Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone-GUCIO[']

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Pt cze 28, 2013 15:50 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Niech się kurcze wydarzy jakiś CUD :ok: :ok: :ok:

Dzięki, Boo :1luvu:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pt cze 28, 2013 16:30 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Witajcie, dopiero wróciliśmy z Opola... Gucio był bardzo dzielny w drodze, wychodził z kontenerka i patrzył co się dzieje no i na samych już badaniach... jak i w drodze powrotnej. Ale do rzeczy...pojechaliśmy do lecznicy, gdzie mieli najlepszy sprzęt USG - dr Neska poradziła zrobić USG.

Opis badania z dzisiaj:
spojówki blade, błona śluzowa jamy ustnej nieco bardziej różowa, gardło czyste. Osłuchowo na sercu i w płucach bez zmian. Brzuch niebolesny, obrys brzucha niepowiększony, ale przy omacywaniu czuć powiększone nerki. Temperatura w normie.

USG
Pęcherz miernie wypełniony płynem, bez złogów, wielkości 2,6 cm x 1,1 cm, o prawidłowej ścianie. Jelita bz, z obecnością gazu. Nerka prawa długości 6,7 cm, lewa 6,6 cm. W obu nerkach zatarta granica między korą, a rdzeniem. Miąższ nerek mocniej echogeniczny niż wątroby. Pod torebką obu nerek przestrzeń wypełniona płynem. W prawej nerce zatarta i nieregularna granica narządu (zmiany rozrostowe?). Brak złogów w miedniczkach nerkowych. Śledziona bz. Wątroba niejednorodna, z poszerzonymi przestrzeniami żółciowymi.

W związku z obrazem USG i wynikami krwi, proponuję dalszą płynoterapię (ok 300 ml /dobę NaCl) w połączeniu z lekami moczopędnymi (nie wyraziłam zgody na Furosemid - lekarz mi wciskał; lekarz stąd również odradził; mam Lespewet) - hydrochlorotiazid 3/4 tabl. 2 x dziennie.

Badania z dzisiaj (reszta w pon. lekarz chce wiedzieć jak się czuje Kotek i wtedy wyśle resztę)
AST (GOT) 269 U/l 25st C
Fosfor 16,1
Keratynina 8,5

Podczas wizyty Gucio dostał kroplówkę i zatrzyk Biovetalgin 50% i Enrobiofix. Niestety, nad czym ubolewam, nie udało się lekarzowi w porę pobrać moczu, także dopiero jutro będę mieć wyniki. Gucio nie wygląda dobrze, lekarz z Opola nie daje nam wielkich szans, każe próbować, ale... No i mam kroplówkę, Ringer WET Baxter, to ta zwykła czy z mleczanem ?
Słyszał ktoś coś o tym leku Hydrochloritiazid ? Muszę podać dzisiaj Guciowi.
A teraz karmienie...

Pozdrawiam.

bea3

Od: Śro cze 26, 2013 12:23

Post » Pt cze 28, 2013 16:33 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Jeśli Gucio nie zacznie jeść, pić to... lekarz nie daje mu szans. Biopsji też nie próbują bo Gucio by nie przeżył...
Napiszę jeszcze do dr Neski, być może odpowie mi.

bea3

Post » Pt cze 28, 2013 16:36 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

A coś na apetyt i p. wymiotnego dali?

Pixie, co myślisz po opisie Beaty o diuretykach? Lespewet czy to hydro-coś tam?
Obrazek

Boo

Od: Pt lis 04, 2005 11:41

Post » Pt cze 28, 2013 16:43 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

bea3 pisze:(...) Ringer WET Baxter, to ta zwykła czy z mleczanem ? (...)

Zwykła. Ta z mleczanem nazywa się solutio ringeri lactate.
Boo pisze:

Nie wiem.
Nie wiem co wet miał na myśli ordynując ten diuretyk.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt cze 28, 2013 16:44 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Ja swojego nerkowego kota przez 2 lata karmiłam 4 razy dziennie strzykawką z roztartą puszką k/d, bo sam jej jeść nie chciał. Dopychał nieco chrupkami k/d. Tyle mu się udało przeżyć, a zaczynał od wyników gorszych niż Twój. Codziennie też do śmierci robiłam mu kroplówki w domu, obniżałam fosfor w pokarmie, uzupełniałam żelazo. Mój kot chciał się leczyć, wcinał za jednym karmieniem 40 ml, a cieplutkie kroplóweczki były okazją do pieszczot i siedział całkiem wyluzowany.
Gdybym trafiła na lepszych wetów wtedy, może pożyłby dłużej, ale jeszcze nie miałam dobrych specjalistów od nerek w zasięgu.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt cze 28, 2013 16:48 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

pixie65 pisze:
bea3 pisze:(...) Ringer WET Baxter, to ta zwykła czy z mleczanem ? (...)

Zwykła. Ta z mleczanem nazywa się solutio ringeri lactate.
Boo pisze:

Nie wiem.
Nie wiem co wet miał na myśli ordynując ten diuretyk.

