Wszystkie koty jamnika Melona V - o kolorch na pożegnanie!

blaski i cienie życia z kotem

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw cze 27, 2013 21:38 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Dziewczyny, a co do tych rybek - "raz na jakiś czas" czyli ile...? raz na kilka dni czy jeszcze rzadziej?... bo my też dajemy puszeczkę almo raz po raz, bo przepada za rybkami...ale się boję tego fosforu - dopiero co zniknęły struwity :/
Obrazek

Anneke_

Od: Czw mar 28, 2013 15:24

Post » Czw cze 27, 2013 21:43 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Nerki nie kochają fosforu.
Doskonale fosfor jest wiązany przez węglan wapnia - ze skorupek jaj ( tu: wapń jest najłatwiej przyswajalny). Można mączkę ze skorupek przygotować samodzielnie, ale można tez kupić gotową :

gpolomska pisze:Znalazłam np. taką mączkę i do tego miarkę - razem dają niedrogi fajny zestaw na bardzo długo. Wystarczy przeliczyć i podzielić porcję analogicznie do dawkowania (jeden gość pisał, że rozsypuje odmierzoną ilość na kartce w kratkę równą warstwą i tak dzieli); skorupki są prawie bez smaku, a przyswajalność wapna największa... no i naturalne to jest..[/size]
[/quote]

Taką mączką posypuje się mokre jedzenie - mięso, mokrą karmę.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Blekitny.Irys

Od: Nie lut 17, 2013 11:36

Post » Czw cze 27, 2013 21:45 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

A gdyby podejść od tego od innej strony? Tzn. z tego co doczytałam na BŚ to nie tyle o ilość fosforu, ale jego stosunek do wapnia bardziej chodzi, więc może go po prostu dowapnić?

kfiatek 1983

Od: Wto paź 04, 2011 22:15

Post » Czw cze 27, 2013 21:49 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

kfiatek 1983 pisze:A gdyby podejść od tego od innej strony? Tzn. z tego co doczytałam na BŚ to nie tyle o ilość fosforu, ale jego stosunek do wapnia bardziej chodzi, więc może go po prostu dowapnić?

Tak.

Blekitny.Irys

Post » Czw cze 27, 2013 21:54 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Sorki, nie zauważyłam twojego posta Blekitny.Irys :oops:

kfiatek 1983

Post » Czw cze 27, 2013 21:55 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Z rybami nie wiem. Też trzeba by się zapytać na wątku żywieniowym na hodowcach. Wiem, że surowych ryb to nie, bo mają coś tam. Więc trzeba parzone. ostatnio wyczytałam, że kotom nie wolno dawać ryb wędzonych, ale czemu, to nie wiem.
Możesz dawać też trochę żółtego sera, też ma mnóstwo wapnia. A koty ser lubią.
Z Orijenem uważaj, bo podobno uczula. Znaczy obserwuj, czy się nie drapie.
A z żywieniem to zasada jest ta sama, co u ludzi - różnorodność diety. Oczywiście nie na tyle, by rozregulować żołądek.
Obrazek Kawunia?

koteczekanusi

Od: Pon sty 07, 2008 12:03

Post » Czw cze 27, 2013 22:10 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

sypanie wapniem wszelakiego kociego jedzenia jest o kant tyłka potłuc, bo można zrobić więcej szkody niż pożytku i dopiero rozwalić kotku nerki

edit
i dodatkowo przewód pokarmowy
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Czw cze 27, 2013 22:27 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

dalia pisze:sypanie wapniem wszelakiego kociego jedzenia jest o kant tyłka potłuc, bo można zrobić więcej szkody niż pożytku i dopiero rozwalić kotku nerki

edit

Proszę, wyjaśnij dokładnie.

Blekitny.Irys

Post » Czw cze 27, 2013 22:28 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Przyjdzie Koteczekanusi to powie...

