Wszystkie koty jamnika Melona V - o kolorch na pożegnanie!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 29, 2013 9:51 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

floxanna pisze:
kotkins pisze:po co ja miałam dziecko???
No chyba z gupoty!!

Z innych powodów dzieci się nie miewa ;)

prawda najprawdziwsza...
ObrazekObrazek
Angels can fly because they take themselves lightly

Anemon

Od: Śro lis 05, 2008 21:24

Post » Sob cze 29, 2013 10:04 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Anemon pisze:
floxanna pisze:
No chyba z gupoty!!

prawda najprawdziwsza...

miewa się 8)
np z braku wiedzy i doświadczeń, co z głupotą nie ma nic wspólnego, choć finał taki sam 8)
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Sob cze 29, 2013 10:17 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

dalia pisze:
Anemon pisze:
floxanna pisze:
No chyba z gupoty!!

prawda najprawdziwsza...

miewa się 8)
np z braku wiedzy i doświadczeń, co z głupotą nie ma nic wspólnego, choć finał taki sam 8)

Brak wiedzy i doświadczenia to właśnie głupota (wedle definicji słownikowej) ;)

floxanna

Od: Pon paź 27, 2008 18:41

Post » Sob cze 29, 2013 10:44 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

floxanna pisze:
dalia pisze:
Anemon pisze:
floxanna pisze:
No chyba z gupoty!!

prawda najprawdziwsza...

miewa się 8)

Brak wiedzy i doświadczenia to właśnie głupota (wedle definicji słownikowej) ;)

brak wiedzy i doświadczenia głupotą nie jest bo akurat te dwie przesłanki zalezą od wieku
nie ma możliwości aby 18 latek miał wiedzę i doświadczenia 40 - 60 latka, czy nawet 30 latka
fizycznie nie jest to możliwe
Obrazek

dalia

Post » Sob cze 29, 2013 10:49 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

madziulam2 pisze:kotkinsie a pacjentów on-line przyjmujesz????

poradź czy muszę biec do lekarza czy dam radę pomóc sobie sama w domu...

od 2 dni mam spuchnięta górną, ruchomą powiekę - jest też cała czerwona... myślałam, że jęczmień ale nie ma wyraźnie wyczuwalnej żadnej kulki/ziarenka itp... przy przymykaniu oka czasem zaboli... :( (a może to jednak jęczmień tylko, że dopiero rośnie??!!)

To może być wszystko.
DO WETA...no , do okulisty, ale już!!!

Izko mam latek 44 a uczę się nieprzerwanie.
Taki fach, nie można zostać dyżurnym idiotą bo można zaszkodzić komuś poważnie...

Jadę na wyprawę do taniej jatki, zakupić ciekawe mięska dla Leosia.
Mel mówi ,że on też jedzie w charakterze doradcy biznesowego! :mrgreen:

Dalio z tymi dziećmi to był żart.
Nie wydaje mi się, żebym robiła jakieś rażące błędy wychowawcze a i dziecka nie miałam w wieku 13 lat.
W każdym razie - nerwy już puściły, leży na plaży i czeka na grupę , bo przyleciał jako pierwszy. Są jeszcze dwie zjawiskowo śliczne Rosjanki, niestety nie znają w ogóle angielskiego , co dziwne jest bo są w jego wieku.
Gadają "po słowiańsku" a one załatwiły nawet piwo:)
Słowem "spoko matka, spoko".

Ech...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Sob cze 29, 2013 10:56 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

kotkins pisze:
madziulam2 pisze:kotkinsie a pacjentów on-line przyjmujesz????

poradź czy muszę biec do lekarza czy dam radę pomóc sobie sama w domu...

od 2 dni mam spuchnięta górną, ruchomą powiekę - jest też cała czerwona... myślałam, że jęczmień ale nie ma wyraźnie wyczuwalnej żadnej kulki/ziarenka itp... przy przymykaniu oka czasem zaboli... :( (a może to jednak jęczmień tylko, że dopiero rośnie??!!)

To może być wszystko.
DO WETA...no , do okulisty, ale już!!!

