agusialublin pisze:Ania G pisze:charm pisze:jak napiszesz, jak ma mniej więcej wyglądać, to mogę pomóc, ale z pomysłami jakoś u mnie niebardzo...halbina pisze:nie wiem, naprawdę chętnie udostępnie grafikę np. w postaci demotywatora... niestety jestem za głupia, by sama stworzyć...![]()
(może być na pw, i maila, na którego wysłać gotowy)
Dziewczyny wstrzymajcie się do momentu aż ktoś sprawdzi i potwierdzi czy takie działania są zgodne z prawem... Tak,żeby żadna z nas nie miała później problemów..
czy któraś wie w jaki sposób puścić dalej te fotki tak aby było to zgodne z prawem?
Znalazłam cos takiego :
Zródło http://www.swidnica.po.gov.pl/prawe_menu/sprawca_zasada.html
Cytat:
"Otóż media (inaczej: środki masowego przekazu, środki komunikowania masowego, mass media, środki masowej informacji i propagandy), to - jak podaje encyklopedia PWN - urządzenia, instytucje, za pomocą których kieruje się pewne treści do bardzo licznej i zróżnicowanej publiczności. Do środków masowego przekazu zalicza się przede wszystkim wysokonakładową prasę, radio, telewizję, fonografię (płyty, kasety), szeroko dystrybuowane filmy kinowe i wideokasety oraz wydawane w wielkich nakładach książki. Do tej grupy należy zaliczyć także, w ostatnim czasie zyskujący na coraz większym znaczeniu - Internet, choć nie wszyscy Internet traktują jako media. Trudno odmówić słuszności twierdzeniom J. Barty i R. Markiewicza, którzy podają, że "o ile dyskusyjne może być zaliczanie Internetu do prasy, a nawet środków masowego przekazu, o tyle znacznie łatwiej zgodzić się, iż informacje podawane za jego pośrednictwem, z wyłączeniem komunikacji indywidualnej (jak przy poczcie elektronicznej), są - w rozumieniu prawa - informacjami podawanymi do publicznej wiadomości"[9]. Wnioskowanie to prowadzi do stwierdzenia, iż periodycznie wprowadzane i rozpowszechniane w Internecie materiały można traktować jako prasę w rozumieniu ustawy z 1984 r. - prawo prasowe. "
W skrócie wg mojego rozumowania bezpieczne jest tylko przekazywanie informacji w formie poczty elektronicznej(wiadomości prywatne też są do takowej zaliczane)..
Ponadto :
Cytat:
"Wyrażony w art.13 ust. 2 prawa prasowego zakaz publikowania w prasie danych osobowych i wizerunku osób, przeciwko którym toczy się postępowanie przygotowawcze lub sądowe, bez ich zgody, przestaje obowiązywać, gdy ze względu na ważny interes społeczny właściwy prokurator lub sąd zezwoli na upublicznienie ich wizerunku lub danych osobowych. Ma to miejsce zwłaszcza w szczególnie bulwersujących opinię publiczną sprawach. Jednakże w każdym takim przypadku należy szczególnie ostrożnie wyważyć krzyżujące się interesy podejrzanego (oskarżonego), którego chroni zasada domniemania niewinności z prawem opinii publicznej do informacji."
Dodatkowo wyczytałam,że wniosek o ujawnienie wizerunku oskarzonego może złozyc każdy, nie tylko osoby uczestniczące w postępowaniu...