A w butach nr 45 biegałam po "stanach deweloperskich".
Ex-narzeczona najstarszego pasierba kupuje mieszkanko na kredyt...a że jej rodzina jest "niewydolna" -Kotkins pełnił rolę.
Bo młodzi nie pytają o to z czego są ściany i nie zwracają uwagi na fakt taki jak okna wychodzące na południowy zachód (letni skwar) albo ,że na ostatnim piętrze może być zimnawo zimą...
No a że w Poznaniu dwa dni lało dosyć monotonnie a stany deweloperskie były w trakcie budowy, co oznaczało glinę z elementami Wielkich Jezior tu i ówdzie - panie z biura deweloperskiego wyciągnęły dla nas dyżurne kaloszki.
Moje miały rozmiar 45( stopę mam 37), człapałam dzielnie zapadając się w glinę...
Czułam się jak Charlie Chaplin!
I tak zapewne wyglądałam...

Ania jest moją przyjaciółką więc pomóc trzeba było.
I dobrze ,że poszłam- jednogłośnie wybrałyśmy mieszkanko, teraz Ania weźmie kredyt.
Oko pani po 40-stce widzi inne rzeczy niż młodej kobiety.
Mam nadzieję ,że jej pomogłam i wybór jest słuszny...śliczne mieszkanko, kawalerka z dwoma oknami (narożne) i balkonem bez sąsiedztwa innych balkonów.
Słoneczne , z widokiem na park:)
Dojazd ok, blisko jej pracy- co akurat się pewnie jeszcze zmieni, ale na dziś- tak jest.
Ech, szkoda tej niedoszłej synowej, tak bardzo się lubimy...
I do tego kociara!

Dziś po mieście przepędził mnie MK, który jutro wylatuje do szkoły językowej, więc kupowaliśmy gatki w palmy , klapki i kapelusz.
Ech...

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Czw cze 27, 2013 22:41 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Blekitny.Irys pisze:
dalia pisze:sypanie wapniem wszelakiego kociego jedzenia jest o kant tyłka potłuc, bo można zrobić więcej szkody niż pożytku i dopiero rozwalić kotku nerki

edit

Proszę, wyjaśnij dokładnie.

zdrowy kot nie wymaga ciąglego suplementowania i dodawania czy to witamin czy to minerałów, zwłaszcza, gdy je suchą i puszki
przy barfie to wskazane bo mięso nie zaspokoi potrzeb organizmu kota
nadmiar może być równie niebezpieczny, co niedobór, a nadmiar wapnia posypie elektrolity i zaburzy proporcje co niekorzystnie wpłynie na pracę nerek, pewnie tarczycy i może innych narządów i może spowodować problemy ze strony układu pokarmowego

dodatkowo nie sądzę aby przetworzone dla kota ryby ( puszki, saszetki, sucha) były niebezpieczne przy monodiecie
gotowana naturalna ryba może być szkodliwa na dłuższą metę, ale przetworzona nie sądzę
Obrazek

dalia

Post » Czw cze 27, 2013 23:05 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Ale ja zamówiłam Ziwi Peaka z jagnięciną i drugiego z dziczyzną.
Ceny są z kosmosu...
Zapłacę z 800 g karmy 105 zł!!!! :evil:
Ale Cairo dodaje to swoim a futra to one mają...panie dziejku...mają!!!

Jutro zakupię Acanę z kaczką i dziczyzną.
Nie wiem czy Leo jest uczulony na kaczkę, przynajmniej się dowiem.
Domieszam do Orjeny.

Zastanawiam się jeszcze czy nie dokupić TotW ale nie rybne tylko dziczyznę.
Będzie mniej te nerki obciążała???

Neigh ma rację: należy wyprodukować myszową , hypoalergiczną karmę.
Z dodatkiem pysznej muchy ("świeża mucha pacyficzna")(nazwa mięs: MYSZYNA oraz MUSZYNA), bo przecież polują na muchy-znaczy muchy są wielce ok!

