, środowisko i różnorodność doświadczeń

Ba, pewnie, że tak.

marta-jolka pisze:A co do płodzenia/rodzenia dzieci (ja nie dzieciata) i pytam bez żadnej złośliwości - powiedzcie mi co większego,lepszego można po sobie zostawić?

A to już chyba sprawa indywidualna. Chyba nie ma sensu zakładanie, że wszyscy mają identyczne priorytety, potrzeby i możliwości. Dla mnie akurat posiadanie dzieci nie stanowi celu życia, ale jeśli ktoś umie dziecku zapewnić zaspokojenie wszystkich podstawowych potrzeb (emocjonalnych, materialnych itd.) i czuje potrzebę prokreacji, to niech się mnoży na zdrowie :)

floxanna

Od: Pon paź 27, 2008 18:41

Post » Sob cze 29, 2013 13:06 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

marta-jolka pisze:A co do płodzenia/rodzenia dzieci (ja nie dzieciata) i pytam bez żadnej złośliwości - powiedzcie mi co większego,lepszego można po sobie zostawić?

A koniecznie musisz coś zostawić?

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Sob cze 29, 2013 13:11 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Oczywiście, że sprawa indywidualna, wcale nie twierdzę, że każdy powinien chcieć, wręcz uważam, że niektórzy mieć nie powinni :)
Jako osoba nie posiadająca dzieci, swoje pytanie skierowałam do osób, które je mają a napisały, że by się drugi raz nie zdecydowały, gdyby były mądrzejsze (przepraszam za uproszczenie).

marta-jolka

Od: Pt wrz 14, 2012 13:07

Post » Sob cze 29, 2013 13:16 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

felin pisze:

nie nie muszę, właściwie to nic muszę...kwestia chęci raczej....no pomijając oczywiście fakt, że ktoś na emerytury pracować powinien :)

marta-jolka

Post » Sob cze 29, 2013 13:28 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

felin pisze:
Bolkowa pisze:Jak mówiła moja koleżanka - kilka minut przyjemności i całe życie obowiązku :mrgreen: To o dzieciach

Jednym slowem, mialam wlaściwe przeczucie w tak zwanym, stosownym wieku :ok:
Koty przynajmniej nie pyskują 8)

Ja też.
Tylko, qrcze, moim kociastym zdarza się pyszczyć
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Sob cze 29, 2013 13:40 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

marta-jolka pisze:
felin pisze:

nie nie muszę, właściwie to nic muszę...kwestia chęci raczej....no pomijając oczywiście fakt, że ktoś na emerytury pracować powinien :)

Ty jeszcze wierzysz w te bajki? 8O
Twoją kasę na emeryturę wlaśnie rozpierdziela kolejny rząd :evil:

felin

Post » Sob cze 29, 2013 13:44 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

felin pisze:
marta-jolka pisze:
felin pisze:

Ty jeszcze wierzysz w te bajki? 8O
Twoją kasę na emeryturę wlaśnie rozpierdziela kolejny rząd :evil:

wiem (to raczej humorystycznie miało być)...ale lubię swój kraj, więc nie zostaje mi nic innego jak mieć nadzieję, że jednak się nie wywali w przeciwnym wypadku już dawno wygrzebałabym swój paszport

marta-jolka

Post » Sob cze 29, 2013 14:15 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Rób to szybko, bo potem może być za późno niestety...

felin

Post » Sob cze 29, 2013 14:16 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

marta-jolka pisze:zgadzam się z Dziadkiem Bolkowej...jeśli komuś geny poskąpiły inteligencji wrodzonej to dużo trudniej przychodzi mu zdobywanie mądrości życiowej, bo procesy poznawcze nie funkcjonują tak jak powinny. Natomiast osoba o inteligencji przeciętnej i ponad przeciętnej powinna "uczyć" się proporcjonalnie do swojego wieku - jeśli ma stworzone do tego warunki.
floxanna pisze:Co nie zmienia faktu, że z definicji słownikowej wynika, iż głupota to brak wiedzy i nie musi być skorelowana z brakiem inteligencji :) Zależność nie idzie w dwie strony — nabywanie doświadczenia może zwiększać umiejętności operowania intelektem, poprawiać wydajność inteligencji etc., ale samo posiadanie wysokiego potencjału wrodzonego nie warunkuje bycia mądrym od samego startu w świecie. Każdy rodzi się głupi (i według niektórych głupi też umiera ;)) i z wiekiem mniej lub bardziej mądrzeje.

