Rokokowe Kokoty- phi!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt cze 28, 2013 23:49 Re: behawior czyli Bandella w opałach- dokocenia czar

U mnie niestety lód kruchy na każdym polu. Zdrowie mi nie daje odpocząć, a potem nadrabiam zaległości :(
Z dobrych wieści:
od dziś jestem oficjalnie właścicielem kotowatego, a w niedzielę jaśniepaństwo zostaną sobie przedstawieni 8) Wasza Wysokość zostanie obfotografowany jeśli łaskawie zezwoli i jak się uda to wrzucę przelotem jakieś foto ;)
Ze złych:
idę na banicję internetową, jak sąsiedzi nie pożyczą, będę bez netu do końca lipca :?

anieli

Od: Czw paź 25, 2012 16:11

Post » Sob cze 29, 2013 7:11 Re: behawior czyli Bandella i Wasza Wysokość- dokocenia czar

Czekam i zaglądać będę - ciekawa jestem nowej kotki (kota ?) i reakcji rezydentki :D
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Od: Czw sty 26, 2012 15:52

Post » Sob cze 29, 2013 10:18 Re: behawior czyli Bandella i Wasza Wysokość- dokocenia czar

Wasza Wysokość to kocur pełną gębą. Około 9 kilo wagi, błękitne ślepia i postawa nieznosząca sprzeciwu ;) Syberian bez rodowodu (if you know what I mean...).
Podobno przyjazny do innych zwierząt. Wymaga trochę pracy, ale jak to mówią- w kupie siła.
Mam nadzieję, że damy radę okiełznać dwa koty "po przejściach" :oops:

anieli

Post » Wto lip 02, 2013 11:37 Re: behawior czyli Bandella i Wasza Wysokość- jest pięknie!

jestem przelotem!
napiszę cztery słowa: dokocenie zakończone wielkim sukcesem!

A problemy Kocianej chyba odeszły w siną dal!!!

trzymajcie kciuki za dalszy rozwój wypadków! :o

anieli

Post » Śro lip 03, 2013 7:43 Re: behawior czyli Bandella i Wasza Wysokość- jest pięknie!

anieli pisze:jestem przelotem!
napiszę cztery słowa: dokocenie zakończone wielkim sukcesem!

A problemy Kocianej chyba odeszły w siną dal!!!

trzymajcie kciuki za dalszy rozwój wypadków! :o

Anieli :1luvu:
gratulacje, bardzo się cieszę :ok: :ok:

Bandella - ma oryginalne imię, a jak nazwałaś kocurka ?

Marzą mi się zdjęcia Twoich kocistych
ale spróbuję czekać cierpliwie .... ale to takie trudne - dla mnie :)
"Aby mieć właściwe spojrzenie na własną pozycję w życiu,człowiek powinien posiadać psa, który będzie go uwielbiał,i kota, który będzie go ignorował"/ D. Bruce
Obrazek
Szarusia [*]; Roki [*]; Kiciucha [*]; Santa [*]2011; Tinka [*]2013; Timorka [*]2013; Azira [*]2015; Cynamon [*] 2019; Fituś [*] 2020; Tola [*] 09.2020; Tosia[*] 04.2021; Tysia [*] 12.2021; Dziunia [*] 02.2024.

Kotina

Post » Śro lip 03, 2013 8:01 Re: behawior czyli Bandella i Wasza Wysokość- jest pięknie!

Jego Wysokość ma na imię...Lucyfer :D
zdjęć na forum nie wstawię, bo z telefonu nie wejdę na imageshacka, ale...jeśli podasz mi maila, to... 8)

anieli

Post » Pt lip 05, 2013 16:29 Re: behawior czyli Bandella i Wasza Wysokość- jest pięknie!

anieli pisze:Jego Wysokość ma na imię...Lucyfer :D
zdjęć na forum nie wstawię, bo z telefonu nie wejdę na imageshacka, ale...jeśli podasz mi maila, to... 8)

podałam na pw :D
Obrazek

Kotina

Post » Czw lip 18, 2013 9:59 Re: behawior czyli Bandella i Wasza Wysokość- jest pięknie!

halo! halo! tutaj Londyn, tutaj Londyn, ona czarna, a on blondyn, a on blondyn! :P

jestem przelotem, bo mam większy pakiet, całe 50MB internetu! :roll:

co u nas?