Izko mam latek 44 a uczę się nieprzerwanie.
Taki fach, nie można zostać dyżurnym idiotą bo można zaszkodzić komuś poważnie...

Jadę na wyprawę do taniej jatki, zakupić ciekawe mięska dla Leosia.
Mel mówi ,że on też jedzie w charakterze doradcy biznesowego! :mrgreen:

Dalio z tymi dziećmi to był żart.
Nie wydaje mi się, żebym robiła jakieś rażące błędy wychowawcze a i dziecka nie miałam w wieku 13 lat.
W każdym razie - nerwy już puściły, leży na plaży i czeka na grupę , bo przyleciał jako pierwszy. Są jeszcze dwie zjawiskowo śliczne Rosjanki, niestety nie znają w ogóle angielskiego , co dziwne jest bo są w jego wieku.
Gadają "po słowiańsku" a one załatwiły nawet piwo:)
Słowem "spoko matka, spoko".

Ech...

Kotkinsie gdybym 25 lat temu miała dzisiejsza wiedzę i doświadczenie postawiłabym na koty, nawet plaskate i wątpię abym chciała się rozmnożyć 8)
miałabym dodatkowe 10 m2 na tymczasowanie 8) :ryk: :piwa:

daj znać po ile nutria i jagniecina jest proszę
Obrazek

dalia

Post » Sob cze 29, 2013 11:15 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

dalia pisze:brak wiedzy i doświadczenia głupotą nie jest bo akurat te dwie przesłanki zalezą od wieku
nie ma możliwości aby 18 latek miał wiedzę i doświadczenia 40 - 60 latka, czy nawet 30 latka

Hmm, chyba bardzo niewyraźnie piszę… To powtórzę: wedle definicji słownikowej głupota to brak wiedzy. Tak właśnie jest: zwykle młodzi są głupi, postępują głupio, bo brak im wiedzy. Mądrość przychodzi z doświadczeniem (nie należy wszak mylić jej z inteligencją, która stanowi potencjał wrodzony). Można być bardzo inteligentnym, a przy tym bardzo głupim życiowo (na przykład właśnie z braku doświadczenia).

floxanna

Post » Sob cze 29, 2013 11:20 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

kotkins pisze:mam latek 44 a uczę się nieprzerwanie.

Głęboko ubolewam (i boleśnie ten fakt odczuwam na własnej skórze, a w zasadzie na paru innych organach), że wielu lekarzy nie ma takiego podejścia jak Twoje… Ukłony wielkie dla Ciebie za Twoje poglądy.

floxanna

Post » Sob cze 29, 2013 11:21 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

floxanna pisze:
dalia pisze:brak wiedzy i doświadczenia głupotą nie jest bo akurat te dwie przesłanki zalezą od wieku

Hmm, chyba bardzo niewyraźnie piszę… To powtórzę: wedle definicji słownikowej głupota to brak wiedzy. Tak właśnie jest: zwykle młodzi są głupi, postępują głupio, bo brak im wiedzy. Mądrość przychodzi z doświadczeniem (nie należy wszak mylić jej z inteligencją, która stanowi potencjał wrodzony). Można być bardzo inteligentnym, a przy tym bardzo głupim życiowo (na przykład właśnie z braku doświadczenia).

mądrość życiowa, doświadczenie to też inteligencja - zwana skrystalizowaną, najwyższy poziom osiąga w dniu śmierci

marta-jolka

Od: Pt wrz 14, 2012 13:07

Post » Sob cze 29, 2013 11:29 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Kotkinsie gdybym 25 lat temu miała dzisiejsza wiedzę i doświadczenie postawiłabym na koty, nawet plaskate i wątpię abym chciała się rozmnożyć 8)
miałabym dodatkowe 10 m2 na tymczasowanie 8) :ryk: :piwa:

100%!!!
Kocham mojego syna i jestem z niego dumna, ale gdybym 25 lat temu miala dzisiejsza wiedze o zyciu, swiecie i sobie, to bym go nie poczela...
ObrazekObrazek
Angels can fly because they take themselves lightly