Teoretycznie diuretyk przyspiesza wydalanie mocznika z krwi. Ale jeśli kot sam dużo sika, nie potrzeba mu tym jeszcze obciążać nerek. Wystarczy nawadniać i wyleci z niego samo. Do moich kroplówek wet dołączał jeszcze witaminę B 12, działającą przeciwko anemii.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt cze 28, 2013 16:54 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Teroretycznie.
Bo zależy to m.in. od tego jaki to diuretyk.
Furosemid, który jest diuretykiem pętlowym (działa w określonym miejscu układu moczowego) praktycznie kota tylko odwadnia bo nie poprawia filtracji kłębuszkowej. No i koncertowo "wypłukuje" potas.
Diuretyki tiazydowe mają słabsze działanie, dodatkowo rozszerzają nieco (albo raczej - rozluźniają) naczynia krwionośne co przekłada się na obniżenie ciśnienia.
Ponieważ nie wiem dokładnie co lekarz miał na myśli ordynując ten lek nie mogę się do tej decyzji odnieść.

bea3 pisze:Fosfor 16,1

Poziom fosforu jest fatalny.
Najlepiej byłoby gdyby udało Ci się zdobyć renagel.
Ale od zaraz powinnaś kotu podawać alusal do każdej porcji jedzenia.

Morfologia nie była dzisiaj robiona?
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt cze 28, 2013 17:08 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Nie było dzisiaj morfologii, krew była rozrzedzona. Dostałam ten diuretyk, bo nie zgodziłam się na Furosemid. Mam podać Kici 1 tabletkę, czy dopytać jeszcze lekarza, lekarz mówi, że to ma Go ruszyć. Twierdził, że Mu to nie zaszkodzi. Lekarz twierdzi, że Ipatina wystarczy, że nie trzeba Alusalu. Sama sie zastanawiam, czy to nie byłoby za dużo ?
Ten Renagel jest tylko na receptę ? Czy może pomóc ?

No i pytanie do Boo - mam Lespwet, jak go dawkować ?

bea3

Post » Pt cze 28, 2013 17:10 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Napisałam do dr Neski.
A tutaj lekarz nie daje Guciowi szans, przez wielkość nerek - powiedział, że tak dużych nigdy nie widział :(

bea3

Post » Pt cze 28, 2013 17:35 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

bea3 pisze:Nie było dzisiaj morfologii, krew była rozrzedzona. Dostałam ten diuretyk, bo nie zgodziłam się na Furosemid. Mam podać Kici 1 tabletkę, czy dopytać jeszcze lekarza, lekarz mówi, że to ma Go ruszyć. Twierdził, że Mu to nie zaszkodzi.

No cóż. Skoro według weta diuretyk ma kota "ruszyć" czyli jak rozumiem - spowodować "wypłukanie" mocznika to...dalej nie wiem co napisać...Bo myślałam, że ma to jakiś związek z tym płynem, który (podobno) był widoczny na usg...

bea3 pisze:Lekarz twierdzi, że Ipatina wystarczy, że nie trzeba Alusalu. Sama sie zastanawiam, czy to nie byłoby za dużo ?

Twój kot ma katastrofalny poziom fosforu.
Trzeba go koniecznie obniżyć. Moim zdaniem ipakitine nie wystarczy, być może nawet DUŻE dawki alusalu nie wystarczą.
Poza tym nic nie wiemy o pozostałych jonach: potasie, wapniu, chlorkach, sodzie.
I dlatego trudno powiedzieć czy diuretyk nie zaszkodzi (może wypłukać potas), czy ipakitine pomoże (może nie obniżyć fosforu ale za to podnieść wapń oraz "wchłonąć" [zawiera chitosan] tłuszcz z pokarmu)
bea3 pisze:Ten Renagel jest tylko na receptę ? Czy może pomóc ?

Być może trochę tak.
Ale zdaje się, że Twój kot ma bardzo poważny problem i to może nie wystarczyć.

bea3 pisze:No i pytanie do Boo - mam Lespwet, jak go dawkować ?

Boo chyba już dzisiaj nie będzie miała dostępu do netu.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt cze 28, 2013 17:48 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Pixie, nie wiem co robić, pisze szczerze. Chcę dla Gucia jak najlepiej, lekarz twierdził że to wystarczy, jeszcze niedawno mi powiedział, ze on przecież pomaga etc. Także... W poniedziałek będą wyniki jonogramu.

bea3

Post » Pt cze 28, 2013 17:49 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

A co sądzisz o nerkach Gucia?

bea3

Post » Pt cze 28, 2013 18:01 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

bea3 pisze:Pixie, nie wiem co robić, pisze szczerze. (...)

Rozumiem.
I nie bardzo potrafię pomóc.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Pt cze 28, 2013 18:06 Re: Bardzo proszę o poradę osoby bardziej doświadczone

Nie wiem skąd bierze się takie nastawienie lekarzy. Ja się bardzo dręczę, bo z jednej strony jesteście Wy - doświadczeni i lekarze, którzy i tak uważają, że kotek z PNN i tak odejdzie. Przykre to bardzo.

bea3

[poprzednia][następna]