istny szok!

futrzaste jakby od zawsze razem mieszkały, na mizianki i wspólne spanie jeszcze za wcześnie ale powoli, powoli 8)
Agresji nie ma, stresu nie widzę, a to że futro czasem poleci no to cóż, tak już bywa ;)
Tylko z zasady wygląda to tak, że Lucyfer pali się do zabawy, Kociana go goni, zaczepia, przewraca, a Lucyfer w siódmym niebie, ale nie daj boże na odwrót! wtedy wrzask na cały blok :mrgreen: Niestety, ale Lucyfer uważa się chyba za mały kłębek futra, a Kociana w stosunku 4,5 do 9kg nie jest zachwycona jak taka bamaryła się na niej uwali :roll: co się dziwić, też bym nie była ;)

Ze spraw intymnych, Lucyfer dał sobie obciąć pazury aż w trzech łapach bez protestu i okazało się, że lubi szczotkowanie. Wywala się na wszystkie boki i mruczy. Długo to nie trwa, ale i te kilka minut to zbawienie. Matko huto jakiego ja mu filca z grzbietu wycięłam!! Gruby na 4 centymetry 8O Tak więc powoli, po kilka minut dziennie ogarniam mu to futro i macam za kolejnymi filcami. A pazurami byłam przerażona! Wystawały poza opuszek bez naciskania, pozawijane, powyginane, masakra totalna, wbijały mu się w poduszki.
Ale co się dziwić pazurami i futrem...Kot pół roku spędził na gołych deskach, bez kawałka szmaty na legowisko, bez zabawki, drapaka, znerwicowany i zaniedbany.
Po dwóch tygodniach nie ten sam kot!
Łazi po mieszkaniu, drze japę jak chce głasków, wywala brzuchola, tuli się i mruczy.
A taka ciapa z niego, że aż miło popatrzeć! :lol:

A Kociana?
Jak pisałam-- zmiana zachowania o 180 stopni.
Nie chcę wyrokować, że to już, że koniec problemów na zawsze, ale na ten moment i po dwóch tygodniach mogę z ręką na sercu powiedzieć: odżyła, zaczęła jeść i pić, szaleje jak mały kociak, biega po całym mieszkaniu, dopomina się o swoje, szpera po szafkach, a reszta odeszła w niepamęć. Oby tak już zostało!

Pisałam parę miesięcy wcześniej, że obawiam się, że żadne ludzkie zabiegi nie zdziałają tyle, co drugi kot i rozważałam dokocenie, ale ze względu na warunki musiałam odpuścić, ale... nie pomyliłam się i mogę z czystym sumieniem powiedzieć:

dokocenie potrafi zdziałać cuda

doczekaliśmy się też osiatkowania balkonu i mam regularne wietrzenie futra na balkonie :mrgreen:
Głąby mają swoje łóżeczko, na którym się wylegują :o

Lucyfer stał się pełnoprawnym członkiem rodziny i widać, że jemu też zmiany na dobre wyszły!

To, co?
może czas przenieść się na "nasze koty" i pospamować? :twisted:

anieli

Post » Czw lip 18, 2013 10:03 Re: behawior czyli Bandella i Wasza Wysokość- jest pięknie!

Mówisz - masz :D

Witaj na NASZYCH KOTACH !
[*] 7.03.1992-18.03.2004[']
Należało wdać się w awanturę. :(
Gdziekolwiek jesteś ...♥♥♥
KARINKA[*]15.06.2003-13.10.2008['] MACIUŚ[']5.05.2011 KUBUŚ[']26.07.2011 MRUŻKA[']27.03.2013
:cry: :cry: :cry:

NITKA/KARINKA

Od: Sob lut 21, 2009 8:41

Post » Czw lip 18, 2013 10:06 Re: behawior czyli Bandella i Wasza Wysokość- jest pięknie!

NITKA/KARINKA dzięki wielkie i witaj jako pierwsza na nowych dziejach fuczastych! :o
Zaraz jescze tytuł wątku zmienię i mogę zacząć szturm! (póki pakiet się nie skończy... :roll: )

anieli

Post » Czw lip 18, 2013 11:15 Re: Poznańska Stonoga. Nowe dzieje od strony 3

No to Poznańska Stonoga startuje oficjalnie!