Anemon

Od: Śro lis 05, 2008 21:24

Post » Sob cze 29, 2013 11:34 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

marta-jolka pisze:
floxanna pisze:

mądrość życiowa, doświadczenie to też inteligencja - zwana skrystalizowaną, najwyższy poziom osiąga w dniu śmierci

Co nie zmienia faktu, że z definicji słownikowej wynika, iż głupota to brak wiedzy i nie musi być skorelowana z brakiem inteligencji :) Zależność nie idzie w dwie strony — nabywanie doświadczenia może zwiększać umiejętności operowania intelektem, poprawiać wydajność inteligencji etc., ale samo posiadanie wysokiego potencjału wrodzonego nie warunkuje bycia mądrym od samego startu w świecie. Każdy rodzi się głupi (i według niektórych głupi też umiera ;)) i z wiekiem mniej lub bardziej mądrzeje.

floxanna

Post » Sob cze 29, 2013 11:39 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Jak mówiła moja koleżanka - kilka minut przyjemności i całe życie obowiązku :mrgreen: To o dzieciach

A mój Dziadek stwierdził swego czasu, że kto się głupim urodził na starość nie zmądrzeje. Za to zdanie jestem mu dozgonnie wdzięczna, wychowano mnie bowiem w kulcie nestora, swego czasu wydawało mi się, że co siwa głowa powie to mądre. Po przemyśleniu szacunek do starszych ludzi został,za to pojawił się krytycyzm co do ich wypowiedzi. Pewnie doszłabym sama do tego, ale zajęłoby mi to kilka dodatkowych lat.

Bolkowa

Od: Pon gru 03, 2007 20:29

Post » Sob cze 29, 2013 11:43 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Bolkowa pisze:Jak mówiła moja koleżanka - kilka minut przyjemności i całe życie obowiązku :mrgreen:

O, u mnie w domu funkcjonowało powiedzonko o chwili przyjemności i latach kłopotów :D I jeszcze o tym, że nie uważałeś/uważałaś, jak robiłeś/robiłaś, to teraz rób, jak uważasz :>

floxanna

Post » Sob cze 29, 2013 11:58 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Bolkowa pisze:Jak mówiła moja koleżanka - kilka minut przyjemności i całe życie obowiązku :mrgreen: To o dzieciach

Jednym slowem, mialam wlaściwe przeczucie w tak zwanym, stosownym wieku :ok:
Koty przynajmniej nie pyskują 8)

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Sob cze 29, 2013 12:43 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

zgadzam się z Dziadkiem Bolkowej...jeśli komuś geny poskąpiły inteligencji wrodzonej to dużo trudniej przychodzi mu zdobywanie mądrości życiowej, bo procesy poznawcze nie funkcjonują tak jak powinny. Natomiast osoba o inteligencji przeciętnej i ponad przeciętnej powinna "uczyć" się proporcjonalnie do swojego wieku - jeśli ma stworzone do tego warunki.
floxanna pisze:Co nie zmienia faktu, że z definicji słownikowej wynika, iż głupota to brak wiedzy i nie musi być skorelowana z brakiem inteligencji :) Zależność nie idzie w dwie strony — nabywanie doświadczenia może zwiększać umiejętności operowania intelektem, poprawiać wydajność inteligencji etc., ale samo posiadanie wysokiego potencjału wrodzonego nie warunkuje bycia mądrym od samego startu w świecie. Każdy rodzi się głupi (i według niektórych głupi też umiera ;)) i z wiekiem mniej lub bardziej mądrzeje.

No mądry nie rodzi się nikt, ale niektórzy mają większe predyspozycje, aby mądrym się stać. Inteligencja płynna po podłoże, szansa na prawidłowy rozwój.....dla mnie oprócz inteligencji wpływ na nasze "inne mądrości" ma wychowanie, środowisko i różnorodność doświadczeń

A co do płodzenia/rodzenia dzieci (ja nie dzieciata) i pytam bez żadnej złośliwości - powiedzcie mi co większego,lepszego można po sobie zostawić?

marta-jolka

Od: Pt wrz 14, 2012 13:07

[poprzednia][następna]