Wątek dla nerkowców - VIII

rozmowy o cukrzycy i niewydolności nerek u kotów

Moderator: Moderatorzy

Regulamin działu
Uwaga! Porady na temat leczenia udzielane są na podstawie pk.13 regulaminu forum.

Post » Wto cze 25, 2013 10:22 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

casica pisze:Mają te same bakterie, ale nie wiadomo na czym wyhodowane i to właśnie podłoże jest patentem firmy. Generalnie przerabiając kwestie polskich zamienników azodylu z wetem, dowiedziałam się, że skład to nie wszystko, byłoby to zbyt proste. Zresztą jak widać skład opatentowany nie został.(...)

Warto doczytać co zostało a co nie zostało opatentowane...
I tak na przykład, z tekstu " Enteric dialysis compositions and methods United States Patent Application 20040105848" wynika, że patentem objęto m.in.:

[0015] U.S. Pat. No. 5,733,568 teaches the use of microencapsulated Lactobacillus bacteria for treatment of antibiotic associated or other acute and chronic diarrhea as well as for skin and vaginal yeast infections. The microencapsulation is said to prevent inactivation of the bacillus and to deliver it to the intestine as well as to avoid lactose intolerance seen in said diarrheas.

[0016] U.S. Pat. No. 5,032,399 teaches the use of species of Lactobacillus acidophilus to adhere to intestinal mucosa and thereby reduce gastrointestinal side effects of antibiotic therapy that reduces beneficial bacteria population.

[0017] U.S. Pat. No. 5,531,988 teaches, in addition to beneficial bacteria, use of immunoglobulin in the composition as a dietary supplement.

[0018] U.S. Pat. No. 5,840,318 also teaches a beneficial bacterial composition that can modulate the immune system of animals.

całość tutaj:
http://www.freepatentsonline.com/y2004/0105848.html

W 2009 roku opatentowano...termin "enteric dialysys":
http://www.trademarkia.com/enteric-dial ... 73420.html

tyle mogli.
Bakterie użyte w preparacie "należą" do wszystkich.
A "podłoże" użyte do produkcji może ewentualnie zwiększać szybkość/opłacalności produkcji, nic więcej.
To, że bakteria jest hodowana na wyrafinowanej kuchni nie czyni z niej superbakterii.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto cze 25, 2013 10:26 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:Bakterie użyte w preparacie "należą" do wszystkich.
A "podłoże" użyte do produkcji może ewentualnie zwiększać szybkość/opłacalności produkcji, nic więcej.
To, że bakteria jest hodowana na wyrafinowanej kuchni nie czyni z niej superbakterii.

Mnie to tłumaczył wet inaczej. Tego się trzymam bo to on jest wetem, nie Ty. Tym bardziej że u Puti nie sprawdził się polski zamiennik. Pogorszyło się. I to jest jedyny pewnik.

Żadne wyrafinowane złośliwostki tego nie zmienią :wink:
Dedykacja specjalna - kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!

casica

Od: Pt mar 30, 2007 22:12

Post » Wto cze 25, 2013 10:27 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

No cóż każdy ma prawo do własnej religii :wink:
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto cze 25, 2013 10:32 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Szczęśliwie tak i tym razem w pełni się z Tobą zgadzam :ok:

casica

Post » Wto cze 25, 2013 10:35 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Hm...
Ale pamiętasz jak pisałaś:
casica pisze:(...)W kazdym razie wszystko wskazuje na to, że na Puti azodyl nie działa tak, jak oczekiwałam. Jestem rozczarowana, po prostu.(...)
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto cze 25, 2013 10:43 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:Hm...
Ale pamiętasz jak pisałaś:
casica pisze:(...)W kazdym razie wszystko wskazuje na to, że na Puti azodyl nie działa tak, jak oczekiwałam. Jestem rozczarowana, po prostu.(...)

Tak, to prawda, pisałam. Oczekiwałam cudu, cudu jednak nie było. Inaczej wyobrażałam sobie to działanie. Teraz uważam, że jednak azodyl działał, biopron zaś nie. O tym też pisałam, pewnie masz gdzieś w archiwum cytatów :P

casica

Post » Wto cze 25, 2013 10:45 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

Wobec powyższego - jaki masz argument odnośnie tego, że biopron NIE działa?