Czemu jesteśmy Stonogą?

Bo wspólnie mamy...32 nogi!
Do setki brakuje nam co prawda 68 nóg, ale dla chcącego nic trudnego... :twisted:
Wszystkich nas jest 9 i dzielimy się na trzy grupy:

Duże stonogi- sztuk dwie -> człowiekowaci
Średnie stonogi- sztuk dwie -> kotowaci
Małe stonogi- sztuk 5 -> szczurowaci

Wątek jest dla średnich stonóg, ale czasem inne grupy mogą się przewijać ;)

Problemy zostawiamy za sobą i startujemy od nowa.

Średnia Stonoga Bandella:

piesczotliwie: Gnom, Głąb, Cielak, Japońska Gnida, Kocia, Kociana, Mandella, Bandeli, Potwór z Loch Ness :roll: :mrgreen:

Imię wybrała sobie sama.
Kiedy 5 lat temu postanowiłam zakocić się cielakiem-podróżującym, postanowiłam, że będzie to kotka, łaciata o imieniu Smiena lub Laica...Tak było w teorii...a praktyce...przyniosłam głąba do domu, postawiłam na podłodze i wołam, a tu nic! Na Smienę zero odzewu, na Laice tak samo, na inne imiona również, w końcu się "wkurzyłam", bo jak to tak! taki pizdryk nie będzie się słuchać?! O nie! Więc w całej tej "złości" wysyczałam: chodź tu Bandello jedna! A ona, ogon do góry i przybiegła w te pędy :lol: tak oto marzenie o kocie Smienie odeszło w niepamięć.
Mam Bandellę, a dyktowanie warunków zostało jej do dzisiaj :ryk:

Średnia Stonoga Jego Wysokość- Lucyfer

pieszczotliwie: Lucuś, Lucek, Lucyna, Futro, Gamoń, Lusinda, Wasza Wysokość

Jest to kot jak z bajki, więc bajkowe imię otrzymał- kto oglądał Kopciuszka ten wie ;)
9 kilo pięcioletniego, błękitnookiego futra w typie syberyjczyka.
Historia Lucyfera nie jest wesoła.
Dokociłam się przypadkiem zmieniając mieszkanie. Poprzedni lokatorzy zostawili go w gratisie do mieszkania. Kot miał szczęście w nieszczęściu. Raz, że pozbył się swoich "opiekunów", dwa, że trafił na nas. Państwo oddali go "pierwszemu lepszemu". W mieszkaniu mógł zamieszkać ktokolwiek, albo zostałby gdzieś wywieziony, a wtedy jak wiadomo jego losy mogły by być różne.
Jak pisałam wcześniej: łączenie odbyło się ekspresowo i bezproblemowo, a Lucyfer stał się pełnoprawnym członkiem naszej Stonogi.
Początki nie były łatwe, bo kot był znerwicowany (w domu było dziecko), chował się i nie chciał wychodzić. Zasada "nic na siłę" sprawdziła się rewelacyjnie. Kot złapał oddech, przyzwyczaił się do rytmu domu, odgłosów, reszty Stonóg. Teraz mamy miziastą, ciapowatą, puchatą kulę, która robi z dnia na dzień postępy, drze japę o głaski, wywala się na koła. Lucyfer poznał w końcu, co to legowisko, zabawki, drapak i że na podłodze jest bezpiecznie i można się przechadzać po całym domu kiedy się chce. Do tego stopnia, że jak się wywali na przedpokoju, to jaśniepana trzeba obchodzić, bo nie raczy zejść z drogi :roll:
Trochę jeszcze zajmie zanim doprowadzę go do kultury, bo jak pisałam wyżej, stan pazurów i futra to pożoga, ale małymi krokami, dojdziemy do wszystkiego :D

Futrzaki w domu czują się dobrze, są zrelaksowane, wietrzą tyłki na balkonie i śpią w dziecięcym łóżeczku... :roll: :mrgreen:
Jak przychodzę do domu, to mam las ogonów i ćwiczenie koloratur...
To samo rano. Automat- woda na kawę wstawiona i już słychać koloratury :lol:
Chyba zapiszę je do opery :wink:
Jeśli ktoś oglądał Kota Simona, to Lucyfer właśnie tak miauczy, z tym, że potrafi jeszcze modulować :o

Nadal jestem na banicji internetowej, więc na pełne fotorelacje trzeba będzie jeszcze poczekać.
Chyba, że Kotina wrzuci foty Lucyfera na wątek, bo ja nie mam takiej możliwości.