Jestem bliska szaleństwa, jutro zamiast do fryzjera jadę nabywać w Lidlu kangura...
Bo podobno nie uczula.

Hmmm... a może powinnam zacząć hodować kangury na mięso dla Leona?
Wyemigrować do Australii??

kotkins

Od: Pt mar 25, 2011 22:39

Post » Czw cze 27, 2013 23:08 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

dalia pisze:[
zdrowy kot nie wymaga ciąglego suplementowania i dodawania czy to witamin czy to minerałów, zwłaszcza, gdy je suchą i puszki

Tak, o ile to doskonale zbilansowana karma wysokiej jakości.

przy barfie to wskazane bo mięso nie zaspokoi potrzeb organizmu kota

Pisze o mięsie.

nadmiar może być równie niebezpieczny, co niedobór, a nadmiar wapnia posypie elektrolity i zaburzy proporcje co niekorzystnie wpłynie na pracę nerek, pewnie tarczycy i może innych narządów i może spowodować problemy ze strony układu pokarmowego

Nadmiar praktycznie kazdego składnika zaburza metabolizm.

dodatkowo nie sądzę aby przetworzone dla kota ryby ( puszki, saszetki, sucha) były niebezpieczne przy monodiecie

Monodieta nie zawsze jest najlepszym rozwiazaniem.

gotowana naturalna ryba może być szkodliwa na dłuższą metę, ale przetworzona nie sądzę

Przetworzona to znaczy jaka? Chyba nie masz na mysli wędzonej? A ryba " puszkowa" jest poddawana obróbce termicznej.

Blekitny.Irys

Post » Pt cze 28, 2013 5:42 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Zastanawiam się jeszcze czy nie dokupić TotW ale nie rybne tylko dziczyznę.

Ta nie bardzo - ona bazuje na kurczaku.

kfiatek 1983

Post » Pt cze 28, 2013 5:44 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

1. nie przesadzała bym z tym doskonałym zbilansowaniem, wystarczy dobre zbilansowanie i zróżnicowana dieta
2. nie miałam na myśli barfa tylko mięso jako posiłek obok suchej czy puszek. Zresztą barf nie polega na sypaniu wapniem mięsa
3 i tu się zgadzamy
4 przy monodiecie jest ryzyko ze sie kotku znudzi natomiast mając uczuleniowca czasami nie ma wyjścia
szczęśliwie przy uczuleniach jest jak można podawać jeden rodzaj karmy ale innych producentów np bo zawartość puszek jest różna mimo takiego samego surowca i posiada różny smak
porównaj tuńczyka applaws
http://animalia.pl/produkt,18377,37,app ... k-70g.html
i feline porta ( niestety nie jest czysty tylko z rybą)
http://animalia.pl/produkt,17549,37,fel ... -156g.html
feline porta można podawać nawet kotom nerkowym ze względu na przyjazny dla nerek skład (applawsa nie analizowałam)
5 przetworzona znaczy poddana obróbce, zasuplementowana i wrzucona w opakowanie
Obrazek

dalia

Post » Pt cze 28, 2013 5:57 Re: Wszystkie koty jamnika Melona V - pytanie o ryby!

Tak tak od zawsze to powtarzam - wypuścic serię puszek z myszą!!!!!!!!

jak świat światem nikt nie słyszał, zeby mysina uczulała koty....

To nie kurna kangura mu kupi ........ryby morskie - ludzie.......JAK NO JAK!? kot miałby miec niby z takim stworem kontakt?? I wy to nazywacie żywieniem naturalnym????
Ci którzy nie lubią kotów w poprzednim wcieleniu musieli być myszami......

Obrazek

"Nigdy nie dyskutuj z idiotą - sprowadzi Cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem"

Neigh

Od: Pt lis 16, 2007 17:10

[poprzednia][następna]