BTW - tutaj na forum, o czym może nie pamiętasz, mamy takie narzędzie pod nazwą "wyszukiwarka".
I dzięki niej znalazłam jeszcze inną Twoją wypowiedź:
casica pisze:W każdym razie u nas, azodyl nie poskutkował. Czego bardzo żałuję.

która pod znakiem zapytania stawia wiarygodność Twoich opinii...
Ostatnio edytowano Wto cze 25, 2013 10:55 przez pixie65, łącznie edytowano 1 raz
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto cze 25, 2013 10:53 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:Wobec powyższego - jaki masz argument odnośnie tego, że biopron NIE działa?

Sukcesywny, znaczący wzrost mocznika i kreatyniny po wprowadzenie biopronu w miejsce azodylu.
Biopron stosowałam przez jakieś 3 miesiące, musiałabym sprawdzić. Po ponownym wprowadzeniu azodylu wyniki się ustabilizowały. Mam wrażenie, że dokonując tej zamiany zrobiłam Puti krzywdę i nie mogę sobie tego darować. Też zasugerowałam się składem.

A byłam chyba (w swoim czasie) osoba stosującą najdłużej i nieprzerwanie azodyl na forum.

No i jednak sugestie (również od dr Neski, czytane tutaj niekiedy), że nie ma znaczenia dzielenie kapsułki azodylu są zupełnie nie na miejscu. Skoro tak, to lepiej sobie dać spokój z podawaniem go. Podawałam go Puti, bo bez problemu połykała go w całości. I faktycznie był skuteczny. Inna sprawa, że czytałam gdzieś opinię, iż azodyl był największym rozczarowaniem weterynarii.

casica

Post » Wto cze 25, 2013 11:01 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

casica pisze:(...).

No i jednak sugestie (również od dr Neski, czytane tutaj niekiedy), że nie ma znaczenia dzielenie kapsułki azodylu są zupełnie nie na miejscu. (...)

Gdybyś się pofatygowała i doczytała (wyżej) to wiedziałabyś, że jednym z opatentowanych "elementów" tej dializy otrzewnowej jest "mikrokapsułkowanie" które zapobiega inaktywacji bakterii i umożliwia dotarcie ich do jelit.
I to jest jedyny punkt, który może świadczyć o "wyższości" azodylu nad innym preparatem o takim samym składzie. Ale żeby się upewnić - musiałabym jeszcze zdrążyć sposób kapsułkowania tych innych.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto cze 25, 2013 11:05 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:
casica pisze:(...).

No i jednak sugestie (również od dr Neski, czytane tutaj niekiedy), że nie ma znaczenia dzielenie kapsułki azodylu są zupełnie nie na miejscu. (...)

Gdybyś się pofatygowała i doczytała (wyżej) to wiedziałabyś, że jednym z opatentowanych "elementów" tej dializy otrzewnowej jest "mikrokapsułkowanie" które zapobiega inaktywacji bakterii i umożliwia dotarcie ich do jelit.
I to jest jedyny punkt, który może świadczyć o "wyższości" azodylu nad innym preparatem o takim samym składzie. Ale żeby się upewnić - musiałabym jeszcze zdrążyć sposób kapsułkowania tych innych.

Nie, nie pofatyguję się. Z lenistwa. Nie mam czasu, mój angielski jest kiepski, a ja nie mam teraz (niestety - w sensie, że moje nerkowce odeszły) potrzeby studiowania materiałów.

Więc co? Tak jak chłop krowie na rowie poproszę - wbrew zaleceniom producenta należy wysypywać azodyl z kapsułki?

casica

Post » Wto cze 25, 2013 11:12 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

A ne ne ne - chodziło o to czy zamiast azodylu można użyć innego preparatu.
Oraz czy azodyl (bądź jego zamienniki) działają czy nie działają.
Oraz - dlaczego?
A także określenie czy dla podniesienia efektywności środka wystarczy:
a. opinia dyplomowanego lekarza weterynarii z Łodzi
b. opinia dyplomowanego lekarza weterynarii z Konstancina
c. wysiłek włożony w sprowadzenie niezarejestrowanego preparatu z zagranicy
d. wysoka cena
e. inne
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto cze 25, 2013 11:30 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:A ne ne ne - chodziło o to czy zamiast azodylu można użyć innego preparatu.
Oraz czy azodyl (bądź jego zamienniki) działają czy nie działają.
Oraz - dlaczego?
A także określenie czy dla podniesienia efektywności środka wystarczy:
a. opinia dyplomowanego lekarza weterynarii z Łodzi
b. opinia dyplomowanego lekarza weterynarii z Konstancina
c. wysiłek włożony w sprowadzenie niezarejestrowanego preparatu z zagranicy
d. wysoka cena
e. inne