A na koniec, krótka historia z dokocenia:

ponieważ były syki ze strony Kocianej, a Lucyfer siedział na szafie nie wiedząc, co to małe łaciate chce, dla komfortu postawiłam kuwetę Lucyfera pod szafą, a jej na korytarzu.
Kociana ostentacyjnie weszła do jego kuwety (Lucyfer widział wszystko z góry) i dosłownie- olała temat, będąc z siebie rada. Lucyfer chwilę siedział z przymrużonymi ślepiami, po czym zeskoczył z szafy, pobiegł na korytarz i jeszcze bardziej ostentacyjnie pokazał jej, co o tym fakcie myśli :ryk:

zrobiło się przydługo, więc w tym poście kończę

anieli i Stonogi! :twisted:

anieli

Post » Czw lip 18, 2013 12:24 Re: Poznańska Stonoga. Nowe dzieje od strony 3

Hejka, Stonogi :1luvu:
fajnie, że wreszcie jesteście :ok:

Anieli, nie ma sprawy mogę fotki wstawić, które mi przysłałaś :D

Zapraszam w imieniu Anieli na otwarcie "Poznańskiej Stonogi" ..... :ok: :ok:

Bandella i Lucyfer
ObrazekObrazek

Bandella
ObrazekObrazekObrazek

Lucyfer
ObrazekObrazek

cd .... Lucyferek
ObrazekObrazek
Obrazek

Kotina

Post » Czw lip 18, 2013 12:47 Re: Poznańska Stonoga. Nowe dzieje od strony 3

Ciebie Kotina też miło u nas widzieć 8)
Stonogi się cieszą, że wstawiłaś ich zdjęcie :o

A ja może coś dopowiem.
Zdjęcia w poście Kotiny są z pierwszych chwil na nowym.
Kociana bawi się beztrosko piórkiem i nie wie jeszcze co ją czeka :twisted:
Na zdjęciach, gdzie patrzy się w górę, dopiero zobaczyła Lucyfera.
Taka też na początku była odległość. Najpierw najwyższa szafa, potem piętro niżej i jeszcze niżej, aż w końcu spotkały się na podłodze. Moje gnomowate syczało i burczało, a Lucyfer tylko się kulał po podłodze i wyciągał do niej łapki. Potem amant został przegoniony na górę, a hrabina obeszła z nastawionym ogonem całe mieszkanie :)
Tak było do wieczora, a w nocy urządziły Wielką Pardubicką. Kotów nie izolowałam, zostawiłam im wolną łapę, tylko bacznie obserwując. Dzień później futra już trzymały sztamę 8O

anieli

Post » Pt wrz 06, 2013 14:20 Re: Poznańska Stonoga. Nowe dzieje od strony 3

koniec banicji!

Jesień nadejszła.
Kot gęsto ściele się po szafkach i innych powierzchniach.
Powoli zapadamy w letarg i tylko słychać jak rośnie futro i inne włosie.

Tak wygląda "jesienna deprecha" w wykonaniu Lucyfera:

Obrazek

a tutaj zdjęcie pt.: "ale jak to, że balkon na zimę będzie zamknięty??"

Obrazek

Dzisiejsza sesja Lucyfera:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wspólne polowanie:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

anieli

Post » Wto wrz 10, 2013 8:27 Re: Poznańska Stonoga. Nowe dzieje od strony 3

pracuj z kotami how to

1. zaplanuj na dowolny dzień bardzo ważną rzecz w myśl zasaday: im bliżej terminu, tym lepiej
2. przygotuj się psychicznie i fizycznie do pracy
3. umość się na przygotowanym stanowisku
4. upewnij się, że masz wszystkie niezbędne rzeczy
5. rozpocznij pracę
6. dojdź do ważnego momentu w tym, co robisz
7. ignoruj świdrujące spojrzenie
8. ignoruj ogon w nosie
9. wasze spojrzenia się spotykają

słuchasz teraz moich rozkazów
Obrazek

1. moment do którego dochodzisz wcale nie jest taki ważny
2. możesz spokojnie przerwać pracę