No mądry nie rodzi się nikt, ale niektórzy mają większe predyspozycje, aby mądrym się stać. Inteligencja płynna po podłoże, szansa na prawidłowy rozwój.....dla mnie oprócz inteligencji wpływ na nasze "inne mądrości" ma wychowanie, środowisko i różnorodność doświadczeń

A co do płodzenia/rodzenia dzieci (ja nie dzieciata) i pytam bez żadnej złośliwości - powiedzcie mi co większego,lepszego można po sobie zostawić?

a to musi być żywe?
bo jak żywe to koty, psy i inne
jak nie żywe to kurde świat cały :ok:
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob cze 29, 2013 14:20 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

dalia pisze:a to musi być żywe?
bo jak żywe to koty, psy i inne
jak nie żywe to kurde świat cały :ok:

Otóż to! :ok:

floxanna

Post » Sob cze 29, 2013 14:22 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

marta-jolka pisze:uważam, że niektórzy mieć nie powinni :)

Oj, święte słowa…

W sumie to ja byłabym za tym, żeby wobec niektórych ludzi też przeprowadzać akcje sterylizacyjne.

floxanna

Post » Sob cze 29, 2013 14:28 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

floxanna pisze:
marta-jolka pisze:uważam, że niektórzy mieć nie powinni :)

Oj, święte słowa…

W sumie to ja byłabym za tym, żeby wobec niektórych ludzi też przeprowadzać akcje sterylizacyjne.

tak jest
Co do tematu dzieci...to naprawdę nie chciałam się czepiać, być uszczypliwa pytałam z ciekawości :)

felin pisze:Rób to szybko, bo potem może być za późno niestety...

na razie nigdzie się nie wybieram, tego co dla mnie najważniejsze ze sobą nie zabiorę

marta-jolka

Post » Sob cze 29, 2013 19:08 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Hmmm...włączę się w dyskusję ale tak z innej strony.

Moje dziecko traktuję nieco zadaniowo.
Chcę wychować człowieka świadomego (ma chodzić na wybory, znać języki i umieć dokonywać wyborów z życiu!), mającego ów wybór (chcę mieszkać tu albo w innym kraju, mogę pracować tak albo inaczej) oraz DOBRZE WYKSZTAŁCONEGO (stąd angielski od 4 roku życia, społeczna szkoła i dobre liceum, korepetycje w przedmiotów maturalnych i wyjazdy do szkoły językowej), znającego świat (podróże!).
I POTRAFIĄCEGO SIĘ W PRZYSZŁOŚCI SAMODZIELNIE UTRZYMAĆ - dlatego pomogę mu wybrać studia (nie ma talentów manualnych które umożliwiałby mu pracę np. jako mechanik samochodowy- mój kolega ma świetny warsztat, kolejki stoją, ale cóż...MK nie umie...)
Dałam mu skrzydła ale i korzenie- jeździ na zjazdy rodzinne, odwiedza prababcię, widział Tatry i obowiązkowo Kraków oraz Warszawę, wie co to było getto i dlaczego wybuchały powstania).
Chronię go i daję oparcie, jestem zawsze po jego stronie- matka jest właśnie po to.

Żeby to robić musiałam mieć czas i pieniądze.
Z tym ,że im dziecko było starsze tym bardziej czas mogłam "kondensować" a więc więcej zarabiać co znowu przekładało się na w/wym rzeczy, te , które można mieć za pieniądze (bo np. to , czy ktoś podróżuje i leży nad basenem drinkując czy pracowicie w upale zwiedza Wenecję to już jego wybór)
Poniosłam kilka porażek: moje dziecko nie czyta książek, czasem jest za mało empatyczne...pracuję nad tym.

Jestem może matką nieco "opresyjną"- ale też np. kupuję im wino na imprezy.

Granice są bardzo wyraźne , ale i bardzo szerokie.

Opatentowała też sposób ,żeby MK czuł nieco strachu przed matką: jestem niepoczytalna.
Np. potrafię napisać na jego koncie w portalu ,że ....tzn. nie napisałam jeszcze ale jestem do tego zdolna...i MK TO wie. :mrgreen:

MK radzi sobie , a wyzwania rosną:)
Co roku coś dodajemy- teraz jest pierwsza samotna podróż, za rok będzie USA.
Bo wraz z takimi wyzwaniami rośnie jego pewność siebie i zaradność.

Za rok MK będzie w wakacje pracował.
Mam nadzieję ,że zechce, bo nie pojedzie na wakacje.
Ma obowiązki domowe, głównie związane ze zwierzyną.

Cóż...
Jak się uda ten eksperyment?
Nie wiem!

Czasem zazdroszczę Małżowi: jego są szczęśliwymi ludźmi a to jest najważniejsze.
Pokonują wyzwania, radzą sobie...
Też bym tak chciała powiedzieć o MK za 10 lat!

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob cze 29, 2013 19:15 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Kotkinsie wrzuć na luz
to czy eksperyment dzieciowy się Tobie udał będziesz mogla ocenić jak MK będzie około 30stki
mocno trzymam aby wyszło na +

matki wariatki nie są złe :mrgreen:
zmuszają młodzież do myślenia i refleksji :mrgreen:
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob cze 29, 2013 19:24 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Kotkins, myślę, że MK ma solidne podstawy żeby być porządnym, umiejącym poradzić sobie życiu człowiekiem :ok:
Obrazek

rastanja

Od: Czw maja 10, 2012 20:37

[poprzednia][następna]