Czy można użyć innego preparatu? A nie wiem, każdy ocenia to indywidualnie, bo żeby stwierdzić bez wątpliwości trzeba by było zrobić badania porównawcze na dość dużej grupie kotów, na przestrzeni minimum kilku lat, żeby te wyniki były miarodajne. Ja mogę stwierdzić, że u nas nie działał. Ponieważ nie występuje w kapsułkach dojelitowych myślę, że to tez może być przyczyną. I jak mówiłam - tłumaczył mi wet, że identyczny skład bakterii to nie wszystko. Nie powtórzę jego wywodu, ale sens był taki właśnie.

A/B. Wywód lekarza, a zwłaszcza lekarza do którego mam zaufanie (i który bierze pod uwagę wszelkie sugestie do przemyślenia), zawsze będzie dla mnie bardziej przekonujący niż wywód forumowicza bez kierunkowego wykształcenia. I znowu - nie oznacza to, że takiego wywodu nie wezmę pod uwagę, przeciwnie. Ale zawsze skonsultuję z wetem

C/D dla mnie to nie jest istotne. O dziwo okazuje się, że często i w wielu przypadkach leki tanie i proste są najskuteczniejsze. W końcu leki to nie kosmetyki marek selektywnych :)

E mam cały czas niedosyt efektów dotyczących covalzinu. Ponoć znacznie skuteczniejszego niż azodyl. Potwierdzonego w pozytywnym działaniu u ludzi i zwierząt. Niestety ja zdobyłam go za późno jak sądzę. Puti nic już nie mogło pomóc ze względu na wiek.

casica

Post » Wto cze 25, 2013 11:47 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

casica pisze:(...)

E mam cały czas niedosyt efektów dotyczących covalzinu. Ponoć znacznie skuteczniejszego niż azodyl. Potwierdzonego w pozytywnym działaniu u ludzi i zwierząt. Niestety ja zdobyłam go za późno jak sądzę. Puti nic już nie mogło pomóc ze względu na wiek.

Możesz udostępnić źródła tej informacji? Jakieś linki do badań?
Bo ja dotarłam tylko do takich, które mówią o nie do końca wyjaśnionym mechanizmie działania (poza tym, że "wydaje się zmniejszać ilość toksycznych protein" a konkretnie metabolitu o nazwie siarczan indoksylu).
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Post » Wto cze 25, 2013 11:49 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

pixie65 pisze:
casica pisze:(...)

Możesz udostępnić źródła tej informacji? Jakieś linki do badań?
Bo ja dotarłam tylko do takich, które mówią o nie do końca wyjaśnionym mechanizmie działania (poza tym, że "wydaje się zmniejszać ilość toksycznych protein" a konkretnie metabolitu o nazwie siarczan indoksylu).

Przypomnij mi. Gdzieś to mam, ale muszę poszukać. Nie wiem nawet na którym laptopie to mam, bo mam bałagan. A już 1,5 roku jak tego nie potrzebuję.

casica

Post » Wto cze 25, 2013 12:31 Re: Wątek dla nerkowców - VIII

ANARESP 10 - 1 fiolko strzykawka dostępna u mnie w 3 city -przepraszam ,może trrochę nie na temat ale chce co jakisczas powtarzać ten komunikat.lek jest trydny do zdobycia odreęki, zazwyczja kilka dnia roboczych trwa jego sprowadzenie, mam tak sproawdzony do Gdyni z Łodzi - ale na szczęście kot nie potrzebuje go jednak. lek przechowywayny jest w lodówce w gabinecie wet. jeśli usłyszycie że ktoś szuka/potrzebuje to proszę... lek ma wazność do sierpnia 2014.

Mamrot

Od: Pon wrz 21, 2009 12:38

[poprzednia][następna]